<< ^ >>

1IMG_1827.jpg

- Kissakosken voimalaitos työmaa vastarannalta nähtynä. Maisema tulee muuttumaan melkoisesti syksyyn mennessä, jolloin työmaa valmistuu sekä vasemmalla oleva harmaa betoniruuhi puretaan ylijuoksutusuoman tieltä. Tämä kuvauspaikkahan olisi pitänyt keksiä jo ennen rakennustöiden alkua... Vuodelta 2012. Hirvensalmi, Kissakoski 06.04.2012
Kuvaaja: Jouko Järvinen
Sijainti: N 61.62472° E 26.74844° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

25.05.2015 12:26 <Jouko> http://www.lansi-savo.fi/uutiset/lahella/paamuuntaja-karahti-kissakosken-voimalaitoksella-vahingot-kymmenia-tuhansia-euroja 23.5.2015

(uutislinkin takana kuva palaneesta TMC:n kuivamuuntajasta. Oikealla näkyy ns. häkkikanava, jossa generaattorilta tulevat kaapelit ja sen takana voimalan pienempi kuivamuuntaja, ehkä omakäyttö tms.)

Päämuuntaja syttyi tuleen ja tuhoutui lauantaina Suur-Savon Sähkön voimalaitoksella Hirvensalmen Kissakoskella. Palomestari Teppo Liukkonen Etelä-Savon pelastuslaitokselta kertoo, että voimalasta tulleen savun näki ohikulkija, joka hälytti palokunnan paikalle.
–&#8201;Hirvensalmen yksikkö oli paikalla puolessa tunnissa ja sammutti palon jauhesammuttimella.

Päämuuntaja sijaitsee voimalaitoksen sisällä. Se tuhoutui palossa täysin. Suur-Savon Sähkötyön toimitusjohtaja Arto Nieminen kertoo, että pelkästään uuden muuntajan hankkiminen asennuskustannuksineen nousee kymmeniin tuhansiin euroihin.
–&#8201;Muuntajan asentaminen vaatii suuren nosturin.

Niemisen mukaan voimalaitos on poissa käytöstä useita viikkoja, sillä uusi muuntaja tulee ulkomailta. Asiakkaiden sähkön saantiin tämä ei kuitenkaan vaikuta.

Nieminen kertoo, että palon syttymissyy ei vielä ole tiedossa. Siihen ovat saattaneet vaikuttaa lauantaina voimakkaan tuulen takia taajaan esiintyneet sähkökatkokset, tai kyseessä voi olla yksinkertaisesti laitevika.
Käyttöinsinööri Hannu Rautio kertoo, että muuntajan menetyksen lisäksi muita vaurioita ei voimalaitoksen sähköjärjestelmiin tullut. Raution mukaan noin viisi tonnia painava hajonnut muuntaja on niin sanottu kuivamuuntaja, eli palo- ja ympäristösyistä sen eristeenä ei käytetä öljyä.
–&#8201;Laitoksella käytössä oleva valokaarisuojaus laukaisi sähköt pois välittömästi, kun savukaasut aiheuttivat valokaaren syttymisen muuntajan navoissa. Nopean sähköjen poislaukaisun ja palokunnan tehokkaiden toimien ansiosta massiiviselta tuholta ja nokivahingoilta vältyttiin.
25.05.2015 12:33 <Hartsa> Näitä kuivamuuntajia on kärähtyänyt siellä ja täällä... Mikä on hassua että nykyään ei yhtiöillä ole enään esim muuntajakorjaamoa tai varastoa mistä saadaan tilalle muuntaja.
25.05.2015 21:59 <Mikko Koho> Muistaakseni joku vuosi sitten Isohaaran uudelle laitokselle saivat muuntajan lainaan jostakin toiselta firmalta jonkun varautumispoolin kautta. Luulisi että tuon kokoluokan muuntajia löytyy mutta löytyykö kuivaversiona?

© Janne Määttä 2004-2017