<< ^ >>

IMG_90930.jpg

20 kV Vanhaa puuorsilinjaa Vatungintiellä 1960-70 luvulta. Tulipa vartavasten kuvaamassa käytyä kesän 2011 havaintoon liittyen. ;) Himanka, Vatunki 11.05.2013
Kuvaaja: Jouko Järvinen
Sijainti: N 64.11963° E 23.67391° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

20.07.2014 00:10 <qwerty> Onko joskus ollut laki, joka kielsi sähkölinjan rakentamisen tien varteen? Aika useassakin paikassa linja on vedetty suoraan metsän läpi. Luulisi, että jos se linja kiertäisikin sitä tien reunaa, niin myrskytuhojen ja linjan kunnossapito tulisi paljon halvemmaksi.
20.07.2014 08:56 <calm> Ei nyt sentään lakia moisesta ollut. Talouden parametrit vaan olivat aiemmin toisenlaiset. Materiaaleissa kannatti säästää ja työvoima oli halpaa ja sähkönjakelun keskeytyksiä ei pidetty niin kriittisinä kuin nykyään. Nykyään sitten taas materiaalit ovat halvempia ja työvoima ja keskeytykset kalliita, niin kannattaa kierrellä tienreunoja.
20.07.2014 11:43 <NH> Maakaapeleiden suhteen on ollut määrääviä rajoituksia tiealueelle asentamisessa. Sinällänsä ihan järkevä säädös, koska tällöin mahdollinen tien leventäminen tai korjaaminen tulee kalliiksi tai jopa estyy kokonaan. Tuota säädöstä helpotettiin jokunen vuosi sitten, ja näyttää ainakin harvaan asutuilla alueilla siltä että valokaapelin vetäjät hyödyntävät tuota heti. Kaapelia kaivetaan suoraan ojan pohjalle, hyvinkin lähelle tien kulutuskerrosta. Kiinteän nettiyhteyden katkeaminen ei ole kaikissa kuluttajatalouksissa vielä niin kriittistä kuin sähkönjakelun, mutta mitä pidemmälle vuosia kuluu, sitä lähemmäksi niiden suhde muuttuu.
20.07.2014 14:44 <Jouko> Itseasiassa tällainen puuorsilinja on ollut varsin halpa aikanaan rakentaa ja ihan alkuvuosina näissä maaseutulinjoissa pylväät otettiinkin suoraan raivattavan väylän varsilta. Kyllästettyjä pylväitä laitettiin sitten näkyvimmille paikoille kyliin ja maanteiden läheisyyteen. Onpahan jossain päin Pohjois-Savoa ollut kuulemma vielä viime vuosikymmenellekin asti luonnonpuita pylväinä, edelleen omilla juurillaan maassa kiinni. Suoralla linjauksella on näin säästetty yksittäisten pylväiden pystytystalkoissa joskus männä vuosina..
20.07.2014 21:45 <Mikko Koho> Joskus kuulin version että 1970-luvulla, kun sähköistys oli kiireisimmillään, linjat vedettiin sieltä mistä ne oli nopein vetää eli siis useinkin suoraan metsän läpi. Nykyään homma lienee järkevöitynyt sikäli että laitetaan joko tienvarteen tai, jos se ei onnistu, niin ainakin pellolle jossa ne ovat edes vähän suojassa kaatuilevilta puilta.
Toinen juttu ovat sitten nämä maanomistajat joille sähkölinjat ovat rasite omalle maa-alueelleen. Vähän asiaa sivuten, tämän vuoden alussa piti eräästä entisestä pienestä palokuurista sahata puolet pois koska palokuntatoiminta oli päättynyt ja tiluksille käyttöoikeuden luovuttanut suku ei enää halunnut pitää sitä omilla maillaan. Taisi ilmeisesti järki voittaa kun kuuri on edelleen entisellään. Kuuleman mukaan osasyy tuohon pelleilyyn oli siinä että tilojen nykyinen vuokralainen oli pitänyt pihamaan siinä kunnossa että se oli muidenkin kyläläisten mielestä ruma ja siivouspyynnötkään eivät auttaneet.
21.07.2014 00:16 <Hartsa> Tästä vielä vanhempaa pylvästä näkee koukkulinjana käytössä edelleen....
02.10.2019 13:53 <Jouko> Metsäjohto siirretty nyt avarampaan ympäristöön kasitien varrelle. Vatungintien alkuosuus maakaapelina talojen ohi ja peremmälle vanhana ilmajohtona. Avojohtoisia katuvaloja oli myös vähän päivitelty.

© Janne Määttä 2004-2017