<< ^ >>

IBM_5475_pe.jpg

110 kV + 220 kV Petäjäveden sähköaseman entinen 110 kV:n kenttä. Uusi kytkinkenttä sijoitettu avarammille niityille runsaan kilometrin päähän tältä paikalta. Vrt. http://calm.iki.fi/tolpat/?p=kuva&id=559 & http://calm.iki.fi/tolpat/?p=kuva&id=2912 Petäjävesi 04.10.2012
Kuvaaja: Jouko Järvinen
Sijainti: N 62.27557° E 25.16586° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

29.08.2016 18:38 <Jouko> Vanha väistyy hiljalleen... http://yle.fi/uutiset/sydan_sykkii_betonikuoren_sisalla__vanha_kantaverkon_sahkoasema_vaistyi_uuden_tielta/9088340 11.8.2016

"Petäjäveden 50-luvulla rakennettu kantaverkon sähköasema oli tullut käyttöikänsä päähän. Se sai väistyä uuden tieltä. Tilalle on rakennettu moderni sähköasema, joka mahdollistaa 400 kilovoltin voimajohdon rakentamisen tulevaisuudessa.

Uhkaavan näköisen betonibunkkerin sisällä sijaitsee sähköaseman sydän, kolmen miljoonan euron arvoinen muuntaja.

– Betonikuoren tarkoituksena on suojata muuntajaa ja estää esimerkiksi tulipalon leviäminen. Ja kestäisi se pienen tykinkin iskun, myhäilee projektipäällikkö Hannu Heikkinen, Fingrid Oyj:stä.

Muuntajan läpi virtaava sähkö virtasi aiemmin Petäjäveden vanhalla sähköasemalla. Nyt tuo 50-luvulla rakennettu asema on tullut tiensä päähän. Laitteet alkavat olla jo niin vanhoja, että vaatii uskallusta käyttää niitä.

Petäjäveden sähköasema on osa Fingridin kantaverkkoa, joka siirtää sähköä joka puolelle Suomea ja naapurimaihinkin. Findgridin kantaverkon kautta kulkee noin 75 prosenttia kaikesta Suomessa kulkevasta sähköstä.

– Puhutaan tämmöisestä sähkön valtatiestä. Moottoriteistä. Me huolehdimme koko Suomen sähkönsiirrosta. Me pidämme sähkön tasapainoa yllä, se kuuluu meidän velvoitteisiin, Heikkinen kertoo.

Fingridin aluepäällikkö Ari Levula uskoo, että uusi sähköasema kiinnostaa paikallisia petäjävetisiä.

– Petäjävedellä on pitkä historia sähkönsiirrossa ja täällä on asukkaita, jotka ovat olleet siinä historiassa mukana. Uusi tekniikka varmaan kiinnostaa. Asukkaat ovat nähneet kaukaa työmaan ja pääsevät nyt käymään täällä paikan päällä. Sähköaseman mittasuhteet paljastuvat vasta paikalla, miettii Levula.

Asema on tärkeä myös Keski-Suomen maakunnan kannalta.

– Tätä kautta syötetään Keski-Suomeen sähköä. Koska Keski-Suomessa ei ole sähköntuotantoa, se on tuotava tänne Keski-Suomeen, projektipäällikkö Heikkinen toteaa.

Petäjäveden uudella asemalla on merkityksensä myös tulevassa. Sen avulla varaudutaan tulevan, entistä tehokkaamman voimalinjan rakentamiseen. Suunnitteilla on uusi, 400 kilovoltin jännitteillä toimiva siirtoyhteys Petäjävedeltä aina Oulunjoelle asti.

– Ympäristövaikutusten arviointi on tehty, reitti on valittu ja rakentaminen sijoittuu vuoden 2020 jälkeen. Aikataulu täsmentyy sen mukaan, mikä on todellinen siirtotarve eli milloin sitä johtoa tarvitaan. Uutta maiden lunastusta ei Keski-Suomen alueella tarvita lainkaan, vaan uusi johto sijoittuu vanhan 220 kilovoltin voimajohdon paikalle, kertoo aluepäällikkö Levula."
14.08.2019 12:26 <Jouko> Nyt oli vanha 220kV sähköasema tyhjää täynnä. Kesällä 2017 oli kojeistokenttä vielä eheä, lähdöt vain katkaistuna.

© Janne Määttä 2004-2017