<< ^ >>

11007.jpg

400/230 V Eristysputken taivutuskohta. Muutaman kerran olen ollut vaihtamassa johtoja vastaavanlaisiin upotettuihin putkiin ja yleensä kulmakohdat ja jatkokset ovat näissä se ongelmakohta. Uudet ml johtimet saa vedettyä vanhoilla piuhoilla, mutta mmj ei useinkaan mahdu putkeen, johtimet myös likaantuvat täysin mustaksi ja haisevat tervalle vedon jälkeen. Kuopio 08.08.2017
Kuvaaja: Keijo Väänänen

10.08.2017 20:21 <Make> Alkuperäisillä piuhoilla lienee aika tiukka, kun ovat kai aika paksulla kuorella?
10.08.2017 21:24 <RicuP.> Mitä olen itse nähnyt, niin semmoinen kangas ja paperieristeinen 1,5 lanka on jotain samaa luokkaa, tai hieman paksumpi, kuin nykyinen 2,5 ml. Ovat varmaan käyttäneet aikoinaan jotain mömmöä liukasteena noissa putkissa. Joskus langat voi olla totaalisesti jumissa, niin kannattaa melkein jättää suosiolla vaihtamatta, kun kyllä nuo yleensä on vielä ihan käyttökelpoisia, jos ei mitään haperoa kumia ole kuori. Nollatahan saa, kun se on ollut tuon ajan tapa ja rakennusajan pykälät on voimassa pienissä päivitys töissä.
10.08.2017 22:04 <qwerty1> Täydellisessä sähkösaneerauksessa piuhat on pakko melkein vaihtaa, kun monesti pistorasiat ja valaistus on samoissa putkireiteissä ja kaikki tulee vikurin perään. Vähän aikaa sitten vaihdettiin kokonaan piuhat yhteen 60-luvun kerrostalokämppään, jossa oli käytetty muoviputkia ja kuvan mukaisia putkia sekaisin, rasiatkin oli metallisia. Yksi veto oli sen verran tiukka, että vanhat piuhat katkesivat, saatiin onneksi lopulta vaijeri läpi putkesta ja uudet piuhat sisään. Mitä olen nuita vanhoja sähkötarvikeluetteloita viime vuosisadan alusta seuraillut, niin eristysputkia oli saatavina niinkin pieninä kokoina kuin 9mm ja 11mm, on siinä ollut varmaan hiki saada edes ne kaksi piuhaa siihen putkeen. Monesti näkee 30-50 lukujen asunnoissa, että jakorasioita on lähes joka seinällä, eräässä 1951 valm. asunnon eteisessä oli samalla seinällä 5kpl uppojakorasiota. Ilmeisesti osa oli vaan laitettu johtovetojen helpottamiseksi.
11.08.2017 21:37 <Make> En ole kangaseristeisiä lankoja nähnyt luonnossa.
Uudemmissa kohteissa olisi myös johdonvedolle tarvetta. Pientä säästöä on ollut jättää WC:n ja pesuhuoneen valaisimien pistorasiat valokytkimien taakse. Toiseen tulee ML:t, toiseen MMJ varmaan putkessa. MMJ ei tunnu kauheasti liikkuvan.

© Janne Määttä 2004-2017