<< ^ >>

2015-09-26_16.54.34.jpg

"Tuote-esitteeseen kelpaava referenssi."
http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=4423
Hiitolanjoki, Ritakosken voimalaitos. Rautjärvi 26.09.2015
Kuvaaja: Mikko Koho

27.09.2015 21:10 <Hartsa> Onkohan paineelinen hydraulilinja tuo ?
27.09.2015 22:04 <Koomikko> On tuossa paine ainakin luukkua liikutettaessa. Ei noista kuvista oikein selvinnyt mikä venttiili siellä sylinterin yläpäässä, tuosta voisi päätellä pitääkö olla kokoajan paine vai vain liikutettaessa.
28.09.2015 00:52 <Hartsa> miettii että miten aurinko haprastuttaa tuon letkun ajansaatossa.Jännä kun ei ole metalliputkilla vedetty sisältä asti padolle vaan tehty aika erikoinen patentti tohon.
Laitoksen kattokin alkaisi olla kohta uusimista vailla.
28.09.2015 01:59 <Mikko Koho> Tuollainen venttiili siellä näytti sylinterin yläpäässä olevan:
http://www.sunhydraulics.com/model/X3X
Ja joo, Juhannuksena kävin tuolla visiitillä ja silloin en kehdannut tuota viritystä edes kuvata, nytkin, rehellisesti sanoen, armoton kusihätä väistyi siksi aikaa kun tuon laitoksen luona viipyi. Onhan tuo toki aika keljua seutua vetää mitään johto- hydrauliikka- ym. asennuksia kun on kalliota joka puolella mutta, kun kyseessä on suojelukohde, odottaisi jotain vähän siistimpää..
28.09.2015 14:57 <Koomikko> Jos tuon oikein ymmärsin, niin kyseessä on lukkoventtiili ja linjasto liikkeiden väliaikoina paineeton. Kyllä tuollainen letku kestää ulkoilmaa ja aurinkoakin varsin hyvin, omien kokemusten mukaan enemmän liikkuvassakin käytössä vuosikymmeniä.
04.10.2015 12:02 <Mikko Herpman > Taitaa olla laitoksen ylläpitokin tyyliä "vähin mahdollinen". Onko koko laitos ja miljöö suojeltu? En olisi arvannut ulkoasun perusteella.. Sen verta "ryssää" näyttäisi olevan viritykset.. Jotenkin tuli vaan mieleen, että vähimmällä panostuksella otetaan ne viimeisetkin kilowatit ja kun rojahtaa niin sitten mietitään mitä tehdään..
04.10.2015 20:35 <Mikko Koho> En ole varma täsmällisistä suojelupäätöksistä mutta kuvatekstissäkin on linkin takana maininta alueen statuksesta ja jostain muistelen kuulleeni että alemmalla, Lahnasenkosken, voimalaitoksella olisi haluttu alunperin purkaa koko mökki tarpeettomana pois mutta suojelu esti sen.
Tuolla on nyt sota käynnissä kahdella rintamalla, koskien vesivoiman (siis huom! energian, ei veden), omistusepäselvyydet ovat alkaneet alunperin vuodesta 1734, ensimmäiset selvittelyt ovat alkaneet 1990-luvun taitteessa ja aktiivisesti asia on ollut vireillä v.2001. Vasta ihan äskettäin Etelä-Suomen AVI päätti koskivoiman hinnaksi neljälle laitokselle (ylin on Simpeleen tehdasalueen sisällä) 103 000€ kun paikalliset olisivat vaatineet 6,6M€. Päätös on valituskelpoinen eli tuolla rintamalla taistelu jatkunee pitkään. Toinen rintama on kalatiekysymys. Ollut niin ikään v.2001 menossa, vasta vuosi-pari sitten saatiin lainvoimaisia päätöksiä aikaan ja niistäkin on todennäköisesti oikeusjuttuja luvassa.
04.10.2015 20:41 <Mikko Koho> Niin ja tuonhan omistaa käsittääkseni pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva perhe/suku jolla on muuallakin vastaavia bisneksiä ja laitoksen kunnossapito oli, ainakin joku aika sitten, annettu, kahden muun laitoksen kanssa, paikalliselle eläkeläiselle jolle maksettiin tietty tuntimäärä viikossa siitä että käy katsomassa noiden perään.
05.06.2017 19:41 <Mikko Koho> Nykypäivän vitsaus on se kun mikään ei kelpaa kenellekään. Tuulivoimalat pilaa maiseman, vesivoima tuhoaa kalakannat, fossiiliset polttoaineet aiheuttavat hiilidioksidipäästöjä, ydinvoima tuottaa ydinjätettä. Ainoa joka kelpaa on sähkö ja senkin pitää tulla häiriöttä 24/7.
Toimivakaan kompromissi ei tunnu kelpaavan: Helsingin Vanhankaupunginkosken museovoimala ajaa niin että viereistä, kunnostettua, koskiosuutta pitkin pääsee kala nousemaan mutta kun kompromissikaan ei kaikille kelpaa..
09.06.2017 21:30 <Pekka> Yksi idea tuulivoimaloiden vastustamisen vähentämiseksi olisi se että tuulivoimalan "haitta-alueella" olevat omakotitalot saisivat taloonsa tuulivoimalan sähkön ilmaiseksi ;)
10.06.2017 06:06 <Mikko Koho> Ja ideaanhan tietysti kuuluu että tuulivoiman tuotannon ollessa normaalia alhaisempaa tai pysähtyneenä näille talouksille järjestetään kiertävät sähkökatkot ja tarvittaessa katkaistaan sähköt kaikilta.. ;) Rupeaisikohan vesivoima sittenkin kelpaamaan, fossiilisilla tuotettu sähkö kun tuppaa etenkin kesän lauhdetuotantoaikaan olemaan varsin kallista.
20.06.2017 13:05 <Mikko Herpman> Niin ne mielet muuttuu, vihreillekään ei enää ole ydinvoima pahasta.. Alkaa tulla pää vetäjän käteen, fossiilista ajettu urakalla alas ja ollaan vahvasti tuonnin varassa. Ilmeisesti pikkuhiljaa alkaa hiipimään kusi sukkaan päättäjilläkin, eli mitäs sitten jos tuonti ei syystä tai toisesta onnistukaan.. Ja sattuu olemaan vielä tiukka pakkasjakso koko pohjoiskalotissa.. Tuulikin on usein kovin maltillista -25 pakkasella..
20.06.2017 23:09 <RicuP.> Jätteen ja biokaasun poltto tuntuu olevan hyvä vaihtoehto ja siinä sivussa syntyy kaukolämpöäkin. Toki jollain kannattaisi ajaa, vaikka vähän fossiilisemmallakin mielummin, kuin olla noin ratkaisevasti tuonnin armoilla. Jos tuottajamaa sattuukin jokupäivä olemaan erimieltä tai haluaa pitää sähkönsä itse, niin siinähän sitten poltellaan päreitä.
Toki fossiilit ei ole pitemmällä tähtäimellä kestävää ja niistä pitäisi pyrkiä eroon, mutta kyllä tilalla täytyy olla paljon enemmän omavaraisuutta ja mielummin vielä hajautettua. Kuitenkaan yhtä oikeaa tuotantotapaa ei ole ja on muutenkin järkevää käyttää erilaisia.

© Janne Määttä 2004-2017