<< ^ >>

IMG_20161006_192930.jpg

400/230 V Tässä on nyt kuva, kun systeemi vielä hieman keskeneräisenä, mutta on nyt jo kylläkin testattu ja valmis.
Eli tämä on "hellavahti", mutta kokonaan omatekoinen ja paranneltu versio. Ominaisuuksia on ajastinkellon lisäksi hälyttävä lapsisuoja ja hälyytys lieden kytkimien unohtumisesta päälle valitun päälläoloajan jälkeen.
Erillisessä ohjausyksikössä sijaitsee yksi painike, ajan näyttö, elektroniikka ja hälyytys osa, jotka on rakennettu kulma-asennuskoteloon. Tässä releosassa on kuorman kontaktori, ja virrattoman kuorman tunnistuskytkentä, joka reagoidessaan lähettää ohjainpalikalle hälyytystiedon ja estää kuorman kytkemisen. Tämä estää lapsia saamasta liettä päälle ja herättää huomion merkkiäänellä. Lieden saa päälle ainoastaan, kun kaikki lieden kytkimet ovat 0-asennossa, jolloin voidaan vasta kytkeä kello päälle ohjainpalikasta. Valitun ajan kuluttua lieden syöttö katkeaa ja merkkiääni/ valo varoittaa, jos lieden kytkimet ovat jääneet päälle. Päälläolo aikoja on 15min, 30min, 1h, 2h, 4h ja 8h +off, joka valitaan yhdellä painikkeella. Vuodelta 2016. Jossain 06.10.2016
Kuvaaja: Ricu Pelkonen

07.10.2016 21:35 <Make> Vai tuollainen sovellus oli releille: http://calm.iki.fi/tolpat/kuva/9235 Valmiina taitaa saada vain pelkkiä kellokytkimiä.
Vähän aiheeseen liittyen, joskus oli saatavana virranosoitinlamppuja. Eli sellainen kytkettiin kuorman kanssa sarjaan ja palaessaan kertoi kuormaa olevan.
08.10.2016 19:43 <RicuP.> Tuon ainoa valmis osa oli juurikin yhden painikkeen suko ajastin, jota sitäkin joutui jonkinverran käsittelemään ja muokkaamaan, jäljelle jäi pelkkä elekrtoniikka. Vaikka päällepäin oli yksi painikkeinen, niin todellisuudessa sisällä olikin kaksi erillistä mikrokytkintä yhden napin takana, jotka korvattiin normaalista kalustesarjan 2-kytkimestä tehdyllä painikkeella.
Loput on itse kasattu melko perus osista, paitsi 230V toimiva häly piippari vilkku, joka vaati vähän omanlaisen ratkaisun..

Tuo kuorman tunnistus toimii paremmin pienillä releillä, jolloin voidaan myös estää kellon käynnistys avautuvilla kärjillä.
08.10.2016 21:35 <Make> Siinä lienee pohdittu kaikkea... Outoa, että on kaksi kytkintä samalle napille. Alunperin lienee ollut enemmän toimintoja tai jotain.
Releiden kelojen kautta menee nyt jännite lähtöön ilman kuormaa, vaikka kontaktori ei ole vetämässä. Aiheuttaako satunnaiselle asentajalle hämmennystä...
08.10.2016 22:13 <RicuP.> Kaksi ajastimen kytkintä toimivatkin aina samaan aikaan. Otin piirilevy kytkennästä senverran selvää, että kahta kytkintä tärvitsee painaa samaan aikaan vain käynnistettäessä ajastin, jolloin muodostuu pitopiiri. Tämän jälkeen tarvitsisi painaa vain toista kytkintä ajan valitsemiseksi, eli se toinen kytkin on käytössä vain käynnistämisessä, eikä sen jälkeen vaikuta enää mihinkään.

Siinä onkin sitten pientä pohdiskelua. Tosin ainahan liedessä on jännite muutenkin, tosin tuolla jännitteellä ei tapahdu liedessä mitään, vaikka V mittari näyttäisikin toisin. Siinä sitten joutuu vähän käyttämään asentajan päättelykykyä.
Laitan tässä jokupäivä toisen kuvan koko vehkeestä ja piirikaavion, kun saan sen aikaiseksi.
12.10.2016 21:27 <Make> Monenlaisia koteloita olen nähnyt, mutta tuota en tunnista...
13.10.2016 00:50 <RicuP.> Kotelo näkyy olevan turkkilainen TP Electric merkkinen, tosin biltemasta ostettu. Hölmöt oli suunnitelleet Din kiskon paikan sisään, mutta normaalikorkuinen koje ei mahdu siihen kannen alle. Jää vajaasta sentistä kiinni..
Noita GE kontteja oli jostain jäänyt, muut osat kuten releet on vissiin Bebekistä joskus ostettu.
13.10.2016 21:34 <Make> Kerran ostin Biltemasta pienen kosteantilan moduulikotelon. Se taisi olla Marlanvil- niminen Italiasta. Tuo kontaktori tuntuikin vähän järeältä, hyvä aina käyttää pois nurkista.
14.10.2016 19:46 <RicuP.> Tuossa ja isommissa koteloissa on se huono puoli, että aihioita on aina vain kolme pitkällä sivulla. Sama kannellisissa 'stotsikoteloissa', että läpiviennit joutuu poraamaan, kun ei kolmella isolla aihiolla tee mitään.. Parempi olisi, että aihioita ei olisi sitten ollenkaan, helppo ja nopeahan ne on kartiolla porata.
Ite tykkään laittaa aina tuommoisen hieman ylimitoitetun kontin, kun niitä on vanhemmiten enemmän ja vähemmän palanut/ sulanut. Välillä niitä aina näkee.
14.10.2016 21:22 <Make> Olisiko TP Electric tarkoitettu enemmän riviliittimille kuin kojeille. Tuo aihiojuttu on aika ikuisuuskysymys. Jos ne eivät satu sopimaan, aiheutuu helposti ongelmia. Toisaalta suurina sarjoina aukkojen teossa on välillä aika iso työ ainakin peltikoteloihin.
18.10.2016 20:34 <Make> Onhan tosiaan tuollaisia kalvotiivisteitä isoon reikään, joissa on monelle kaapelille aihio, esim. tuo Fibox MFM 8-12 http://www.fibox.fi/catalog/305/product/1620/3546151_FIN1.html Tiedä sitten, saako tuollaisia helposti.
18.10.2016 21:20 <RicuP.> Olisi tuohon lootaan voinut silti laittaa sentti lisää korkeutta, että olisi mahtunut. Seuraava koko kun on jo melkoisen paljon isompi. Joskus aihiot ei edes aukea helposti, että voi koko loota haljeta.. Katos joo, tuo tiiviste on vissiin ihan hyvä, en vaan ole nähnyt ennen. Saahan noihin isoihin vedonpoistoholkkeihinkin semmoisia tiivistehylsyjä, joissa on monta reikää, mutta ei niitäkään tunnu löytyvän..
18.10.2016 21:29 <Make> Kotelon hajoamisesta on kokemusta ainakin Fiboxin suhteen... Niksi on aloittaa lyöminen pohjan puolelta.
18.10.2016 21:46 <RicuP.> Se voisikin olla hyvä idea. Joskus, jos aihiot on kovin lähekkäin, niiden väli halkeaa, tai liian iso "rengas" lähtee irti, jos on monta aukkokokoa sisäkkäin. Tuolla Famatelin videolla näkyy, että laittavat holkit suoraan tiivisteiden läpi kiinni??? Ite olen kyllä aina repinyt ne pois ja pelkkä holkki tilalle.. Kummin on sitten oikein? https://www.youtube.com/watch?v=wi7GxEedLL4
19.10.2016 21:12 <Make> Kuulemma peltikoteloiden aihioiden teko on haastavaa. Pellin kovuudesta tai jostain riippuu koneiden asetukset. Kulloisenkin peltierän ominaisuuksia vaan ei kuulemma mistään tiedä. Aihiot voivat sitten olla todella tiukassa tai jopa liian herkkiä.
Eipä ole tuollaista holkkien asennustilannetta tullut vastaan.
On noita ison aukon monen kaapelin läpivientejä myös HT Hi Tech Polymersillä: http://www.hitech-polymers.fi/tuotteet.php?tuoteryhma=5&tuote=164&kieli=1
19.10.2016 23:04 <RicuP.> Olen myös huomannut, että välillä niitä saa hakata hulluna ja välillä lähtevät ihan talttapäällä täräyttämällä.
Käteviähän nuo olisi, niin ei tarttis kuin muutama iso reikä. Tuosta firmasta löytyy tutun näköisiä tiivistelaippoja. Joku valmistaja oli vielä, kenen laipassa oli tammenterho logo. Niitä ainakin ABB:n kaapeissa oli. Joskus on multilaippa niin vetelä ja löysä, että ei kyllä tiivistänyt mitään..
20.10.2016 20:18 <Make> Tammenterhologo on ilmeisesti Mar-Con Polymersin. Onkohan Trelleborg ostanut sen tai jotakin? http://www.sahkonumerot.fi/3400311/ ja http://www.sahkonumerot.fi/3404779/ Olikohan HT Hi Tech jotenkin saanut alkunsa tuosta Mar-Conista, vastaavia tuotteita ainakin on. Ennen meillä käytettiin Mar-Conin laippoja, nyt HT:tä.
21.10.2016 00:24 <RicuP.> Jaahas, mikähän symboli tuo tammenterho on? :D En oikein tiedä noista valmistajista. Voi olla, että tekevät jossain samassa paikassa ja kai myös Fiboxin ja Enston laipat, kun ovat niin saman tyylisiä.. Yksi logo on myös semmoinen, missä on C kirjaimen valissä vissiin T, tai joku.
Tuo Trelleborgin laippa on näköjään semmoinen, että sen voi kääntää toisinpäin, jolloin saa siihen putket jotenkin kiinni. Samanlaisia oli myös niissä ABB:n keskusten laipoissa ja kiinnitettiin lyötävillä tulpilla, jotka jätti laipan usein kuitenkin löysälle.. Jotkut laipat on ihan veteliä muovirunkoisia, toiset taas peltirunkoisia. Ite tykkään vääntää ne hieman kaarelle, että laippa puristuu myös keskeltä tiukemmin pintaa vasten varsinkin kosteissa tiloissa.
21.10.2016 21:40 <Make> Empä tammenterhosta sen enempää tiedä... Entinen toimitusjohtaja noista jotain puhui, kun laippojen toimittaja vaihtui. Ihan kuin se C M-logo olisi myös Mar-Conin?
Vetelä muovinen laippa on ainakin Jerikom YKL28: http://www.sahkonumerot.fi/3414826/ Noita käytettiin ennen, kunnes joku sellaisesta valitti. Ei ole sen jälkeen laitettu. Lyötävät tulpat ovat myös tuttuja, tulevat vakiona laippojen mukana.

© Janne Määttä 2004-2017