13.09.2016 16:00
<Hartsa>
Osaan kuvitella tuolla sen tunnelman ja muuntajaöljyn hajun..
14.09.2016 22:54
<muhentaja>
Kuvantamislaitteet mainittiin, joten toivottavasti pysyivät magneettikuvauslaitteiden kryostaatit tarpeeksi kylminä katkon ajan, jos keskuksen takana sellaisia sattui olemaan.
Helium kun on maapallolla erittäin harvinainen luonnonvara vaikka koko maailmankaikkeus kattaen (tähtien ytimet) yleinen sinänsä onkin, ja siksi on jokainen lämpötilannousun takia ilmakehän kautta avaruuteen karannut lasti nesteheliumia on pysyvästi menetetty ja rahallisestikin aikamoinen potti.
Siitä huolimatta käytöstä poistettaville magneettikuvauslaitteille tehdään monesti ns. "näytössyistä" englanniksi quench - Suomeksi osuvaa sanaa en yhtäkkiä löytänyt, mutta käytännössä painetaan hätäseis-nappia - jolloin suprajohdemagneettiin varastoitunut sähköenergia keittää railakkaan pauhun ja sumupilven kera heliumit taivaalle. Vaihtoehtona olisi "tylsä" magneetin hallittu alasajo erikoisrakenteisella virtalähteellä, joka riittävän hitaasti, olisiko ollut palttiarallaa kymmenen tunnin aikana, pienetää suprajohdekäämeissä kulkevan kA-luokan tasavirran nollaan, ja sen jälkeen nesteheliumin talteenotto.
15.09.2016 15:13
<Mikko Koho>
Tuolla videolla selitetään juuri tuota ongelmaa ja näytetään millainen järjestelmä monilla yliopistoilla on. Maailmassa on muistaakseni viisitoista laitosta jotka tuottavat heliumia ja vakava häiriö yhdessäkin laitoksessa riittää sekoittamaan maailmanmarkkinat. Heliumin hinta nousee jatkuvasti ja nykytiedon mukaan se loppuu n.40v kuluessa.
https://youtu.be/IQSug-0FgpI
15.09.2016 20:59
<Make>
Aina välillä keskuksissa tulvii. Siitä tulee keskusvalmistajille töitä, varaosien tekemisen tai uuden keskuksen muodossa.
15.09.2016 23:35
<RicuP.>
No enpä olisi heti arvannut, että magneettikuvaus koneessa olisi tuommoista 'avaruustekniikkaa'.
Tiedän myös vastaavan tulvan, joka tapahtui uudiskohteessa, joka ei vielä ollut valmistunut. Joku nousurungon liitos oli pettänyt iltapäivästä ja nousukuilua pitkin vedet suoraan keskukseen.. Siitä onneksi selvittiin muutaman päivän kuivattelulla, mutta jos viemäriputki losahtaa, niin melkovarmasti koko keskus iästä riippuen purkuun ja uudelleen kalustukseen. Millä lie sitten pärjätään senaikaa.. Jos oli nousukeskus ilman mitään kummempia kamppeita, niin huomattavasti helpommalla laitolla selviää.
15.09.2016 23:54
<Mikko Koho>
Kymmenisen vuotta sitten kävi tapaus jossa rakennusmies oli jo hakemassa kamppeita, vaneria ja betonimassaa, millä olisi tiivistänyt muuntamoon tulevien 20kV kaapeleiden tuloputkien aukon tukkoon niin ettei vesi tule keväällä ja sadeaikana sisään. No, mestari sitten päätti että ei tehdä, on liian kiire. Seuraavana keväänä sulamisvedet tulvivat sitten ko. aukosta muuntamon kaapelitilaan ja sieltä läpiviennin kautta sähköpääkeskukseen. Sähköyhtiön jannu oli päivän valvomassa kaivua ja työtä jonka olisi voinut tehdä jo kaapeleiden sisäänvientivaiheessa ilman erillistä kaivuvalvontaa. Paria päivää myöhemmin oli toinen porukka jostain syystä kaivamassa samaa monttua uudelleen auki ja ihmetteli kun maa on niin pirun pehmeää..
Lappeenrannassa eräällä työmaalla oli kuulemma vedelty paloilmoittimen ym. johtoja ja sitten tuli vastaan seinä josta ei päässyt normiporalla läpi. Ei muuta kuin merkit seinään ja timanttiporari paikalle. Torstaina timanttiporari oli käynyt tekemässä reiän ja seuraavana maanantaina, kun piuhoja olisi pitänyt alkaa vetää, aukko oli muurattu umpeen.
Sinänsä koomisia hölmöilyjä kunhan vaan ei osu omalle kohdalle eikä omalle lompakolle..
16.09.2016 20:51
<Make>
Kyllähän siinä lämpöä kehittyy, kun vesi kiehuu kiskoston ympärillä. Kerran tehtiin uusia sormisuojia, kun entiset olivat vääntyilleet kuulemma tuon takia.
Välillä kun on olevinaan kiire ja keskus valmis, ei mitään kuitenkaan kuulu moneen viikkoon. Parhaimmillaan taas tulee valmistumisen jälkeen vielä uudet kuvat...
17.09.2016 13:26
<RicuP.>
Tuo epäjohdonmukainen säheltäminen on kyllä valitettavan yleistä työmailla. Vastaavaa käy aika usein, että tullaan tekemään palokatkot läpivienteihin kysymättä, vaikka on puolet johdoista vielä vetämättä. Kerran ääliö väliseinäukko löi seinät umpeen, vaikka ei ollut johdon johtoa vielä asennettu. Joutui sitten ruuvailemaan seinät auki, että ei ainakaan omaa urakkaansa helpottanut. Myös laattamiehet lyö välillä laattansa rasioiden päälle. Kerran eräs työkaveri löi laatat seiniltä alas, kun rasiaa oli jätetty jonnekin taakse.
Varmaan se vesi kiehuukin, jos on tarpeeksi likaista.
Kerran kävi niin, että pää- ja kiinteistökeskukset tulivat työmaalle sovittuun aikaan, mutta toinen porukka olikin kaivanut aikamoisen montun keskushuoneen oven eteen. Niinpä keskukset seisoi melkein viikon pihalla.. Siinä olikin sitten temppuilemista, kun keskushuoneen oviaukko oli noin metrin korkeudella. Muutenkin keskuksien roudaaminen on välillä erittäin työlästä. Nyt ollaankin alettu tilaamaan keskukset jo talon runkovaiheeseen, jolloin ne saadaan nosturilla sisään, ennen kuin katto tulee päälle.
22.02.2017 21:05
<RicuP.>
14.09 mainittuun magneettikuvaukseen liittyen nyt on henkilökohtaista kokemusta ko. laitteen kyydissä olosta.
Kone löytyy Hyvinkään HYS:istä ja oli Siemens Magnetom Symphony Tim System 1.5T eco MRI, Made in USA.
Ei muuta, kuin pneumaattiset kuulokkeet päähän ja näyttöä tuijottamaan. Mukavuustaso oli melko korkea, vaikka kone pitikin ajoittain melko kovaa meteliä. Välillä kuului, kuin diesel moottori olisi jyskyttänyt, sitten kuin koneaseella losotettu ja välillä kuulosti, kuin iso muuntaja olisi lyöty käyntiin, semmoinen metallinen ontto jyrähdys joka toistui useasti peräkkäin.
Mitä lie toimintoja ko. kone sisältää, mutta äänistä päätellen ei ihan perus tekniikkaa.
18.03.2017 22:13
<Make>
Olen minäkin kauan sitten ollut jossain sen tyylisessä koneessa. Siinä mentiin putken sisään makuulleen eikä kai ollut mitään näyttöä. Putken katossa oli loistevalaisin reilusti himmennetyllä kuvulla.
19.03.2017 01:25
<RicuP.>
Niitä on paljon erilaisia näköjään. Tämä kone näyttöineen kyllä piti huolen, ettei valmistaja jäänyt epäselväksi. Näytössä näkyi jotain parametreja, kuvauskohta ja aika. Varmaan olisi saanut Teletapitkin pyörimään, näytti vähän siltä. Radio ainakin kuului kuulokkeista, mikä oli viihdykettä pitkäveteiseen useamman kymmenen minuutin makoiluun.
Olen ollut myös kerran aiemminkin vastaavassa koneessa, mutta siitä on 15 vuotta. Se kone oli taas pöytä, jossa maattiin ja se työnnettiin poikittain semmoisen ison tynnyrimäisen pöntön alle, eli oli avomallinen kone. Huone oli hiton kylmä, vissiin tuonaikaisen tekniikan takia.
19.03.2017 21:06
<Make>
Minun kokemus on myös jostain vuosituhannen vaihteesta. Käteen annettiin "paniikkinappula" jota voisi painaa, jos tulisi ahtaan paikan kammo tai vastaavaa. Ehkä jotkut kuulokkeetkin oli.
04.12.2017 01:28
<Hartsa>
Mites ennen meni noi vaihevärit R S T ehkä olleet Ruskea vihreä Keltainen ? SJ-kojeistoissa.
04.12.2017 07:03
<M. Asentaja>
Keltainen, vihreä, violetti.
05.12.2017 00:47
<Hartsa>
Okei ;) Nyt hahmottui.
14.09.2018 23:12
<RicuP. >
Nyt on Hyvinkään sairaalaan tuotu uusi magneettikuvauslaite, tuon 14 vuotta vanhan Siemens Magnetom Symphony koneen jatkeeksi.
Uusi laite on myös Siemens, mutta tarkkaa tyyppiä ei ole tiedossa. Tuotiin seinän läpi, kun ei ovista mahtunut ja hintaa on pelkällä koneella reilut 900 000e.
15.09.2018 22:27
<Make>
Noilla spekseillä pitäisi olla hyvä. Keravalle kun tuli joku magneettikuvausyritys talon toiseen kerrokseen, kuulemma ainakin lattiaa piti vahvistaa.
22.03.2022 17:12
<Mikko Koho>
Paikkakunnalla käy silloin tällöin rekan peräkärryyn asennettu magneettikuvausyksikkö ja muissa asioissa ohi mennessä tuli vilkaistua, että minkälaisen syötön kärry tarvitsee. Näytti olleen 400V 3x125A pistorasian perässä.
23.03.2022 22:39
<RicuP. >
Tuli tuossa kesällä etsittyä vikaa kun Siemenssin kärry ei suostunut kytkeytymään verkkoon. Syyksi paljastui Sontheimerin pääkytkin josta liitin käynyt kuumana ja kontakti palanut. Sain onneksi pikku kikkailulla Katkon kytkimen sinne Bals rasian sisään aika kivuttomasti pienellä karan muokkauksella. Ne on todella kalliita minuutteja kun kone seisoo. Nyt on toinen 125A rasia valmiina varalla.
24.03.2022 21:29
<Make>
Noissa Sontheimereissa on kai sellaiset todella matalakantaiset ristipääruuvit, on vaikea kiristää kunnolla. Niitä kun on sitten jälkikiristetty, niin menevätkin välillä vielä monta kierrosta lisää...
Joskus tehtiin 250A:n Marechal-pistorasioilla olevia koteloita samaan tarkoitukseen, jossain on pohdittukin.
25.03.2022 20:25
<RicuP. >
Juu, kun tuommoisen kovan alu kaapelin pään kytket siihen, niin ei saa tarpeeksi vääntömomenttia siihen millään ristipäällä.
Täällä on ollut aina perus Bals CEE 125A boksi kytkimellä. Tuo Marechal on ihan hiton kallis. Saivat sitten kontin asentajat käyttää CEE/ MH soviteroikkaa.
25.03.2022 22:43
<Make>
Onko ne liittimet nyt varmasti tarkoitettu alumiinille, yleensä ei ole?!
Juuri eilen joku tuli kysymään kanteen kiinnitettävää 63A:n Enston kytkintä johonkin lämpöpumppuun. Oli myös yhden vaiheen johdot kärynneet. Minä sitten tein odottaessa uudet johtosarjat. Alkuperäisessä oli 2x 10mm2:n johdinta yritetty tunkea aivan liian pieneen holkkiin.