<< ^ >>

Pumppaamo.jpg

400/230 V Kurkistus Riuttalantien pumppaamoon, jonka huoltoluukku oli jostain syystä pois paikoiltaan saati sitä ei ollut edes näkyvissä. Lumen määrästä päätellen paikalla ei ketään ollut toviin käynyt. Liekö pakkanen päässyt tekemään tuhojaan kun tuo vasemman puoleinen putki tikkaiden alta vuoti hiljaa pihisten.. Vesiraja näkyy alalaidassa. Kaivosta noussut lämmin ilma viittasi ainakin sähköpatterin olleen päällä suojaamassa pahimmilta pakkasilta. Taajuusmuuttaja vilkutteli punaista valoa. Mikkeli, Metsä-Sairila 29.01.2012
Kuvaaja: Jouko Järvinen
Sijainti: N 61.66815° E 27.34598° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

01.02.2012 19:23 <muhentaja> Ilmoitus tämän omistajataholle (tai poliisille jos ei omistaja tiedossa) on kyllä paikallaan ja pian, ei tuon selvempää ilkivaltaa voi olla. Liekö tuo epämääräisesti lojuva jakorasiakin revitty jostakin kohtaa irti. Tuohan on ainakin kohta umpijäässä koko roska ellei olekin jo turkkilevyn päällä olevasta lumesta päätellen. Kyllähän tuolta lämmöt karkaa ilman luukkua, varsinkin kun pakkasjakson kylmimmät kelit taitaa olla vasta tulossa. Tamussakin on saattanut vähän sätiä kun on lunta päässyt tuulettimen ritilästä sisään.
01.02.2012 20:03 <Mikko Koho> Vesiputkissa on sellainen mielenkiintoinen ominaisuus että ne usein jäätyvät umpeen vasta sään lauhtuessa, tuosta tuli juteltua erään vesilaitoksen ihmisen kanssa ihan muutama päivä sitten. Mutta oli miten oli, jo pelkkä kannen ilkivaltainen irrottaminen tai jopa auki jättäminen on rikos. Irrottaminen ilman muuta ja lisänä vielä tulee mahdollisesti vaaran aiheuttaminen tms. kun on vaara että joku putoaa kaivoon ja jää loukkaantuneena sinne.
Näiden kanssa on tullut ihan oikeastikin työskenneltyä ja kaikesta päätellen pumppaamo ei ole kaukovalvonnassa/ohjauksessa tai sitten omistaja/haltija ei välitä. Kyseessähän on siis paineenkorotuspumppaamo ja taajarilla ajetaan lähtöpainetta siten ettei pumppu pyöri liian kovaa syö turhaan energiaa mutta painevaatimus saavutetaan. Keskimmäisessä linjassa on takaisku jolla pumput voidaan seisonta- tai huoltoaikoina ohittaa.
01.02.2012 20:38 <Hartsa> Kyllä aikamoinen Vaaranpaikka pudota tuonne tai vastaavaa.....KK käytöllä ilmoittavan että Tamu ei oo toiminnassa ja muuteskin..

01.02.2012 20:40 <Mikko Koho> Kaikkia vaan ei välttämättä ole kytketty tai sitten on kaukovalvonta- tai käyttö mennyt samalla mykäksi..
01.02.2012 20:49 <muhentaja> Muistelen jostakin lukeneeni, että kun vesi on jäätynyt ja lämpötila jatkaa edelleen laskuaan jää kutistuu enemmän kuin putki, ja putken ja jään väliin pääsee tihkumaan hiljalleen lisää vettä joka jäätyy täyttäen välin uudelleen. Lämpötilan alkaessa nousta jääköntti laajenee ennen sulamista halkaisijaltaan suuremmaksi kuin alkuperäinen putki, jolloin joustamaton (metalli tai täysin kova muovi) putki paukahtaa halki.
01.02.2012 21:44 <Jori> Ai toi sininen välikappale keskimmäisen putken välissäkö on muka takaiskuventtiili ? Aikamoiset supistukset on putkissa pumppujen liitännän yhteydessä. Veikkaan että tuo lumi lattialle asti on tullut samalla kun joku utelias on juuri kurkistanut sisään.
01.02.2012 23:40 <muhentaja> Näyttää muuten pirskottaneen vettä jo tuonne pöntön seinälle vasemmassa alakulmassa, muualla ei ainakaan samanlaista jäämuodostelmaa ole. Kunhan tuo nyt ehjättäisiin ennen kunnon tulvaa putken tai pumppurungon pasahtaessa, voipi olla vähän viheliäisempää sulatus kun koko kaivo on täynnä jäätä.
02.02.2012 07:04 <Mikko Koho> Jori: vaikuttaisi vahvasti siltä. Yleensä noissa on putkiston linjaan nähden suorassa takaisku ja pumput sivuilla kuten tässäkin. Takaiskujakin on montaa eri lajia, läppä, pallo jne.. Oikealla kaappien alla näyttäisi olevan impulssivesimittari, eli samanlainen kuin normaalissa kiinteistössä mutta josta saadaan lisäksi sähköinen kosketintieto x litran tai kuution välein. Sitä oikein tallentamalla ja seuraamalla saa paljon lisätietoa, esimerkiksi asuinalueilla sen jos putket alkavat kunnolla pettää. Klo 3-4 välillä yöllä kun ei satunnaisia WC- tai juomareissuja sekä tasaista vuotoa lukuunottamatta ole muuta kulutusta niin jatkuvasti korkealla oleva yökulutus kertoo että joku paikka vuotaa pahemmin. Näin on mm. täällä kerran löydetty ja paikannettu vuoto, vesilaitos ilmoitti paikallislehdelle että yöllä kuluu vettä ihan hemmetisti ja pyysi ihmisiä katsomaan ympärilleen. Aika äkkiä joku hoksasi että eräässä purossa menee liian paljon liian puhdasta vettä ja vuoto löytyi.

Muhentaja: ilmiö menee juuri noin ja jos tuo kaivo "hukkuu", kuten sanotaan, niin se on uuden paineenkorottamon ostaminen esissä tai helkkarinmoinen saneeraus. Ja se maksaa, liikaa. Ihan kuin rahaa ei tarvittaisi jo muutenkin tarpeeksi että saa Suomen putket pysymään ehjinä. Esim. omassa kotikaupungissa suunnilleen 1/3, mikä on Suomenkin mittakaavassa paljon, verkostoon ajetusta vedestä valuu putkista pois ennen kuluttajien vesimittareita ja siis laskutusta.
03.02.2012 18:09 <Jouko> Reunaltahan tuota lunta tuonne putosi ja ei tuo niin matala ole kuin miltä pikkukuvassa näyttää... Tuolloin arvelin että vuoto on jo tiedostettu kun taajari ja sähkökeskuksen punavalot hälytteli ja kun tuosta ohi kulkee melkein päivittäin autoja ym. ulkoilijoita, että joku on jo hälytyksen huomannut, joten asia jäi omalta osalta.. Eilen iltapäivästä sitten luin tuon Mikon kommentin kaivon hukkumisesta jne., joten käväisinpä työmatkan ohelta tilannetta kaiken varalta äsken vilkaisemassa. Vesipä seisoi noiden tikkaiden neljännen askelman korkeudella, eli tuon sähkökeskuksen mustia kytkimiä hipoi. Taajuusmuuntajan pohjakin oli siis hörpännyt hieman ja ihan mykkänä oli. Luultavasti kaikki sulakkeet keskuksesta lauenneet, olisiko jopa muuntajalta asti? Ilmoitus vesilaitokselle, josta arveltiin kaivon kuuluvan jonkun vesiosuuskunnan vastuulle, mutta laittavat silti viestiä eteen päin. Hieman aikaa vei selvitellä sinne puhelinnumeroa, kun pakkasen kohmettama kapulan akku valitteli virran vähyyttä... Mikon ja Muhentajan arvailut näyttäneen siis menneen oikein ainakin hukkumisen osalta. Vaimea murina kyllä kuului pohjalta, ehkä joku tiiviimpi pumppu kävi tai sitten kantautui vain kauempaa.
04.02.2012 01:57 <Mikko Koho> Vuotovesipumppua (uppopumppu) näin ihan muutaman sekunnin ajatuksella epäilisin.
04.02.2012 02:05 <Mikko Koho> Ihmettelen vaan ettei paineista ole tullut missään kohdin valituksia jos kerta molemmat pumput seisoivat. Eihän noidenkaan pumppujen välttämättä tarvitse kokoaikaa pyöriä mutta huippukulutusten aikaan luulisi että paineen väheneminen näkyy. Oliko tuolla muuten vaan tuo yksi taajari vai onko toinen jossain piilossa? Noita yhden taajarin korottamoitakin vielä on, nykyään lienee tavallisempaa laittaa joka pumpulle oma taajari.
04.02.2012 11:28 <muhentaja> Eihän normiviikonloppuna sellaisia huippupiikkejä kuitenkaan synny kuin esmes jouluna kun kaikki ovat menossa tosiaankin yhtäaikaa saunaan, ja kansihan on saatettu käydä särkemässä niin myöhään lauantai-iltana että porukat on jo saunoneet. Jos vettä tulee ajoittain vain vähän heikommin niin kukapa siitä alkaisi heti soittelemaan. Joku vesiosuuskunta on hyvinkin saattanut pihistellä ja jättää kaukovalvonnan laittamatta; isompi vesilaitos olisi tuskin asian kanssa alkanut tinkimään. Kuvan tilanteessa tuon olisi varmaan saanut vielä putkirempalla ehjättyä mutta nythän se sitten on täysin romuna.
04.02.2012 13:19 <Mikko Koho> Tuo painejuttu riippuu täysin verkostosta, minkälainen on syöttävä verkosto ja mihin vettä ajetaan ja siitä mikä tosiaan on virtaustilanne milläkin hetkellä. On täälläkin alue missä paineenkorottamon hajoaminen näkyy todennäköisesti hyvinkin äkkiä vesilaitoksen vikailmoitusnumerossa. Siellä on torni niin lähellä sekä fyysisesti että korkeusasemaltaan että nyt jo edesmennyt alueen asukas muisteli että kun aluetta rakennettiin niin paineet alkoivat olla niin huonoja että suihkujen vaihtimet eivät pahimmillaan pysyneet päällä ja pesukoneet saaneet kunnolla vettä. Vuosia taaksepäin ko. korottamolta hajosi taajari ja se näkyi myös paikallislehdessä parinakin eri juttuna.
Omassa asuintalossanikin on paineenkorottamo, se tosin ei käsittääkseni ole kaivossa vaan ihan sisätiloissa. Omaan asuntoon vesi tulee "kaupungin paineella" mutta muutama kerros ylöspäin ja siitä huipulle saakka tarvitaan pumppausta.
04.02.2012 16:23 <Jouko> Vain yhden taajuusmuuttajan tämä. Lunta alkoi täällä päin tulla joskus uudenvuoden jälkeen ja hangessa ei tosiaan jälkiä ollut ollenkaan, joten on tuo voinut olla ilman kantta vuoden alusta tähän asti ainakin...
05.02.2012 08:51 <Jori> Joko on ylösasti täynnä vettä ?
05.02.2012 19:25 <Jouko> Tänään oli vedet imetty jo pois ja kaivosta nousi hyvin lämmin ilma, kun väliaikaisen styroxi/vanerikannen alle kurkistin. Ilmeisesti sähköjäkin oli korjattu kun hiljainen hyrinä kuului pohjalta. Onko nuo pumput ylensäkään veden kestäviä?
05.02.2012 21:04 <Jori> Pumppujen IP luokitus on olematon johtuen jäähdytyksestä, mutta yleensä kastuminen ei riko pumppua (olettaen että pumppu pysähtyy kastuttuaan, jotta laakerit eivät pyöri kovin kauaan vedessä). Käämien kuivatus lämpimässä palauttaa yleensä pumpun takaisin toimintakuntoon.
05.02.2012 21:06 <Jori> Kallein osa, joka tuossa systeemissä rikkoutuu kastuttuaan on taajuusmuuttaja (huom. ei taajuusmuuntaja kuten kuvatekstissä sanotaa ;). (Vitsi Vitsi)
06.02.2012 00:47 <Mikko Koho> Tuli tuossa hetken muisteltua mieleen että Kaukopään tehtaalla oli vesi joskus vuonna x tai y noussut konemonttuun (kartonti- tai paperikoneen siihen aikaan, silloin oli tehtaalla kumpiakin.) Syytä en muista, Saimaan pinta lienee hyvä syypää, samoin kuivatuksen epäonnistuminen. Viime kesänä kunnossapidon mies kertoi että silloin tuli ongelma: ennenkuin vedenpinta laskee niin konetta tai ainakaan sähkökäyttöjä ei saanut pysäyttää. Sähkömoottoreissa joku "kikka", en muista mikä, piti sen että kun moottori pyöri kunnon kierroksia niin se pysyi kuivana mutta jos moottorin kierrokset olisi laskettu alas tai nollaan niin moottori olisi hörpännyt vettä ja sitten olisi tullut isompi vahinko.. Yritin muistella mikä tuo "kikka" oli, en saanut tarkkaan päähäni palautettua, muistuu sitten joskus ehkä. Olisiko jäähdytyspuhallin toiminut sen verran pumppuna vai olisiko moottoreissa ollut ulkoinen jäähdytyspuhallin mikä on painanut ilmaa moottoreiden sisään..
03.04.2015 16:32 <RicuP.> Luultavasti on lähtöpuolen paineanturille menevä ohut kupariputki haljennut, koska siinä ei virtausta juuri ole. Tämänjälkeen paineanturin paine on laskenut, jolloin pumput on pyörineet ja painaneet ylipainetta "väkisin" ja kuormittuneet liikaa, jolloin taajari on sammuttanut ne. Uppopumppu on kyllä tuolla pohjalla ja tulppa keskuksen kyljessä. Tuo vuoto on suhteessa kuitenkin niin pientä, ettei se mittauksessa oikeen näy mutta kuitenkaan uppopumppu ei ole pysynyt vauhdissa, tai poisto myös jäässä.
04.04.2015 20:58 <Make> Onko nuo pumput kytketty rinnakkain taajuusmuuttajan perään vai miten? Äkkiseltään ihmetyttää noiden Katkon tekemien lämpöreleen kuittausnappien tarve. Ei ole tällaista systeemiä tullut vielä vastaan.
05.04.2015 15:44 <Mikko Koho> Tuli noiden kanssa aavistuksen eräänä kesänä toimittua kesäduunin merkeissä ja nuo on asiakkaan tarpeiden mukaista mittatilaustyötä mutta yksi veikkaus voisi olla että toinen pääpumppu on taajarilla, toinen suoralla käytöllä ja sitten on uppopumppu imemässä vuoto/kondenssivesiä. Ja voi olla vielä niinkin että valintakytkimellä/kontaktoreilla voidaan valita kumpi pumppu on taajarilla ja kumpi suoralla käytöllä. Ideana on se että pienillä virtaamilla on vain taajaripumppu käynnissä säätämässä painetta, sitten jos taajari joutuu laittamaan pumpun täysille ja siltikin puhti loppuu kesken niin siinä tapauksessa lähtee taajarilta pyyntö laittaa suorakäyttöinen pumppu käyntiin ja taajaripumppu jää taas ajamaan painetta.
06.04.2015 19:19 <Make> Jotenkin noin se varmaan menee.
Eräät mestarit yrittivät tässä tilata tuontapaista keskusta juuri paineenkorotusasemalle. Ei ole niin sekaisin olevia kuvia vielä tullut vastaan... Sen verran sai selvää, että molemmille pumpuille on omat taajuusmuuttajat eikä ole lämpöreleitä.

© Janne Määttä 2004-2017