<< ^ >>

IMG_20221110_175533.jpg

230 V Uusia Led valaisimia asennettu seinälle I-Valo laatikoiden tilalle. Hyvin valaisevat viereisen kioskin takaseinää. Vuodelta 2022. Jossain 08.11.2022
Kuvaaja: Ricu Pelkonen

10.11.2022 21:41 <Make> I-Valo Duoko oli vai se vanha, mustalla lipalla oleva?
Sehän on normaalia, että tuollainen paistaa silmiin ja maan pinta jää pimeäksi.
Noissa taitaa olla pyöreät kulmat. Mahdoinko muuten juuri nähdä samoja, oli oudon oloinen.
10.11.2022 23:16 <RicuP.> Se vanhempi mustalippa oli, mutta valkoinen, mikä oli harvinaista.
En kyllä olis ikinä tuommoisia valaisimia edes ajatellut tuohon. Jos vanhat nyt oli jostain syystä pakko vaihtaa, niin ehdottomasti joku lippa/ silmäluomi valaisin, tai downlight, jos ei halua valaista naapurin pusikoita enempää.
Tuo valaisin on niin litteä, ettei se mitenkään voi valaista alas kun vasta tuon aidan kohdalla ja samalla puolet valosta menee taivaisiin.
11.11.2022 22:48 <Make> En ole varmaan nähnyt valkoisena.

Tuon tyylisiä juuri kylvetään kaikki seinät täyteen. Ihan viime aikoina on kyllä ollut myös Airam Vinon näköisiä.
03.01.2023 00:52 <MMake> Aika harva sähköalan ammattilainen ymmärtää paljoakaan valaistustekniikkaa, eikä paljoa tunnu haittaavan, jotta seinävalaisimien valosta puolet menee taivaalle tai pylväsvalaisimien valosta puolet naapurin puolelle tai takametsikköön. Yöhimmennyksistä harva tietää.
03.01.2023 14:31 <Froggy> Valitettavasti näin on... Saati sitten maallikot. Nykyään kun saa halvalla lediheittimiä töpselillä, niin sellaisen hankkiminen tuntuu olevan helpoin ratkaisu jokaiseen valaistuspulmaan ainakin ulkona.
03.01.2023 22:45 <RicuP. > Nykyään ei kyllä paljoa piitata valon laadusta. Perus Led valaisimia lätkitään joka paikkaan, jolloin unohtuu kokonaan valonjaon ja ulkonäön merkitys.
Kaikista hirveimpiä on linssioptiikka Led heittimet, jotka roiskii valoa hallitsemattomasti niin maahan, seinille kuin taivaalle. Tästä on hyvä esimerkki, kun läheisen parkkialueen epäsymmetriset Mm heittimet vaihdettiin Led heittimiin. Lopputulos on se, että kilometrin päässä olevalta parvekkeelta näkee kun taivas on sinisenä ja valopisteiden paiste näkyy, kun ennen ei näkynyt juuri mitään, kun valo oli hallitusti rajattu. Eräs suunnittelija sanoi, että heittimiä ei voida kääntää enempää alaspäin, koska silloin eivät valaise riittävällä teholla tarpeeksi laajalle. Eli sen linssin polttopisteen keskikohta on valaistavan alueen keskellä, jolloin polttopisteen yläreunan valo ja linsseistä vuotava hajavalo menee taivaan tuuliin.
Käytännössä Led heittimissä ei ole optisia ominaisuuksia, vaan on vähän sama, kuin Led paneelia käytettäisiin valonheittimenä. Sama tuntuu pätevän kaikkiin Led heittimiin.
04.01.2023 02:39 <Marko> RicuP olen tuosta vahvasti eri mieltä. Linssioptiikkavalonheittimissä voi olla erittäin hyvä valonjako. Lähes kaikissa ongelmatapauksissa kyse on valaisimien virheellisestä suuntaamisesta ja usein myös valaisimien huonosta valitsemisesta tai ettei linssioptiikkaa ole ollenkaan, vaan kyseessä on hajavalo, jolloin toiseksi viimeinen lauseesi täsmää. Näin on yleensä hinnat alkaen -valon"heittimissä".

Esimerkiksi taannoin paikallislehdessä valitettiin leikkipuiston uusien valonheittimien valaisevan naapurin ikkunoista sisään. Niin tekevät, mutta syynä on virheellinen asennusohjeen vastainen suuntaus. Oikealla suuntauksella suoraa valosaastetta ei tulisi käytännössä lainkaan.

Toinen esimerkki on tuore: Läheisen K-Marketin pihaan vaihdettiin höyrylamppuvalaisimet pieniin PHILIPSin Tempo -valonheittimiin. Ensin ne oli 45 asteen kulmassa. Valaistus oli tasainen mutta hieman hämärä ja häikäisy todella pahaa. Sitten ne oli käännetty vaakatasoon. Nyt ei häikäise yhtään, mutta melkein kaikki valo jää lähes pylväiden juureen. Sopiva suuntaus olisi ollut näiden vaihtoehtojen puoliväli eli noin 20 - 25 astetta. Kyseisten valonheittimien suurin valovoima lähtee 30 asteen kulmaan. Parempi vaihtoehto olisi ollut esimerkiksi LEDVANCEn heitin 55 asteen valonjaolla, jolloin vaakasuora suuntaus olisi antanut laajemman valaistuksen. Liian matalat pylväät on osa ongelmaa tässäkin kohteessa.

Toinen esimerkki on S-Market, jossa on korkeat pylväät, mutta siinäkin valaistus jää epätasaiseksi ja kirkkainta on pylväiden lähellä. PHILIPSin Tempot löytyy sieltäkin vaakatasoon suunnattuna, jolloin noin 40 asteen valonjako ei valaise tehokkaasti tarpeeksi etäälle pylväästä.

Hyvällä linssioptiikalla on mahdollista rajata valo lähes kokonaan pois vain vähän suurimman valovoiman kulmaa suuremmalla kulmalla. Purkauslamppuvalonheittimet eivät olleet tässä suhteessa yhtään parempia. Niitäkin valittiin ja varsinkin suunnattiin väärin. Perinteiset Idman Villet oli 25 asteen valonjaolla ja hajavaloa tätä ylemmäs tuli enemmän kuin nykyisillä hyvillä LED-heittimillä. 60 asteen valonjako tuli niihin myöhemmin saataville. Siinä taas valovoima taisi olla pienempi, eli soveltuivat paremmin lähialueen valaisuun.
27.11.2023 21:42 <Make> Lisäksi Led-heittimien tehot tuntuvat välillä menneen ihan överiksi. Easy Led Bubo3:t paistavat melkoisella voimalla myös pylväästä taaksepäin. Siellä kun on taloja, mitä mieltä lienee asukkaat...
Sen sijaan Philips Tempo-natikkaheittimiin tuli jotkut korvaavat lamput. Valaistus on hyvä, mutta perinteisesti heittimet suunnattu edelleen liian ylös.

Kuvan valaisin tai ainakin tuo minun näkemä taitaa muuten olla Opple EcoMax 13W 4000K: https://lemkemclassic.fi/tuote/valaisimet/seina-ja-kattovalaisimet/opple-ecomax-13w-4000k-2/ Näyttää, että ei ole edes ketjutettava.
Toivottavasti ei ole Lem-Kemin suunnittelema asennus...

Ja yhteen paikkaan on ilmestynyt kiinteät Ensto AVR1:t, tietysti seinälle. Ovat aika korkealla ovien päällä, että ei näytä maahan oven eteen yhtään mitään. Sen sijaan häikäisevät tiellä kulkijoita. Ennen oli kai jalalliset AVR70:t tai I-Valot.

© Janne Määttä 2004-2017