<< ^ >>

IMG_0159.jpg

- Kissakosken uuden vesivoimalan rakennustyömaa. Valmista pitäisi olla syksyllä 2012 ja käyttöönotto hieman aiemmin touko-kesäkuussa. Tulevan Kaplan-laitoksen speksit: Putouskorkeus 5m, rakennusvirtaama 40m3/s, teho 1,6 MW, vuosienergia 9 GWh. Vuodelta 2011. Hirvensalmi, Kissakoski 29.10.2011
Kuvaaja: Jouko Järvinen
Sijainti: N 61.62472° E 26.74844° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

16.01.2012 13:44 <Jouko> Mainitaan että purkuputken suuaukko näkyy alimpana (betonimuotin) lautarakenteena hieman etualan työmaatien maapenkan takaa. Alapuolisen Iso Metsälammen vedenpinta on lähes samaa tasoa (korkean vedenpinnan aikaan) kuin tässä rannalla työmaatie. Kuva tosin otettu loivan maapenkan päältä. Purkuaukon "pohja" jää siis noin kolme-neljä metriä veden alle. Saa nähdä vielä minkälainen lopputuloksesta tulee kun uusi ylijuoksutus uoma laitetaan tuosta vasemmalta menemään.
Joka tapauksessa, mitä nyt suunnitelmista olen ymmärtänyt, niin koko tämä näkyvä tasainen alue jää veden alle, joko loivennettuna tai jyrkästi ruopattuna..
Kaplan-laitoksen alavesiuoma jätetään veden valtaan sekä tuolta uuden laitoksen oikealta reunalta, kuvaajaa kohti, tulee uusi luonnonmukainen kalaporras.
16.01.2012 21:30 <Mikko Koho> Tuo imuputki onkin, ainakin Kaplan-laitoksissa, yksi kalleimmista yksittäisistä kohteista. Francisin voi vielä jättää alavedenpinnan yläpuolelle mutta Kaplan-turbiinin juoksupyörä on pakko laittaa alavedenpinnan alapuolelle ettei rupea kavitaatio vaivaamaan, Kaplaneissakin kun veden nopeusenergia hyödynnetään "imurin" laajenevalla muodolla jolloin fysiikan lakien mukaisesti veden purkunopeus pienenee, juoksupyörän jättöpuolen paine laskee ja saadaan lisää tehoa. Kaplaneissa pitää siitä huolimatta huolehtia että turbiinin poistopuolella on vastapaine. Siitä seuraa väistämättä pystyakselikoneissa syvä monttu kaivettavaksi ja/tai louhittavaksi. Vaaka-Kaplaneilla, esim. bulb-tyyppiset, säästetään tämän ongelman aiheuttama kustannusten nousu.
16.01.2012 23:45 <Jouko> Nyt tuolla ollaan jo hieman kalliimpia osia asentamassa: http://www.youtube.com/watch?v=k-3yrpO0Iaw Taitavat olla jo asentaneetkin, kun tuon länkkärin videon huomasin vähän myöhässä; viikko julkaisusta.. Eipä tuo lopussa näkyvä Kaplan-turbiini nyt niin isolta näytäkään kuin olisi luullut ja sillä kun vielä peitotaan noiden kahden voimalan yhteenlasketut virtaamat.., tai sitten luin väärin :0)
18.01.2012 00:49 <Mikko Koho> Kiitos Elinkeinoelämän Keskusarkiston, tuollainen kuva löytyi netin syövereistä. Taitaa pyöriä tuo pyörä vieläkin yhdessä Tainionkosken koneista. Jotain mittakaavaa saa kun vertaa turbiinin kokoa alakulmassa näkyvien ihmisten päiden kokoihin:
http://82.197.24.107/Kuvahaut/Kuvat/SuuretKuvat/S00295/S_00295_002047.jpg
18.01.2012 00:51 <Mikko Koho> Generaattorin roottorillakin lienee riittävästi kokoa Suomen olosuhteisiin nähden:
http://82.197.24.107/Kuvahaut/Kuvat/SuuretKuvat/S00295/S_00295_000319.jpg
18.01.2012 12:12 <Topiax> @Mikko: kuinkas moninapainen tuollainen roottori on?
18.01.2012 20:41 <Jouko> Taitaa turbiinikammiolla olla melkoisesti halkaisijaa jos siipien kärkivälin arvoi noin 12-14 metriin..

Kissakosken työmaata voi muuten seurata webkameran kautta: http://www.sssoy.fi/Sivu/2186 Aiemmin olisin tuon jo linkannut mutta linssi oli monen päivän ajan ihan huurussa tai lumessa, niin ettei mitään nähnyt puhumattakaan loppusyksyllä kylmien päivien huuruista. Josko jatkossa sitten näkyisi paremmin... Tuossa lienee syy huurustumiseen pakkassäällä: http://calm.iki.fi/tolpat/?p=kuva&id=5492
18.01.2012 20:50 <Mikko Koho> Tainionkosken vanhoissa koneissa on kierrokset 75RPM ja napoja 80kpl.Juoksupyörän halkaisija 5,9m.Lisää tietoja tuolla: http://calm.iki.fi/tolpat/?p=kuva&id=3406
29.01.2012 01:29 <Jouko> Tässäkö keskustelussa oli ainoastaan kavitaatiosta puhe vai jossain muussa? Noh, kun ei nyt hieman väsyneenä löydy sitä varsinaista keskustelua niin linkataan sitten tähän. Vähäsen kavitaatosta: http://www.youtube.com/watch?v=K4_dXiAzN2Y&feature=related
29.01.2012 02:31 <Mikko Koho> Tässä vähän juttu luisti aiheesta toiseen mutta alkuvaiheessa näytti olleen koneen perustuksista ja kavitaatiosta puhe. Videoon viitaten: ei mitään uutta Suomessakaan ja on tuota hitsauspuikkoa polteltu koneessa jos koneessa. Ylikuormittaminen on varma tapa saada kone kavitoimaan ja se pätee myös francis-koneille. Lisäksi taitaa olla muitakin tehoalueita joilla ei olisi suotavaa ajaa, nuo ovat konekohtaisesti mitattavia asioita. Aikoinaan koneenhoitajat kuulivat korvakuulolta milloin joku kone ajoi väärällä tehoalueella ja kävi mahdollisesti ruuvaamassa koneen tai koneiden tehot siten ettei koneet käyneet kavitaatiolla tai jos kävivät niin ääni ja ilmiö olivat mahdollisimman pienet, nykyisin sama perstuntuma pitäisi olla ohjelmoituna automaatioon mutta onko, se on toinen ja laitoskohtainen kysymys johon en osaa sanoa.
Mutta jos puhutaan ilmiöstä niin tuo pätee ihan yhtä lailla laivan potkureihin, pumppuihin tai jopa venttiileihin kuin turbiineihinkin. Kyse on siitä että veden paine alittaa höyrystymispaineen tietyissä kohdissa jolloin veteen tulee höyrykuplia ja kun kuplat pääsevät alueelle jossa paine on yli veden kiehumispisteen niin kuplan romahtaessa tulee kova shokkiaalto jonka paine voi olla erään spesialistin mukaan jopa 200-4000bar (vrt. täällä päin hautakiviä leikataan 3000bar vesisuihkulla), tämän olivat häntäkin fiksummat spesialistit jotenkin optisesti mitanneet. Jos kupla sattuu materiaalin lähelle niin ilmiö on vähän sama kuin materiaalia ampuisi haulikolla. Ja vesi voi höyrystyä jopa lähellä jäätymispistettä, riittää kun paine on tarpeeksi matala.
20.03.2012 20:27 <Jouko> Alkaa olla työmaa kohtapuoliin valmis. Huhtikuussa vesi tuossa jo lilluu... Tuosta voi laittaa webkameran linkin talteen: http://www.sssoy.fi/uploads/kamera/kissakoski.jpg (webcam päivittyy kahden tunnin välein)
22.03.2012 07:19 <Mikko Koho> Päiväaikaan kun tuota webcamin kuvaa katsoo niin tuo veden purkuaukko näyttäisi olevan aika montussa vai kuinka korkealle betoniosaa alaveden pinta ulottuu kun vesi on kaivannossa?
22.03.2012 10:25 <Jouko> Pohjasta muistaakseni kolme-neljä metriä jos näihin Vesirakentajan kuviin vertaa: http://www.vesirakentaja.fi/kuvat/voimalaitokset/kissakoski25.jpg http://www.vesirakentaja.fi/kuvat/voimalaitokset/kissakoski27.jpg Ensimmäisessä kuvassa ollaan todella syvällä, selvästi alaveden pinnan alla. Jälkimmäisessä kuvaajan kengät kastuisi...
22.03.2012 10:28 <Jouko> Voi olla että puhuin lööperiä metreistä, jos vertaa tähän arkkitehtuuritoimiston poikkileikkaukseen: http://www.vesirakentaja.fi/kuvat/voimalaitokset/Kissakoski5.jpg
22.03.2012 11:43 <Mikko Koho> Itseasiassa jos en väärin katsonut niin mikäli arkkitehtuuritoimiston kuvassa näkyvä konttorituoli kelluisi kokonaan alaveden päällä niin sen selkänojan ylin kohta olisi suunnilleen betonin pinnan korkeudella. Pöytäkin olisi suunnilleen samalla tasolla. Aika mielenkiintoiseen paikkaan kyllä sijoitettu valvomo ja automaatio jos tuo kannen alla oleva tila on valvomo/automaatiotila. Henk. koht. en kyllä sijoittaisi mitään ylimääräistä kriittistä sähkötavaraa vedenpintojen alapuolelle.
12.04.2012 21:05 <Joukho> Nyt onkin uuden voimalaitoksen käyttöönottoa siirretty toukokuulle aiemman huhtikuun sijaan. Tässä kuussa puretaan kuitenkin työpadot ja ilmeisesti ruoppaillaan viimeiset syvennykset pohjaan, ainakin padon yläpuoliselta osalta ja kaiketi annetaan tomun hieman laskeutua, ettei uutuuttaan kiiltelevä turbiini heti pinttyisi ja vesitila täyttyisi pohjalietteestä.
Seuratkaapa webkamerasta voimalaa "kuivillaan" kun vielä kerkeätte. Nyt on parissa päivässä tasoitettu alapuolisen osan penkereet sekä työmaatiekin kamerakuvan etualalta. Josko uutta kuvaakin saisi paikalta tai ainakin avajaisista..!
15.04.2012 12:45 <Jii> Eilen alkoi monttu imuputken edessä hiljalleen täyttyä sameasta vedestä ja tänään alakanava oli jo aika upoksissa...
15.04.2012 15:57 <Mikko Koho> Näitä aikoja on viimeisiä hetkiä nähdä osa imuputken sulkuluukkua suljetussa asennossa.
17.04.2012 00:58 <Jouko> No nyt alakanava täyttynyt samalla tasolle alapuolisen vesistön kanssa. Aika syvällehän se turbiini loppujen lopuksi tulikin. Pohjasta, imuputken edustalta, katsoen ylös pintaan löytyy useampi metri vettä...
17.04.2012 07:50 <Mikko Koho> Pahintahan se olisi jos imuputki "hörppisi" alhaalta ilmaa.. Ei kuulemma tee mitenkään erityisen hyvää imuputken rakenteille.
20.04.2012 20:24 <Jouko> Ei taida ollakaan uusi voimala täysin vedenpitävä, kun webbikamerassa näkyy jo eilisestä alkaen veden pois pumppaamista sekä pari paloaseman autoakin nyt illalla pihassa.. Mikko ollut asian jäljillä kriittisten kalustojen sijoittamisesta alaveden alapuolelle toisin kuin Vesirakentajan tms. suunnittelijat ;-)
21.04.2012 03:51 <Mikko Koho> Erään vedenkäsittelylaitteita toimittavan yrityksen mainoslause oli pitkään "HyXo vesittää onnistuneesti kaikki projektisi" tai jotain sinne päin. :)
Mutta mieleen muistui entisen iäkkään ATK-opettajani tokaisu "jos joku asia tulee jollekin mieleen niin se hänen kokemansa mukaan myös tapahtuu jollain aikataululla." Tuota arkkitehtuuritoimiston halkileikkausta kun katsoi niin näytti siltä on yritetty tehdä hieno rakennus. Ehkä on onnistuttukin (lasiovi konesalista sähkötilaan) mutta.. Noissa projekteissa kun pitäisi osata ottaa monta asiaa huomioon, rakennuksen sopivuus muuhun rakennuskantaan, laitteistojen asennus ja huolto, hinta, monen monta rakennusteknistä seikkaa.. Niiden yhdistäminen on taitolaji ja sellainen joka sen kunnolla osaa niin sille ihmiselle riittänee kysyntää.
Kaikista pahimpana näkisin ulkopuolisen näkökulmasta sen että mihin turva-automaatio ja luukkujen ohjaus oli tarkoitus tulevaisuudessa sijoittaa? Toivottavasti ei vedenpinnan alapuolelle. Eikös turvallisuuskriittisillä aloilla (lentoliikenne, ydinvoima jne.) nimenomaan ole porukka joka kyttää sitä että jos vaikkapa joku paikka repeää niin ei suunnitella sellaista että repeämisen varalta asennettu järjestelmä menettää toimintakyvyn siinä samalla..
23.04.2012 12:32 <Mikko Koho> Onkos Joukolla tietoa että miten pahasti tuo uusi laitos oli "uinut"?
23.04.2012 13:20 <Jouko> Eipä nyt juuri ole..
26.04.2012 14:34 <Jouko> Nyt on alettu jo hieman ohijuoksuttamaankin, vrt. http://www.sssoy.fi/uploads/kamera/kissakoski.jpg Työmaapadot on ilmeisesti jo aika pitkälti purettu (kaivettu kivet ja sorat pois)
09.05.2012 19:54 <Jouko> Jotain siellä on edelleen kesken kun ei ole vielä käyntiin saatu. Imuputken sulkuluukku nostettiin pari päivää sitten ylös ja ilmeisesti yläpuolistakin luukkua on siirrelty paikalla olleen nosturiauton voimin (näkyy kuvassa). Webkameran kuvakulma ei tosin kerro onko yläluukku aina paikoillaan vai sivuun nostettuna... Pientä ohijuoksutusta on uuden voimalan ja betoniruuhen välistä ollut jo tovin aikaa. Vertauskuva lokakuulta: http://calm.iki.fi/tolpat/?p=kuva&id=5816
11.05.2012 21:34 <Jouko> Näköjään koekäyttövaihe menossa veden pinnan pyörteilystä päätellen alakanavassa...!
25.05.2012 13:44 <Jouko> Eilen olivat jo hidastaneet Francis-laitoksen tuloruuhen virtausta samalla kun uuden laitosyksikön virtaamaa oli lisätty ja ohijuoksutuskin suljettiin padolta. Jokohan piakkoin pidetään juhlallisuudet vai menevätköhän vasta loppukesään, kunnes rakennus/purkutyöt kokonaan saadaan päätökseen...
25.05.2012 14:52 <Mikko Koho> Tai sitten tulee "ohmi kertaa käämi, pimeenä koko lääni", kuuluu "PLUMPS" tai jotain muuta vastaavaa.. Uuden tekniikan/laitteiston vikoja.
25.05.2012 22:32 <Hartsa> Tai haisee toiminta savulle puhaltaa savut ulos sisuksistaan !!
26.05.2012 00:31 <P. Ylväs> Sähkölaitteethan toimivat tunnetusti savulla; jos savun päästää ulos, laite ei enää toimi...
14.06.2012 00:05 <Jouko> Olettekos seuranneet webbikameraa viime päivinä? Toissapäivänä (maanantaina) aloittivat betoniruuhen purkutyöt ja tänään oli padolta alkaen edetty jo aika pitkälle. Ympäristö muuttunee siis aika rajusti, sen verran näkyvä osa voimalaitosta tuo ruuhi oli.
Hmmm, tulisiko joskus tehtyä kuvasarja uuden voimalaitoksen rakennusvaiheista webbikameraan pohjautuen...? Ehkä.
14.06.2012 12:49 <Mikko Koho> Huomasin kyllä että ruuhi oli lähtenyt ja vesi pulputteli uudesta laitoksesta ulos. Onneksi tällä kertaa oikeaa tietä..
21.06.2012 22:33 <Jouko> Voimalaitos on siis valmistunut. Kalaporraskin jo toimii 0,5 m3 virtaamalla. Ohijuoksutuksen määräksi paikallislehti kertoi yli 10 m3/s. SSS:n toimistotiimin tekemä videoversio rakennustöistä (webkameran kooste) kesäkuusta 2011 alkaen: http://www.youtube.com/watch?v=QH9jUFCj_40
10.07.2012 17:00 <Jouko> Säännöstelylupa ohijuoksutukselle on 52 m3/s ja nyt menee 48 m3/s, samalla kun uusi voimalaitos puksuttaa vieressä. Sähköyhtiön puolelta kommentoidaan juoksutusten rajallisuutta työmaata viivyttäneellä pitkällä sadejaksolla sekä kovilla paukkupakkasilla. Vanhojen patorakennelmien purkaminen ei onnistunut pakkasten vuoksi. Sinänsä hieman outo syy tuo patorakennelmien purkamisen viivästyminen, kun uuden voimalaitoksen työmaahan olisi hukkunut siinä... ;) Kyse saattoi tosin olla vanhan Francis-laitoksen betoniruuhen päädystä, jota kevväämmällä hieman jo avattiinkin: http://calm.iki.fi/tolpat/?p=kuva&id=5818
29.08.2012 08:51 <Jouko> No nyt se vihkimistilaisuus on vihdoinkin pidetty: http://www.sssoy.fi/Uutiset/514 Epäilys meinasi jo iskeä ;-)
29.10.2013 07:19 <Jouko> http://www.sssoy.fi/Yritys/Medialle/Vahvajarven-vedenpinta-on-poikkeuksellisen-alhainen/?id=507&epslanguage=fi

"Kissakosken vesivoimalaitoksen vuositakuutarkastuksen yhteydessä havaittiin vika, jonka korjaustoimenpiteitä varten laitos on pysäytetty toistaiseksi. Samassa yhteydessä havaittiin myös voimalaitoksen alapuolisen uoman pohjassa maan siirtymiä, jotka tulee poistaa. Uoman puhdistamista varten on kaivinkoneelle rakennettu tilapäinen kulkuyhteys, joka rajoittaa veden ohijuoksutuksen määrää. Kaivaustyöt aloitetaan tiistaina 22.10. ja ne kestävät arviolta muutamia päiviä, minkä jälkeen juoksutukset Vahvajärveen jatkuvat normaalisti." (Julkaistu 17.10.2013)
09.11.2019 20:05 <Mikko Koho> Tuli mieleen vanhoista kommenteista, että jos haluaa ennustuksen tulevista, myös ei-toivottavista, tapahtumista, niin kannattaa katsoa Simpsoneita. Aika hyvin ovat ennusteet toteutuneet.
https://youtu.be/og6z3X3MdJw

© Janne Määttä 2004-2017