<< ^ >>

IMG_20220204_185720.jpg

230 V Tällä käytävällä on 15kpl näitä Fagerhult downlight 2x 28W DE valaisimia. Viime syksynä vaihdettiin kaikkiin lamput ja nyt vain yhdessä oli valo! Tosi pikaseen olivat pimentyneet. Vuodelta 2008. Jossain 04.02.2022
Kuvaaja: Ricu Pelkonen

04.02.2022 21:11 <Make> Vai niin. Onkohan vika lampuissa vai liitäntälaitteissa...
07.02.2022 21:31 <Keijo> Nykyään lamput on monesti aivan roskiskamaa, mutta onneksi maailman vanhin toimiva hehkulamppu viettää tänä vuonna 121 vuotispäivää: https://www.centennialbulb.org/index.htm

Mökillä on vielä kellarissa hehkulamppu vuodelta 1981, sama lamppu mikä laitettiin kun saatiin sähköt sinne mökille. Ei tosin ole kovin kovalla käytöllä ollut mutta on maksanut itsensä takaisin. Aitassa oli myös vuoden 1981 hehkulamppu mutta se lopetti toimintansa pari vuotta sitten, oli vähän useammin päällä. Pari vuotta sitten olin eräässä vuonna 1955 valmistuneessa kerrostalossa töissä, joka kerroksessa oli pieni komero missä oli sen kerroksen asuntojen mittauskeskus. Seitsemän kerrosta ja jokaisessa komerossa alkuperäinen nitex merkkinen 15W hehkulamppu työvalona, kahdesta tosin oli lamppu palanut mutta ei oltu kertaakaan vaihdettu. Nekään tuskin ovat olleet kovin monta tuntia päällä.
07.02.2022 22:37 <Joku> Hehkulamput ja monet purkauslamput kestävät kyllä aikaa, kunhan käyttötunnit pysyvät vähäisinä. Minullakin on useita toimivia loiste- ja hehkulamppuja, joista vanhimmat lienevät tehty ennen 50-lukua.

Nykyiset laadukkaat LED-lamput kyllä kestävät suuret määrät käyttötunteja, mutta kukaan ei oikeastaan tiedä, palavatko ne enää 20 vuoden kuluttua, vaikka olisivat käyttämättömiä.

Kuten monet täällä varmaan tietävät, LED-valaisimet sisältävät elektroniikkaa, ja esimerkiksi elektrolyyttikondensaattorit vanhenevat aika nopeasti. Mikro-ohjainten muistien datan pysyvyys on usein datalehdissä 10 vuotta, jonka jälkeen datan pysyvyydestä ei ole takuuta. Usein ne kestävät paljon kauemmin, mutta kun tuo data korruptoituu, ei mikro-ohjaimella varustettu liitäntälaite enää toimi. Eräällä automerkilläkin oli ongelmia noiden muistipiirien kanssa, kun datan pysyvyys alkoi olemaan heikkoa jatkuvan päällekirjoituksen takia. https://www.tesla.com/fi_FI/support/8gb-emmc-recall-frequently-asked-questions

Ja itse LED-komponentitkin saattavat vanheta. Usein niiden loisteaineet ovat sekoitettu silikoniin, mikä jotenkin valetaan LED-sirun päälle. Joskus tuo silikoni menettää ominaisuutensa nopeasti, eikä LED enää toimi halutulla tavalla (muutokset valon värissä). Ja koska LED-sirut sisältävät nykyään vain muutamien nanometrien paksuisia kerroksia, voi puolijohteista tutut vanhenemismekanismit myös mahdollisesti haitata LED:in toimintaa sen vanhetessa.
08.02.2022 20:52 <Make> Maailman vanhin lamppu tosiaan palaa edelleen... Täällä taitaa olla pyörävarastossa yhä alkuperäiset 1987 vuoden saksalaiset Osramin hehkut. Vaikka niitä käytetään varsinkin kesällä, talvella tosin vähemmän.

Nitex on uusi merkki minulle. Oliko valo itse keskuksessa kiinni? Ovat tietysti nyt häipyneet...

Kyllä nykyinsinööri tietää, miten saa ajastettua hajoamaan. Yksinkertaisemmissa LED valoissa ei sentään ole prosessoria, mutta konkkia kyllä. Uudempien autojen komponenttien prosessorit osaavat herkästi sotkea ohjelmistonsa, havaittu on.
09.02.2022 18:16 <Keijo> Lamppu oli seinällä semmoisessa posliinisessa lampunkannassa kiinni. Seinässä sitten normaali upotettu vääntökytkin. Laitan kuvan tässä kohtapuoliin. Putkiremontti kyseiseen taloon on tehty viime vuonna vissiinkin, vanhat mittauskeskukset oli purettu kerroksista pois tai lähinnä vanhat kaapelit vedetty putkista ulos. Keskuksien rungot oli jätetty paikalleen, osasta puuttui kannet. Oli vissiin niin tarkka urakka ettei keretty purkamaan vai liekö sitten jätetty tarkoituksella muistoksi menneestä. Uusi mittauskeskus koko talolle oli rakennettu kellariin.

© Janne Määttä 2004-2017