<< ^ >>

Sav_3032.jpg

400/230 V Aukkoja laadunvalvonnassa. Vuodelta 2015. Savitaipale 01.09.2015
Kuvaaja: Mikko Kärnä

22.02.2018 22:17 <Make > Oli siis paketista ottaessa rikki? Välillä noin käy käytön myötä.
22.02.2018 22:19 <Koomikko> Jep.
22.02.2018 22:45 <RicuP. > Tuohan on Elko. Niistä katkeaa 2-os sukon kannen sisäpuolella oleva maadoitusliuska, (tappi) mikä kytkee PE:n rungosta kanteen. Jos asennettaessa liuska pääsee nyrjähtämään, niin se on sitten entinen. Myös tuossa 1-os suko rungossa jousiliittimillä on ollut semmoista ongelmaa, että työnnettäessä runkoa kojerasiaan varsinkin 2,5mm johtimet joko vääntävät liittimen jousia, tai koko liitinosa irtoaa rungosta jousineen. On ihan irto osa ja menee työntämällä paikalleen.

Kotelo näyttäisi olevan Satmatic MMO. Myös Newlec nimellä löytyy.
23.02.2018 22:43 <Make> Olen pitänyt Elkoa jonkinlaisena laatumerkkinä, eipä taida olla. Näyttäisi olevan myös Schneider automaatit ja Ouneva
haaroitusalusta.
TP- Electric sinistä työmaapistorasiaa en suosittele. Ko. merkin edustaja aikoo kai ottaa sen myyntiin ja tänään toi meille testattavaksi, että lämpeneekö se. Liittimien jouset ottavat ihan kolon pohjalla vasta kiinni ja kolo on kovin matala muutenkin. Siinä oli sitten lämmitin kuormana ja kyllä rasia vähän lämpeni. Sen jälkeen kun keräsin johtoja pois, rasia irtosi johdoista ja tippui lattialle!
24.02.2018 18:22 <Make> Tuo TP on siis tuollainen, mitä työmaakeskuksissa käytetään: http://www.tpelectric.com.tr/products/industrial-products/rubber-plugs-and-sockets/1x16a-rubber-plugs-and-sockets/1x16a-panel-mount-socket-outlet-16a-blue Jousiliitinmalli on kai uutuus, kun löytyy vain ruuviliitinmalli. Ainakin joskus hyvä puoli on, että siinä on lapsisuojat.
27.02.2018 16:52 <RicuP. > Noiden työmaa/ keskuspistorasioiden pitäisi olla erityisen tanakoita niin mekaanisesti, kuin sähköisesti. Olosuhteet saattaa vaihdella lumihangesta pöly- ja maalikylpyyn. Vetoa ja iskuja tulee myös, kun pyörivät milloin missäkin. Lisäksi kuormat on usein kovia, kun keskuksia on harvassa ja roikkaa tulee roikan perään. Välissä on maalarin 1000W halogeeni, siivoojan 2000W imuri ja sähkömies tuuppaa vielä saksinostimensa siihen lataamaan..
Jos testin tulos on tosiaan tuo, kannattaa kiertää kaukaa. Jousiliittimiä on kärähtänyt ihan merkkirasioistakin. Tuo TP electric tekee myös Bilteman muovikotelot.
27.02.2018 18:16 <Koomikko> Elkon ulkopistorasiassa vanhempaan rasiaan meni vähän huonokuntoinen pistotulppa lapsisuojista huolimatta kunnolla, samanlaisiin uudempiin saa tapella uuden tulpan kanssakin.
27.02.2018 21:21 <Make> Vastaavissa ABL:n sinisissä oli myös aika epäilyttävät liittimet, PCE:ssä on kohtuulliset.
Tuli mieleen, jos jouset löystyivät lämpiämisen takia. "Kylmänä" rasia ei irronnut ravistamalla, mutta "lämpimänä" niin kävi vielä uudestaankin. Kauppiaalla on kai kokemusta muiden rasioiden kärähtämisestä, siksi kai toi tuon meille "testiin".
Kyllä työmaakäytössä pitäisi olla ruuviliittimet...

Elkon kalusteita näkee harvoin.
27.02.2018 23:43 <RicuP. > Itellä ei juurikaan kokemusta noista sinisistä rasioista. Merkkejä tuntuu olevan vaikka kuinka. Strömforsillakin on ollut vastaava sininen rasia. Liekö ollut parempi. Ainakin niitä näkee vähän vanhemmissa työmaakeskuksissa, tosin läpät usein rikki.

Elko on ollut vähän semmoinen, että ulko sukoista kannet katkeilee ja jouset löystyy muutamien vuosien sisällä, jos aurinko niihin porottaa. Siinä uppomallissa on semmoinen kaulus, joka myös menee melko rapsakaksi. Sisätiloissa ovat usein myös kellettyneitä. Ei se ABS muovi tunnu UV:a tai pakkasta kovin kestävän PC kuori on paljon kestävämpi, kuten vaikka Jusseissa on. Niitä ei sisällä ainakaan kellettyneinä näe.

Ottaa tuossa Elkossa pannuun sekin, että mm. kostean tilan pinta kalusteet on kaikki eri kokoisia ja kytkin on semmoinen teollisuus version näköinen. On sitten hauskaa niitä laittaa vierekkäin. Niitä ei saa jousiliittimillä, kuten ei saa normaalia pinta kytkintäkään. Normi pintakalusteissa jatkuu sama linja, että joka hiivanan palikka on eri kokoinen. Ei edes 1 ja 2 os sukoa ole voitu tehdä saman levyiseksi. On sitten ollut muitakin suunnittelu- ja valmistusvikoja..
Hyvää on se, että käyttävät luotettavia koneruuvikierteitä kansissa ym, eikä ruuvit ole turhan pitkiä.

Kyllä pitäytyisin ABB:ssa tai Etmanissakin, vaikka on niissäkin omat juttunsa.
28.02.2018 20:54 <Make> Strömfors on kai kovempaa ainetta kuin nykyiset. Nuo vastaantulleet ovat ainakin pehmeää ainetta, mikä tuskin helposti hajoaa. On niissä myös vasaramerkki.
Elkon läpissä on joku ulospäin vetämällä liikkuva osa siinä saranassa. Ja läppä on karheapintainen. Muita asioita en ole havainnut.
28.02.2018 22:01 <RicuP. > Tuntuukin, että jos noista pyöreäkantisista jotain hajoaa, niin se on läpän irtoaminen. En ole koskaan nähnyt noita olevan muuten rikki.

Siinä elkossa se läppä heiluu juuri sen irto-osan varassa. Osalle olevasta reijästä pääsee melko helposti vettä sisään. On vähän omalaatuisesti toteutettu. Vettä voi päästä myös 1-os pinta sukon takaa sisään. Pistorasiarunko on nimittäin niitattu kotelon pohjan läpi holkki niiteillä.
22.03.2018 21:57 <RicuP. > Työmaa pistorasioista puheen ollen tässä jo melkoisen kestävä työmaavalo!: https://youtube.com/watch?v=Snm3YZtmE4U

Noita on nyt viime keväästä asti alkanut näkyä eri työmailla, aina hajalla olevien loisteputki kanoottien korvaajina.
23.03.2018 20:14 <Make> Ei ole työmaavaloista kokemuksia, mutta noita ämpärin mallisia taitaa olla täälläkin päin jollain työmaalla. Kanootti valoista menee kai putket helposti rikki?

Pistorasioista vielä tarkennuksena. "Työmaapistorasia" on entisen toimitusjohtajan keksimä/käyttämä termi, joka tarkoittaa lähinnä tuollaista vasaramerkillä olevaa rasiaa. Ilmeisesti samaan reikään sopivia kun on myös kevyempitekoisia, joita näkee vaikka keittiön/ pesuhuoneen valaisimissa. http://www.sahkonumerot.fi/2409592/
23.03.2018 20:55 <RicuP. > Tuo ämpärivalaisin on kyllä alkanut syrjäyttää muut versiot. Tässä kun tätä minunkin uutta kerrostaloa rakennettiin, näin luultavasti ensimmäisen kerran tuon matalajänniteversion. Ihmettelin, kun kaapeli oli kuin kierrettyä kaiutinkaapelia pu/mu väreillä. Muualla en ole sitä nähnyt. Hyvinkään sairaalatyömaalla on taas satoja tuommoisia 230V 30W versioita. Osassa kyljessä työmaapistorasia ja osassa jatkopistorasia puolen metrin kaapelin päässä. Ovat palaneet 24/7 siitä asti, kun runko saatiin pystyyn, eli jostain viime kesästä.

Loisteputkiversiot tosiaan hajoaa helposti. Yleensä ne ovat olleet 2x 36W versioita. Ovat roikkumassa katosta, tai pystyssä jossain nurkassa. Kun kaatuvat, niin on yleensä putket säpäleinä.

Niin, eli kaikki tuommoiset rasiat eivät sitten ole vasaramallia.?..
23.03.2018 22:20 <Make> On myös niitä pallovaloja, joista joku taitaa olla Tukesin listalla. Ämpärimalli ainakin vaikuttaa ammattimaiselta.
Lediputket ehkä kestävät paremmin tärinää...

Vaikka tuo ABB:n rasia tai valaisimissa olevat vanhemmat vastaavat Strömforsit ovat ilman vasaraa. Niissä on myös kulmikas läppä.
21.04.2018 19:47 <Make> En ole tuollaista lämmitystolppaa nähnyt, jossa on kolme pistorasiaa! http://villasandelius.blogspot.fi/2015/10/kaytetyt-lammitystolpat.html Kai tuo tuplarasia on ihan alkuperäinen tuossa Strömbergin tolpassa. Ilmeisesti tolpan normaalin version tyyppi on OCBA 2A1.
22.04.2018 13:25 <RicuP. > En minäkään ole ikinä nähnyt. On kai Puristustuotteen rasioilla. Toiseen vaihdettu uudemmat Strömforsin rasiat.
Noita pomminkestäviä koteloita olen useastikin purkanut. Pistorasiat on aina olleet P-tuotteen ja usein pohjaisa halki tai tummunut.
Syötön liittimet ovat pönttöpuristimia, jotka kiinni omissa posliini palikoissaan. Palikat voi laittaa yhteen ja tehdä niistä 4-5 nap. liitin.

Mulla on täällä uuden asunnon pihassa Fiboxin valkoiset metallikotelot. Ovat vieläpä digi kellolla.
22.04.2018 21:39 <Jouko> Jossain oli noita str.koteloita isompina, oli neljät kehään asetetut pistorasiat ja keskellä sulakkeet.
Linkin perinteisiä koteloita löytyy pari. Jäivät vuosi sitten uusien Fiboxien jalkoihin, aivan kuusesta olevilla 2h kelloilla. Talvella saa aina rampata säätämässä.. Vanhoissa mentiin irrallisin 24h/vrk ajastimin..
22.04.2018 21:42 <Make> Tuplarasia näyttäisi olevan myös pohjasta kiinnittyvä keskusmalli. On varmasti harvinainen. Vähän näyttää, kuin suojakoskettimia olisi poikki ja taipunut vähän tämän kuvan tyyliin.
Vanhat tolpat ovat varmasti kestäviä nykyisiin verrattuna, mutta tekniikka ilmeisesti pettää...
Digikelloista ei ole kokemusta, mutta lienevät paremmin käyttäjää kestäviä kuin mekaaniset.
23.04.2018 20:54 <RicuP. > Kyllähän ne koskettimet kärsii ja löystyy, kun niitä vuosikymmeniä renkataan ja nitkutetaan vielä pääasiassa pakkasessa.

Täällä oli kauppatorilla aikoinaan samanmoisia Strömppäsen koteloita ja myös uudempaa valkoista versiota. Oli myös isompia, joista löytyi 3~ pistorasiat. Ne olivat Siemens merkkisiä. Nykyään nuo liitännät on integroitu valaisinpylväiden sisään. Pylväät ovat n. 40cm halkaisijaltaan isolla luukulla.
23.04.2018 21:01 <RicuP. > Mulla meni tovi, että sain oman Fibox tolpan kellon oikeaan lähtöaikaan. Piti ihan ohjeet katsoa netistä, kun ei siinä mitään lukenut. Kellonaikaa ei sitten noissa voi kääntää, kun on asetukset jumitettu tuossa taloyhtiö asennuksessa. On melkoinen Rolex, jos pysyy vuosia ajassa.
23.04.2018 21:09 <Make> Minäkin olen jossain nähnyt isoja, 50x50cm ?, kokoisia "lämmitystolppia", ei aavistustakaan, mitä sisältävät.

Noiden kellojen takia tolppia kai usein vaihdellaan, kun yhteiskello ei koskaan sovi kaikille. Vanhojakin vielä sentään näkee.
25.04.2018 19:49 <RicuP. > Joo, aika isoja olivat ja kotelo on laippaa kohti kapeneva. Samaa muotoilua on myös normaali vanhempi Siemens lämmityskotelo.
Isomman sisällä on kolme tulppasulaketta kolmion muotoon asennettu keskellä. Molemmilla sivuilla on 3~ rasiat ja sukojakin taisi olla. Liekö ollut Strömppäsen hanskallakin ollut saatavana, kun on kuitenkin aika vanha malli.
Myös Strömbergin uusimmassa vaaleassa kotelossa voi olla 3~ rasia + suko.
25.04.2018 22:03 <Make> Ainakin Nelostiellä siinä lentokoneiden varalaskupaikalla on pari tuon tyylistä isoa mallia.

© Janne Määttä 2004-2017