<< ^ >>

Jossain-29.JPG

230 V Vielä muutama sekalainen sähkökaluste pinnan alta, vasemmalta ylhäältä:
- Pohjoismainen Sähkö painonappi merkkivalolla Takana lukee leimattuna tyyppi KDB 41 P.
- LK Nes 0-luokan uppopistorasia, tyyppi ehkä 13.1, kannessa 102 K 0475 10/16 250V
- Puristustuote 0-luokan pintapistorasia vm. 1953, 10/250
- Puristustuote 0-luokan uppopistorasia tyyppi 6047, kannessa 10239, 10/16 250


Alarivi
- Puristustuote keskus- ja lämmitystolppapistorasia 10/250
- Strömfors pinnallinen 0-luokan pistorasia Koskettimien jouset ovat kovin erilaiset kuin yleensä. 10/250
- Busch-Jaeger pinnallinen 1-kytkin vm. 1953 6A 250V Jossain 06.07.2015
Kuvaaja: Niko Pajunen

19.08.2017 17:29 <RicuP.> Vai tuommoinen on PSO:n painike sisältä.
Tuota ikivanhaa PT:n pistorasiarunkoa en ole vissiin ikinä nähnytkään. Vasen alhaalla sensijaan on erittäinkin tuttu. Vielä vanhemmassa versiossa on nuo maadoitusluskojen koskettimet erillisenä osana noissa liuskoissa kiinni.
Vanha Strömforsin runko on kyllä viimeisen päälle tehdyn näköinen, kun ihan jouset ja kaikki.
BJ:n kytkin muistuttaa hieman Strömforsia.

LK pistorasia on tosiaan vähän halvan oloinen. Juuri tuo on se sarja mitä aikoinaan laitettiin. Tuossa rungossa tulee olemaan sama vika, kuin vanhassa (ensimmäisessä) Jussin 1-os rungossa, eli että kun tulppaa irrotetaan ja työnnetään tarpeeksi usein, niin se nitkuttaa tuon liittimen jälkeisen taitoksen poikki. Taitos ei saisi olla vaakatasoon tehty, vaan pystyyn, kuten onkin yleensä.
19.08.2017 21:25 <Make> PSO:n nappi on irtomallia, on vain keskiölevyn varassa. Kosketinliuskat toimivat samalla jousina. Joku kytkentävirhe on käynyt, kun liuskoissa on kipinäjälkiä...
Nuo pintakalusteet ovat samasta talosta, montaa merkkiä on käytetty. Strömforsin ei luulisi ihan helposti löystyvän. Kytkimen jousi oli vääntynyt ajan myötä, eikä aina jaksanut "heittää" kytkentäpalaa kunnolla perille.

Vai tuollainen vika on LK:ssa. Tuota sarjaa on yhdessä kaupassa käytössä.
25.10.2017 19:07 <RicuP > Tuli oikein ihme vika eteen, kun tasoon upotettu kääntökannellinen pistorasia kuulemma polttaa sulaketta. Tökkäsin mittarit sisään ja kaikki oli ok. Kokeiltiin sitten kuitenkin suko tulpalla varustettua vehjettä siinä rasiassa ja kaikki oli ensin ok, kunnes vähän heilutin pistotulppaa ja RÄPS.

Irroitin pistorasian ja avasin sen. Vika löytyikin heti. Pistorasia oli nimittäin tehty niin, että kahden rasian maadoitusliuskat oli yhdistetty toisiinsa kiskilla, joka meni tulpan reikien vierestä. Reikien kohdalla kiskoon oli tehty lovet tulpan tappeja varten..

Pistorasia oli Bachmann merkkinen ja kuulemma hyvinkin kallis. Sanoin, että tämä on susi ja pitää hankkia uusi. Uusi asiakkaan hankkima samanlainen oli yllättäen samanlainen sisältä, mutta siinä ei tapit sattuneet osumaan kiskoon.
25.10.2017 21:12 <Make> En ole Bachmannista kuullut, mutta on kai joku tuollainen: https://www.valaisinliike.fi/tuotteet/Keittiotarvikkeet-Bachmann-pistorasiat/Bachmann-TWIST-tasoon-upotettava-pistorasia-2-osainen-MUSTA-1435646 97,40 eur, lieneekö taas jotain kiinanihmeitä...

Ulko jatkojohdossa oli samantapainen juttu, että polttaa sulaketta. Yleismittarilla ei tuntunut vikaa, joten töpseli seinään ja RÄPS. Oliko sitten jatkopistorasian PE:n ja tapin holkin välistä muovi vähän hiiltynyt. Kuulemma oli mahdollisesti kastunut.
25.10.2017 22:06 <RicuP > Juuri tuommoinen, mutta metallin värinen ja on valmistettu juurikin kiinassa, eli katteet on melkoiset. On kyllä huteran tuntuinen sisältä ja valmis liitäntäjohto vain juotettu suoraan koskettimiin kiinni.
Muutenkin on vähän epäilyttävää laittaa rasiat tuohon asentoon, jos vaikka kaatuu jotain tai menee jotain ylimääräistä sisään, vaikka jauhoja mitä tässäkin tapauksessa keittiön tasolla pöllytetään. Sinnehän jäävät, kun tuo on umpinainen pohjasta. Suosittelen lämpimästi välttämään tuommoisia, vaikka kuinka olisivat muotia ja hyvän näköisiä. Ennemmin vaikka "pop up" pistorasiatötsä, tai nostettava kansi jonka alapinnassa on rasiat.

Yleensähän tuo maadoitusliuskojen yhdistäminen tehdään vasta tappien koskettimien alta, jolloin kiskon tiellä ei ole mitään. Tuossa oli tehty koskettimien yläpuolelta. Joskus myös lapsisuojan hajotessa sen jouset saattavat mennä sisällä mihin sattuu ja tehdä oikosen.
26.10.2017 20:58 <Make> Jossain 2000-luvun Mersussa on tupakansytytin samaan tyyliin pystyssä vaihdekepin luona. Kerran kysyttiin, miksi siihen ei tule sähköä. Sulake oli palanut. Totesin asennuksen juuri tuollaiseksi, että kaikki varmasti tippuu sisään.
28.10.2017 01:44 <RicuP > Sama on citikassa. Tuo käännettävä kansi pitäisi olla semmoinen joka palautuu kiinni asentoon, kun tulppa otetaan pois ja reijät pohjaan koskettimien kohdalle, ettei sinne tapin alle pääse jäämään mitään.

© Janne Määttä 2004-2017