<< ^ >>

lumitort2.jpg

20 kV Linjalla vähän lumitorttua vähän on yksi vaihejohto alempana lumenpainosta kuin muut. Savonlinna 04.02.2012
Kuvaaja: Harri Pesonen

18.02.2012 11:39 <muhentaja> Kerran vanhempien luona käydessä matkan varrella oli tykkylumi painanut 20kV linjan kaikki vaiheet ohiajaessa pikaisesti arvioituna alle parin metrin korkeuteen maasta. Onneksi oli kuitenkin paikassa jossa ei ole asutusta lähellä kun tenavat olisivat kuitenkin menneet sohimaan suksisauvalla, ja aika pikaisesti oli ilmeisesti korjattukin.
18.02.2012 13:23 <Topiax> Olenpa samanlaisen lumikuorman nähnyt minäkin. Sillä poikkeuksella, että muuan vanhempi poromies oli hiihdellessään paikan ohi kopistellut lumet pois suksisauvalla. Onneksi miehelle ei ollut käynyt mitenkään!
18.02.2012 14:49 <Jouko> Lasikuituiset hiihtosauvat varmaan ja kyllä pakkaskuiva ilmakin vaikuttaa. Kulmatolpalla jos haruslankaa varovasti heiluttelee niin monesti tippuu lumikuorma pj-/sj-johdoilta...
Kerran oli lumia kopistelemaan menneelle verkkoasentajalle käynyt niin että yhtäkkiä johdoilta putosi lumet itsekseen ja ne ponnahtivat yht'aikaa ilmoille toisiinsa osuen melkoisen surauksen ja kipinöiden kera oikosulun takia ilmoille, mutta pikajälleenkytkennällä siitä selvittiin. Olisi kuulemma hyvin ylettänyt kopeloimaan ilman suksisauvaakin :)
18.02.2012 14:57 <Jouko> Itse satuin tänä talvena olemaan paikalla vastikään saneeratulla Mli:n sähköasemalla, kun hiljaisuuden keskeltä kuului uudesta kytkinkopista matala ääninen "klonks-klonk" ja noin sekuntia myöhemmin, jostain kaukaa metsien takaa kuului kaikuvana voimakas sähköinen surahdus. Sitten tuli taas hiljaista. Minkähänlainen äänimaisema kuuluu vanhasta vähäöljykatkaisijasta vastaavassa pikajälleenkytkennässä, onko kokijoita paikalla?
18.02.2012 17:41 <Mikko Koho> Ei ole tuon kokijaa paikalla mutta en haluaisi olla vieressä kun 400kV:n paineilmakatkaisija tekee epäonnistuneen PJK:n. Opiskeluaikana vierailun yhteydessä FG tarjosi elämyksen kytkemällä 400/110kV:n muuntajan verkkoon. 110kV katkaisija piti pienen suhauksen metsän laidassa mutta vieressä olleen 400kV kiinnilaitto sen jälkeen on jäänyt elävästi mieleen ;)
18.02.2012 19:14 <M. Asentaja> Vähäöljykatkaisijahan toimii jousivoimalla joten aikamoinen "klonksaus" kuuluu sen toimiessa. Vian ilmetessä vahvat jouset vetävät katkaisijan auki ja n. puolen sekunnin (PJK) kuluttua katkaisija ohjautuu jousivoimalla kiinni ja jos vika on poistunut (valokaari sammunut) katkaisija jää kiinni ja moottori virittää jouset uutta toimintaa varten. Jos vika on edelleen olemassa katkaisija laukeaa uudelleen ja jouset virittyvät minuutin tai kahden kuluttua tapahtuvaa AJK;ta varten.
Tämä lienne yleisin ohjelma keskijänniteverkoissa , toki rinnankäynti-tai muut syyt voivat edellyttää toisenlaistakin ohjelmaa. Vika on ollut suht. lähellä jos "surahdus" kuului noin sekunnin kuluttua.
18.02.2012 21:21 <Jouko> Juu, sen muistan että PJK oli jommassa kummassa noista linkkikuvan lähdöistä: http://calm.iki.fi/tolpat/?p=kuva&id=3995 luultavasti jälkimmäisessä. Tosin nuo ovat nykyään linkattu yhteen eli yhden katkaisijan perässä, kun vanha avokojeistoinen kytkemö "kylmetettiin"...
20.02.2012 17:28 <Mikko Koho> Miten rinnankäynnissä, varsinkin jos on generaattoreita takana? Tekeekö toinen puoli PJK:n/AJK:N ja jos se onnistuu niin toinen puoli tahdistaa itsensä mukaan? Vai kuinka?
20.02.2012 21:25 <M.Asentaja> Yleisin tapa lienee että PJK;ta ei ole ohjelmoitu ja AJK käynnistää tahdistimen joka ohjaa mahdollisesti saarekkeessa käyvän verkon osan katkaisijan kiinni. Mutta useimmiten johdolla oleva vika pysäyttää myös rinnan käyvän generaattorin joka on käynnistettävä uudelleen ja tahdistettava verkkoon jännitteen palauduttua, joko AJK;lla tai sitten vian korjauksen jälkeen manuaaliohjauksella.
Jokatapauksessa PJK on myrkkyä tällaisissa tapauksissa.
20.02.2012 22:36 <Mikko Koho> Sukulainen on töissä juurikin laitoksella (Kaukopää) missä on omia generaattoreita, tosin ei sähkö- tai voimalaitospuolella, ja tältä seudulta löytyy muutenkin (vielä) melko lukuisa joukko ihmisiä jotka ovat jotenkin metsäteollisuuden hommissa. MUTU-tuntumani on että onnistunut saarekekäyttö on aika siinä ja siinä, laitokset tulevat ukkosen tai muun häiriön takia aika useasti verkosta alas vaikka toki asetukset lienee tehty niin ettei sellulla tai kartonki- tai muilla koneilla valvomon väen tarvitsisi nostaa takapuoltaan penkistä. Veikkaisin että joko kantaverkkoon anto- tai verkosta otto on niin tehokasta ja höyryturbiinit niin hitaita säätämään että pikasulut laukeavat melko helposti.
21.02.2012 00:34 <Jouko> Melkoista tirinää oli taannoin tuossakin PASissa, 'vaihe-eroa' noin 2cm http://calm.iki.fi/tolpat/?p=kuva&id=3798
21.02.2012 23:23 <Marko> Yleensä keskijänniteverkossa ei ole sähköasemilla tahdissaolon valvojia, koska johtoja käytetään säteittäisinä eikä saarekekäyttöjä normaalisti ole. Jos johdolla on generaattoreita, pitää niiden irtaantua verkosta jälleenkytkennän jännitteettömänä aikana. Yleensä tällöin jätetään PJK pois, tai hajautetussa tuotannossa käytetään nopeaa eroonkytkentäreleistystä, jolloin PJK:n käyttö voi olla mahdollista.

Rengaskäyttöisessä suurjännitejohdossa voi olla PJK ja AJK käytössä johdon kummassakin päässä, mutta releen laukaisuaika ratkaisee, käynnistyykö PJK vai suoraan AJK vai mikään JK.
19.11.2013 07:44 <Jouko> http://www.sssoy.fi/Apua/Tarkista-hairiotilanne/

Häiriökarttaa selaamalla löytyy vähän joka maakunnasta, Etelä-Savon alueella, jakeluhäiriöitä Eino-myrskyn jälkimainingeissa. Sunnuntaina klo 15.00 oli sähköttä n. 57 000 jakeluverkon asiakasta ja nyt maanantai-iltaan mennessä 6 800. Viitostien varrellakin oli puita paikoin useampikin nurin mm. Juvalla oli kaksi mäntyä tien tukkeena niin että juuri ja juuri pääsi kiertämään. Sähköjohdolle kaatuneita puita ei tien varrella näkynyt..
19.11.2013 08:35 <calm> Aika hyvin jumissa on sss:n kartta. Taitaa olla muutama muukin katsoja.

Katkeilevat sähköt ovat paljastaneet vähän bugeja uusista etäohjattavista mittareistakin, ei pysy pääkatkaisija nollilla, kun sähköt palaavat. http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/39031-joissakin-etaluettavissa-mittareissa-oli-ohjelmistovirhe
19.11.2013 08:58 <Hartsa> Jees näin meillä päin.... =D Mökkisi lämpiää itsekseen ja mistä tietää että mökille on tullut sähköt,Noh Laskusta!

© Janne Määttä 2004-2017