<< ^ >>

IMG_20160919_231842.jpg

230 V Mitäs mieltä ollaan tämmöisestä piirikaaviosta? Kyseessä on ulkopistorasioiden ja valoje ohjausjärjestelmä. PC1 on hämäräkytkin, S5 on vaihtokytkin ulkopistorasioiden yhteydessä, josta on tarkoitus valita, käytetäänkö ko. pistorasiaa normaalisti vai hämäräkytkin käytöllä. S1 on hämäräkytkimen ohitus valoille, D1 on himmennin sen ohittavalla liiketunnistimella PIR ja sarjakytkimellä S4 höystettynä. Vuodelta 2015. Jossain 19.09.2016
Kuvaaja: Ricu Pelkonen

20.09.2016 21:35 <Make> Paljon on kai haluttu toimintoja... Jostain syystä sulakkeet ovat sarjassa? Pääkaaviossa kun olisi tuollaiset kojeet ilmoitettuna, jäisi ohjauskuva tekemättä...
20.09.2016 23:26 <RicuP.> Sulakkeet ovat juuri siksi sarjassa, että jonkun standardin pykälä vaatii, että virhekytkennässä yhtä saman järjestelmän 2,5mm kaapelia ei saa pystyä kuormittamaan 16+6A virralla. Ja toinen syy on se, että samaa järjestelmää ei saa syöttää kahdella rinnakkaisella saman vaiheen sulakkeella muutenkaan. Lisäksi olisi vaara olemassa, että kun pistorasioita mennään kopeloimaan, voisi järjestelmä kytkeytyä hämäräkytkimen kautta kuitenkin jännitteiseksi, vaikka pistorasioiden C16 olisikin auki. Näin tuo on myös turvallisempi ja epähuomio riskit minimoitu.

Joten nyt C16 on merkitty "ulko pr, val" ja B6 "hämäräkytkin". B6 on ylipäätään vain sitävarten, koska sen perässä on vapaasti kuormitettavia pistorasioita ja PC:n max on 6A. Alunperin S1:n suora syöttö oli otettu suoraan C16 takaa, jolloin valot olisi saanut päälle, vaikka B6 olisi ollut auki, mutta käytännössä johdotus on fiksumpi tehdä kokonaan B6 perään 1,5mm johdolla.

Itseasiassa tämä on alkanut olla melko suosittu nyt uusissa pientaloissa. Koko keksintö lähti aikoinaan siitä, kun eräs asiakas halusi himmentää ulkovalot, kun ei liikettä ja toinen halusi jouluvalonsa hämäräkytkimen perään. Tässä on nyt sitten kaikki samassa. Keskukseen ei tarvita muuta, kuin nuo stotsit, muu tehdään normi kalusteilla haluttuun paikkaan. Tuo kuva on vain itse tehty muistilappu.
21.09.2016 21:32 <Make> Toimiihan se tietysti noinkin. Joku suunnittelija olisi äkkiä laittanut erilliset ohjaus- ja pääpiirit ja kasan apureleitä keskukseen.
21.09.2016 22:45 <RicuP.> Tuon lähtökohta olikin nimenomaan se, että on edullinen toteuttaa, eikä yhtään ylimääräisiä osia tarvittaisi keskukseen. Tokihan nuo ohjauskytkimet voi sinnekin laittaa, jos siltä tuntuu. Loppujenlopuksi hyvin yksinkertainen toteuttaa ja monipuolinen käyttää. Muutenkin nimenomaan tuo ulkovalojen himmennysosio liiketunnistimella on käytännöllinen ja järkevä, kun normaalin vakiovalotason voi vielä säätää haluamakseen ja vaikka kytkeä liiketunnistimet kokonaan pois, tai käyttää pelkästään niillä. Tuota numerovalon kytkintä ei nyt laitetakkaan, koska ainakin täällä on semmoiset ohjeet, että sen täytyy palaa aina pimeällä.
En kyllä vielä ole törmännyt vastaavaan systeemiin, että kuinkahan muut firmat tuon olisi tehneet.
22.09.2016 21:38 <Make> Ainakin välillä keskuksiin halutaan käsi-0-kello-hk+kello- valintakytkin. Vähemmän noita ohjauksia muuten ok-talojen keskuksiin laitetaan.
22.09.2016 21:57 <muhentaja> Piirikaaviosta tulkittuna ulkopistorasioiden kuormitettavuudessa on yli kaksinkertainen ero (16A tai 6A) riippuen siitä onko vaihtokytkimellä valittu jatkuva syöttö vaiko syöttö hämäräkytkimen kautta. Varmaan jonnekin tulee tästä kertovat tarrat, ettei hommaa tarvi jälkikäteen selitellä asiakkaalle?
Asiaa sivuten, jokunen vuosi sitten ilmanvaihtokanvavien nuohoojat polttivat melkein askillisen verran 10A sulakkeita "valaistuspistorasiasta" ennen kuin sain taivuteltua hemmot koettelemaan kodinhoitohuoneessa olevaa 16A sulakkeen takana olevaa rasiaa. Imurissa oli keskipakopuhallinta pyörittämässä reippaan kokoinen yksivaiheolkosulkumoottori ilman minkäänlaista pehmokäynnistystä.
23.09.2016 21:16 <Make> Asian muuttaminen vaatisi apureleen käyttöä... Jos hämäräkytkin kestää vain 6A, kuulostaa se tarkoitetun enemmän releen ohjaukseen, kuin päävirtaan. Varmaan sulakkeita voi laittaa noin sarjaan, en vaan muista, että sellaista kuvaa olisi tullut koskaan vastaan.
24.09.2016 14:21 <RicuP.> Tuossa hämäräkytkin on joku Micromatic ja yleensähän niillä ohjataankin kontaktoria. Eipä tosin muutkaan mallit kovin kummoista kuormaa kestä, yleensä 1000-2000W. Mutta ei tuo nalli normaaleilla valaistuskuormilla lennä. Tehoa täytyisi olla melkoisesti kuitenkin. Käytön opastus on selitetty sitten talokansiossa tarkemmin ja tietenkin jokainen kytkin merkattu. Onhan nalleja jokapaikassa sarjassa, tosin harvemmin samassa ohjausjärjestelmässä..
24.09.2016 21:51 <Make> Astronominen kello kasvattaa myös suosiotaan. Eräs asiakas haluaa aina sellaisen keskuksiin, niin ei tarvitse hämäräkytkintä ollenkaan.
Silloin on toki sulakkeita sarjassa, jos osa keskuksesta on kontaktorin takana. Jos nimellisvirta on vaikka 250A ja kontaktorille on silloin vaikka 50A etusulakkeet. Niiden perässä on taas vaikka 16A:n sulakkeita.
02.10.2016 17:03 <RicuP.> Kai se kello jonkinverran helpottaa johdonvetoa, mutta ei sytytä valoja, jos jostain muusta syystä tulee melko pimeää.

Nyt tulikin sitten miettimistä.. Tarkoitus olisi saada 3~ kontaktorin kuormapuolelta tieto (merkkivalo), että onko kuorma kytketty kontaktorin perään, kun se ei ole vetäneenä.. Eli kun kontaktori ei vedä ja kuormaa on sen takana nollaa vasten kylmänä ilman jännitettä millä tahansa vaiheella, niin siitä pitäisi saada tieto YHDELLE merkkivalolle. Sitten kun kuorma häviää, niin merkkivalo sammuu. Silloin kun kontaktori on vetäneenä ei tietoa tarvita.

Yhdelle vaiheelle tämän voisi tehdä erittäin yksinkertaisesti laittamalla vain merkkivalo kontin kärkien väliin ja kuorman kautta kulkeva nolla saa valon palamaan, mutta kun sama valo pitäisi saada palamaan myös muiden vaiheiden mahdollisen kuorman merkiksi, mutta ei silloin, kun kontti on vetäneenä ja kuormalla sähköt.
Kuormana on 15 -2000W vastusta joka vaiheessa vain nollaa vasten, tai se on kokonaan pois, jolloin merkkivalo sammuisi.
05.10.2016 21:21 <Make> Varmaan kärkien yli pitää laittaa pienet releet ja valo niiden perään. Tuollaisia triplamerkkivalojakin on, mutta niissä on lamppujen toinen pää yhteinen: http://www.utu.eu/t/SVN127
07.10.2016 02:23 <RicuP.> Juuri tuohon rele juttuun itsekin päädyin, kun ei tunnu olevan olemassa muutakaan järkevää systeemiä.

© Janne Määttä 2004-2017