230 V
Tämän vanhemman liiketalon seinissä on monenlaisia jännittäviä kojeita...
Edellisen kuvan hälytyskello on ESM NG-4101/220V~ 30mA. On ollut varmaan yleinen aikoinaan, esim: http://calm.iki.fi/tolpat/kuva/8189 Myös punakupuinen paloilmoitin löytyy, en tiedä, onko mallinumero siinä eri. Myös eri jännitteillä on varmasti ollut saatavana.
Vuodelta 1970. Kerava, Keskusta
31.05.2015
Kuvaaja: Niko Pajunen
18.10.2015 20:10
<Hartsa>
Paloilmoittime jänniteenä on yleensä 24V Sama tulee sitten kellolle paloilmoitin keskuksesta.
19.10.2015 21:22
<Make>
Noin se varmasti on. Ja ääntä lähtee paloilmoitinkellosta varsinkin sisätiloissa. Koulussa tunnin alkua odotellessa joku räpläsi käytävän paloilmoitusnappia. Napin lasi kai meni rikki, hälytys laukesi ja allekirjoittanut oli tietysti kellon alla... Palokunnalla näytti olevan "hieman" tiukkaa asiaa hälytyksen aiheuttajalle.
19.10.2015 22:11
<Hartsa>
Näin se menee =D Ei ole halpaa kun lähtee koko "orkesteri automaatille" liikenteeseen Joskus testauksessa katsonut ihmisten reakointia niin osa pysähtyy ja katselee mitä missä, Osa ei välitä ollenkaan mikälie ja jatkaat matkaa.....Ukkosella varsinkin tahtoo vanhat Esmit yms alkaa hälyytelemään jännitepiikkijen takia. Kerran yks laite ei tahtonut lopettaa hälyytystä ollenkaan vaan jouduttiin sammuttamaan ja odottamaan viikonlopun yli jotta maanantaina tuli korjaaja paikalle, Kaikki konstit käytettiin vaan ei ollut apuja. Oli sisältä piikki vioittanut elektroniika korttia.
19.10.2015 23:22
<Mikko Koho>
Tuota paloilmoitinsektoria on tullut, nuoreen ikään mennessä, katseltua niin normaalina tallaajana, amiksen harjoittelussa ilmoitinlaitteen hoitajan apulaisena kuin sitten täysi-ikäisyyden kynnyksellä vajaan parin vuoden ajan paikallisen vpk:n kirjoilla. Eräänä lauantaina istuin saunassa ja vakinainen meni hälyt päällä ohi mutta meille ei tullut keikkaa. Jotenkin tuli tunne että onkohan harjoittelupaikalla tullut automaatti kun sillä suunnalla kaupunkia ei enää hirveästi muita kohteita ole ja kunnon rakennuspalo olisi laittanut meidätkin liikkeelle. Maanantaina sitten kuulin keljuilut että et tullut paikalle kun paineilmakompuran öljyletku oli lähtenyt irti ja öljysumu/savu laukaisi järjestelmän. Silloin, kymmenisen vuotta sitten, ko. firmassa pidettiin hyvä huoli järjestelmistä ja kuukausittainen homma oli käyttää puoli päivää siihen että järjestelmät koesoitetaan läpi.
Toinen ääripää on nykyinen oppilaitos. Kerran polttoleikkauskoneen käryt menivät läpiviennistä ilmaisimeen ja läheisestä ryhmätyötilasta taisi omatoimisesti poistua tasan yksi henkilö ja kiinteistöhuollon ihmisen ensireaktio oli laittaa kellot hiljaiseksi ennen kuin hälytyskohdetta oli edes paikannettu (maallikoille siis tiedoksi että homma meni juuri väärän ihmisen toimesta ja väärässä järjestyksessä.) Tilannetta on kyllä yritetty saattaa kuosiin mutta ei mene vielä läheskään niin kuin pitäisi. Olisi varmaan paikallaan empiirinen koe aiheesta "kumpi herättää enemmän huomiota käytävällä: äänekäs pieraisu vai palokellot."
20.10.2015 21:21
<Make>
Kyllä tuolloin kaikki näyttivät lähtevän ulos kuten kuuluu. En edes ensin tiennyt, että hälytys johtui tuosta. Toisen kerran kai jonkun remontin takia hälytys käynnistyi, taas ulos. Juuri kun oli päästy takaisin sisään, taas soi ja ulos. Kolmisen kertaa tuli käytyä ulkona tuolloin...
04.01.2016 21:01
<Make>
"Soittokellot ulkoasennuksia ja kosteita huoneita varten.
Soittokellon runko lujitemuovia PK 13,5 mm holkkitiivistein. Kupu messinkiä halk. 135 mm. Tasavirtasoittokellot häiriönpoistokondensaattorein.
Nimellisjännitteet:
24, 60, 127, 220V AC
24, 110, 220V DC"
http://calm.iki.fi/tolpat/kuva/8407 sivu 117