<< ^ >>

koskenvarsi6.jpg

20 kV Tässä vähän terästetty kuva Koskenvarren 20 kV laitteista! Vuodelta 1962. Alajärvi, Koskenvarsi 13.06.2013
Kuvaaja: Jarmo Puntanen
Sijainti: N 62.97297° E 23.74645° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

17.06.2013 06:07 <Jouko> Kyllähän tuo selventää edellisiä kuvakulmia. Tässä näkyy 3~ mittamuuntajan suurjännitesulakkeetkin sekä genumuuntajan 400V virtakiskot. Männä aikojen tunnelmaa koko kuvasarja täynnä!
25.06.2013 03:38 <Jarmo Puntanen> Moron kaikille, eli kiinnostaisi tietää mitä tässä kuvassa tarkasti ottaen on. Tietenkin tiukasti opetusmielessä, säännelty ala kun on kyseessä :-)

Eli kiitos aiemmista kommenteista, vasemmalta lähtein on siis noin 1 MVA:n päämuuntaja, jolle tulee "tuvasta" generaattorijännite. Sen jälkeen kaksi valkeaa sj-eristettä kuuluvat kahden vaiheen välissä olevalle 20kV/100V muuntajalle (jokin omakäyttötarve/mittaus?).
Sen jlkeen kolme eri aikakausien virtamuuntajaa eri aikoina rikkimenneiden tilalle, yksi per vaihe, ilmeisesti voimalaitoksen tuoton mittaamiseen?
Sen jäkeen vähäohjykatkaisin, sen funktio lie selvä.
Mikä tehtävä lie noilla kahdella eritehoisella jännitemuuntajalla? Ne muuntajan sj-sulakkeet ovat siis juuri eristimien päissä?
Tangoista väännettävillä erottimilla (?) ilmeisesti vain laitetaan jompikumpi tai kummatkin 20kV-lähdöt pimeäksi? Kuitenkin A-tolppakompleksin yli kulkee kiinteä sj-yhteys? Eli siis toinen jännitemuuntaja pimenee tuolla toisella erottimella? En kyllä etsinyt, olisiko tässä voimalaitoksessa epätahtigeneraattori.

-Jarmo

25.06.2013 04:50 <Mikko Koho> Äkkiarvaus väsyneenä: halutaan tahdistimelle tieto että kumpaan suuntaan kenttä pyörii? Tai sitten toiset jännitemuuntajat ovat tahdistinta/laitoksen omia suojauksia varten ja toiset tehon/energian mittausta varten?
25.06.2013 16:01 <Late> Kuvassa näyttäisi olevan:

-Päämuuntaja
-1 kpl jännitemuuntajia, joka mittaa pääjännitettä ennen katkaisijaa.
-Virtamuuntajat voimalan tuotannon mittaamiseen ja mahdollisten vikavirtojen havaitsemiseen
-Katkasija, jolla voidaan saada johdossa kulkeva (vika)virta tarvittaessa saada poikki
-Jännitemuuntaja, joka mittaa verkon jännitettä kun laitoksen erotin on kiinni verkossa
-Omakäyttömuuntaja, joka antaa laitoksen tarvitseman sähkön. Tämä on kytketty jakeluverkkoon
-Pylväässä laitoksen ja ok-muuntajan erottimet. Jakeluverkon johto jatkuu molempiin suuntiin
25.06.2013 17:29 <calm> Vielä ovat mainitsematta erikseen ainakin,

- suurjännitesulakkeet verkon puolen jännitemuuntajalle, ruskeanpunaiset tangot siinä jännitemuuntajan yläpuolella
- omakäyttömuuntajan yläpuolellakin on olleet joskus sj-sulakkeet. Nyt pidikkeet ovat tyhjinä ja yläpidikkeitä käytetään piuhojen tukieristiminä.
- orren yläpuolella tukieristiminä ylijännitesuojat
25.06.2013 23:17 <Jarmo Puntanen> Kiitoksia kaikille! Mielenkiintoisia tietoja, joista on oikeasti hyötyä niin kotona kuin sähkötarhassa.

Itselläni olisi ohjelmassa lähiaikoina Keski-Pohjanmaan ajelua, joten jos jollakulla on koordinaatti tai toinenkin paikkaan, josta pitäisi/olisi hyvä seudulla kuvaa saada, niin katsotaan voidaanko mitään tehdä asian hyväksi.

-Jarmo

© Janne Määttä 2004-2017