<< ^ >>

Eurajo_002.jpg

2x400 kV+2*400 kV+2*400 kV+2*110 kV Olkiluodon linjoja. Eurajoki 12.06.2016
Kuvaaja: Mikko Kärnä
Sijainti: N 61.21077° E 21.57483° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

13.05.2018 04:41 <Mikko Koho> Ja tuo paineistin, jonka putkilinjaan ongelma STUKin sivujen mukaan liittyy, on painevesilaitoksessa paisuntasäiliö, jonka avulla huolehditaan, että laitoksen primääripiirin paine pysyy sellaisena ettei piirissä oleva vesi kiehu.

https://yle.fi/uutiset/3-10202208
14.05.2018 20:48 <Make> Toivottavasti noissa asennuksissa käytetään "hieman" parempia liittimiä kuin vesijohdoissa: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005674686.html
14.05.2018 22:23 <Mikko Koho> Lappeenrannassa meni vastikään keskussairaalan uuden rakennusosan putkiliitokset tarkasteluun kun putkiliitoksessa oli tehty "omia patentteja" ja koeponnausta seuraavana iltana/yönä alkoi tulvia. Kaksi kerrosta kastui pahemmin ja niiden välissä olevat kaksi kerrosta lievemmin.
15.05.2018 15:46 <Mikko Koho> "Putkisto olisi saanut putkiston koeohjelman mukaan värähdellä enintään 12 millimetriä sekunnissa, mutta värähtely ylitti ajoittain jopa sata millimetriä sekunnissa Tuomaisen mukaan."

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/olkiluoto-3-ssa-varahtelee-moninkertaisesti-yli-sallitun-jos-syy-ei-loydy-jaa-vaihtoehdoksi-putkiston-tuenta-6724676

Lienee taas Pink Floydin Money-kappaleen aika..
https://youtu.be/-0kcet4aPpQ
15.05.2018 17:20 <RicuP. > Tuntuu kyllä, että asiat on aika pielessä, jos noin tärkeä putkisto on jätetty tukematta kunnolla. Mitähän muuta löytyy..

Nyt kun on nähnyt Hyvinkään HYS - sairaalan työmaata hyvinkin alusta asti, niin voi sanoa, ettei putkien tuennassa ainakaan ole pihistetty. Etenkin viemäriputket on hyvinkin tiuhaan tuettu ja vesiputkiliitokset ihan juotettu.

Tuo puserrusliitos on varmaan semmoinen, mitä muovilla päällystetyissä alumiinisissa komposiittiputkissa on käytetty. Eräällä toisella työmaalla semmoinen levis kohdassa, jossa putki tuli ylhäältä alas hanalle. Olin naulakiinnikkeitä paukuttamassa, niin tuli vedet silmille. Putki oli juurikin vain "huulilla" liittimessä. Tämmöisiä putkia ei sairaalassa ole näkynyt, vaan ovat kuparia, rautaa ja väliseinäosuudet hanoille PEX:iä.
Eräs putkari sanoi, että noiden komposiittien kanssa pitää olla tarkka. On vielä niinkin, että eri valmistajien putkia ja liittimiä ei saa sekoittaa. Puserruslaite näkyy tekevän leiman samalla liittimeen, josta varmaan saa selville ajankohdan ja laitteen.
Sama putkari muuten sanoi, että automaattihanat tekevät paineiskuja putkistoon, kun sulkeutuvat hyvin nopealla rysäyksellä.
16.05.2018 21:29 <Make> On taas taidettu säästää väärässä paikassa, kun on nuo puristusliitokset valittu. Hyvinkäällä taitaa olla asiantuntevia suunnittelijoita. Ei ole Hyvinkään terveyspalveluista kokemusta, mutta juttujen mukaan palvelu ilmeisesti toimii.
16.05.2018 23:38 <RicuP. > Suunnittelija taisi olla Granlund, mutta sama Consti ne on tehnyt itänaapurin miesten voimin.

Kyllähän se hyvin pelaa, on itselläkin kokemusta. Välillä oikein lehdessä kiitellään, mutta niinhän se pitääkin olla, kun on kyse kuitenkin aika isosta sairaanhoitoalueesta. Etenkin Leiko - leikkaustoimintaan panostetaan ja täällähän se on keksittykin. Seuraava laajennus, mikä on jo aloitettu on kymmenen uuden leikkaussalin laajennusosa. Olen kuullut, että siellä sähköt onkin ihan eri maailmaa, kuin perus osastoilla..
17.05.2018 21:35 <Make> Granlundin kuvia meilläkin aina näkyy, on kai olevinaan ”paremmasta” päästä. Eräässä paikassa oli keskukseen piirretty emännänkontaktoreille k-0-a- kytkimet. Muuten hyvä, mutta ohjauskuvan mukaan niitä ei kuitenkaan kytketty mihinkään. Kytkimet laitettiin ja viereen kilpi ” ei käytössä”, vähän niin kuin terveisiä suunnittelijalle. Tuon tyylisiä juttuja on nykyään aika paljon useimmilla suunnittelijoilla.

Kerran tehtiin oliko juuri leikkaussaleihin pieniä keskuksia. Kansi piti olla vihreä ja olivatko nyt IT- järjestelmää. Meidän suunnittelupuoli ei kai sitä huomannut/ ymmärtänyt, kun asiakkaalta tuli kommentti kuvan lähettämisen jälkeen, että nämähän ovat siis IT- järjestelmää.
18.05.2018 18:53 <Mikko Koho> Tuli mieleen vanha "heh heh"-tasoinen viisaus vuosien takaa. Miten pimennetään valtakunta? No tietenkin L1-vaiheella. Jos ei kaikissa, niin useimmissa, sähkökuvissa ohjaussähkö on otettu L1-vaiheesta.
Onneksi tuota vaihejärjestystä on sotkettu eri paikoissa kun on pitänyt saada pyörimissuunta oikein..
18.05.2018 21:35 <RicuP. > Sen olen myös huomannut, että aina erillisuuni kytketään L1 ja liesitaso L2-L3. Samoin muittenkin yksittäisten systeemien kanssa. On käynyt niitä legendaarisia, että joulukinkku on jäänyt paistamatta.. Ollaan nyt ruvettu tekemään niin, että kerrostaloissa mittauskeskuksen lähdöt kytketään niin, että ensimmäisessä asunnossa vaiheet on järjestyksessä, mutta toisessa L1 paikalla onkin L2, L2 paikalla L3 ja L3 paikalla L1. Seuraavassa lähdössä L1 paikalla onkin L3, sitten L1 ja L2 3:n paikalla.

Tuolla sähkökuvat on Swecon tekemiä. Pieniä inhimillisiä virheitä on ollut, kuten syötön puuttumisia ja eri ryhmien sekaantumisia, kun on useampi rasia samassa huoneessa. Pakkaa on sekoittanut myös se, että samalla käytävällä normaali syöttö on useamman huoneen ennen uutta ryhmää, mutta varavoima onkin vain kaksi huonetta. Käytävien dalit poikkeaa joskus huoneisiin, jne. Yhden Dali väylän kimpassa on parhaimmillan 4 eri valaistusryhmää.

Tuo IT järjestelmä on minulle ihan uusi asia. Sen olen tiennyt, että leikkaussalien sähköt poikkeaa paljon normaalista, mm. maadoituksien osalta puolijohtavine lattioineen.
Tuolla sairaalassa on aina yhdessä kerroksessa 12 kpl keskuksia. Normaalivirta x4, varavoima x4 ja UPS x4.
18.05.2018 22:36 <Make> Juuri oli kuva, jossa ohjaussulake oli L1:ssä, tehtiin kuvan mukaan... Taisin laittaa hiljattain erillisuunin L3: een. Kerran meidän asentaja laittoi koko taloyhtiön autonlämmitykset L1: een, huomattiin ja korjattiin kuitenkin ennen toimitusta.

Välillä on vielä sellaisia kuvia, että suunnittelija ei kai osaa kunnolla käyttää piirustusohjelmaa. Silloin jälki on välillä ihan käsittämätöntä ja pitää kysellä, mitä tämä tarkoittaa.

IT- järjestelmä liittyy juuri maadoituksiin, en nyt muista, mitä se keskuksessa vaikutti.

Ja Uusi lastensairaala luovutettiin tänään HUS:lle.
20.05.2018 12:12 <RicuP. > Mikähän siinä on, että se L1 on niin hyvä vaihe, että kaikki sinne..?

Ainakin tasokuvissa en ymmärrä, että mikä siinä on, että numeroita ja piirrosmerkkejä pitää laittaa päällekäin??! Esim. usein on huoneen numeron päällä joku rasiarysä, tai syötön piirrosmerkki on jonkun väliseinän kohdalla niin, ettei numerosta tahdo saada selvää. Usein on myös johdot piirretty osin päällekkäin, tai hyllylle aivan vieri viereen, että saat tarkkaan seurata, että mihin mikäkin menee. Olisi kai myös liikaa pyydetty, että pitkät pistorasiaryhmät, jotka kiertelee ympäri taloa olisi jokaisen rasian kohdalle merkitty ryhmänumero. On kyllä hankalaa seurailla viivaa koko ryhmän päähän asti vain R-numeron selvittämiseksi.
20.05.2018 22:11 <Make> En ole tuollaisia ohjelmia käyttänyt, mutta kuuleman mukaan asetuksia riittää, tiedä sitten, auttaisiko päällekkäisiin merkintöihin. Joskus on sellaisia suttuja ainakin ohjauskuvissa, että on monta numeroa osittain päällekkäin.
19.07.2018 12:51 <Mikko Herpman> https://yle.fi/uutiset/3-10312198

Näköjään Olkiluodon molemmat miilut irti verkosta.. Onneksi ei ole Keskitalvi ja saman verran pakkasta kuin nyt hellettä..
19.07.2018 21:03 <Hartsa> tuotanto on nyt tällähetkellä tuotanto 5 372MW. kulutus 8153MW
vesivoima 1 475 MW Ydinvoima 838 MW
28.10.2018 04:50 <Mikko Koho> Nyt on kyllä aasinsilta kohdillaan. Jos otsikkoon on uskominen niin minkähänlaisen liekkimeren tehomuuntaja saisi aikaan..

"Olkiluodon virtamuuntajan tulipalon syyt selvisivät – TVO: Kuusisenmaan penkere suojasi Olkiluotoa viime kesänä"

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/olkiluodon-virtamuuntajan-tulipalon-syyt-selvisivat-tvo-kuusisenmaan-penkere-suojasi-olkiluotoa-viime-kesana-6746367
28.10.2018 20:20 <Make> Vähän on epäselvän oloinen uutinen jälleen kerran.
23.05.2020 18:37 <Mikko Koho> Rikkinäisiä venttiilejä ja suunnittelupuutteita hätävoimassa – OL3:n latausta ei viivästytä pelkästään koronakriisi

https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/4960285/Rikkinaisia+venttiileja+ja+suunnittelupuutteita+hatavoimassa++OL3n+latausta+ei+viivastyta+pelkastaan+koronakriisi

Miksi jättää kertomatta totuus kun se tulee nykypäivänä kuitenkin ennemmin tai myöhemmin julki. Kuten presidentti J.K. Paasikivi kuuluu aikoinaan todenneen: "ministeri puhuu kyllä kauniisti, mutta ministeri puhuu paskaa." Toinen Paasikiven sitaatti kuuluu olleen "kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen."

Tästä tulikin aasinsillan kautta mieleeni se, miten helppoa ihmisellä, ihmisryhmällä tai organisaatiolla on vedota siihen, että joku toinen ihminen, ihmisryhmä (esimerkiksi toista rotua olevat, luonnonsuojelijat tai kansalaisaktivistit) tai organisaatio on sitä ja tätä ja perustella omaa toimintaansa tai toimimatta jättämistään sillä. Kyllä, toinen ihminen, ihmisryhmä tai organisaatio voi olla sitä ja tätä, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, mitä itse olemme ja miten itse toimimme. Omien haasteiden tai ongelmien projisointi toisiin, joka on eräs ihmisen defenssi, on kyllä inhimillistä, ja olen tehnyt sitä itsekin, mutta siinä on se ikävyys, että se estää projisointia käyttävän oman kehittymisen. Vertauskuvallisesti: golfkentällä on kyllä hiekka- ja vesiesteitä, ja joskus pallo väistämättä menee niihin, mutta pelaaja voi aika paljon korjata tilannetta ja helpottaa oloaan lukemalla kenttää, sääolosuhteita ja niin edelleen, ja korjaamalla omaa toimintaansa sen mukaan. Haasteena tässä on se, että se vaatii pelaajan itsetutkiskelua ja omaa kehittymistä, mikä ei tule itsestään eikä välttämättä helpolla.

Miten äskeinen liittyy energia-alaan? Siinä vaiheessa, kun esimerkiksi rakennamme voimalinjan toisen pellon poikki, kaivamme toisten kotikatuja auki, aiheutamme voimalaitoksia säätämällä toisten rantojen sortumisia tai voimalamme varoventtiili aukeaa ja se aiheuttaa meluhaittaa naapurustoon, lienee ,pelkän palautteesta suuttumisen sijaan, hyödyllistä ymmärtää myös, ainakin hiukan, vastapuolen näkökulmaa, ja sovittaa oma toiminta sen mukaan.
24.05.2020 01:28 <Hartsa> Kuhan vain ei tulisi tuosta toista tzernobyl laitosta kun osat vanhenee jo käsiin ja varavoimakaan ole mitoitusten mukainen liianpieni ja ties mitä vielä...alkaa koekäyttö niin räjähtää koko keksintö taikka muuta vakavaa tulee.
23.12.2021 22:18 <Make> Sitten vaan seuraavia ongelmia odotellessa...

© Janne Määttä 2004-2017