07.08.2016 00:16
<RicuP.>
Mitä hyötyä tuosta tasavirta linjasta sitten on?
07.08.2016 02:35
<Mikko Koho>
Ainakin se että kaksi eri tahdissa olevaa verkkoa saadaan toimimaan keskenään ja muistaakseni vaihtovirtavoimansiirrolla oli joku pituus jonka ylittäminen aiheuttaa sen että loistehojen hallinta menee mahdottomaksi, ts. kun kytket linjan toisesta päästä kiinni niin virta on maksimissaan mutta pätötehon siirto, häviöitä lukuun ottamatta, on nolla koska kaikki virta kuluu johdon tyhjäkäyntivirtaan kun linja toimii ikään kuin isona kondensaattoriparistona.
07.08.2016 12:52
<muhentaja>
Merikaapelin avojohtoon verrattuna hurja kapasitanssi lienee tämän linjan tapauksessa tärkein syy HVDC:n käytölle. Suomen ja Ruotsin sähköverkothan käyvät samassa tahdissa, Tornion kautta kulkee vaihtovirtayhteydet Ruotsin verkkoon. Suomen ja Venäjän verkot taas eivät käy samassa tahdissa. Rajan yli menee kyllä vaihtovirtajohto, mutta Venäjän puolella on ns. back-to-back -tyyppinen asema, jossa on kummankin maan verkkoihin kytketyt konvertterit DC-puolelta yhteen kytkettynä. En tiedä käykö siellä HVDC ylipäätään edes taivasalla vai onko molemmat konvertterit rakennettu samaan halliin. Kyseinen laitteisto oli aiemmin yksisuuntainen, eli tehoa voitiin siirtää vain Venäjältä Suomeen, mutta käsittääkseni sitä on jossain välissä muutettu/päivitetty siten, että tehoa voidaan siirtää kumpaankin suuntaan.
07.08.2016 15:30
<RicuP.>
Aivan. Tuossa HVDC systeemissä tuntuukin olevan paljon merkittäviä etuja. Toisaalta ns. tehoelektroniikkapuoli taitaa olla vaativa ja kallis toteuttaa, kun sitä tarvitaan molemmissa päissä.
Luulen kuitenkin, että tulevaisuudessa tuo systeemi tulee yleistymään, kun tekniikka halpenee. DC:tä on kuitenkin helpompi hallita elektroniikalla, kuin perinteistä vaihtovirtaa.
Muistan, kun pomo kerran jutteli toisen asentajan kanssa, kun oli lukenut lehdestä DC verkosta, niin luuli, että pistorasiasta alkaa tulemaan DC:tä ja mietti, toimivatko kaikki laitteet DC:llä. :D Ei näköjään pomokaan ole aina firman terävintä päätä :D
Onko tuossa toisessa langassa sitten 400kV ja toisessa 500kV vai ja miksi? Jossain täytyy olla myös 0V..
07.08.2016 15:47
<muhentaja>
Aikoinaan kun vasta ensimmäinen Fenno-Skan -yhteys oli käytössä, "nollajohtona" toimi meri. Noita HVDC-yhteyksiä Ruotsiin käsittääkseni ajetaan normaalitilanteessa siten, että virrat ovat yhtä suuret ja kulkevat vastakkaisiin suuntiin, eli virta kulkee pääosin silmukkana merikaapeleissa ja meren kautta kulkeva virta on varsin pieni. Jos jompikumpi yhteys putoaa syystä tai toisesta verkosta, paluuvirta kulkee silloin meren kautta. Semmoinen muistikuva on, että merielektrodien materiaali olisi pitänyt vaihtaa Fenno-Skan 2:en tultua käyttöön, koska paluuvirta voi vikatilanteesta riippuen kulkea kumpaan tahansa suuntaan.
07.08.2016 21:27
<Make>
Vasemmassa on kolme lankaa ja oikeassa neljä?