<< ^ >>

Jpaa9.JPG

230 V Kuinka se ledivalojen kestävyys taas olikaan? Näitä oli vain muutama kappale, kuitenkin aika monista osia pimeänä. Vuosimallista ei ole tietoa, varmaan ovat vähän vanhempia. Valaisin on Philips Iridium led, BGS 451? http://www.lighting.philips.fi/prof/ulkovalaisimet/tie-katu-ja-kaupunkivalaisimet/tie-katu-ja-kaupunkivalaisimet/iridium2-led/iridium-led-mini Järvenpää, Haarajoki 01.03.2016
Kuvaaja: Niko Pajunen
Sijainti: N 60.49732° E 25.13191° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

01.10.2016 23:26 <RicuP.> Noniin, nyt se sitten on taas tapahtunut. Asuntomessualueellakin vaihdettiin melkein heti Philips Milewide Led valaisimet uusiin, kun niissäkin alkoi olla jo alle vuoden sisällä vastaavia ongelmia. Philips näyttäisi olevan kallista kuraa, nyt kun vertaa vaikka AEC LedIn valaisimiin, jotka palavat vielä täydellisesti yli 4 vuoden jälkeen. http://www.lighting-gallery.net/gallery/displayimage.php?pos=-120434
02.10.2016 13:34 <muhentaja> Ei tosiaan tunnut olevan nuo Philipsit kestävimmästpä päästä, täälläkin on useampi ClearWay joko pimentynyt kokonaan tai sitten jäänyt "kiilumaan" himmeästi. Tuommoisia missä osa ledeistä on pimentynyt ei ole tullut vastaan.
02.10.2016 15:46 <RicuP.> Olen kuullut äskettäin, että kun Ledit hieman vanhenevat, niiden kynnysjännite nousee ja myös kovilla pakkasilla kynnysjännite nousee ihan uusillakin Ledeillä, joten ajurit ei enää välttämättä jaksa niitä sytyttää, vaan Ledit jäävät juuri "kiilumaan". Sitten tietenkin huollon pöydällä lämpimässä toimivat taas. Ainakin juuri Philipsissä näitä ongelmia on ollut aina jonkinajan päästä. Ledien ja elektroniikan ominaisuuksia muuttaa varmasti eniten juuri suuret lämpötilaerot.

Tuo kuvan ongelma näyttäisi taas siltä, että Ledit ovat kertakaikkiaan tiensä päässä. Liekö ajettu aivan maksimi virralla, tai ovat muutenvaan surkeita... Jäähdytyksestä ei pitäisi olla kiinni, jos ovat todellakin tuohon alumiinikuoreen kiinnitetty.? Tuo tuskin on lähellekkään sitä 100 000h/ 25vuotta palanut, joka on usein luvattu -10 -20% valonaleneman rajaksi. Pikemminkin tuossa on se 10- 20% jäljellä.. Kyllä surkeita ovat. Philipsin kannattaisi keskittyä vaan niihin partakoneisiin.

Myös yksi vika on semmoinen, että Ledit ovat pimeinä, mutta välähtävät noin sekunnin välein, jota olen itsekin nähnyt parissa paikassa. Tuon vian syy on minulle tuntematon.
02.10.2016 20:02 <Make> Siltä se vaikuttaa, että Philipsistä hyytyy sähköpuoli jos ei ennen tule lumen mukana alas: http://calm.iki.fi/tolpat/kuva/7881 Ei ole paljoa muita merkkejä täälläpäin käytetty... Strihl Lyoneista muutama on pimentynyt aika äkkiä: http://calm.iki.fi/tolpat/kuva/8743

Kuvan mallissa sentään luvataan olevan vaihdettavat ledit. Mitä lienee maksaa merkkivaraosat... Kaikki ledit ovat kai sarjassa, jolloin pimeät eivät ainakaan poikki liene.

Välähtävästä tulisi mieleen kuiva elko tai joku suojaustoiminto, vaikka em. kynnysjännitteen nousun takia.
02.10.2016 22:32 <RicuP.> Tuo runko vaikuttaa kyllä ihan järeältä, mutta siihen se on näköjään jäänyt. Varmaan saattaa satasen päälle maksaa tuo moduuli.. Toden näköisesti Ledit ovat sarjassa, jolloin virta olisi n. 350mA ja jännite sitten tehon mukaan. Joskus kytketään myös muutaman Ledin sarjakytkentöjä rinnan, jolloin saadaan sarjan kynnysjännitettä laskemaan ja virtaa nousemaan.

Mun ikivanhoissa Led jouluvaloissa on myös käynyt noin, että vaikka Ledit on sarjassa, niin muutama pimentynyt ledi ei sammuta muita, eli ne vissiin johtaa kuitenkin, vaikka ei valaise. Lisäksi pimentynyt ledi saattaa taas huomenna palaa yhtä hyvin kuin muutkin ja kohta taas pimeänä.

Itseasiassa mulle kävi kotona niin, etta Lival Virus valaisimeen olin vaihtanut Led 12V liitäntälaitteen ja Led lamput ja nyt vähän myöhemmin koko hoito vain välkkyy n. sekunnin välein. En ole sitä vielä tutkinut. Samaa olen nähnyt myös yhdessä Led mainosvalossa, jossa puolet välkkyi ja Jyväskylässä yhdessä uudessa Led katuvalossa, joka vissiin oli yllättäen Philips.
03.10.2016 19:50 <Make> Näin hiljattain, että Iridiumin päällinen on muovia, eipä se tuohon taida vaikuttaa.

Onkohan ledijouluvaloissa samanlainen oikosulkulanka kuin hehkulamppuversioissa, ei kai sentään.

Ehkä liitäntälaitteeseen on iskenyt virus, jos siinä on joku prosessori. Livalilla on nimien valinta osattu... http://www.q-tra.de/Kleiner-Halogen-Spotstrahler-Lival-Virus-50-E-230V-50W
04.10.2016 00:30 <RicuP.> Noniin, löytyihän se säästö sitten rungonkin osalta.

Ledit taitaa olla sisältä loppujenlopuksi niin monimutkaisia, ettei tuota johtamista/ valottomuutta oikein osaa arvailla. Mittasin juuri tänään punaisia ledejä kasasta etsiessä, että poltettu Ledi johtaa molempiin suuntiin jonkinverran, tai on kokonaan oikarissa.

Taitaa se virus olla iskenyt siihen liitäntälaitteeseen jo paketissa, joka kantoi nimeä Finbullet..
Tuota Virusta on monta mallia, mulla on 3-osainen musta kattomalli. Sitten taas 1-os seinämallit (yövalot) onkin Point nimisiä, vaikka on ihan samaa muotoilua. Niissä on normaali 20W pakkamuuntaja ja punainen kytkin, kun taas Viruksessa oli alunperinkin elektroninen muuntaja.
04.10.2016 21:30 <Make> Ainakaan maali ei irtoa, mikä lienee vaihtoehtoinen vikaantumistapa...

Monet sisävalot taisivat olla ennen sellaisia, että muutamasta osasta saa tehtyä lukuisia malleja.
04.10.2016 21:53 <Make> Keravan asuntomessualueella on muuten edelleen muutama alkuperäinen valaisin vm. -74, Hyvinkäällä ei kai sitten yhtään...
06.10.2016 18:40 <calm> Aiemmin minäkin luulin, että ledit hajoavat aikalailla niin, että joko palavat poikki tai oikosulkuun. Sitten ostin Kiinasta ledinauhaa ja .. https://youtu.be/ohQta4-FDhQ

Vuoden nuo tuossa oven päällä ehtivät roikkua ennenkuin ovat epilepsiakunnossa. 1% pwm:llä ajettaessa kaikki ledit palavat niinkuin voisi olettaakin, mutta täydellä DC:llä ajettaessa osa vilkkuu ihan holtittomasti ja osa jää vain kiilumaan. Pitäisiköhän noille seuraavaksi laittaa liitin tuonne ylös, eikä juotos, niin voi taas vuoden päästä helpommin vaihtaa ne, kun rikki ovat kuitenkin.
06.10.2016 20:51 <Make> Olisiko tuossa taas kyse kynnysjännitteen noususta? Tai joku ledin sisäinen liitos alkaa pätkiä lämmetessään.
Vuosia sitten VDO CD 711-autoradion etupaneelissa oli vastaavaa vikaa. Siellä oli kolmen tai neljän ledin sarjoja, joissa kai vain yksi ledi oli lopulta rikki. Radio oli yllättäen Philipsin tekemä...
09.10.2016 22:42 <RicuP.> Minkäslaisia on Keravan -74 valot? Hyvinkäällä alkuperäistä on vielä Milewiden natikka versiot messualueen pääkadulla ja vissiin Louis Poulsen Nest Led ja Iguzzinin Crown Led valaisimet. Alue on viimevuosina kasvanut ja uusissa paikoissa käytetään kaikissa AEC:n valaisimia, pääasiassa LEDin ja A2 mallia.

Tuo Clamin vika on kyllä erittäin erikoinen. Ei ole tullut vastaan. Olen huomannut, että loppuunpalaessa ledit saattavat välillä sammua pitkäksi aikaa, mutta kun nuo vilkkuvat kuin loisteputki..? Lisäksi on erikoista, että näin käy juuri tasaisella DC:llä, eikä PWM:llä, ellei sitten jännitelähde tuota alijännitettä kynnysjännitteen nurkilla, mutta riittävällä virralla, että Ledit palavat silti melko normaalilla kirkkaudella.. Näitä "Kiinan ihmeitä" taas
10.10.2016 21:24 <Make> Ovat SLO Minikofferin varhaista versiota, pitää laittaa kuvia. Keravallakin on toisaalla Milewiden natikkaversiota eikä niissä kai ole vikoja ollut.

Jos tosiaan syöttöjännite tippuisi sopivasti, aiheuttaisiko tuollaista...
18.10.2016 21:19 <Make> Streetwiseä katsomalla kuvan valaisimet olisivat vuodelta 2010. Johan ne ovat "pitkään" kestäneet. Keravalla on muutama ClearWay ihan pimeä, syystä ei ole varmuutta.
19.10.2016 23:16 <RicuP.> Noniin. Natikkakin kestää melkein saman ajan.. Pimentymisen syy lukee valaisimen alapinnassa...
20.10.2016 20:41 <Make> Alapinnassa isoin syy taitaa tosiaan lukea... En vaan tiedä, kun aina kesän jälkeen valojen ohjaus tai jokin on sekaisin. Jossain palaa kaikki, toisaalla joka toinen ja jossain on vaikka 3-4 peräkkäin pimeänä. Jossain vaiheessa tilanne aina korjautuu, tiedä sitten, onko jotakin käyty tekemässä. Näin vaikka tänä syksynä.
21.10.2016 01:27 <RicuP.> Jaa, siellä on sitten jotain väyläjuttuja, jotka unohtaa osoitteensa, jos sähköt on pitkään pois esim kesällä. Keskuksen komennot ei sitten mene perille, tai jotain muuta. Hyvinkäällä oli taas kesällä räplätty ohjauksia niin, että sivukaduilta sammutettiin valot kokonaan 12 jälkeen kesäöinä. Nyt kun ovat taas olleet säätämässä, niin osa muistakin valoista on seonnut, että palavat välillä puoleen päivään ja yöllä taas pimeinä, eikä kukaan ole löytänyt varsinaista vikaa.. Lisäksi ohjausjärjestelmiä on muutamaa erilaista ja -ikäistä tyyppiä, joiden pitäisi toimia jotenkin yhdessä. On väylää, Gsm ohjausta, perinteisiä kello-häm. kytkimiä ja etäohjauksia..
21.10.2016 20:51 <Make> Jaa, sitten komennot menevät sähköjohdoissa, ei siellä väyläkaapeleita pitäisi olla. Vanhoissa HKB 10:en pylväissä näin. Himmennyksiä tai vastaavia en ole huomannut, vaan öisin sammutetaan joka toinen. Lehdessä oli joskus juttua, että ohjausjärjestelmä päivitetään tänä syksynä.
23.10.2016 00:42 <RicuP.> Joo, ihan normaalissa kaapelissa kulkee, jos ohjaus on uusittu. Toden näköisesti toimii GSM-väylä purkilla, mutta voi toimia myös ilman väylää, jolloin vika on todennäköisesti valaisimessa.
30.10.2016 21:13 <Make> Nyt näin kiiluvan ClearWayn. Yksi ledi näytti olevan täysin pimeä, olisiko se vian syy?
31.10.2016 19:30 <RicuP.> Jotain semmoista, että virta ei pääse täysin sarjasta läpi. Yksi keino olisi kytkeä Ledejä useampaan rinnankytkettyyn sarjaan, jotka kytketään myös sarjaan. Näin virtaa saadaan kasvatettua ja jännite pidettyä matalammalla, eikä yhden Ledin rikkoutuminen haittaa, koska virta pääsee muiden läpi silti.
01.11.2016 21:35 <Make> Se oli pienin malli, jossa on kaksi lediriviä. Ei ole mitään tietoa, miten ovat kytketty.
07.12.2016 21:10 <Make> Nyt sitten löytyi toinen pieni kiiluva ClearWay, siinä näytti olevan useampi pimeä ledi. Muutama isompi on kokonaan pimeä, tosin yksi toimii taas? Löytyipä vielä ensimmäinen pimentynyt LumiStreet.
08.12.2016 22:25 <muhentaja> ClearWay näemmä voi siten jäädä kiilumaan useammalla eri tavalla. Niissä mitä täälläpäin bongasin kaikki ledit kiiluivat himmeästi.
Noin vuoden ikäisinä kiiluvalaisimiksi muuttuneet ja pimenneet ClearWayt on kyseisellä välillä sittemin uusittu. En tiedä millaiset takuu/virhevastuukäytännöt noissa isompien pelurien välisissä kaupoissa on, eli kustansiko vaihtovalaisimet Philips vaiko paikallinen energialaitos.
Samaisen kelvin varrella valaisimet vaihtuvat välillä AEC Italo 1:ksi ja yhtään rikkinäistä Italoa en ole bongannut yhtä pitkällä matkalla jolla useampi ClearWay on jollain tapaa särkynyt, huolimatta siitä että Italot ovat ilmajohto-osuudella ja ClearWayt teräspylväissä maakaapeloituna. Kyseiset Italot ovat toiseksi pienimmällä kokoonpanolla, 2 LED-moduulia/valaisin, ja ne on aikanaan vaihdettu puupylväisiin EH/natikkavalaisimien tilalle. Taitavat olla kuitenkin vaihtumassa hiljalleen joksikin toistaiseksi tarkemmin selvittämättömäksi malliksi sitä mukaa kun valaistusta saneerataan muiden työmaiden ohessa maajohdolle ja teräspylväille.
09.12.2016 21:56 <Make> Tapoja on sitten monia, noissa tosiaan osa ledeistä oli ainakin melkein pimeitä. Korjaaminen varmaan vaatii toisen käynnin, vai olisiko muka varaosia aina mukana? Useasta käynnistäkin varmasti tulee lisää kuluja. En varmaan ole nähnyt AEC:n valoja luonnossa.
13.12.2016 07:46 <RicuP.> Tuskin noitten kanssa aletaan pelleilemään. Ei muuta kuin koko härveli vaihtoon. Joku järjestelmätakuuhan noissa isommissa tilauksissa on, vaikka tuskin philipsiltä on suoraan hankittu, vaan jonkun tukun kautta.
Täällä vissiin enemmistö Led valoista on AEC, enkä kyllä ole pimeitä nähnyt.

Mantan arvoituskin ratkesi. Se on Philips manta, joita on Onnisella Hyvinkään varastossa 'miljoona' ja osa on käytettyjä. On varmaan tehtaalla paiskittu viimeinen erä kilohinnalla, että on saatu osat pois nurkista.
13.12.2016 20:36 <Make> Sitten kun ei ole samaa mallia mukana, niin kaduilla on taas valaisinnäyttelyitä.

Vai sellainen tapaus on Manta. Käytetyille perinteisille valoillekin on siis jotain markkinoita.
27.12.2016 21:24 <Make> ClearWayt näköjään toimivat silloin kun haluavat. Pari on välillä täysin pimeitä ja toisella kerralla voi taas toimia?
28.12.2016 20:30 <RicuP.> Joo, en tiedä, mistä käytetyt Mantat on kotoisin, että ovatko hankittu jostain purkuhommista vai omia, käytettyjä kuitenkin. Ei nuo vielä niin vanhoja ole, ettei kannattaisi myydä. Täällä on Mantaa käytännössä lähes jokapaikka täynnä, "Philipsejä" erittäin vähän. Eniten on Koffer2 ja Iridium ja Marbella vain parilla kadulla.

Vähän on kyllä epäonnistunut tuo ClearWay, ym. Paljon erilaisia vikoja..
Milloinhan joku keksii tehdä Mantan runkoon Led päivityspaketin.. Olisi nimittäin erittäin helppo toteuttaa ja koko runko täys alumiinivalua.
28.12.2016 22:17 <Make> Ei sitä tiedä, jos pätkiminen johtuu vaikka hosumisesta asennuksessa, johto irti, jne.
Ehkä jotain muitakin vanhoja valoja myydään, HKB 13, jne. Sen sijaan käytettyjä ledejä tuskin kannattaa ostaa, vaan mistä niitä ehjiä edes tulisi.
Mantaan paras ledipäivitys taitaa olla korvaava lamppu jos vaan mahtuu.
06.01.2017 20:34 <RicuP.> Jyväskylän uuteen Prismaan on Philips toimittanut näköjään kaikki valaisimet.. http://www.lighting.philips.fi/case-studyt/case-studyt/elintarvikkeet-ja-suuret-vahittaismyymalat/prisma-seppala-ledivalaistus.html
Toivottavasti ovat sitten kunnolliset tälläkertaa. Saman kaupungin Motonetin Led valot on jo huonossa hapessa. Osassa palaa vain puolet ja osasta pätkiä pimeänä. En tiedä, kenen ovat.
Myös Lahden Kärkkäiselle on tullut kaikki sisävalot Ledeiksi. Ovat kulmikasta mallia, jossa Ledit 3-4:ssä vierekkäisessä riveissä. Näkyy olevan myös himmennettävät. On myös syväsäteileviä loisteputkivalaisimen näköisiä malleja, rumia, mutta hiton kirkkaita.
07.01.2017 20:52 <Make> Prisma ei kuulosta kovin hyvältä... En tiedä, onko Keravan Prismassa nyt noita vai ehkä Ensto Tinoja. Lisäksi on jotain aika isoja jääkiekon näköisiä riippuvalaisimia.
Etola on parempi, kun led-putket ovat normaalisti vaihdettavissa.

Mainosvaloista näkyi tänään myös kokemuksia, Jyväskylän Palokan ABC:n ja Kodin Terran osalta. Terrassa vilkkui T kuin loistelamppu, samoin ABC:n Hesburgerin kolme viimeistä kirjainta. Nuo on kai kytketty monella tavalla, kun yksi tai monta kirjainta on yhdessä.
08.01.2017 01:25 <RicuP.> Niin ne rahat valuu ulkomaille.. Tinotkin tehdään luultavasti Virossa tai Slovakiassa.
Se iso kiekkovalaisin voi olla Iguzzini. Ainakin semmoisia on näkynyt Willassa ja Iguzzini lukee kuvun reunassa. Huomasin siellä kerran istuskellessani.

Olen myös nähnyt tuon ilmiön. Voi olla, että ovat saman liitäntälaitteen perässä tms.
Ainakin neon valoja näkyi olevan kytketty niin, että kerran pari kirjainta ja niiden alapuolella oleva viivan pätkä vilkkuivat samaan aikaan.
08.01.2017 18:02 <Make> En sitten löytänyt Iguzzinin kiekkoa... Aura Certos on samantyylinen, mutta ei taida olla se: http://www.auralight.fi/product/aura-certos-led-valaisin-korkeisiin-tiloihin/

Mainosten lampputyypistä ei ole tietoa. Rakennukset eivät ole kauhean vanhat, joten ledi tuli ensin mieleen.
09.01.2017 02:19 <RicuP.> Aa, mun tarkoittama valaisin oli ihan eri :p

Lampputyyppiä onkin vaikea arvailla, ellei näe syttymistä tai tyyppikilpeä.
12.01.2017 21:29 <Make> Ne taitavat olla juuri jääkiekon muotoisia.

En ole kauheasti nähnyt neonputkien vilkkuvan, mutta kai se mahdollista on.
28.01.2017 21:19 <Make> Jääkiekon mallinen valaisin on myös Posco Baylight BL175/60/HF: http://www.lemkem.fi/LemKem-Valaistus/Valaisimet/Teollisuusvalaisimet/Posco-Baylight-175W-60D-HF-teollisuusvalaisin-230V-5700K En tiedä, onko tuokaan kyseessä.
02.03.2018 16:52 <Make> Kuvan valaisimet ovat vielä paikoillaan, en tiedä, onko niille tehty mitään.
Nyt Keravalla kai on Milewide Led Mk2:sta...
02.03.2018 17:53 <RicuP. > Toivotaan, että MK 2 sitten kestää. Täällä ei oikein ykköset kestäneet..
Tänne on nyt tullut lisää AEC Italoa, vaihteeksi vaalean ruskeina yhdelle puistokadulle. Muuten vaihtotyöt tuntuvat olevan tauolla. Ketäpä huvittaisi tuolla pakkasessa ruuvailla.
02.03.2018 22:50 <Make> Niitä on pieni pätkä natikkaversioiden välissä. Johdoissa on ainakin pikaliittimet, kun sellaiset roikkuivat johtojen päässä ja esitteessäkin näkyy: http://www.lighting.philips.fi/prof/ulkovalaisimet/tie-katu-ja-kaupunkivalaisimet/tie-katu-ja-kaupunkivalaisimet/milewide2-led/milewide2/productsinfamily#p-image-1

AEC:tä en kai ole luonnossa nähnyt, nyt on Philips vähän vaihtunut Easy Lediin.
Ei ole täälläkään päin kauheasti tapahtunut viime aikoina.
27.05.2018 21:20 <RicuP. > 17.01-17 kommenttiin, että Keravan Prisman valaisimet on Trilux Ondo ja E-line malleja. Vähän eksoottisempi valmistaja. Keraneon on ollut tuon projektin suunnittelija.
28.05.2018 20:02 <Make> Niinpäs näkyy ainakin osa olevan. Muut kuin kassojen yllä olevat ramppivalot ovat tosin eri mallia/ merkkiä. Parkkihallin tuntemattomista loistelampun näköisistä ei sanottu mitään. Tosin toimittivat valaisimet vain aulaan ja kassa-alueelle. http://www.keraneon.fi/referenssit.html
29.12.2018 22:43 <RicuP. > 06.10.2016 mainittuun Led vikaan liittyen samanlainen ilmiö ilmaantui tänään n. 3v vanhoihin Tokmannin Led jouluvaloihin. Valot olivat aina palaneet vain suoraan. Niissä on kuitenkin kapula, josta voi saada ne vilkkumaan eri tavoilla ja joka toinen on kytketty eri piiriin. Laitoinpahan pari päivää sitten ne vilkkumaan ja tänään sitten alkoivat vilkkua kaikki samassa epämääräisessä tahdissa. Kun laitoin ne palamaan suoraan, alkoi sarjan yksi osuus vilkkumaan ja värisemään ihan miten sattuu. Toinenkin osuus hiljeni ja vain välähtää silloin sun tällöin. Pariksi tunniksi sammuttaminenkaan ei auttanut vaan nyt mulla on koko ajan vilkkuvat valot.
30.12.2018 16:40 <Make> Jaa, että leditkin kuluvat vilkuttelusta. Erikoinen ilmiö sitten.
Pimeitä ClearWayta ja Lumia näkyy siellä täällä, syytä on paha arvata.
03.01.2019 22:06 <RicuP. > Selvisi, että luultavasti ohjain antaa huonoa sähköä ulos. Nimittäin lähes kaikki sen perässä olevat ovat pimentyneet. Selvitän sen kohta tarkemmin, mutta voisiko Calmin valoissa olla sama vika, että vika onkin ohjaimessa, eikä ledeissä?
04.01.2019 10:50 <calm> Ei ole sama vika. Mun ledinauha kun oli tyhmä nauha, (vastus + kolme lediä sarjassa) * monta. Samassa vakiojännitelähteessä oli kiinni toinenkin nauhanpätkä ja se toimi koko ajan (ja toimii edelleenkin) ongelmitta.
04.01.2019 20:44 <RicuP. > Tosiaan, nyt kun testailin, niin vika on todella ledeissä. Värisee ja tärisee myös ilman ohjainta, eikä pimeätkään syty.

Sarja on muuten samaa valmistetta ohjainta myöten, kuin tuo: http://marek.tukes.fi/Tuote.aspx?nettijulkaisuId=8919 sillä erolla, että tulpan tilalla on ihan perinteinen muuntaja. Tuo Tukesin malli on kyllä hurjan oloinen viritys. Mulla oli joskus erään sukulaisen Indonesiasta tuoma ulkokäytön 200 os hehkulamppu sarja. Rakenne oli kuin perinteisessä 24V sarjassa, mutta turhia muuntajia ei ollut ja jo yksi lamppu taisi olla 24V. Oli palikka, jossa potikka, josta voi säätää joka toisen valon vuorotellen vilkkumista. Insinööri sukulainen oli vielä kätevänä vaihtanut siihen Suomi - mallisen kytkimellisen kalustejohdon. Toimihan se, mutta niittasi kun johto jostain kärähti ja poltti sen säätimen. Tuolloin en vielä noitten 230 vehkeiden päälle tajunnut juuri mitään.
04.01.2019 22:44 <Make> Onkohan ledejä ajettu siinä vähän yliteholla. Outoa silti, että juuri vilkkumisesta hajoavat. Elexin vilkkuvassa hehkulamppusarjassa musiikkirasiassa taitaa olla ensin tasurisilta, jolloin lamppuja käytetään DC:llä. Joku pieni elkokin taitaa olla. Ja muuntaja toki ensin.

Ja Luma piti olla LumiStreet... Tosin Vantaalla yksi Luma syttyi muutaman sekunnin myöhemmin kuin muut.
05.01.2019 01:11 <RicuP. > Pieni epäilys on, että ohjaimen toinen lähtö lyö jotain piikkejä ledeihin, koska tuossakin mun sarjassa toinen osuus toimii täysin, mutta toisesta toimii vilkkuen vain kaksi 10 Led pätkää. Vilkkuasetuksella joka sytytyksellä tuleva piikki voisi rikkoa ledit, kun kuitenkin ovat toimineet täysin moitteettomasti suoraan palaen jo useamman vuoden.
Myös kun vertaa mun kaikista vanhimpiin Led sarjoihin, ovat ne alkaneet pimenemään ensin himmenemisen jälkeen vasta 10v päästä ja siltikin vain yksi Led kerrallaan, vaikka sarjaan on kytketty paljon enemmän 230V verkkoon pelkän tasasuuntaajan perään.

Onko Make niissä Elexeissä semmoiset "valourut" eli mikki, mikä kuuntelee ja musiikin tahtiin vilkuttaa valoja?
Multa löytyy semmoinen ohjain 230V lampuille vuodelta 1995 jossa on herkkyyden säädöt High, Mid ja Low, sekä Vol kolmelle kanavalle.

Täällä ei Lumissa ole ollut häikkää. Ainoastaan LumiStreeteissä ja DigiStreeteissä oli 1/3 pimeinä jo ensiasennuksen jälkeen. Exane niitä näkyi yksi ilta korjailevan. LumiStreeteihin tulee pitkiä jääpuikkoja.
05.01.2019 20:58 <Make> Piikit on vähän outoa, kun teholähde on kuitenkin sama.

Elexi soittaa muutamaa joululaulua äänellä tai ilman, ei ole mikrofonia. Sen sijaan plasmapallon jalustan pohjassa on mikrofoni. Olen sitä ihmetellyt, kun paketti/ ohjeet eivät kai siitä mitään kertoneet. Voisi olla tuota varten.

Valoja ei kai paljoa testata asennuksen jälkeen... Exanella on ilmeisesti vielä vauhti päällä?
05.01.2019 21:32 <RicuP. > Mietin, että jos jännite on korkea ennen kuormaa. Toinen ryhmä ei kuitenkaan syttynyt heti, kun toinen sammui. Noissa kun on perus pakkamuuntaja teholähteenä ja voihan se kiinan vakiojännitemuuntajakin työntää ulos mitä sattuu, jos kuormaa ei ole, tai on hyvin pieni.

Joku vika taas rikkoo mun "Valokaari" - valaisimesta niitä ohjaimia. Nyt on neljäs jo rikki. Ledit siinä kyllä on kestäneet, jotka on vuoden 2016 5050 RGB.

Aika erikoinen valosarja:)
Mulla on myös pari melko vanhaa plasma palloa 2000 - luvun alusta, iso ja pieni ja niissä myös MIC - asento kytkimessä. On myös vähän uudempi plasmadisc mikillä myös.

Eipä testailtu ainakaan minun aikana. Aina silloin tällöin niitä näkee jotain ruuvailemassa. Saisivat mennä Kirjavatolpalle PSO HKP:iden kimppuun. Niistä 23 tolpasta palaa edes molemmilla puolilla yhdet varmaan kymmenessä ja vilkkuja on suurin osa.
23.02.2019 21:47 <RicuP. > Tokmannin valot pimeni eilen lopullisesti, että nyt on kaikki pimeinä.

PSO:ita oltiin korjaamassa n. 1kk sitten. Saivat vaihdettua noin puolet, mutta ovat silti välillä 3-4 peräkkäin pimeinä aina silloin tällöin. Vissiin maakaapelivika, tai löysä liitos. Kummaa vaan on, että erään risteyksen jälkeen on välillä 2 peräkkäistä aina samaan aikaan pimeä ja yksi välissä palaa ja viimeinen on pimeä. Kadun toisessa päässä taas on aina välillä 4kpl pimeinä samaan aikaan, mutta loppupään 5kpl palavat.
23.02.2019 22:17 <Make> Ilmeisesti joulu ei ole vielä ohi...

Niissä HKP:ssä ei taida olla joka toisen sammutusmahdollisuutta, jos noin toimivat.

2.3.2018 mainituista MileWideistä on kai jo kolmas versio. Jostain syystä yksi pylväs puuttui pitkään. Lopulta sekin tuli. Sen valaisimissa vaan ledimoduulit ovat suorakaiteen malliset, kun muissa on koko läpyskän muotoiset.
13.03.2019 20:20 <Vierailija vain> On Mantasta kopiokin tehty:
https://goo.gl/maps/XHe1e8CEKa22
13.03.2019 20:46 <Make> Siltä se vähän näyttää. Ei ole tainnut sentään Suomessa tuota näkyä?
13.03.2019 21:55 <Vierailija vain> No ei. Aito aasialainen/turkkilainen kopio.
Sivulta katsottuna se on hyvinkin saman näköinen kuin Manta, mutta alhaalta katsottuna ei.
20.03.2019 19:40 <Vierailija vain> Mantan kopio olikin saksalainen Trilux Lumega: http://phozagora.free.fr/avatars/Miniavts/Lumega.jpg
20.03.2019 19:42 <Vierailija vain> Tulipas pieni kuva. http://phozagora.free.fr/?page=Lanterne_Lumega
20.03.2019 21:23 <Make> Niin näyttäisi olevan. Silloin periaatteessa voisi olla myös Suomessa.
22.03.2019 21:19 <RicuP. > Mantan kopio on myös jollain tasolla Hellux Ellipse, jota on näkynyt ainakin Tampereella Hämeenkadun ja Hatanpään valtatien risteyksessä. Helsingissä Lauttasaaren sillalla, ja jollakin kadulla Espoossa. Siemens 2000 kopio on myös Hellux 162.
10.05.2019 21:14 <Vierailija vain> Tässä taitaa olla yksi vanhimmista LED-kutuvalaisimista: https://www.lighting-gallery.net/gallery/displayimage.php?album=4770&pos=53&pid=148804 Onkohan noissa tavattu mitään vikoja, kun ovat aika vanhoja? Tampeereella oli samoihin aikoihin, ehkä testissä olevia ledejä: https://goo.gl/maps/jUDtHLvpAWg9SFz89 Nyt on LED CitySoulit tilalla.
10.05.2019 23:05 <Make> En ole noita pyöreitä ainakaan koskaan nähnyt. Tampereen malli näyttää Strihl Revolutionilta. Tampereella olen nähnyt vanhoja pylväitä, joiden luukussa on pieniä reikiä. Tuossakin kulmalla on. Mikähän sen idea on?
11.05.2019 17:19 <RicuP. > Hyvinkäälle tuli ensimmäiset ledit vissiin 2010 paikkeilla, jotka olivat EasyLed Starium Dragon. Reilun vuoden kai oli, kun vaihdettiin natikka Mantoihin..
Täällä on monesti testattu kaikenlaisia Led valaisimia. Esim. Viertolassa testattiin 2012 AEC:n valaisimia: https://www.lighting-gallery.net/gallery/displayimage.php?album=4097&pos=21&pid=72150
Hakalassa Louis Poulsenin Nest Lediä, keskustassa Siteco DL20. Kaikki on vaihdettu joihinkin muihin. AEC:n tilalle tuli vanhat Thorn-Järnkonst Galaxit, Nestin tilalle Koffer2 SON-T 70W, alunperin oli Nokalux. Siltakadulla on ollut monia valaisimia ihan 10v sisällä. Ensin Alppilux helmipallo, Idman Vista, Siteco DL20 ja nyt Louis Poulsen Icon Led ja alkuperäiset pylväät yhä.
11.05.2019 18:58 <Vierailija vain> Ai tuli Galaxit takaisin. Suomalaista suunnittelua kuulemma nuo Galaxit ja ehkä myös LedInit, ainakin Phozagora väittää Siluxin suunnitelleen A2:n http://calm.iki.fi/tolpat/kuva/9461 . Ovatko muutkin Järnkonstit sitten suomalaisten suunnittelemia, kuin vain nuo?
11.05.2019 21:07 <RicuP. > Täällä Hyvinkään keskustassa on aika paljon käytetty Galaxia. Niitä teetettiin lähes mustalla rungolla joskus 2000 - luvun alussa ja asennettiin Hyvinkää - pylväisiin. Uudemmat jostain 2006-7 ovat vakiovärisillä rungoilla. Myöhemmin, kun mallin valmistus loppui joskus 2010, tuli korvaajaksi saman väriseksi maalattu Manta.
11.06.2019 10:28 <Froggy> On ilmeisesti uusin Stradasole: http://phozagora.free.fr/?page=Lanterne_Stradasole
11.06.2019 19:46 <Make> Onhan se Stradasole vähän Mantan näköinen, tuskin on Suomessa.
Vähän on ollut iso/ väärän mallinen maissilamppu, kun on reikä porattu kupuun...
18.07.2019 20:27 <Make> Tuolla nyt olisi 04.10.2016 mainittu vanha Minikofferin versio: https://www.lighting-gallery.net/gallery/displayimage.php?album=lastup&cat=12976&pos=3&pid=161967 Erikoisuutena lähinnä, että kupu on vain yhdellä salvalla kiinni.

Froggy näköjään aloitti oikein viestiketjun, pohjustuksena tämä kuva... https://www.lighting-gallery.net/index.php?topic=7442.0
18.07.2019 21:01 <Froggy> Niinpä taisin aloittaa...
25.08.2022 21:14 <Make> Taas tuli havaintoja räpsyvistä ledivaloista. Eräässä kartanossa on jotkut upotetut, suorakaiteen malliset mustat valot, joissa kaksi halogeenispottia. Yksi vaan räpsyi koko ajan vähän epäsäännöllisesti ja piti sirisevää ääntä. Ensin ajattelin, että muuntaja on rikki. Tarkemmin katsoen siihen olikin vaihdettu led-lamput. Ilmeisesti kuorma on liian pieni elektroniselle muuntajalle...
03.09.2022 10:07 <RicuP. > Joo, liian pieni kuorma on. Tuommoisissa saa kyllä olla reilun kokoinen lamppu että toimii.
Täälläkin monessa paikkaa räpsyy. Erään tavaratalon muutama kohdevalo vilkkuu. Yhden kaupan vihannestiskien valot välkkyi joskus kesällä ja nyt on kokonaan pimeänä ollut jo pitkään. Myös erään ravintolan mainosvalot välähtelee ja osa ei pala enää ollenkaan. Kaikissa kiinteä Led.

Nyt myös n. vuoden vanhoissa Airam Pro Ledeissä on ollut paljon vikoja. Ovat alkaneet vilkkua todella nopeaa tahtia, niin ettei tilassa pystynyt kauaa olemaan. Kaikissa itse Led ehjä, mutta kaikkien liitäntälaitteissa on tapahtunut kummia. Niissä on iso konkka purkautunut niin, että kuori on noussut jalkopäästä ylös, mutta myös viereinen kela on kokonaan irti piirilevystä ja kolisi siellä sisällä! Näin kolisi kaikissa vilkkuvissa!
Kuitenkin samaa, mutta jo 3v vanhaa sarjaa on käytössä edelleen ilman mitään ongelmia.
03.09.2022 21:06 <Make> Sitten varmaan joutuu muuntajat vaihtamaan. Ko. valoja on siellä aika paljon: https://www.hameenkylankartano.fi/ravintola Lisäksi on jotain pyöreitä Bä-Ro:n uppo spotteja, ehkä tavallisella tai valkonatikalla.

Monet varmaan saavat sydänkohtauksen, kun kuulevat kiinteiden ledien korjauksen hinnan...

Muistan hyvin erään nopeasti vilkkuvan Onnline-heittimen. Ei sitä montaa sekuntia voinut katsoa. Vilkkuvat lamput vaativat varmasti nopeita toimenpiteitä, varsinkin sairaalassa.
Ilmeisesti elko on purkautunut? Yleensä sen päässä on urat, joista paine pitäisi tulla ulos. Onko konkka työntänyt kelan irti vai onko se jopa kuumennut ja juottunut irti?
04.09.2022 11:49 <RicuP. > Jotkin vähän laadukkaammat Ledit kyllä toimii, jopa himmennettävän muuntajan kanssa.

Meillä on töissä myös muutamalla käytävällä uppo downlighteja 70W MM G12 kannalla. Niihin mikä vaan lamppu on aika hävyttömän hintainen.

Juu, ne olivat onneksi vain henkilökunnan käytävillä ja portaikossa I-Valon neliö valaisimissa. Tilalle tuli Ledicon 20W lamput.
Konkka oli joo auennut väärästä päästä ja Kela oli siinä parin sentin päässä. En sitten tiedä, oliko ladottu huonosti vai mikä. Reiät joissa kelan kuului olla oli kuitenkin tinalla ummessa ja piirilevy monesta kohtaa todella tumma. Periaatteessa lampun saisi jopa korjattua. Ledien jäähdytys on kuitenkin alumiinivalua oleva tuutti muovikuoren sisällä.
04.09.2022 20:25 <Make> Sitten on huolto-osastolla vähän kokeilemista. Ulkonäön perusteella saattoivat olla Philipsin, jos noissa nyt mitään näkyviä eroja enää on.

Monimetallit ovat kai vähän hankalia korvaaville lampuille, kun alkuperäinen lamppu on niin pieni ja tehokas. Bä-Ro:issa on kai myös G12-kanta, mutta natikan tyylinen valo.

Kuulostaa, että kela on kuumentunut niin paljon, että on juottunut irti. Elko lienee alkuperäinen syy.
13.03.2023 20:55 <Make> Kuvan valaisimet ovat edelleen paikoillaan, toimivuudesta en vaan tiedä.

Tuolla on myös Siltavalaisimiin laitettu jotakin aika isoja Airamin "jäätelötuutti" lamppuja. Muuten hyvä idea, mutta miten lienee valonjako...
25.03.2023 22:13 <Make> Nyt tietää. Vain kaksi on viallista. Kummassakin toimii kaksi vierekkäistä pituussuunnan riviä ledejä, vielä eri puolilta... Eli kuvan tilanne on vähän muuttunut.

Siltavalaisimet toimivat hyvin huolimatta vähän epäoptimaalisesta lampusta. Joku Airam näkyy olevan.
27.07.2023 19:59 <Make> 7.1.2017 mainitut Prisman valot eivät ole Enstoja, vaan Purso, oliko Snep Linear S. Juuri sai kilven luettua yhdestä matalalla olevasta. Toimivuudesta en tiedä, kun hyvin harvoin tulee tuolla käytyä. Yhdessä kohti on ainakin jotain eri sävyisiä. Valosta tuntuu vaan puuttuvan "jotakin", onko se sitten UV.
Sen sijaan lehtihyllyssä on aidot T5:t. Merkkiä en etsinyt, mutta näyttävät vähän minikokoiselta Idman Alfalta.
04.08.2023 18:12 <RicuP. > On sentään kotimainen valaisin.

Kuvan valaisin Oli Mini-Iridium Led. Todella kevyt ja yksinkertainen verrattuna nykyvalaisimiin. On samaa rakennetta kuin Koffer2 eli aukeaa alaspäin.
Pylväissä oli ilkivaltaa. Oli katkottu kevit parista ja yhdestä oli nollat irti ja ne oli ulos luukusta ja piilotettu jesarin alle pylvään takapuolelle... Ovat kuitenkin tukevasti maissa siltarakenteessa niin on toiminut.
04.08.2023 22:04 <Make> Pitäisi kai tulkita, että vaihtoon on mennyt… On ne hyvin kestäneet, jos kevyt ja yksinkertainen on.

Vai tuollaista ilkivaltaa on ollut. Olikohan tuolloin keväällä yksi pylväs vähän outo. Luukku oli joko teipillä kiinni tai aukon päällä oli vain teippiä. Olikohan sama…
04.08.2023 22:32 <RicuP. > Vaihtoon meni juu, kun yllättäen ei valmistettu enää varaosia. Tilalle tuli gen4 38W mallit 2x Zhaga.

Juuri se teipattu oli ilman luukkua. Johtimet oli kyllä häijysti teipattu pylvään taakse päät auki sojotti...

05.08.2023 21:44 <Make> Tuo on varmaan tehty natikkaversion runkoon, kun päällepäin näyttää samalta. Vai Zhaga-malli löytyi nyt...
08.08.2023 22:17 <RicuP. > Näin on. Tähän olisikin ollut ledit liian helppo vaihtaa, kun menisi ihan lasinvaihdon työnä.
Olivat tilanneet zhagalla ihan tätä varten näitä. Mietin vaan, että kuka niitä oikeasti haluaa käyttää. Valaisimesta tulee kyllä hirveän näköinen, jos ne möllykät valaisimessa ja vielä toinen ylä- ja toinen alapuolella xD
09.08.2023 21:32 <Make> Vai ne tulisivat ylä- ja alapuolelle... Varmasti on melkoinen näky silloin.
10.08.2023 17:21 <RicuP. > Juu, ylhäällä keskellä on musta korkki ja alhaalla hieman reunassa sama. Ei sitten edes valkoista korkkia löytynyt, vaikka runko on valkoinen. On nyt semmoinen hanhenpska valaisimen päällä xD
Kun tuota systeemiä on suunniteltu, ei kyllä yhtään olla mietitty miltä se näyttää. Copenhagenissa ylin tulee sentään kupolin sisään, mutta alin valaisimen alle reunaan, mikä on varmasti melkoinen näky...
10.08.2023 21:41 <Make> Tietysti eri värinenkin... Englannissa taidetaan myös manata noiden purkkien ulkonäköä varsinkin pienissä kiinteissä valoissa.
09.09.2023 23:33 <Make> Niin on pari gen 4 Iridiumia nyt. Korkit näkyvät hyvin. Huoltotarratkin ovat luukkujen päällä.

Luukusta: http://calm.iki.fi/tolpat/kuva/13847
12.09.2023 12:01 <RicuP. > Tuli mukana pari tarraa. Toinen on luukun sisällä.

© Janne Määttä 2004-2017