<< ^ >>

asennuksiakaukaa1.jpg

230 V Sähköasennuksia historian hämäristä, osa 1 Pyhtää 08.10.2018
Kuvaaja: Jouni Laitila

27.04.2019 19:47 <Make> On todella vanhaa. Nuo kolme eristintä ovat ilmeisesti yhtä kuin jakorasia.
28.04.2019 01:10 <Keijo> Vanhan näköinen asennus on, tuo kytkin on luultavasti vaihdettu jossain vaiheessa, alkuperäinen on varmaan ollut posliinia. Näkee siitä, että tuossa on holkkitiiviste eli on tarkoitettu kaapelille. Johdot on varmaan liitetty ns. Western Union - liitoksella ja varmistettu tinaamalla, päällä kangasteippiä. 1980-luvulla Helsingissä olen kerran nähnyt vastaavanlaisen asennuksen erään 1800-luvun lopun kerrostalon ullakolla, asennusta oli jatkettu varmaan joskus 1950-1960 luvulla liittämällä lyijyvaippakaapelin johtimet surraamalla ne siihen vanhan johtimen ympärille, nämäkin ja paljon muuta on mennyt purkuun mutta hienoa, että näitä taltioidaan jälkipolvienkin ihmeteltäväksi.
28.04.2019 02:21 <RicuP. > Johto on kai sitä Hackendahl johtoa, mutta yksilankaisia. Kunnon helmat eristimissä, vaikka naru on eristetty. On kyllä näkynyt kierrettyä Hackendahl johtoa ulkona ja normaaleilla eristimillä, eli tuo on sitäkin vanhempi versio.
Olen nähnyt Hyvinkään Villatehtaan paloaseman ullakolla vastaavia asennuksia ja valaistus oli johtojen varassa roikkuvat posliinkannat paljailla kirkkailla lampuilla. Tehtaalla oli myös vissiin 6kV avojohtoa sisällä kattoon kiinnitettynä. Eräässä hallissa oli mustat lyijykaapeliasennukset, valaisimet nykyisen kaltaisissa valaisinkiskoissa. Valaisimissa oli 2x 40W putket ja alumiinista vedetty saumaton pyöreäpäätyinen heijastin.
28.04.2019 21:46 <Make> Ullakoilta voi selvästi löytyä monenlaista.
Pyöreäpäätyisiä heijastimia olen nähnyt vanhassa Ornon tehtaan sisäkuvassa. Tuontyylisen valaistuksen näin hijattain, olikohan jonkin festivaalin mainoksessa taustana.
06.05.2019 18:47 <Keijo> Olipahan tänään keikka, tuli remontoitavaksi lähes alkuperäiskuntoinen kerrostaloasunto ainakin sähköjen osalta vm. 1931. Aloitettiin hommat isännän kanssa lamppujen irroituksella että pääsevät katon maalaushommiin. Valokytkin oli kummassa asennossa tahansa niin silti näyttää tuspooli 230V lampun vaiheen ja jatkoroikasta otetun maan välillä. Tarkemmin alettiin tutkimaan niin löytyhän sieltä viiden tapettikerroksen alta jakorasia, joka oli kytketty silleen että valokytkin katkoo nollaa eikä vaihetta. Sama viritys löytyi myös makuuhuoneesta ja keittiöstä. Ainoastaan olohuoneessa oli kruunukytkentä ja siinä oli kuitenkin 5-kytkin katkomassa vaihetta. Siinä ne on varmaan ollu kohta lähes 90 vuotta tuolleen kytkettynä, mitään värikoodeja niistä johdoista ei löytyny vaan kaikki mustan värisiä ja kangaseristeisiä vielä. Pistorasioiden määrässäkin on ennen pihistelty kun huoneissa on ainoastaan yksi 1-osainen rasia ikkunan vieressä verhon takana. Olohuoneessa oli peräti 2kpl 1-osaisia rasioita. Sähkökeskus on joskus 80-luvulla uusittu ja kolmivaihenousukin löytyy, ainut asia vaan että kaikki valot ja pistorasiat on yhden 10A nallin perässä, keittiöön on kuitenkin vedetty liedelle uusi 3-vaihe syöttö tyylikkäästi tc-kiinnikkeillä, varmaankin putkiremontin yhteydessä v. 1987. Siinäpä on projektia vähäksi aikaa, kaikki piuhat menee ainakin uusiksi ja pitää suostutella isäntä vielä keskuksen vaihtoon kun menee hankalaksi lisätä vikurit tulppavaroketauluun.
06.05.2019 21:36 <Make> Siinä lienee haastetta saada ainakin useampaan ryhmään eroteltua. Jossain olen lukenut, että muuallakin on ollut kytkimet nollan puolella vastaavissa asennuksissa. Silloin ei paljoa laitteita varmaan ollut, mille pistorasiaa tarvitsee...

© Janne Määttä 2004-2017