<< ^ >>

IMG_20200126_183012.jpg

Pari summamutikassa valittua, suunnilleen julkaisukelpoista, kännykkäkameraotosta Imatran voimalaitoksen hyytämisestä. Laitoksella kolme koneistoa näytti olleen seis, neljä oli käynnissä ja, alakanavan kaiteen helinästä päätellen, "haukkoi henkeään" ja tärisi normaalia enemmän.
Joillain joilla hyytö on tavallinen ilmiö, mutta Vuoksen Imatralla olevissa laitoksissa sitä ei ole tiettävästi esiintynyt, ainakaan näin pahana, 1980-luvun alun jälkeen. Jäälautat ovat tukkineet koneita 2000-luvullakin.
Ilmiönä täsmälleen sama, kuin muun muassa autoilijoita kiusaava alijäähtynyt vesi, joka vesivoimakoneistoon virtauksen mukana joutuessaan tukkii välpät ja vaikeuttaa tai estää veden pääsyä koneistoon. Edetessään ilmiö ensimmäisessä vaiheessa alentaa koneiston saamaa putouskorkeutta, sen jälkeen rajoittaa virtaamaa ja, tehon alentuessa riittävästi, takatehosuoja laukaisee generaattorin verkosta.
Tehokkain keino torjua tätä on pakkasten alkaessa, sopivassa vaiheessa, pienentää juoksutusta ja ajaa tasaista virtaamaa sen verran pitkään, esimerkiksi muutama vuorokausi, että jokeen ehtii syntyä jääkansi, joka estää ilman ja veden kontaktia. Vuodelta 1929. Imatra 26.01.2020
Kuvaaja: Mikko Koho

© Janne Määttä 2004-2017