<< ^ >>

Picture 1025_publ.jpg

220 kV Isoja sähkökatkoja Islannissa ei kuulemma ole siitä syystä että, vaikka saari ja verkko on pieni, yhden ison voimalaitoksen sijaan heillä on monta laitosta ympäri saarta. Tosin viime talvena joku alumiinitehtaalla, joita saarella on kolme, sattunut häiriö vetäisi ison osan Reykjavikia pimeäksi. Ukkosta ei kuulemma juuri alueella esiinny mutta mahdotonta sekään ei ole. Sen sijaan maanjäristyksiä tällä alueella sattuu. Reykjavikissa niitä ei ole mutta n.45min ajomatkan päässä niitä on. Tsunami on periaatteessa mahdollinen mutta ei läheskään niin todennäköinen kuin Japanissa koska tuliperäisyyden aiheuttaa vastakkainen ilmiö kuin Japanissa. Täällä maata repii ja on repinyt, vuoden 2008 talouskriisin lisäksi, kahtia myös se että mannerlaatat eroavat n.5cm vuodessa. Islanti, Hellisheiši 01.05.2012
Kuvaaja: Mikko Koho

21.05.2012 21:25 <Jouko> No jo on kummallisia voimajohto pylväitä. Ikäänkuin yhden ison voimalinjan tarpeista olisi rahoituskriisin takia tehty kaksi linjaa :D Harvinaiset ilmastolliset ylijännitteetkin huomattu oikean puoleista johtoa rakentaessa hievenen myöhässä, verraten Pohjois-Lapin malliin: http://calm.iki.fi/tolpat/?p=kuva&id=935
Ainakin hyvin puuvarmoilta näyttävät rakennuskorkeuden perusteella ;)
22.05.2012 07:44 <Mikko Koho> Tuollapa ei juuri puuvarmuutta tarvita :) Monessa paikassa maasto on todella huonokulkuista, ikäänkuin kalliossa olisi teräväreunaista syvää ojaa toinen toisensa vieressä. Ilmiö johtuu siitä että takaa tuleva laava työntää edellistä laavaa edellään ja kun paine kasvaa tarpeeksi niin kivi alkaa ikäänkuin rullata samoin kuin jos pyyhekumin jätteitä rupeaa kädellä pyörittämään pöydän pintaa pitkin. En tiedä sitten onko tuo pylvästyyppi tehty juuri sen takia että jos maanjäristys iskee niin linjat eivät tule alas.
22.05.2012 10:39 <Jouko> Ehkä kapea kärkinen yksijalkainen pylväs sitten joustaa paremmin maanjäristyksessä, ikäänkuin huojuu vapaasti harusvaijerien varassa.
22.05.2012 11:09 <Mikko Koho> Eipä tullut kiireessä jalkojen laakerointia/saranointia katsottua että miten se on tehty mutta itselleni tuli tuosta mieleen erään teollisuuteen putkistoja toimittavan firman miehen kertoma: eräällä tehtaalla, en muista nimeä enkä kertoisi vaikka muistaisinkin, tyypit olivat sanoneet tehtaan miehille että repikää ainakin puolet noista putkikannakkeista pois jos haluatte että putket kestävät paikallaan. Niin hullulta kuin se kuulostaakin niin ilmeisesti liian jämäkkä kiinnitys on vaaraksi putkille joiden pitäisi sietää lämpölaajenemista.
22.05.2012 21:26 <muhentaja> Kanadalaiset käyttävät vieläkin kevyempää rakennetta: http://tinyurl.com/czbz3z6 Hydro-Quebecin sivuja selatessa ilmeni, että tuon huteran näköisen vaijerihässäkän motiivina on ollut puhtaasti raha, ja ilmeisesti myös V-mallin kohdalla (joskin kanadalaisversio on paljon korkeampi).
25.10.2012 22:22 <Mikko Koho> Dodii, kunhan ei järistykset iskis voimaloita pimeeks..
http://www.hs.fi/ulkomaat/Islanti+varoittaa+ison+maanj%C3%A4ristyksen+uhkasta/a1305609913665

© Janne Määttä 2004-2017