<< ^ >>

SuolahtiWanhaAsemanRanta12.jpg

400/230 V Tämä Suolahden Wanhan aseman rannan patavalonheittimessä on yksityiskohta jota ei näy muissa PSO (Pohjaoismaiden Sähkö Oy) valaisimissa. Tuo sokka valaisimen takana keskellä, se näyttää että siitä saisi ruuvattua (säädettyä) jotakin. Ei kait sisällä oleva valoa heijastavaa heijastinta saa tuolla liikutettua etäämmäs ja kauemmas hehkulampusta? Ensin ajattelin että onko valaisin mahdollisesti jostakin höyryveturista, liikkuvassa rata-ajoneuvossa olisi hyvinkin tarpeellinen olla ristikko suojaamassa valaisimen lasia. Vanhimmat ovat olleet paineistetulla kaasulla toimivia valaisimia joista joku olisi tehnyt sähkövalolaa toimivan mallin? En tiedä onko rungon materiaali kuparia mutta ajan kulutusta ovat hyvin kestäneet jos ovat olleet 70-vuotta paikoillaan josta viimmeiset 20 vuotta ilman huoltoa. Tolpan hatun on tuuli jo siepannut että lahoava tolppa kyllä rapautuu nyt nopeasti pilalle. Vuodelta 1940. Äänekoski, Suolahti 10.01.2020
Kuvaaja: Marko Vanhanen
Sijainti: N 62.56997° E 25.85430° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

11.01.2020 20:52 <RicuP.> Tuo taitaa olla juurikin parabolisen heijastimen säätöruuvi, jolla säädetään polttopistettä. Näin saadaan valokeila hyvinkin kapeaksi, tai leveäksi.

Tuo alkuperäinen muotoilu saattaa olla peruja veturien kaasuvaloista, mutta kyllä tämä on kuitenkin ihan sähköllä toimivaksi ja valonheitin käyttöön suunniteltu. Vastaavia on myös ainakin Idmanilla ja Itsulla.

© Janne Määttä 2004-2017