<< ^ >>

Sav_1028.jpg

230 V ... Vähän jo sisäänajettu Helvar L40G5. Joka on vuorostaan lainattu ... Vuodelta 2004. Savitaipale 18.01.2022
Kuvaaja: Mikko Kärnä

19.01.2022 21:26 <Make> En ole nähnyt. On varmasti tarkoitettu kolmevaiheryhmän jatkamiseen. Muovi vaan alkaa olla haurasta korkeiden käyttötuntien jälkeen... Päiväys taitaa olla viikko 32 vuonna 1970.
19.01.2022 22:10 <Koomikko> Ei varmaan enää uutta vastaa, rikkinäisessä uudemmassa muovi oli aivan haperoa ja tippui pieninä palasina lattialle. Iästä huolimatta valaisimessa on vielä ensimmäiset putket käytössä, tosin päät ovat jo varsin tummat.
19.01.2022 22:12 <Koomikko> Tarkittaakohan mallimerkinnän 5 liitinten määrää.
20.01.2022 21:50 <Make> Erikoista, että lamput kestävät kauemmin kuin perinteinen kuristin.
Varmaan 5 niin tarkoittaa liittimien määrää. Päiväys ehkä on kuitenkin viikko 3 vuonna 1972. Ulkonäkö kun on jonkin verran erilainen kuin: https://www.lighting-gallery.net/gallery/displayimage.php?pos=-160323 Juuri linkin mallien liittimistä on kokemusta...
21.01.2022 00:13 <Froggy> Itseltäkin hajosi juuri kuristimen muoviosat, mutta korjasin teipillä. Toivottavasti ei ala käryämään. Siinä valaisimessakin oli vissiin alkuperäiset putket.
Ehkä ainakin jossain L-G:ssä olen kuvan kaltaisen kuristimen tuollaisilla liittimillä nähnyt, ellen sitten ihan luonnossa.
21.01.2022 22:29 <Make> Oliko se nykymallia vai jotain vanhempaa?
Tuossa on ainakin vastaavasti eh-kuristin kolmevaiheryhmälle: https://calm.iki.fi/tolpat/kuva/8019
22.01.2022 00:02 <Froggy> Ihan normaali nykymallin Helvar sekin.
22.01.2022 23:42 <Joku> Veikkaan, että kuristin voisi olla 60-70 luvuilta. Tällainen kuristin kestää kyllä iät ja ajat. Kerran kun olin purkamassa loistevalaisimia vuodelta 1974, olivat suurin osa kuristimista vielä alkuperäisiä, osa oli palanut ja vaihdettu. Palamisetkin luultavasti vain siksi, että hajonneita lamppuja ei vaihdettu heti. Kuristimet olivat samannäköisiä mitä tässä kuvassa. Nämä valaisimet olivat olleet melkein jokapäiväisessä käytössä, eikä kuristimen muovit edes olleet kovin hauraita, oikeastaan samaa tasoa mitä uudemmissa muutaman vuoden käytön jälkeen. Nämä vanhat muovit on niin paksuja, että UV ja lämpö ei tunnu näihin pystyvän samaan tapaan mitä uudempiin muoveihin. Lisäksi purkamieni valaisimien kuristimet olivat UV:lta suojassa ja aika viileässä paikassa muutenkin. Lampunkannoista osa oli hapertunut.

Usein nämä vanhat muovit näyttävät, että ne sisältäisi jotain täytettä, kuten lasikuitua tai jotain jauhetta. Tämäkin voi vaikuttaa niiden kestävyyteen, ja on edelleen yleinen tapa vahvistaa tai parantaa muovin kestävyyttä.
23.01.2022 20:37 <Make> Ja tietysti tuli kiinteät ledit tilalle... Mikä oli valaisimien merkki ja malli? Korvaavia lampunkantoja pitäisi löytyä aika hyvin. Noita liittimiä on tehty myös läpinäkyvästä muovista. Sellainen ei ollut ainakaan silloin haurastunut, kun L-G:n mallia kerran asensin sellaisen tilalle.
23.01.2022 22:45 <Joku> Juu, kiinteät LED:it. Niissä oli erikoinen ratkaisu, missä johdotus päätetään liittimeen, mikä sitten tökätään valaisimen päähän. Nämä liittimet olivat aika haperoita jo uutenakin, ohutta muovia. Osa taisi hajota jo asennuksen aikana. Eikä itse valaisimienkaan laatu kovin hyvältä vaikuttanut. Taisivat toisin olla 160 lm/W, eli melko energiatehokkaita.

Vanhat valaisimet olivat Asea-Skandia merkkisiä, mallista en ole varma, koska leima oli epäselvä. Tulkitsin sen tekstin olevan joko L-26 (H-HE) tai L-20 (H-HE), 2*65 W. Olivat ns. "shoplight" tyylisiä, eli avonainen valaisin heijastimella.

En säästänyt näitä valaisimia ollenkaan itselleni, mutta varaosien saatavuus alkaa olla nyt heikkoa vanhempiin loistevalaisimiin, koska BJB on näköjään lopettanut sytyttimen pitimien ja sytyttimellisten kantojen valmistuksen, enkä ole niitä löytänyt muilta valmistajilta. Ja nämä kannathan hajoavat valaisimista yleensä ensimmäisenä, ja kuristinkin hapertuu, jos on suoraan putkien vieressä (UV ja lämpö) tai muuten kuumassa paikassa.

Onneksi minulla on kuitenkin melko suuret varastot aikaisemmin hankkimiani kantoja ja kuristimia, joten muutamat huonokuntoiset valaisimet saavat vielä uudet osat...
24.01.2022 19:17 <Make> Kuulostaa taas normaalilta takavalotakuu- asennukselta. Laadukkailla lediputkilla olisi varmasti tullut kestävämpi lopputulos.

Asea-Skandia lienee harvinaisempi merkki, ilmeisesti tuollainen: https://www.lighting-gallery.net/gallery/displayimage.php?album=1105&pos=28&pid=131072 Onkin paksuilla pyöreillä kannoilla. Tyyppi lienee L-26, kun 6 varmaan tarkoittaa tehoa ja H heijastimia. On jotain tekemistä Alppi&Tareniuksen kanssa, kun heidän valaisin on melkein samanlainen.

Niimpäs näkyy kantamallisto pienentyneen. Edes V-S:llä ei ole enää sitä Idman Officen pohjaan tulevaa kantaa sytyttimellä, muuten löytyy kohtuullinen valikoima. Sen sijaan AA&G Stucchin vastaava 3251/C on saanut sähkönumeron juuri tänään: https://www.sahkonumerot.fi/4012249/ Sen sijaan SLO:lla ei näkynyt ollenkaan ruuvikiinnitteistä kantaa juuri noiden vanhojen pyöreiden tilalle!
25.01.2022 01:04 <Joku> Muuten olivat samanlaisia, mutta olivat tietty kahdella putkella, ja heijastin alumiinia.

Jotenkin en pidä noista LED-putkistakaan, ovat toki vaihdettavia, mutta silti tulee periaatteessa turhaa muovi- ja elektroniikkajätettä, mikä lienee vielä lisäksi hankalasti kierrätettävää, koska sähkölaitemuovit sisältävät usein myrkyllisiä lisäaineita. Lisäksi LED-putkissa taitaa jäähdytys olla jonkinlainen ongelma muovikuorien takia, jolloin parhaaseen mahdolliseen käyttöikään tai valotehokkuuteen on hankala päästä, vaikka monilla LED-putkilla valotehokkuudet on käytännössä hyviä.

Sellaiset valaisimet voisivat olla hyvä ratkaisu, missä se alumiinilätty mihin LED:it on usein juotettu kiinni jäähdytyksen ja tietenkin virransaannin takia, olisi vaihdettava osa valaisimen sisällä. Tällöin tulisi minimaalinen määrä jätettä, mutta kuitenkin helposti vaihdettava LED-moduuli. Ja nämäkin voitaisiin standardoida LED-putkien tapaan, jolloin uuden mallin tuleminen ei lakkauta varaosien saantia.

Tällaisten vaihdettavan valonlähteen LED-valaisimien hyvänä puolena olisi vielä lisäksi iän myötä paraneva valotehokkuus.
26.01.2022 21:13 <Make> Onhan nuo LED-putkien speksit esim. 125000h ja jopa 180 lm/W, pitäisi riittää useimpiin kohteisiin. Kotelon materiaalin sanotaan oleva anodisoitu alumiini ja PC-muovi. https://valtavalo.fi/tuotteet/led-valonlahteet-g-sarja/

Ja sytyttimen paikkoja ei LED-putkien kanssa tarvita, että sellaisten kantojen puuttuminen ei välttämättä niin haittaa.
26.01.2022 22:17 <RicuP. > Halvimmatkin on päälle 50 000h mikä on hyvin monen kiinteäledisen kanssa sama. Pitää myös katsoa noita LBC arvoja.
Täällä on vuosia jo käytetty Led putkia ja laajemmin alettiin käyttää 19-20 vaihteessa jonka jälkeen niitä on asennettu satoja. Polttamalla niitä ei ole saatu hajoamaan, vaikka täällä palaa varavoiman valot 24/7. S ja O merkkiset 19 vuoden halvat mallit on alkaneet himmentyä mutta ei niitäkään pimeänä.
Kiinteäledisiä valaisimia, etenkin paneeleja ja pitkiä kupuvalaisimia sen sijaan on hajonnut kymmenittäin tässä 4-5v käytön jälkeen. Nytkin tuolla SER huoneessa on rullakollinen risoja Led paneeleita, esim Ensto Diana, Auralight, Fagerhult, Glamox, Tridonic.. Milloin osa ledeistä vilkkuu ja milloin kiiluu tai on kokonaan pimeinä. Ensin mainittu on enstolla yleisin vika. Turha niitä on alkaa korjaamaan. Joskus kokeiltiin mutta aikaa menee kun selvität onko paneeli vai liitäntälaite rikki. Sitten on taas valot pimeänä korjauksen ajan.. Liitäntälaite kun vaatii jännitekatkon vaikka vaihtaisi vain pelkän paneelin.

Muovisia putkia ei taideta enää valmistaa. P merkki niitä joskus teki, mutta turhan veteliä olivat.
Meillä käytetyin malli on valtavalo E3+ sirpalesuojattu lasiputki. G4 ja G5 on sitten korkeissa paikoissa johon tarvitaan telineet tai nostin. G5 D malli on himmennettävä ja niitä ollaan käytetty tutkimushuoneissa ja juuri tilattiin läpivalaisu osastolle melkein 50kpl 1200 kokoisena +uudet valaisimet.

Led putki on siitä ylivoimainen, että vaihto ei tarvitse minkäänlaista katkoa ja sen voi tehdä kuka vain. Valon tehokkuuden ja sävyn voi valita vapaasti milloin vain. Voi valita kirkkaalla tai huurretulla pinnalla. Valonjakoa pystyy säätämään putken kulmaa kääntämällä esim. käytävän sivulle asennettuna, korkeissa tiloissa tai avarissa tiloissa. Valaisimen tehoa pystyy pudottamaan kytkemällä putket eri vaiheisiin. Lisäksi Led putken valaisinrunko on idioottivarma kestävyydeltään, edullinen, helppo kierrättää ja päivitettävä pelkällä putken vaihdolla.
26.01.2022 22:31 <Froggy> Myös minun eteen tulleet Zodiakin ja Airamin halppisputket ovat yllättäen lasia.
Onneksi koulussa on ruvettu vissiin laittamaan O:n lediputkia loppuunpalaneiden loisteputkien tilalle, on vissiin tajuttu että lediputket kannattaa eniten.
26.01.2022 23:50 <Joku> Hyvä, että on LED-putket kestäneet. Ihmeen huonoja komponentteja on täytynyt käyttää, jos paneelivalaisimet hajoilevat noin tiuhaan. Luulisi niiden käyvän laajan pinta-alansa ansiosta myös aika viileinä... Ja eihän 180 lm/W LED tuota enää kovin paljoa lämpöä, kun hyötysuhde on noin 50 % paikkeilla, mikä ratkaisee LED-putkien lämpöongelmat. (muistaakseni 4000 K valolle teoreettinen maksimi taisi olla jonkin verran yli 300 lm/W, mutta tämä vaihtelee valon spektrin mukaan, johtuen silmän solujen herkkyydestä eri aallonpituuksille).

Lasi ja alumiini kuulostaa paljon paremmilta materiaaleilta LED-putkessa, koska niiden laatu/ominaisuudet ei huonone niin paljoa kuin muovin, jos ne kierrätetään.
27.01.2022 20:46 <Make> Ja suuri osa paneeleista varmaan tulee samasta paikasta, vain eri nimellä. Siinä on siis sama juttu kuin natikan sytyttimessä, että liitäntälaite vaatii sähkökatkon toimiakseen taas?

Mahtoiko läpivalaisuosastolla paneelit vaihtua Valtavaloon...

Led-putket vaikka Asea-Skandiassa toimii varmasti, siinä kantojen lämpökuormituskin vähenee.
27.01.2022 22:00 <RicuP. > Kyllä ne vaan näkyy kuluvan ainakin 24/7 käytössä. Nyt tänään juuri 18 valmistuneesta uudesta lastenpäivystyksestä tuli ilmoitus, että valaisin välkkyy. No silloin juuri kun menin katsomaan niin ei välkkynyt. Sen sijaan aulassa löytyi pari paneelia joista näytti toimivan vain yhden sivun ledit. Niitten valmistajaa en tiedä.

Aura on made in Korea, Tridonic China. Muut ei ole kehdanneet paikkaa mainita.

Noiden rakenteissa on myös eroja aika paljon. Toisissa, esim. F, G ja Stara merkeissä paneelin pohja on täytetty hillittömällä määrällä ledejä koko pohjan peittävällä piirilevyllä, kun taas Aurassa ja Tridossa on Led nauhat joka sivuilla. Enstossa on vain kahdella vastakkaisella sivulla.

Tuo jännitekatkon vaatiminen tekee korjauksen vielä hankalammaksi kun joutuu ravaamaan keskuksella vilkuttelemassa valoja jos ei vian arvaus osu nappiin..

Siellä osastolla on nyt vielä jotkin ikivanhat 4x 18W himmennettävät T8 moduulivalot ja niiden seassa uudempia 4x 14W. Putket ei kauaa kestä kun niitä ei voi polttaa sisään kun valoja ei saa laittaa kirkkaaksi kuin joskus harvoin. On kokeiltu polttaa sisään etukäteen ennen asennusta mutta siinä on kauheat vitittämiset kun putkia on niin hitosti.
Tilalle tulee Valtavalo matalaluminanssinen Uniqa 1x19W ja 2x19W jonoon asennettuna sekä epäsuoraa valoa 57W T putkien tilalle.
28.01.2022 21:41 <Make> Korea on erikoisen kuuloinen, lieneekö oikeasti LG tai Samsung?
Keravan hotellin käytäville on melko hiljattain tullut tietysti paneelit ja ovat kai jatkuvasti päällä. Ennen oli perus T8 käytävävalaistus.

Himmennettävästä putkesta ei taida olla 60cm versiota. Vanhoista valoista saa varmaan hyvät korvikkeet paneelien tilalle... Vai lamppujen sisäänajossa on tuollainen juttu. Mahtaako tulla Dali vai mikä ohjaustapa...
16.12.2023 17:06 <Make> Keravan kauppakeskus Karusellissa on vähemmän yllättäen kaikki led-paneelit hyytyneet. Muovi on kai kellastunut ja menettänyt valonjohtokykynsä. Valo kun tulee vain ihan reunoista. Ylläolevan perusteella voisivat olla Enston, sillä valo tulee vain vastakkaisilta reunoilta.
18.12.2023 06:26 <RicuP. > Samaa olen havainnut myös. Ainakin järvenpään nesteellä on sama homma.. Valo paistaa vain reunoilta kirkkaasti.
19.12.2023 19:42 <Make> Vai sielläkin on kiinteitä. Pihan Largekofferit näkyvät häipyneen. https://www.google.fi/maps/@60.4784075,25.0851756,3a,60y,250.39h,91.58t/data=!3m7!1e1!3m5!1sD5SPBlXxDT5BIqvnDHuG8g!2e0!5s20210601T000000!7i16384!8i8192?entry=ttu

Äkkiseltään kaikissa kuitenkin molemmat reunat toimivat. Eilen näin ihan muualla äkkiä ikkunasta, että jossain toimistossa oli yhdestä toinen reuna pimeä.
25.12.2023 19:16 <Make> https://yle.fi/a/3-10065410 "Kaupan hyllyllä on yhä enemmän valaisimia, joiden lamppuja ei voi vaihtaa – silti ne voivat olla perinteisiä valaisimia ympäristöystävällisempiä

Kiinteään ledivalaisimeen ei voi vaihtaa polttimoita itse. Kun valo ei enää syty, päätyy koko valaisin varjostimineen jätteeksi."

Ensimmäistä väitettä on vaikea uskoa, loppu on totta.
25.12.2023 20:17 <Froggy> On huomattu, että aikamoista soopaa Ylenkin jutut ovat nykyään...
28.12.2023 17:25 <Make> Vähemmän yllättäen on haastateltu vain kiinteiden kauppiasta. Tuntuu, että muille on laitettu sanat suuhun valmiiksi. Ja mahtoiko toimittaja edes ymmärtää kunnolla asiaa.
02.03.2024 22:51 <Make> Nyt Froggykin on löytänyt noita Enston paneeleita: https://www.lighting-gallery.net/gallery/displayimage.php?pos=-241671

© Janne Määttä 2004-2017