<< ^ >>

2014-04-11_12.53.09.jpg

Projektinjohtamisen lyhyt oppimäärä mallia Imatra:
-Lähde toteuttamaan projektia, kasaa iso porukka sitä valmistelemaan, hommaa kaupungin, hankkeen puuhaorganisaation, budjettirahoitus, varmista EU-tuet, hommaa ammattilaiset piirtämään hienot suunnitelmat jne..
-Sivuuta kansalaisten tekemä adressi ja mielipide projektin järkevyydestä sillä perusteella että hankkeeseen on jo sitouduttu budjetissa. Kilpailuta urakoitsijat ja laske homma siihen pisteeseen että työmaa on valmisteltu ja kaivutyö purolle ja ns. poikastuotantoalueelle (pitäisi tulla kuvan osoittamalle voimajohtoalueelle) on vetänyt ensimmäiset kymmenet metrit.
-Huomaa että oleellinen asia, yhteydenotto kantaverkkoyhtiö Fingridiin, on jäänyt tekemättä vaikka se olisi pitänyt suorittaa jo siinä vaiheessa kun koko projektia on suunniteltu, periaatteella "saako moista ojastoa edes kyseiseen paikkaan kaivaa ja jos saa niin mitä reunaehtoja sille on." Huomaa että Fingrid ryhtyy asian vaatimiin toimenpiteisiin..
Hankkeen sivut:
http://goo.gl/EHVM2B
Kartta, huomioi puron sijainti taustalla olevien kahden 2x110kV pylvään perustusten nähden:
http://goo.gl/tobejk Imatra 11.04.2014
Kuvaaja: Mikko Koho

11.04.2014 22:03 <Jouko> Luonnonmukainen kalaporras siis vireillä johtojen alle ja FG:ltä kysytty edes mielipidettä, vai kuuluuko maa-alueet kaupungille ja oletettu ettei verkkoyhtiötä tarvitse edes huomioida asiassa? Mielenkiintoinen (kala)soppa hautumassa..
11.04.2014 23:59 <Mikko Koho> Nuo maa-alueet on käsittääseni entisiä IVOn, nyk. Fortumin, maa-alueita jolle Fingridillä on lunastettu käyttöoikeus. Ja kaupunki on sopinut alueiden käytöstä Fortumin, joka on siis maanomistaja, kanssa ja mm. senkin että Fortum luovuttaa veden tuota hanketta varten ja patoturvallisuusviranomaiselta on kysytty lausunto että voiko patoon tehdä sellaisen reiän kuin hanke vaatii. Kalaporrasvelvoitettahan ei Imatrankosken voimalaitoksella ole, koski on jo luonnostaan ollut niin ylivoimainen este kalojen nousulle. Sen sijaan tuolla toisella puolella voimalaa olevassa purossa on taimenkanta joka on lähinnä tuota Vuoksen alkuperäistä kantaa ja se olisi tarkoitus saada kasvamaan tuossa purossa.
Mitä olen kuullut ja jos olen oikein ymmärtänyt niin tuo kaupungin projektisuunnittelu on ylipäänsäkin, toimialasta toiseen, niin kaaosta kuin olla ja voi, piiri pieni pyörii ja asioista ei oteta kunnolla selvää edes siinä tilanteessa että liikutellaan isoja rahasummia ja aiemmin ei ole suunniteltu vastaavia hankkeita. Ja kun piiri pieni pyörii niin sitten välttämättä yksittäisellä virkamiehellä, joka kuitenkin joutuu ns. "tulilinjalle" kämmin sattuessa, ei ole riittävää sananvaltaa asioihin. Kaupungilta on tuosta syystä lähtenyt virkamiehiä pois ja ovat päässeet kuulemma ihan ok hommiin muualla.
12.04.2014 00:57 <Mikko> Se jäi vielä puuttumaan että tuo hankkeen yläosa on kaivajan kannalta aika pirullista seutua. Tästä ei ole pitkäkään aika kun suunnitellun linjauksen luokse ja jopa suoraan alle vedettiin uudet syöttö- ja ohjauskaapelit padolle, syöttökaapeleiden järeyttä voinee pohtia siltä kannalta että niitä pitkin menee sähkö jolla ajetaan kaksi 68t valssiluukkua ylös. Kaapelisuojaustarpeesta on hajamainintoja siellä sun täällä mutta olisiko se ollut urakkapyyntöasiakirjoissa joissa oli oikein kartta piuhojen linjauksesta. Okei, kaapeleiden katkomisen välttäminen on kaivajan perustouhua, mutta sitten oman mausteensa hommaan tuo se että panoksena tuossa on vähän muutakin kuin pelkästään hemmetinmoinen pamaus ja alueellinen sähkökatko. Nuo patoluukkujen käyttösähköt ja ohjaustiedot ovat sellaisia että niiden kanssa ei pidä riskeerata yhtään..
14.04.2014 21:27 <Mikko Koho> Näytti pysähtyneen kaivutyöt tuon valkoisen 20kV linjan alle pylvään, joka jää kuvassa oikealle puolelle, luokse. Syytä en sitten tiedäkään, onko normi stoppi vai onko FG laittanut homman jäihin.
16.04.2014 01:57 <Mikko Koho> Hintalappua odotellessa..
http://yle.fi/uutiset/fingridilta_ei_kysytty_imatran_kaupunkipurosta/7190332?origin=rss
26.08.2014 21:32 <Mikko Koho> Päivän lehden mukaan ilmeni että entisessä uittoaukossa, josta pitäisi ojan vedensyötöt padon läpi puhkaista, on vanha teräsluukku valettu sisään sitä tukittaessa ja se tuli "yllätyksenä" rakentajille. Nyt ko. metallimöhkäle pitäisi saada pois mutta kova ongelma on että miten. Ongelma on se että noiden kanssa pitää olla tarkka ettei aiheuta padon hajoamista ja valtavia vahinkoja ja se että kukaan ei välttämättä tiedä mitä kaikkea vanhassa rakenteessa voi olla vastassa.
26.08.2014 22:53 <Hartsa> Nyt voi urakalle tulla jo vähän hintaa koska luukku voi olla ihan tukevaa tekoa betonin seassa =) rakentaa tilapäiset työmaapadot yms.. Huhuh
26.08.2014 22:54 <Hartsa> Vähän tähän tyyliin ei ole tietoa sisältääkö betonointi entisen luukun ?
http://calm.iki.fi/tolpat/kuva/6727
29.08.2014 19:38 <Mikko Koho> Mitä oon työmaa-aitojen takaa nähnyt niin siinä aukossa lienee betoninväriset tiilet julkisivuna ja siellä jossain se teräslevy sitten on. Sinänsähän padon puhkaisu vesipainetta vasten ei kuuleman mukaan ole ongelma kunhan asialla on sellaiset jotka oikeasti tietävät miten siinä hommassa pitää toimia, jokaiselta timanttiporarilta se ei, ainakaan turvallisesti, onnistu. Mutta ongelma on se että normi timanttipora ei ilmeisesti tuossa tapauksessa kyseistä aukkoa puhkaise.
Ja koulussa opitun mukaan timantti on, yllättävää kyllä, äärimmäisen huono puhkaisemaan esimerkiksi valurautaa. Valurauta kun sisältää melkoisesti hiiltä ja timantti on eräs hiilen olomuoto niin porauksesta tuleva lämpö, joka voi pistemäisesti tehdä melkoisen korkeita lämpötiloja, saa terän ja porattavan aineen reagoimaan keskenään..
07.01.2015 21:23 <Mikko Koho> Viimeisimmät kuulumiset tuosta purosta: ihan tuoreimpia kuvia en ole saanut aikaiseksi siitä, millainen tuosta tuli, mutta detaljeja on kylläkin tullut huomioitua. Koska purosta haluttiin luonnonmukainen, siitä myös tuli sellainen. Eli jääpato/hyytöongelmat alkoivat täällä alaosalla kovimpien pakkasten aikaan ja ovat jatkuneet, joulu- ja tapaninpäivän välissä vedenpinta purossa oli laskenut vuorokauden sisällä voimajohtoalueen yläosan sentistä alaosan 20-30cm, en tiedä kumpi kävi, menikö jääpato hajalle vai menikö pohja. Kuitenkin samoihin aikoihin jalka upposi yläosalla maahan ja kun kokeilin kädellä kohtaa niin alla oli ihan sula vesi. Jääpadotusta on tullut ja mennyt mutta nyt sitten tänään tuli nähtyä että yhdestä kohtaa on reuna ja pohja menneet hajalle, vesi tuli paristakin vaakasuorasta puro-osasta yli äyräiden (puro menee kuin shikaani alueen reunasta toiseen) ja yhdessä kohdassa vesi meni reunan sortumasta maansisään. Tuolle purolle urakoitsija on luvannut 5v vesitiiveystakuun mutta eri asia on sitten se että jos urakoitsija pystyy osoittamaan tapahtuneen suunnitteluvirheeksi, eikä omasta sähläilystään johtuvaksi, niin miten siinä tapauksessa menee korvausasiat. Pahimmillaan niin että kaupunki, jonka pitää säästää joka sektorilla, joutuu maksamaan korjaukset..
09.01.2015 00:13 <Mikko Koho> Tuossa on nyt ainakin jonkun aikaa nähtävillä puron tilannetta parilta viime päivältä. Tuon linkin takana on kuvien lisäksi myös "Kesä"-kansio sivun yläosassa ja siitä klikkaamalla pääsee katsomaan miltä tuo rakennelma näytti kun paikat olivat auki ja allekirjoittanut jo vähän ihmetteli että voiko pohjarakenne toimia..
https://www.dropbox.com/sh/nj61gcxtb6mdljr/AADuSNrosEj16q-JWzy8w_WCa?dl=0
09.12.2015 23:01 <Mikko Koho> Sikäli, jos/kun, joku FG:n porukoista tätä lukee niin terveisiä vaan sinne Helsinkiin Läkkisepäntielle. Samanlainen kohellus, mikä nähtiin tässä puroasiassa, jatkuu. En tiedä että pitäisikö itkeä vai nauraa..
http://www.uutisvuoksi.fi/Mielipide---P%C3%A4%C3%A4kirjoitus/2015/12/09/Kaupunki%20nukkui%20lupa-asiassa/2015519982795/70
24.10.2016 09:33 <calm> Loppujenlopuksi se nyt vissiin sitten kuitenkin toimii alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan. http://www.imatralainen.fi/artikkeli/447115-imatran-kaupunkipurosta-tuli-vilkas-kutupaikka-kalastusmestari-ei-pida-menna-valiin
24.10.2016 15:15 <Mikko Koho> Nyt toimii sikäli kun uusia vuotoja ei enää ilmesty. Niitä on jouduttu muutamia kertoja paikkailemaan ja viimeisin oli kyllä niin turha, ts. järjettömän työvirheen tekemä, kuin olla ja voi. Veronmaksajien onneksi hommalle lätkäistiin 5v vesitiiveystakuu sillä ajatuksella että kun rakennelma sen ajan kestää niin sitten siitä on ainakin kaikki urakoitsijan vastuulle kuuluvat virheet pois.
Siitä ei pääse mihinkään että yksi asia jäi kalvaamaan eli kunnallisen demokratian toimimattomuus ja raha. Tämän projektin osalta en tunnu olevan edes se pahin, osaa ketuttaa niin että koko asiasta ei kiinnosta edes kuulla. Tosin se ei ole mitään uutta eikä ihmeellistä. Muun muassa kaupungin koulut homehtuvat käsiin ja vaativat rahaa ja kun uutta kouluverkkosuunnitelmaa tehtiin niin idea oli ilmeisesti jättää kyselyvaihe juuri lomien ajaksi ja nuijia nyt syksyllä koko suunnitelma läpi. Siltä osin ei mennyt niinkuin Strömsössä vaan nyt ihmetellään että tehdäänkö kansanäänestystä vai ei ja mikä on oikea tie viedä asia loppuun. Ja kuvioon kuuluu toki sekin että yksi viranhaltija, joka olisi halunnut tehdä suunnitelman kunnolla, hiljennettiin esimiehen tasolta ja kyseinen henkilö teki siitä omat johtopäätökset ja lähti muualle..
26.04.2022 20:56 <Jouko> Kuvan maisemassa tuli viime kesänä seikkailtua, puolen kesää kestäneen ohijuoksutuksen houkuttelemana. Tuossa jossain se kutupurokin virtasi, oli jo vähän pusikoitunutta.
Dropbox sanoo että error..
26.04.2022 20:56 <Jouko> Kuvan maisemassa tuli viime kesänä seikkailtua, puolen kesää kestäneen ohijuoksutuksen houkuttelemana. Tuossa jossain se kutupurokin virtasi, oli jo vähän pusikoitunutta.
Dropbox sanoo että error..
26.04.2022 22:40 <Mikko Koho> Tuo Dropboxi meni erroriin kun sen sisältöä on järjestelty ja siirrelty uudelleen. Sehän jakaa sille varatun kansion koneelta pilveen.

© Janne Määttä 2004-2017