15.10.2012 01:16
<RicuP.>
Talo mahtuisi hyvin tuohon alle:D
26.02.2013 20:41
<Mikko Koho>
Netin syövereistä tuli vastaan kappale jolla on 1990-luvun alussa käsittääkseni laitettu sieltä täältä Suomea radio ja/tai tv-lähettimiä pimeäksi. Kappale soi Yöradiossa ja kun biisin lopussa on sama digitaaliäänimerkki, millä analogiaikana laitettiin lähettimet puhuksiin, niin seuraukset voinee arvata.. Sitä en kyllä tiedä että miten radiosoitto saa tv-lähettimen sammuttamaan itsensä. Uutisikkuna, se ennenmuinnoin yöaikaan TV1:llä pyörinyt teksti-tv:n sivu, voisi olla yksi selitys. Sen taustalla kun soi Ylen yöradio.
http://goo.gl/NB2aF (Lindelltronics - Maan tapa)
27.02.2013 00:21
<muhentaja>
Kappas peijakasta, tuo loppuhan kuulostaa aivan siltä kuin pojat olisi sen nauhoittaneet telkkarin audioliitännästä aikana kun lähettimet sammutettiin yöksi. Muksuna kun joskus sai valvoa telkun ääressä myöhään piti yrittää aina saada töllö kiinni tuon piipan aikana ennen kuin se jumalaton sähinä alkaa..
27.02.2013 15:55
<Hartsa>
Juu kuulosti tutulle toi sähinä. Nykysin taideta paljoa sammutella lähittimiä yöksi vaan tulee jotain typerää TV chattia hyvä että ei ostosruutu pyöri =D
27.02.2013 15:57
<Hartsa>
Olisiko johonkin selektiivi laitteistoon olleet yhteyksissa sillä ja releillä on saatu sammutettua joutavia lähettimiä.
27.02.2013 16:32
<Topiax>
>miten radiosoitto saa tv-lähettimen sammuttamaan itsensä.
Ihan samalla tavalla kuin radiolähettimenkin: samalla signaalilla voidaan ohjata muitakin lähettimiä ja laitteita, vaikkapa ilmastointikoneistoa ja sähkökiuasta.
27.02.2013 18:45
<Mikko Koho>
Topiax: sinänsä tuo äänimerkki ei ollut mysteeri mutta ensimmäinen ajatus oli se että ohjauslaitteet ovat aina kanavakohtaisia, ts. jokainen lähetin kuunteli vain oman kanavan signaalia välittämättä muista. Mutta onhan toki mahdollista että noita on varmenneltu niin että jos yhden kanavan ohjauslaitteisto menee pimeäksi niin naapurin ohjauksella saadaan sama toiminto aikaan.
Lähettimiä ei toki nykyisin sammutella mutta käsittääkseni jotain signaalia käytettiin yhdessä vaiheessa ahkeraankin ohjaamaan kaikki lähetykset, myös paikallisradiot, laittamaan Radio Suomea eetteriin. Motiivina on hätätiedotteiden laittaminen jokaiseen radioon.
Yhdessä vaiheessahan tuo radiolähetysten häirintä, ajalta jolloin itse olin jo hengissä mutta jota en muista, oli oikein urheilulaji mutta lienee hiipunut. Onneksi. Suosittelen siis että jokainen jättää mahdolliset pohdinnat temppujen onnistumisesta ajatuksella herkuttelun asteelle eikä lähde toteuttamaan niitä.
27.02.2013 22:43
<muhentaja>
Aikana ennen tietoverkkoja on ollut aika vähissä konstit ohjata maankattavasti lähettimet sammuksiin yön ajaksi, ja tuota digitaalipiippaa käytettin ohjaamaan varsinaiset lähettimet kylmäksi. Ymmärtääkseni samankaltainen digitaalipiippa kytki lähettimet takaisin päälle kun ohjelmaa alettiin uudelleen lähettämään. Linkit kait on olleet koko ajan päällä jotta myös avaussignaali pääsee lähetysasemille, mutta PAta (varsinkin UHFllä perhanan kalliit ja eksoottiset lähetinputket) ja sähköä on haluttu säästellä kun mitään järkevää lähetettävää ei ole ollut. Sähinähän sinänsä ei ollut osa lähetystä, vaan varmaan vielä osassa 80-luvunkin telkuista ei mitään kohinasalpaa ollut, jolloin audiopuolen FM-dekooderin lähetyksen katkettua tulkittavakseen saama reipas kohina pääsi myös kaiuttimelle saakka.
28.02.2013 00:19
<Mikko Koho>
Onhan linkitkin voitu pudottaa alas siten että vastaanotin jää päälle mutta lähettävä pää katkaisee kantoaallon. En tiedä sitten miten pitkään noissa isoissa mastoissa käytettävissä linkeissä kestää lähetteen päällekytkentä. Radioamatöörien toistimissahan on se periaate että lepotilassa vain vastaanotin on "hereillä" ja kun joku tuuttaa kantoaallon vastaanottotaajuudelle niin ohjauslaitteisto herättää koko laitteiston henkiin.