<< ^ >>

IMG_20170409_162143.jpg

400/230 V Melko virityksiä tonttiesterin sisällä. Näppisuojakin puuttuu, mistähän semmoisen taikoo tämmöiseen -98 -vuosimallin keskukseen.. Tämän karsintaprojekti on alkanut. Ennen oli vielä pari jakorasiaakin sisällä. Joku suviuuno ollut joskus tekemässä.. Vuodelta 2017. Jossain 11.04.2017
Kuvaaja: Ricu Pelkonen

12.04.2017 21:34 <Make> Jos ei alkuperäisosia löydy niin mittoja mukaan ja jonkun keskusvalmistajan luo. Ainakin meillä tehdään sormisuojia myös varaosiksi.
13.04.2017 00:02 <RicuP.> Ei vaan ole hajuakaan, minkä näköinen se on ollut.. Kai tuon kyljessä olevan 3~ pistorasian takamuskin pitää sillä peittää ja tuo alaosa vääntää viistoon. Monimutkainen lätyskä tulee.
13.04.2017 22:15 <Make> Alareunan pokkaus on kai erilainen kuin viereisessä kannessa, kun automaatit näyttävät olevan noin alhaalla. Vai onko siinä ollut alunperin jotain muuta. Neljän liittimen valkoinen pala viittaa lämmityksen ohjaukseen? Pistorasia varmaan on myös peittynyt tuolla.

Aina välillä kysytään varaosia juuri tällaisilla kuvilla tai käsin tehdyillä piirustuksilla.

14.04.2017 00:50 <RicuP.> Jotenkin eri kohdassa tuo taite pitää olla. On nuo varmaan aina olleet tuossa. On joka vaiheelle oma rivi ja noista OTL liittimistä lähtee ryhmikselle syöttö, tosin nyt haaroituskotelolle, josta myös kellarin ja vintin alakeskuksille. Ei haluttu kaikkea samaan ryhmikseen, vaan joka tasolle oma, mikä on ihan käytännöllistä, vaikka ei mikään iso talo olekaan.
Tuossa pienessä Enston riviliittimessä on yösähkö, ym. koskettimet. Mittarimiehet muistaa, mitä nuo numerot oli ja kuinka paljon kärjet kestää, kun on iteltä ainakin päässyt unohtumaan. Voisihan noita hyödyntää, kun on sähkölämmitys.
14.04.2017 22:31 <Make> Liitin näyttäisi olevan Ensto KR8041: https://www.ensto.com/fi/tuotteet/teollisuuskomponentit/liittimet/riviliittimet/riviliittimet-6-mm-cu-johtimille/

Numerot ovat 22, 23, 32, 33. 22 ja 32 ovat syöttö ohjaussulakkeelta, 23 yöohjaus ja 33 tehonrajoitus. Aika harvoin nykyään tehdään lämmitysohjauksia keskuksiin.
15.04.2017 21:09 <RicuP.> Onkohan tuosta sitten mitään iloa, kun helpolla kytkennällä tuolla saa ohjattua vain 1~ varaajaa. Toinen kysymys, että onkohan tuo käytössä heti, vai vaatiiko jotain käyttöönottoa?

Muuten ainakin Carunan mukaan kosketus suojaksi riittää, että on kolmioavaimella avattava kansi, eli sillä logiikalla tuo kelpaa..
15.04.2017 21:31 <Make> Ainakin yleensä perään tulee se SLY-kytkentä kontaktoreineen. Tuskin mittarin releillä päävirtaa on tarkoitus kytkeä. Mittarimiehet varmaan tietävät käyttöönotosta lisää.

Silloin kuka vaan ei saisi mennä noita kuittaamaan... Ei ole ainakaan meillä tapana automaatteja niin asentaa.
16.04.2017 00:42 <RicuP.> Niin, tarkoitin että ainoa tästä lähtevä syöttö on varaajan. Tietenkin tuon ohjauksen perässä pitää olla kontti ja ohjaussulake.

Carunan mielestä riittää, että on työkalulla avattava. Siihen ei oteta kantaa, että kuka saa työkalulla avata. Periaatteessa nuo on IP 20.. Olen kuitenkin täysin samaa mieltä, että tällithän tuolta saa hyvinkin helposti ja suoja pitää nyt jostain keksiä.
16.04.2017 17:47 <Make> Onko se sitten opastettu henkilö, jos on osittain kosketussuojattu. Tiedä sitten, pitääkö N-kiskojen olla silloin myös suojattu. Olet varmaan kysynyt, ettei kansi vain pyöri jossain?
16.04.2017 18:43 <RicuP.> Pitää tehdä ohuesta pleksistä tms. tuohon suoja. Tässä talossa hommaa muutenkin riittää..

Tämän kohteen kanssahan kävi niin, että tuolloin alettiin rakentamaan ja valmistui vasta n. 5v sitten ja asukas osti hieman keskeneräisenä itelleen ja nyt on tekeillä loppuun. Pelti on vissiin hävinnyt jo rakentamisen aikana, kun sitä ei ole näkynyt. Uudessa saman tyypin keskuksessa kisko on pystyssä, niin ei käy sekään.

Keskeneräisyyttä kuvaa se, että mm. koko antennijärjestelmä puuttui. Sähköt on virolaisittain tehty. Talon ryhmäkeskuksen syöttö oli vedetty 5x6 kumikaapelilla, pieni ryhmäkeskus on aivan tupaten täynnä, valot 6A stotseilla, jakorasiat kojerasioita, Bilteman sähköpatterit suoraan vain omilla termareilla, kiukaan kumikaapeli vedetty saunan lattian läpi ja rasia kellarin katossa, saunan Led valojen pistotulppamuuntaja seinäluukun takana villoissa kytketty paljaan teipatun pistorasiarungon kautta, Bilteman kalusteet, 1-os pistorasioita kaikki, pesuhuoneen 50W halogeeni villoissa ilman kuppia, ei pesukoneen liitäntöjä tai rasiaa ollenkaan, potentiaalintasaus kisko puuttui ja kuparit oli kytketty suoraan PE kiskoon.. Melkolailla täys sähköremppa.
16.04.2017 21:21 <Make> No siinä onkin työmaa, varmaan käytännössä menee uusiksi. Biltemassakin vielä käyty...
16.04.2017 22:35 <RicuP.> Tuntuu, että on tehty halvalla pois alta, että on saatu myytyä. Sähkökuviakin oli moneen lähtöön viimeisin vain pistekuva. Joku on vaan hyväksynyt, vaikka on selkeitä asennusvirheitä ja vaarallisia virityksiä.
Mietintään jää, että mitä sen kiuaskaapelin kanssa tekee, kun läpivienti on vedeneristetty. Ei varmaan saa olla noin lattian läpi, kun ei saa normaalisti koskea edes lattiaan. Lisäksi tulee kiukaan alta, että suojaetäisyydetkään ei täyty jos siihen rasian laittaa...
19.04.2017 16:44 <Jouko> Saako näitä mittauskeskuksia pienempinä, sellaisia joissa pelkkä mittari ja pääkytkin sulakkeineen?
19.04.2017 21:21 <Make> Ainakin meillä tehdään sellaisia tilauksesta. Eräs, mitä ei kai saa helposti vakiomallina, on kolmen asunnon tonttikeskus. Niitäkin kysytään ja tehdään aina välillä.
20.04.2017 18:13 <RicuP.> Eräässä rakennuksessa oli Sähkövarusteen IP20 mittaustaulu, jossa oli pieni mittari, pääkytkin ja kolme paukkua ryhmille. Nehän voisi kytkeä syötöllekin, mutta tarvii sinettipellin.
Nykyään ei taida olla mitään vastaavia vakiomallina.
Nykykäytäntö, että mittaamaton sähkö on pääsulakkeilla ja sen takia pitää sinetöidä, on vähän huono, jos pääsulake sattuu palamaan. Luulevat varmaan, että joku voi varastaa sähköä pääsulakkeelta.. Kuitenkaan kerrostalojen mittauskeskuksissa ei sitten ole sulakkeiden sinetöintiä. Onko kerrostalon omistaja sitten luotettavampi, kuin omakotiasuja..

Clas Ohlson myy mittaria, joka on Carlo Gavazzin kopio, mutta kuitenkin Carlo Gavazzi lukee linkin otsikossa: http://clasohlson.com/fi/3-vaihemittari-LCD-n%C3%A4yt%C3%B6ll%C3%A4/36-5337
20.04.2017 21:33 <Make> Ei taida olla sellaista vakiona, kun uudiskohteissa mittaria ei niin asenneta. Meillä sellaisia tehdään mittojen mukaan.
Pääsulakkeiden sinetöinti riippuu paljon kai sähköyhtiöstä. Meillä ei yleensä laiteta tulpille sinettikoppaa. Joskus halutaan sinettirei'illä olevat varokekannet mukaan. Sen sijaan keskuksen kansissa on aina sinettimahdollisuus.

Kyllä tuo mittari on ihan aidon Carlo Gavazzin näköinen. On vain nimi jätetty pois. On siinä jopa pulssilähtö. Aika paljon käytetään ko. merkkiä.
21.04.2017 01:39 <RicuP.> Se on hyvä, että on semmoisia valmistajia, jotka tekee tilauksesta kaikkia erikoismalleja. Suuremmilta valmistajilta on turha pyytää yhtä erikoisrakenteista keskusta. Meidänkin urakoinnissa käytetään pienempiä keskusvalmistajia, jotka on tulleet tutuiksi ja joiden kanssa voidaan sopia ja saadaan keskukset täysin kohdekohtaisella kokoonpanolla vakiomallien sijaan.

Tuolla kysymykset -osiossa vaan yhdessä ruotsinkielisessä kohdassa sanottiin, että: "Tämä on Fasteus FT23, ja todennäköisesti kopio EM23." EM on Carlo Gavazzin tyyppi..
21.04.2017 12:40 <Jouko> Sellaista pylvääseen tai ulkoseinälle laitettavaa mökkikeskusta ajattelin, nykyiset metrikeskukset hallitsevat melkoisesti pihanäkymää vähän joka mökissä.. Tuota kokoluokkaa hain, http://calm.iki.fi/tolpat/kuva/4509
Hyväksyyköhän sähköyhtiöt tuollaisen vanhan keskuksen kierrättämistä, jos sinetöinti ym. ehdot täyttyvät?

Kerrostaloissa mittarit ovat yleensä sähkökeskuksessa tai komerossa, jonne ei asuntojen avaimilla pääse ja näin ollen vähän paremmin turvattu virittelijöiltä.
21.04.2017 20:27 <RicuP.> En kyllä näe mitään estettä käytetyn vanhan hyväkuntoisen keskuksen käyttöön, jos kytkentä ja sinetöinti on yhtiön mielen mukaan ja äkkiäkös kytkennät muuttaa tarvittaessa. Mökkikeskukselta ei myöskään vaadita yleensä tehonrajoitusta.
Tiivisteet kannattaa kyllä tarkistaa.

Eräällä mökillä oli puolilaho Strömberg keskus. Pylväiden vaihdon yhteydessä asennettiin se takaisin ja uusi mittarikin tuli, eikä valitettu. Ainoa vaatimus oli, ettei keskusta saanut enää kiinnittää pulteilla pylvääseen, vaan piti käyttää pantoja. Keskus tosin uusittiin n. vuosi sitten.
Meidän mökin seinässä on UTU mittauskeskus, joka toimii samalla ryhmäkeskuksena. Samaa kokoluokkaa, kuin kuvassa.
21.04.2017 20:50 <Make> Sen lisäksi, että meiltä saa kaikenlaista erikoista, ne saa myös nopeasti. Se tuntuu olevan monesti tärkein asia...

On tuo mittari niin paljon Carlon näköinen, että luulisi olevan siellä tehty. Varmaan tuo Fasteus on tilannut jonkun erän. Paremmissa malleissa joystickin alla on kolmiasentoinen käännettävä kytkin. On tullut tutuksi, sillä yleensä naputellaan virtamuuntajien koko valmiiksi. Käytännössä minä naputtelen...

Biltemassa myytävä 1~ mittari 44-419 on kai ihan oikeasti Entesin tekemä... Samoin kellokytkin 44-420 on Entes.

Kyllä kai vanha keskus käy, kunhan se ei ole asunnon sisällä. Se kai on nykyään lähinnä vaatimuksena, että keskukselle pääsee helposti.
21.04.2017 21:50 <RicuP.> Jep. Meilläkin arvostetaan nopeita toimituksia, kun viimehetken muutoksia hierotaan yleensä vielä rakennusvaiheessa ja asennus ja toimitus on yleensä rakennusliikkeen urakan tahdissa tehtävä. Töillä on periaatteellinen aikataulu, mutta todellinen työtahti voi vaihdella ties miten. Tietenkin laatu ja mahdollisimman valmis kokoonpano on tärkeintä. Ei ole tosin koskaan ollut laadussa sanottavaa valmistuksen osalta. Työkaluja vaan joskus on unohtunut keskuksen sisään tehtaalla:D

Tuo on kyllä todella täsmälleen samalla naamalla oleva mittari. Kai se sitten on sama. Noin paljon tuskin kannattaa tuosta maksaa..

Bilteman vehkeistä selvisi, että stotsit on ruotsalaisen merkin GDS:n tekemiä.
21.04.2017 22:16 <Make> Välillä mietitään kanssa, että paljonkohan työkaluja keskuksiin jää... Ei ne aina keskusta käännellessä kolise ja paljastu. Kerran tuli kuvan kanssa palautetta unohtuneesta poranterästä. Sellainen jos tippuu väärään väliin...

Ei mittari ehkä kauhean kallis ole varsinkaan kuluttajahintaiseksi. Vastaava ABB:n mittari maksaa meille kai reilun satasen ja Schneider kai ~70E.
22.04.2017 13:01 <RicuP.> Iteltä oli kerran hissitehtaalla jäänyt kanssa poranterä taajuusmuuttajan päälle. Testauspisteessä se kyllä sitten huomattiin ja huomautettiin. Kuulemma vastaavia Italian keskuksia ei edes testata..
Pari kertaa on ison kiinteistökeskuksen sisälle jäänyt puukko tehtaalla. No hyvät työkalut on aina tarpeen :D Löytyipä kerran porakonekin erään hotellin baaripöydän tms. sokkelista, kun kalustemiehet oli niitä purkamassa. Oli kuulemma vielä Milwaukee Atlas Copcon akulla ja toimiva.

Noita mittareita katselin, kun yhteen projektiin tarviisin jonkun 3~ mittarin. Varmaan saisi käytetyn ristikkomittarin sähkikseltä, mutta yleensä ovat melko isoja, ellei sitten ole elektroninen versio..
22.04.2017 22:47 <Make> "Mahdollisimman valmis" on monesti tuntematon käsite, kun ei ole varsinkaan ohjauskuvia. Silloin tehdään omat, varmaan niitä joutuu työmaalla säätämään.
Vai puukko on jäänyt jopa pari kertaa, outoa...

Myös mittareiden hinnat riippuvat erittäin paljon ostajasta ja myyjästä. Ei tuo 150E kauhean kallis taida olla. Kerran meille toimitettiin jotkut LEM 20- malliset mittarit asennettavaksi keskukseen.
23.04.2017 00:51 <RicuP.> En tiedä, kuka meille tekee ohjauskuvat, mutta käsin ne on aina joku piirtänyt pääkaavion jatkeeksi.

Mahdollisimman valmis yleensä onkin, jos on annettu riittävät tiedot. Kuitenkin vaikka mittauskeskuksien pohjakoskettimet voisi olla valmiina paikallaan ja nousuvarokekytkimien kahvasulakkeet myös. Semmoista selkeää täydennystä. Yksi hyvä tuote olisi myös varasulakekotelo keskuksen yhteydessä, jossa vielä sulakkeetkin valmiina.

Jotain ne sillä puukolla tekee keskusta valmistaessa. Itekin mietin, että mihin on käytetty. Kai paksuja johtimia kuorivat. Hissitehtaalla meillä oli koukkuleukaiset Knipeksit, joilla katkottiin ja kuorittiin. Toisella osastolla oli semmoinen johtosarjakone, joka veti johdinta kelasta, katkoi ja kuori tietyn mittaisia pätkiä. Myös Din kiskoleikkuri oli hiton kätevä vehje.
Sinne toimitettiin myös valmiita johtosarjoja, joissa johdonpätkät katkottu, holkitettu ja vielä liittimien numerot painettu johdon pintaan. Enemmän aikaa meni tosin oikean numeroisen johtimen etsimiseen tai sen paikan löytämiseen, kuin olisi johdottanut suoraan. Se etu oli, ettei tarvinnut kuvia, mutta ei niitä olisi muutenkaan paljoa tarvinnut, kun muisti jo ulkoa.
23.04.2017 20:37 <Make> Meillä kuvat tekee yleensä ko. keskuksen johdottaja. Ihan käsin ruutupaperille...

Sulaketarvikkeet eivät perinteisesti kuulu perustoimitukseen. Joku niitä välillä haluaa, niin silloin laitetaan.

Meillä puukkoa käytetään lähinnä din-aukon peitelevyn päiden siivoukseen sahauksen jälkeen. Ja joskus ehkä kuorintaan. Varastosta löytyy vanha Idealin tekemä kuorintakonekin. Siinä on ~15x15 cm kokoinen pöytään ruuvattava alusta, josta lähtee pitkä vipu. Toimii, pikaisesti kokeiltiin juuri.
Meillä ainakin on Alfra A3001- din-kiskoleikkuri. Hyvin pelaa. https://panelpunching.com/alfra-panel-punching-din-rail-cutter-shears/panel-punching-alfra-a3001-multi-profile-din-rail-cutter-puncher-03001

Joskus kauan sitten on tehty kai ABB:lle jotain johtosarjoja, ihan käsipelillä.
23.04.2017 21:27 <RicuP.> Se hissitehtaan Din leikkuri oli semmoinen, johon vaihdettiin aina tuo kiskon reikä erimallisille kiskoille erikseen. Olisiko ollut Weidmuller. Sen merkkistä kiskoa ainakin käytettiin.
Din peitelevyn pätkimiseen oli semmoiset sakset. Niillä pätkittiin myös keskuksien sisälle tulevat johtorännit.

Johtosarjat tuli muistaakseni SKS Connectolta ja nuo kiskovehkeet, pääteholkit, työkalut ja ruuvit Wurthiltä. ABB, Siemens, Allen Bradley, Klinkman, Murr electric, Trafomic, Yaskawa, Premec, Phoenix contact, Ensto ja Reka oli pääosien toimittajia. Piirit tuli italian tehtaalta.
24.04.2017 21:27 <Make> Tuossa Alfrassa ei tarvitse vaihtaa mitään, sen kuin työntää kiskon oikeaan koloon. Alareunan koloissa saa painettua vielä ruuvinreiätkin.
Peitelevyn pätkimiseen voisi kyllä olla jokin leikkuri.
26.04.2017 00:16 <RicuP.> Reikien teko tuolla samalla vehkeellä olisi kyllä huippukätevä. Nythän käytettiin valmiiksi rei'itettyä kiskoa ja ne reiät ei useinkaan satu osumaan niihin kierretolppiin, jotka on keskuksen pohjassa.

Oli nimeltään listasakset, joilla peitelevyt pätkittiin. Niissä oli vielä katkaisukulman säätökin, eli semmoinen lätyskä jota vasten lista laitettiin.
26.04.2017 21:35 <Make> Reikiä tehtäessä kisko työnnetään noihin alareunan koloihin. Toisessa tulee pitkittäis- ja toisessa poikittaissuuntainen. Ensinmainitun paikan voi vielä säätää tuolla stopparilla.

Olen kai jossain nähnytkin sellaiset sakset.
28.04.2017 17:48 <RicuP.> Sehän on sitten kätevä vehje. Biltema on alkanut myydä muovista Din kiskoa, jonka urassa on tukiristikko, mikä sitten estää semmoisien komponenttien kiinnityksen, jotka tarvitsee pohjauraa.. Metalli on niin kallista, että pitää nuokin tehdä muovista..
28.04.2017 22:57 <Make> Nuo pohjauraa vaativat kojeet ovat muutenkin haastavia. Tiukoissa paikoissa din-kiskon kiinnitysruuvi aiheuttaa äkkiä saman ongelman.
29.04.2017 12:55 <RicuP.> Saman olen myös huomannut. Ainakin jotkin riviliittimet ja OTL liittimet käyttää sitä uraa.
29.04.2017 21:33 <Make> Onhan sellaisia, lisäksi ainakin Katkon kytkimet ja Schneider apureleet.
21.06.2017 21:35 <RicuP.> Uuden asunnon ryhmis onkin mallia SLO ja valmistaja Milectria Oy, malli MC 400V 50Hz IP30 6,0kA. Valmistusvuotta ei lukenut, mutta on vissiin tämän vuoden puolella. Komponentit on GE, paitsi pääkytkin joka on nelinapainen Chint ja tälläkertaa kaksiossa jopa neljä 3~ vikistä! Teleosan pistorasia 2-os pinta Etman ja kuitupääte Orbis. Runko on vähän huono, kun oven kätisyyttä ei voi vaihtaa ja on just väärin.. Yllätyksekseni jopa kaavio on mukana ovessa olevassa taskussa.
21.06.2017 21:43 <Make> On erikoinen runko, jos ei oven kätisyyttä voi vaihtaa. Eipä tule heti toista mieleen.
22.06.2017 21:46 <Make> On ilmeisesti tilattu SLO:n kautta. Mekin tehdään välillä SLO:n ja Rexelin välittämiä tilauksia. Vikavirtoja kuulostaa olevan reilusti. Eräs firma hakee aina välillä sellaisia kovia kaaviokoteloita, muuten ei ole sellaisia laitettu.
Milectriasta en ole ennen kuullut, näkyy tekevän haastavampia kohteita myös. Kehuvat käyttävänsä esim. UPI- koteloa: http://milectria.com/fi/products/low-voltage-switchboards/residental-distribution-panels/ Se kai tarkoittaa Finelcompin D-sarjaa: https://www.finelcomp.fi/fi/tuotteet/d-sarja/ Ei taida sellainen olla?
23.06.2017 19:34 <Jouko> Otahan kuva sitten kun karsinta on valmis. Täällä melko samanlainen ja ikäinen Enston keskus, pääkisko kuitenkin alkuperäinen :) Kevväällä kojeisto laajeni MG:n yj-suojalla, ukonilmalla ollut joskus läheltäpiti räpsyjä.. Liittymäkaapeliin pylväässä ei sähköyhtiöt vissiin enää anna erillisiä ensisuojia asentaa?
23.06.2017 22:17 <Make> Suojien asennus ainakin keskuksiin on lisääntynyt aika paljon. Juuri viime viikolla tuli kysymystä, kun yj-suoja oli päästänyt savuja ulos. L2:ssa oli ollut paljon isompi räpsy kuin muissa. Muidenkin palikoiden merkit olivat menneet punaiselle. Joku OBO:n suoja oli, jossa palikat pysyvät vähän huonosti kiinni.
02.07.2017 21:59 <Make> 2006 vuoden kerrostalon keskuksessa onkin erikoisempi sekoitus. Pääkytkin Ensto, automaatit Chint ja vikavirrat GE. Keskuksen valmistajakin oli joku erikoinen. Ajan mukaisesti vain yhdet 3~ ja 1~ vikavirrat.
04.07.2017 21:09 <RicuP.> Olisi kiva ollut tehdä näitä hommia tuohon aikaan. Nykyään nimittäin ryhmiä on niin saakutisti + kaikenmaailman automatiikkaa, että johdonvedossa on huomattavasti suurempi homma. Nyt on vielä niin, että kerrostalotyömailla ei kohta mahdu perinteisesti holviin putkittamaan, kun niitä putkia tarvitsee jo niin paljon. Nykyiselläkin työmaalla on jouduttu laskemaan huoneistoihin alakatto 60mm alas pelkkien johtojen takia. No helpottaa sitten kattopisteiden asennusta, kun ei tarvita poraa..

Entisessä asunnossa keskus oli Eloram Oy yhdellä AEG 3~ vikiksellä ja alle kymmenen ryhmää.
04.07.2017 22:10 <Make> Olen tässä 10 vuoden keskusvalmistajan urani aikana huomannut saman. Alkuun oli ehkä muutama 1~ vikis ja kymmenkunta automaattia. Nyt 1- vaiheiset vikikset meinaavat jäädä hyllyyn, kun käytetään 3- vaiheisia ja yhdistelmiä. Automaattien määrä on myös moninkertaistunut.
Ja ok-taloon tehtiin juuri keskus, jonka nimellisvirta on 80A! Minkälaiset pääsulakkeet mahtaa sellaiseen tulla... Oli sähköautojen latausta, maalämpöpumppua ja vaikka mitä.

© Janne Määttä 2004-2017