17.11.2018 00:30
<muhentaja>
Rogowski-kelan yksi pointti on erityisesti se, että härveli on kokonaan raudaton. Sitä kautta taajuusvasteen lisäksi mittausskaalan dynamiikka on aivan omaa luokkaansa perinteisiin rautasydämisiin virtamuuntajiin verrattuna, kun saturaatio ei ole haittana, ja hystereesilsilmukka ei aiheuta lähtöön epälineaarisuutta. Lähtö on lisäksi jännite- eikä virtamuotoinen, joten toisiopuolen katkeaminen ei aiheuta samanlaista katastrofia kuten perinteisen virtamuuntajan kanssa.
Huono puoli on sitten se, että lähtöjännite on ensiövirran derivaatta matemaattisella kielellä ilmaistuna. Tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että mitä nopeammin ensiövirta jollain ajanhetkellä X muuttuu, sitä isompi on Rogowski-kelan hetkellinen lähtöjännite. Tämä vaatii joko analogista tai sitten digitaalista signaalin käsittelyä, että saadaan virran aaltomuoto rekonstruktoitua. Koetanpa selittää tätä tällä kuvalla:
https://en.wikipedia.org/wiki/Rogowski_coil#/media/File:RC_PULSE.png vaaleansininen käppyrä on tehokerroinkorjaamattoman hakkurin ottamaa ensiövirtaa. Vihreä on sitten Rogowski-kelan vastaava virtamittauksen lähtöjännite. Keltainen on jo todennäköisesti jo ennestään muualta runtua saaneen verkkojännitteen aaltomuoto.
Koko juttu täällä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Rogowski_coil