31.03.2015 15:40
<Jouko>
Tämän päivän Hesarissa 31.3. oli aiheesta asiaa. Lainaus mielipidepalstalta:
Padon purkamisella päädyttäisiin ojasta allikkoon
Mielipide 31.3.2015 2:00
Jukka Ollikainen Mikko Sorjonen
Suunnitelma Vanhankaupunginkosken palauttamisesta luonnontilaan ja kuvitelma pitkästä kuohuvasta koskesta perustuu todellisuuden vastaisiin odotuksiin.
Koski syntyy pohjan muotojen ja virtaaman yhteisvaikutuksesta. Vantaanjoen pohjan muodot eivät saa aikaan tuollaista koskea. Padon purkamisen seurauksena joen pinnan korkeus laskee jopa kaksi metriä nykyistä alemmaksi aina Vantaan rajalla olevalle Ruutinkoskelle asti. Jokiuoma kaventuu ja joki mataloituu merkittävästi. Mitään koskea muistuttavaa ylävirtaan ei synny.
Käsittääksemme joki vastaa maisemallisesti toimenpiteen jälkeen esimerkiksi Salon halki virtaavaa Uskelanjokea. Kannattaa tutustua Salon maisemiin, jokiuoman malliin ja veden väriin sekä miettiä, onko tämä sitä, mitä Vantaanjoen halutaan olevan.
Länsihaaran koski on luonnontilassa ollut loivempi, mutta padon rakentamisen yhteydessä tehtyä louhintaa ei voi palauttaa aikaan, johon perinnetieto kalojen nousemisesta perustuu. Jyrkästä kosken loppuosasta tulee kaloille nykyistä itähaaran mutkittelevaa uomaa suurempi este.
Kosken itähaara jää täysin kuivaksi joen pinnan laskettua. Edes tulvavesi ei yllä sillan alla olevan pohjan yli. Itähaara on nykyisellään kalojen nousureitin lisäksi tulva-aikana hyvä koski koskimelontaan.
Asia on hyvä ja huomionarvoinen, mutta 150 vuotta jatkunutta koko virtaama-alueen "ei-luonnonmukaista" käyttöä ei saa luonnonmukaiseksi yhdellä meren suulla olevan padon purkamisella. Sillä saadaan aikaan uusi matalampi jyrkkä koski, ja toinen loivempi haara jää kuivaksi.
Halvempi ja kalojen nousulle tehokas vaihtoehto on ohjata virtaamaa nykyistä enemmän itähaaraan ja korvata rapistunut kalaporras koko uoman levyisellä koskella, jossa on useita eri vesisyvyyksiä eri virtaamille. Silloin pystyvät nousemaan myös kalalajit, joilla on lohta hitaampi syöksynopeus.
Purkamisen seurauksista ja kustannuksista tarvitaan perusteellinen tosiasioihin pohjautuva selvitys. Koskea ei tehdä mielikuvilla.
Jukka Ollikainen
arkkitehti, koskimeloja
Mikko Sorjonen
diplomi-insinööri, meloja, Helsinki
http://www.hs.fi/mielipide/a1427686763528