Kaikki kuvat |
Kuvien kommentit |
Palaute |
Etusivulle
Kuvat,
Lisätty
'2012-01-20'
![Mikko Koho, Hyvä esimerkki siitä miten saa, ennen kameran esille ottoa, suun avaamalla hankalastakin paikasta ikuistettua itselleen tärkeän muuntamon. Tämän muuntajan kohdalla tiukat rajaukset johtuvat siitä että jo päiväkodeilla itselläänkin on aika tarkat säännöt kuvaamisesta ja hoitajien ohje oli että kun ei lapsia kuvissa näy niin muuten ei ole esteitä ja hyvä kun ilmoitit niin eivät ihmettele. Toinen hoitaja muisti minut välittömästi kun kerroin nimeni. Itse en häntä muistanut, johtunee siitä että veti aikoinaan eri ryhmää, tuossa paikassa kun oli esikoulutalvenani 1993-1994 ryhmät vaippaikäisistä esikouluun asti. Muuntamon yhteydessä on ja oli aikoinaankin leikkikaluvarasto. Varasto oli melko perällä pihaa jos vertaa siihen mistä oma ryhmäni meni sisään ja minkä kokoinen silloin itse olin. Kaukaisuus ja muuntajan murina aiheuttivat tuolla käydessä pienoista jännitystä, tiedossa kun oli että seinän takana voi lähteä henki. Oma ryhmä meni sisään kuvasta katsoen takimmaisen portin vierestä mutta kuvaan nähden takaapäin olevasta ovesta, esikoulu oli siis oikealla.
Tämänkaltaisia tiilikoppeja on "harrastettu" siellä täällä pitkin Imatraa ja osa on jäljellä. Tiedossani vain ei ole että joku toinen olisi yhtä monipuolisessa käytössä., 16.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/simeoninkatu2_publ)
Imatra, 20/0,4kV
|
![Mikko Koho, Hyvä esimerkki siitä miten saa, ennen kameran esille ottoa, suun avaamalla hankalastakin paikasta ikuistettua itselleen tärkeän muuntamon. Tämän muuntajan kohdalla tiukat rajaukset johtuvat siitä että jo päiväkodeilla itselläänkin on aika tarkat säännöt kuvaamisesta ja hoitajien ohje oli että kun ei lapsia kuvissa näy niin muuten ei ole esteitä ja hyvä kun ilmoitit niin eivät ihmettele. Toinen hoitaja muisti minut välittömästi kun kerroin nimeni. Itse en häntä muistanut, johtunee siitä että veti aikoinaan eri ryhmää, tuossa paikassa kun oli esikoulutalvenani 1993-1994 ryhmät vaippaikäisistä esikouluun asti. Itse muuntamo on kuvasta katsoen takana ja etualalla on leikkikaluvarasto, oli myös siihen aikaan kun yhden talven tuolla olin. Varasto oli melko perällä pihaa jos vertaa siihen mistä oma ryhmäni meni sisään ja minkä kokoinen silloin itse olin. Kaukaisuus ja muuntajan murina aiheuttivat tuolla käydessä pienoista jännitystä, tiedossa kun oli että seinän takana voi lähteä henki.
Muistiin on jäänyt että ko. paikassa piirrettiin ja aina oman ryhmän joku työ, joka oli ryhmän töistä parhaiten onnistunut, nostettiin seinälle jossa ne sitten roikkuivat melko pitkään, mahdollisesti esikoulun päättymiseen keväällä. Erään kerran seinälle päätyi kuva sulkeutumassa olleista (HUOM! sulkeutumassa olleista, tärkeä tieto) Imatrankosken patoluukuista. Piirtäjän voitte arvata.. Harmi että tiedossani ei ole piirustuksen nykyistä sijaintipaikkaa tai sitä onko se joskus siivouksen yhteydessä lentänyt roskiin.
Samoin näitä kuvia "peratessa" (mm. lapsia sisältäneiden ja epäonnistuneiden kuvien poisto) tuli mieleen että vaikka kehitys on monessa suhteessa yhteiskunnassa mennyt paljon taaksepäin niin erityislasten huomioonottamisessa lienee tapahtunut paljon kehitystä. Sinäkin talvena "tuomio" oli ammattilaisen suusta että kyllä minut voi kouluun laittaa mutta ei minusta koulunkävijää tule. Nyt on kaksi ammatillista tutkintoa sähköpuolelta (sähkäri ja automaatioasentaja), diplomi hyvin tehdystä automaatiopuolen opinnäytetyöstä ja AMK-opinnot kesken, juurikin siitä syystä että erityislasta ei aikoinaan kohdeltu oikein vaan yritettiin vääntää väkisin normaalin lapsen muottiin ja siitä tuli omat ongelmansa. Olisi ollut erittäin herkullista päästä juttelemaan entisen hoitajan kanssa joka kuulemma vieläkin eläkepäivillään kävelee usein ohi. Olisi ollut kiva päästä kuulemaan kommentit siitä mitä silloin minusta ajattelivat ja oliko esim. Aspergerin syndroomasta heillä mitään tietoa, todennäköisesti ei ainakaan käytännönläheisenä., 16.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/simeoninkatu1_publ)
Imatra, 20/0,4kV
|
![Mikko Koho, Imatran Seudun Sähkön Rasikadun muuntajakoppi. Lienee maakaapeloinnin alkuvuosilta., 16.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/rasikatu_publ)
Imatra, 20/0,4kV
|
![Mikko Koho, Imatran Seudun Sähkön Rajapatsaan 110/20kV muuntoasema Teollisuustien varressa.
Koppi jatkaa Saarlammin 110/20kV aloittamaa "kunnon rakennusten" sarjaa sen sijaan että paikalle olisi tuotu peltikoppi., 15.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/rajapatsas3_publ)
Imatra, 110/20kV
|
![Mikko Koho, Imatran Seudun Sähkön Rajapatsaan 110/20kV muuntoasema Teollisuustien varressa.
Pöly lienee jo laskeutunut työmaan ympärillä sen verran että uskaltaa kertoa rakentamisesta sen mikä on kulkenut pikkukaupungissa "suusta suuhun"-tietona.
Muuntajan valuma-allas, jonka pitäisi kestää 25MVA:n muuntajan painon lisäksi se että muuntaja syttyy tuleen ja tulikuuma öljy valuu altaaseen, onnistui ensimmäisellä kerralla. Onnea vain pienensi sellainen fakta että muuntajan ollessa paikallaan huomattiin että allas oli tehty metrin sivuun siitä mitä piti ja liittimet eivät osuneet kohdilleen. Uusiksi meni. Olisi mielenkiintoista tietää miten paljon ja minkälaista kommunikaatiota on käyty tilaajan ja urakoitsijoiden välillä ja kenen laskuun kämmi meni, varsinkin kun on yhtiön asiakas. Allas kun on betoniraudoitukseltaan, betonilaadultaan ja rakenteeltaan ei-niin-keveimmästä päästä.., 15.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/rajapatsas2_publ)
Imatra, 110/20kV
|
![Mikko Koho, Imatran Seudun Sähkön Rajapatsaan 110/20kV muuntoasema Teollisuustien varressa., 15.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/rajapatsas1_publ)
Imatra, -
|
![Mikko Koho, Nykyisen Imatran Seudun Sähkön jakelualueella on toiminut useitakin eri sähköyhtiöitä jotka ovat sitten sulautuneet vuosien saatossa ISS:ään. Kuvan kohteen rakentamishetkellä Imatra oli jo itsenäistynyt ja kauppalassa toimi kaksikin eri sähköyhtiötä (ISS ja Immalan sähkö) jotka 1970-luvun alussa sulautuivat yhteen. Alueella toimi lisäksi useita teollisuuslaitosten "pesäkkeitä" jotka sulautuivat myöhemmin ISS:n verkkoon, viimeisimpänä taisi olla IVOn asuntoalueen jakeluverkko joka saneerattiin 20kV jännitteeseen ja siirtyi ISS:n verkkoon vasta 2000-luvulla.
Alunperin ISS sai sähkön Imatrankosken voimalan 10/20kV muunnosta yhteisestä linjasta Sähkö Oy Alkun kanssa joka sekin sulautui v.1947 ISS:ään. Liittymistehot kasvoivat vuosien saatossa, alunperin v.1928 ISS:n liittymisteho oli mahtavat 80kW/100kVA:ta.
Ensimmäinen askel sähkönjakelun varmuuden kehittämisessä oli saada oma syöttölinja jolloin naapuriverkon häiriöt eivät levinneet toisen yhtiön kiusaksi. v.1951 IVOlta tuli toinen 20kV linja jolloin ISS:n jakelualue jakautui kahtia, Vuoksen itä- ja länsipuoleen. v.1953 tuli kolmas syöttölinja Vuoksen länsipuolelle. v.1965 myös itäpuoli sai toisen syöttölinjan.
v.1965 rakennettiin Kytkinasema 2. Tällä saatiin vikojen rajausta edelleen parannettua. Asema poistettiin käytöstä Kytkinasema 1:n jälkeen.
Sähköaseman taakse jää pari asuntoa sisältävä rivitalonpätkä joka on muurattu kiinni rakennukseen. Sähköaseman nykyisestä käyttäjästä tai käytöstä ei minulla ole tietoa, ovi on jokatapauksessa vaihdettu alkuperäistä paljon isompaan., 15.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/poltinkuja_publ)
Imatra, -
|
![Mikko Koho, Mellonmäen entinen laskettelukeskus, toiminut suunnilleen 1970-2000-luvun alku.
Pilviä kohti käy kiipeäjän tie, kuvaaja tiukasti maanpinnalla, kamera tolppaa vasten ja alimmat tikapuut muutaman metrin korkeudessa niin että kiipeämään lähtö ei tapahdu vahingossa., 16.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/mellonmaki9_publ)
Imatra, -
|
![Mikko Koho, Mellonmäen entinen laskettelukeskus, toiminut suunnilleen 1970-2000-luvun alku.
Entisestä valotolpasta, jonka pystytysvuosi ja korkeus on mainittu eräässä historiikissa, joka ei ole saatavillani, on lähtenyt valonheittäjät pois. Korissa oleva laite on joku matkaviestintään kuuluva. Tukiasemakoppi ilmestyi alueelle 2000-luvun alussa mutta antennit olivat jonkinaikaa tolpassa ennenkuin saivat paremman maston.
Kuvassa näkyvä valaisinmastoon sidottu johto on ollut tuolla tavoin asennettuna vuodesta 2002 kun Unton-päivän myrsky kaatoi syöksylaskutornin jonka jämät on siivottu pois., 16.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/mellonmaki8_publ)
Imatra, -
|
![Mikko Koho, Mellonmäen entinen laskettelukeskus, toiminut suunnilleen 1970-2000-luvun alku.
Alue on keskuksen hiljentymisen jälkeen ollut "kaikki vaan p****ksi"-aluetta. En tiedä ketkä ja minkälaista tyydytystä siitä saavat., 16.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/mellonmaki7_publ)
Imatra, 400/230 V
|
![Mikko Koho, Mellonmäen entinen laskettelukeskus, toiminut suunnilleen 1970-2000-luvun alku.
Lumetusputkien pään kohdilta löytyi joku tolpan pätkä, tietäneekö enää kukaan mikä ja miltä vuodelta.., 16.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/mellonmaki6_publ)
Imatra, -
|
![Mikko Koho, Mellonmäen entinen laskettelukeskus, toiminut suunnilleen 1970-2000-luvun alku.
Entistä hissiuraa nousten., 16.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/mellonmaki5_publ)
Imatra, -
|
![Mikko Koho, Mellonmäen entinen laskettelukeskus, toiminut suunnilleen 1970-2000-luvun alku.
Rinteen entistä valaistusta ja maassa edelleen lumetusputkien jämät., 16.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/mellonmaki4_publ)
Imatra, 400/230 V
|
![Mikko Koho, Mellonmäen entinen laskettelukeskus, toiminut suunnilleen 1970-2000-luvun alku.
Rinteen entistä valaistusta ja megafoni, ollut ehkä hissin kuulutusjärjestelmän osana., 16.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/mellonmaki3_publ)
Imatra, -
|
![Mikko Koho, Mellonmäen entinen laskettelukeskus, toiminut suunnilleen 1970-2000-luvun alku.
Muuntajalle tulee nykyisin vilu, aikoinaan kuormana oli kaksi hiihtohissiä, lumetuksen aikaan lumitykki tai tykit ja pumppu tai pumput, lisäksi rinteen ja hiihtoladun valot vielä päälle. Muuta toimintaa unohtamatta. Kaikilla näillä kuormilla oli vielä melko mahtavat käynnistysvirtapiikit. Nykyisin kuormana ei ole juuri muuta kuin mäkihyppytornin ja moottorikelkkailijoiden majan ja piha-alueen kuormat. Ladun/pururadan valotkin purettiin jokunen vuosi sitten, ikääntyminen teki tehtävänsä ja valaisinverkko oli niin huonossa kunnossa että tolpat piti purkaa pois ennenkuin joku hiihtäjä saa hien lisäksi niskaansa muutakin, pahimmillaan 230/400V 50Hz..
Muuntajan pylväsvarokekytkimistä toinen oli 200A ja toinen 125A joka tekisi väsyneen laskutaidolla yhteensä ehkä 200kVA.., 16.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/mellonmaki2_publ)
Imatra, -
|
![Mikko Koho, Mellonmäen entinen laskettelukeskus, toiminut suunnilleen 1970-2000-luvun alku.
Alhaalla keskellä lumetuspumppaamo, se mikä on ollut vesilähteenä, ei ole tiedossani. Ainakaan mitään sopivaa puroa tai lampea ei ole lähellä. Kaupungin vesi tuntuisi luontevalta mutta jotenkin kalliilta, kaivo taas ei ehkä anna tarpeellista tuottoa koko yöksi.
Muuntajan oikealla puolella oli parhaimmillaan kaksikin hissiä, v.1970 tehty "omavalmisteinen" ja v.1983 valmistunut Poman hissi joka on ainut jonka itse muistan nähneeni tällä paikalla ja joka myytiin heti keskuksen lopetettua johonkin, en tiedä minne. Olisi kiva tietää. Jos jollakin on tietoa itse hissistä tai "Poma 60"-tyypisen hissin teknisistä tiedoista niin olisin ihan onnellinen. Rinne oli vuoteen 1990 saakka paikallisen yhdistyksen ylläpitämä ja siltä ajalta on hyvät historiikit, sen jälkeen yrittäjän vetäessä keskusta tiedot ovat hajanaisemmat tai en ainakaan ole niitä nähnyt., 16.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/mellonmaki1_publ)
Imatra, -
|
![Mikko Koho, Tolppakuvana epäonnistunut mutta huomio kiinnittyi telejakokaapin korjaustapaan.., 15.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/kaukopaa6_publ)
Imatra, 2x110 kV
|
![Mikko Koho, En tiedä "harrastaako" Fingrid kuvan kaltaisia varoituskylttejä vai onko kenttä jo tehtaan. Jokatapauksessa todella asiallinen varoitus tuolla kentällä ja piikkilangat vielä aidan päällä., 16.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/kaukopaa5_publ)
Imatra, 110 kV
|
![Mikko Koho, Kaukopään 110kV kytkinasema jolla ei ole muuntoa. 110kV verkko menee pitkälle tehdasosastoille saakka koska voimalaitoksen generaattoreiden lisäksi moni osasto ja jopa yksittäinen kone on niin järeä että tarvitsee omat syötöt. Järeimmät taitavat olla CTMP-laitoksen kaksi pääjauhinta, muistaakseni 20MW moottorit. Vieressä on vielä apujauhimia joissa niissäkin on megawattiluokan moottorit, määriä ja tehoja en muista. Opiskelukaverin mukaan näyttivät melko pieniltä koneilta jos vertasi pääjauhimiin., 16.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/kaukopaa4_publ)
Imatra, 110 kV
|
![Mikko Koho, Kuvan linja voisi kuulua joko Fingridille tai Stora Ensolle. Yhtenä talvena linja tarjosi näyn joka ei valitettavasti tallentunut kameraan. Taustalla oikealla näkyvään rakennukseen, joka toimi ennen Enson ammattikouluna, oli oikeaa asiaa ja siinä tuli nähtyä että toisen puolen johtimet olivat paksussa huurteessa/tykyssä, toisen puolen johtimet sulat. Lieneekö toinen puoli ollut käytössä ja toinen ei. Korkean tornin omaava rakennus on ainakin Kaukopään tehdaspalokunnan käytössä ja näiden rakennusten välissä on Kaukopään tehtaiden pääportti. Kuvan aurausvallien taakse jää iso parkkialue. Aikoinaan työntekijöilläkin oli lupa ajaa tehdasalueelle ja siinä samassa hävisi melkoisesti tavaraa. Savustuspönttöjen muodossa ainakin. Yksi yliampuva legenda kertoo että jos kaikki tehtaille kuuluva, luvatta otettu, tavara kerättäisiin takaisiin niin yksikään Imatralla oleva asuinrakennus ei pysyisi pystyssä..
Kaukopää, Pentti Hallen katu., 16.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/kaukopaa3_publ)
Imatra, 2x110 kV
|
![Mikko Koho, Sellua pilataan. Taustalla oikealla puolella näkyy taatusti soodakattilan rakennus jonka katolla olen itsekin päässyt yläasteen tutustumiskäynnillä käymään. Alhaalla jäi mieleen pitkä odotus, en muista miksi mutta vahva veikkaus on että oppaiden piti saada valvomosta käsiin oikea ihminen että oppilasryhmän katolle meno saatiin ilmoitettua, ko. osasto kun on yksi tehtaan vaarallisimmista.
Vasemman puolimmainen rakennus on sekin kattilarakennus mutta mikä, siitä en ole varma. Toinen soodakattila (Kaukopäässä on kaksi jotka palvelevat myös Tainionkosken tehdasta) tai kuorikattila ovat vahvimmat veikkaukset, tehtaalla on niiden lisäksi myös apukattiloita.
Kuorikattilan toiminta on helppo ymmärtää, se luonnollisesti polttaa puun kuoren joka tulee kuorinnassa ennen puun haketusta. Sen sijaan soodakattila on vähän vaikeampi, sellun keitossa on tavoitteena että sellu jää jäljelle mutta muut aineet liuotetaan höyryllä keittämällä keittolipeään, keittolipeä haihdutetaan voimalaitoksen tuottamalla höyryllä polttokelpoiseksi ja siihen liuennut puuaines poltetaan. Polton jälkeen kattilasta tuleva suolasula liuotetaan lipeäksi josta ns. kaustisoinnissa tehdään taas keittolipeää ja kierto jatkuu. Lipeää ja sen sisältämää puuainesta poltettaessa tuleva lämpö muutetaan höyryksi jolla pyöritetään, yhdessä muiden kattiloiden tuottamien höyryjen kanssa, turbiineja/generaattoreita ja turbiinien väliotoista otetaan vastapainehöyryä sellun valmistukseen sekä mm. kartonkikoneille ja muille osastoille.
Etualalla näkyvän kytkinkentän ja kattiloiden välissä on melkoisesti matkaa. Stora Enson Imatran tehtaat ovat kokonaisuutena energiaa ostavia, vaikka sellun tuotannossa tuleekin ylijäämäenergiaa niin muut prosessit kuten kartonkikoneet, CTMP-massalaitos ja päällystyskoneet syövät ylijäämäenergian., 16.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/kaukopaa2_publ)
Imatra, 110 kV
|
![Mikko Koho, Mielenkiintoinen linja sikälikin että eriväriset eristimet osuvat silmään kauaskin jos osaa katsoa., 16.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/kaukopaa1_publ)
Imatra, 2x110 kV
|
![Mikko Koho, Rakennus pysyy mutta ympäristö muuttuu. Kuvaa hallitseva hulppea rakennus on muisto IT-huuman ajoilta 2000-luvun alusta. Imatrallekin piti saada tietotalo ja kun ei kahdesta sijaintipaikasta osattu valita niin rakennettiin kumpikin. Toisessa toimii nykyisin Tieto ja se on vastapäätä erästä isoon kansainväliseen ketjuun kuuluvaa hampurilaisravintolaa. Lisäksi siinä toimii myös kaupungin toimintoja. ISS:n ex. varikon naapuriin tulleessa talossa oli aikoinaan ison lasiseinän yläpuolella kyltti Sonera mutta nykyisin sekin on hävinnyt., 15.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/esterinkatu4_publ)
Imatra, -
|
![Mikko Koho, ISS:n entinen varikko., 15.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/esterinkatu3_publ)
Imatra, 20/0,4kV
|
![Mikko Koho, Nykyisen Imatran Seudun Sähkön jakelualueella on toiminut useitakin eri sähköyhtiöitä jotka ovat sitten sulautuneet vuosien saatossa ISS:ään. Kuvan kohteen rakentamishetkellä Imatra oli jo itsenäistynyt ja kauppalassa toimi kaksikin eri sähköyhtiötä (ISS ja Immalan sähkö) jotka 1970-luvun alussa sulautuivat yhteen. Alueella toimi lisäksi useita teollisuuslaitosten "pesäkkeitä" jotka sulautuivat myöhemmin ISS:n verkkoon, viimeisimpänä taisi olla IVOn asuntoalueen jakeluverkko joka saneerattiin 20kV jännitteeseen ja siirtyi ISS:n verkkoon vasta 2000-luvulla.
Alunperin ISS sai sähkön Imatrankosken voimalan 10/20kV muunnosta yhteisestä linjasta Sähkö Oy Alkun kanssa joka sekin sulautui v.1947 ISS:ään. Liittymistehot kasvoivat vuosien saatossa, alunperin v.1928 ISS:n liittymisteho oli mahtavat 80kW/100kVA:ta.
Ensimmäinen askel sähkönjakelun varmuuden kehittämisessä oli saada oma syöttölinja jolloin naapuriverkon häiriöt eivät levinneet toisen yhtiön kiusaksi. v.1951 IVOlta tuli toinen 20kV linja jolloin ISS:n jakelualue jakautui kahtia, Vuoksen itä- ja länsipuoleen. v.1953 tuli kolmas syöttölinja Vuoksen länsipuolelle jolla tämäkin rakennus on. v.1965 myös itäpuoli sai toisen syöttölinjan.
v.1960 rakennettiin Kytkinasema 1 joka sijaitsi kuvassa etualalla näkyvässä korkeammassa rakennusosassa. Tällä saatiin vikojen rajausta edelleen parannettua. Asema poistettiin käytöstä 2005 mutta paikalle jäi 20/0,4kV muunto joka kantaa historian perintönä numeroa 1.
Samaan rakennukseen rakennettiin myös ISS:n varikko, ilmeisesti jonkinlaista varasto tms. toimintaa alueella oli jo aiemmin mutta tuohon rakennukseen sijoitettiin kytkinaseman lisäksi autotallit, työpaja, varasto ja sosiaalitilat. Viimeeksi mainitut lienevät olleet liian pienet koska wanhat vuosikertomukset kertovat että alueella oli sosiaalitiloina ainakin jossakin vaiheessa lujitemuovinen parakki.
Varikko siirtyi v.1983 tiloihin joissa se toimii edelleen. Nykyisin rakennuksessa toimii muuntamon lisäksi pienyrityksiä ja kaupungin toiminto(ja)., 15.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/esterinkatu2_publ)
Imatra, 20/0,4kV
|
![Mikko Koho, Nykyisen Imatran Seudun Sähkön jakelualueella on toiminut useitakin eri sähköyhtiöitä jotka ovat sitten sulautuneet vuosien saatossa ISS:ään. Kuvan kohteen rakentamishetkellä Imatra oli jo itsenäistynyt ja kauppalassa toimi kaksikin eri sähköyhtiötä (ISS ja Immalan sähkö) jotka 1970-luvun alussa sulautuivat yhteen. Alueella toimi lisäksi useita teollisuuslaitosten "pesäkkeitä" jotka sulautuivat myöhemmin ISS:n verkkoon, viimeisimpänä taisi olla IVOn asuntoalueen jakeluverkko joka saneerattiin 20kV jännitteeseen ja siirtyi ISS:n verkkoon vasta 2000-luvulla.
Alunperin ISS sai sähkön Imatrankosken voimalan 10/20kV muunnosta yhteisestä linjasta Sähkö Oy Alkun kanssa joka sekin sulautui v.1947 ISS:ään. Liittymistehot kasvoivat vuosien saatossa, alunperin v.1928 ISS:n liittymisteho oli mahtavat 80kW/100kVA:ta.
Ensimmäinen askel sähkönjakelun varmuuden kehittämisessä oli saada oma syöttölinja jolloin naapuriverkon häiriöt eivät levinneet toisen yhtiön kiusaksi. v.1951 IVOlta tuli toinen 20kV linja jolloin ISS:n jakelualue jakautui kahtia, Vuoksen itä- ja länsipuoleen. v.1953 tuli kolmas syöttölinja Vuoksen länsipuolelle jolla tämäkin rakennus on. v.1965 myös itäpuoli sai toisen syöttölinjan.
v.1960 rakennettiin Kytkinasema 1 joka sijaitsi kuvassa etualalla näkyvässä korkeammassa rakennusosassa. Tällä saatiin vikojen rajausta edelleen parannettua. Asema poistettiin käytöstä 2005 mutta paikalle jäi 20/0,4kV muunto joka kantaa historian perintönä numeroa 1.
Samaan rakennukseen rakennettiin myös ISS:n varikko, ilmeisesti jonkinlaista varasto tms. toimintaa alueella oli jo aiemmin mutta tuohon rakennukseen sijoitettiin kytkinaseman lisäksi autotallit, työpaja, varasto ja sosiaalitilat. Viimeeksi mainitut lienevät olleet liian pienet koska wanhat vuosikertomukset kertovat että alueella oli sosiaalitiloina ainakin jossakin vaiheessa lujitemuovinen parakki.
Varikko siirtyi v.1983 tiloihin joissa se toimii edelleen. Nykyisin rakennuksessa toimii muuntamon lisäksi pienyrityksiä ja kaupungin toiminto(ja)., 15.01.2012](https://calm.iki.fi/tcdn/p/esterinkatu1_publ)
Imatra, 20/0,4kV
|
1 - 26 / 26
© Janne Määttä 2004-2017