<< ^ >>

Picture 1026_publ.jpg

220 kV Energiasektori on tuolla julkisen hallinnon alla eli joko valtion, kunnan tai paikallishallinnon alaisuudessa. Yhtään yksityistä sähkölaitosta ei saarella ole.
178-neliöisen omakotitalon lämpö- ja sähkölasku ovat kumpikin n.6000-7000ISK/kk, eli n. 37-43¤/kk ja ainakin toinen niistä on kiinteä. Kruunun hirveä kurssi suhteessa Euroon selittyy osittain v.2008 Islannin talouskriisillä jota puidaan vieläkin ja joka mm. pudotti rahan arvon puoleen ja kaatoi kolme pankkia valtion haltuun. Lisäksi mm.70% arkkitehdeista joutui työttömäksi ja siinä on syy siihen miksi kuskini oli turismin parissa. Sekä hän että hänen vaimonsa olivat syntymämaastaan huolimatta tavanneet ja asuneet Suomessa ja vaimo oli aikoinaan opiskellut TKK:lla. Sitten kun työt lähtivät alta niin pariskunnan piti miettiä millä elää ja lisäopintojen jälkeen vaimo hommasi luvat pyörittää matkailua. Matkailu on säännöstelty elinkeino mutta luvat saa kuulemma suhteellisen helposti.
Syy pankkikriisiin on hyvin yksinkertainen, rahaa ruvettiin lainaamaan järjettömiä summia riskialttiisti, käytännössä ilman vakuuksia, ja riskit toteutuivat.
Matkailun lisäksi saari elää kalataloudella ja alumiiniteollisuudella. Vaikka maalla ei ole omia bauksiittivaroja niin halvan sähkön takia teollisuutta on hakeutunut saarelle. Alumiini on ilmeisesti tällä hetkellä ainut järkevä tapa siirtää maan suuria sähkövaroja muualle maailmaan ja laittaa tuottamaan ja koska hinnan kehitys on ollut kohtuullisen vakaa niin sähköntuotannonkin puolelta laitosinvestoinnit ovat kannattaneet ja niihin on uskallettu ryhtyä. Islanti, Hellisheiši 01.05.2012
Kuvaaja: Mikko Koho

07.02.2014 07:22 <ode> Nuo oikeanpuoleisen linjan pylväät näyttävät vähän hassuilta.

© Janne Määttä 2004-2017