09.06.2018 19:20
<Make>
Tuollaista painonappia en ole koskaan nähnyt. Onko nappi jälkivalaiseva? Kytkin voi olla kotimainenkin. Siinä taitaa olla punainen asennonosoitustäplä.
09.06.2018 19:42
<RicuP. >
Täällä on erään kaupungin viraston porrasaulassa vähän vastaava nappi, tosin sillä erolla, että ei tainnut lukea mitään, vaan napissa on hehkulampun kuva. Virastotalo on vuodelta 1940.
Olisiko jostain 30-40 - luvulta. Kytkimen valmistajaa on vaikea sanoa. Nappi on epäilemättä saksalainen, mikä oli hyvin yleistä. Alkuun Suomessa ei valmistettu sähkökalusteita juurikaan ja ne tuotiin lähes poikkeuksetta Saksasta. Vasta noin 40 - luvulla Suomessa alettiin valmistamaan sähkökalusteita laajasti. Ensimmäisten joukossa Sähkövaruste ja Puristustuote. Strömfors tuli vasta 1950 - luvulla.
09.06.2018 23:09
<Make>
Päiväkodissa ehkä oli tuon napin tyylinen peitelevy normaalissa kytkimessä valkoisena. Kytkimen vipu ehkä oli tuon tyylinen, en muista, miten ruuvit olivat.
13.06.2018 00:45
<RicuP. >
Tosiaan, tuo napin peitelevy saattaisi olla Puristustuotteen. Siinä muistelisin olevan tuommoinen viistetty reuna, kun taas Strömforsissa se taitaa olla pyöristetty. Kytkin on kyllä tutun näköinen levyineen, mutta en mene sanomaan varmaksi. Se voisi kuitenkin olla Sähkövaruste, kun tuo asennus ja talo on ilmeisesti tehty jo ennen 50 - lukua. Kytkin taitaa olla semmoinen, missä on "jousituntuma", eli käännettäessä tuntuu, kun jousi kiristyy ja sitten loksahtaa. Voi jopa olla samanlainen kytkin, jonka kerran avasin ja siinä oli vivussa jousen päässä metallinen mötikkä, jonka molemmin puolin oli liuskat, jotka mötikkä yhdisti. Koko kytkin oli ihan avokoneisto, kun taas Strömforsin vastaavassa jousikoneistossa osat on suljettu kuoren sisään. Tämä rakenne on kai Strömforsin ensimmäinen kytkin.
13.06.2018 21:08
<Make>
Onkohan tuo peitelevyn reikä ollut joku vakio? Usein olen nähnyt, että on monen merkkisiä kalusteita sekaisin.
Tuossa B-J:n kytkimessä on tuon tyylinen jousi:
http://calm.iki.fi/tolpat/kuva/10013 Siinä vaan liikkuva osa on posliinia, jonka ympärillä on metalliliuska ja rungossa sille kosketinjouset.
14.06.2018 18:53
<RicuP. >
Reikä taitaa olla joku vakio. Olen nähnyt myös, että on käytetty vanhan Vakio sarjan kalusteita vastaavassa pyöreälle keskiölevylle tarkoitetussa peitelevyssä ja hyvin näytti istuvan.
Niin se kytkimen mötikkä taisi olla posliinia, jossa metalli liuska ympärillä. Pohjaposliinissa oli pystyssä kaksi melko kookasta kaarevaa liuskaa, joiden väliin mötikkä meni. Mitään erillisiä kärkiä ei tainnut olla, vaan paljaat peltiliuskat.
14.06.2018 21:28
<Make>
Yläasteella oli tehty vähän toisin päin... Jostain syystä useisiin pyöreän keskiön kytkimiin oli laitettu Strömfors Vakion peitelevy, ja miten. Pyöreästä keskiöstä oli sahattu vähän reunoista pois, että jotenkin sopi paikoilleen. Eräässä yhdistelmässä taas oli peitelevy sahattu poikki ja toinen kytkin vaihdettu Uusi Vakioksi. Vaikutti todella tiukan budjetin touhulta.
Siinä kytkimessä jousi oli löystynyt sen verran, että kosketinpala ei aina mennyt perille asti.
22.06.2018 17:46
<RicuP. >
Melkoista virittelyä. Olisivat laittaneet Uusivakion kehykset kaikkiin ja sovitteen, jossa pyöreä reikä. Käy sekä pyöreisiin, että vanhoihin Vakio kalusteisiin.
22.06.2018 23:05
<Make>
Vähän outo juttu oli. Vielä kun monissa yksittäisissä kytkimissä oli erilliset osat, eikä kuvan tyylistä yksiosaista kantta. Ennen kai oli sitten niin. Toki niitä oli monen merkkisiäkin. Tiedä sitten, milloin Vakion peitelevyt oli asennettu. Uusi Vakion peitelevyt olivat vielä erikoista teräväkulmaista mallia, eikä yleisempää viistettyä.
Luokkiin oli kai 1970- luvulla lisätty tauluvalot. Silloin oli juuri yhdistelmän yksi kytkin vaihdettu kruunumalliksi. Jostain syystä osassa luokkia oli alunperin käytetty kolmea ykköskytkintä päällekkäin.