<< ^ >>

11001.jpg

400/230 V Vanhanajan peltisiä jakorasioita Kuopio 08.08.2017
Kuvaaja: Keijo Väänänen

14.11.2017 23:59 <kipinä> Kyllä siinä on huolella tehdyn näköinen asennus. Rasiatkin on laitettu porrastetusti ilmeisesti sen takia, että putkissa pysyisi mahdollisimman loivat mutkat. Ei varmaan kovin monelta nykysähkäriltä onnistuisi tuommonen, eihän nykyään varmaan ammattikoulusta valmistuneet osaa edes muoviputkea taivuttaa, kun melkein joka paikka tehdään putkettomana. Moni ei jaksa edes taivuttaa jappia vaan vedetään suorilla putkilla ja joka kulmassa kaapelit näkyvillä.
17.11.2017 23:00 <Make> Varmaan on aikaakin mennyt jonkin verran.
Kyllä koulussa muoviputken taivutusta harjoiteltiin, tiedä sitten, onko sitä työmaalla enää kuinka paljon.
Alumiiniputkien kanssa näkee usein juuri noin ja jossain kohti ehkä on panssariletkua laitettu.
Ainakin 80-luvulla on vielä käytetty ihan ruuvillisia johtokiinnikkeitä myös betonin kanssa... -79- vuoden isohkossa parkkihallissa oli valojen johdot rivikiinnikkeillä betonissa. On vielä sellaiset E-malliset välipohjaelementit, joissa on pienet reiät, joista jokaisesta kaapelit on lisäksi pitänyt vetää läpi... Ko. asennukset ovat lähteneet ja nyt on valaisinripustuskiskot. Kaapelit menevät edelleen osittain elementeistä läpi, mutta ei kai ole rivikiinnikkeitä.
18.11.2017 17:45 <RicuP. > Olen - 10valmistunut ja kyllä meille opetettiin kaikki taivutukset. Putkettomia asennuksia on lähes poikkeuksetta tehty, mutta korkeissa kattojen alaslaskuissa on laitettu putket kattoon ja ihan taivuttamalla. Voisihan mutkissa käyttää "lerppaa" mutta se vaatii kaksi jatkoa, joista jokainen maksaa kuulemma yhden jäykän putken verran. Lattialämmitys anturien putket taivutellaan myös, sillä jotkin anturit jumittaa lerpan pykäliin. Elli Topspeed lerppa käy kyllä siihenkin, kun on tasoitettu sisältä.

Jappeja ei kauheasti ole taivuteltu, mutta kyllä niitäkin tarvittaessa. On myös valmiita mutkia. Helppoahan se taivutus on. Vaikeampaa on oikean kohdan mittaaminen,varsinkin jos on monta mutkaa samassa putkessa. Kourun saaminen yhtenäisenä mutkiin ja kulmiin onkin sitten oma hommansa.

© Janne Määttä 2004-2017