<< ^ >>

P5150145_publ.jpg

20 kV Taustalla näkyy pieni osa Gasum Oy:n Imatran vastaanottoasemaa, jonka kautta kulkee kaikki Suomeen tuleva maakaasu (n.10% Suomen vuotuisesta primääri-energian kulutuksesta.) Asemalla on maakaasun kaupallinen vastaanottomittaus, joka on sekä Suomalaisten että Venäläisten hyväksymä, ts. Venäjän puolella ei ole vastaavaa "varjomittausta". Vastaanottomittauksen jälkeen on kolme kompressoriasemaa, joista ns. C-kompressoriaseman rakennuksia on päässyt kuvaan. Kompressoriasemilla on yhteensä neljä kaasuturbiini/keskipakokompressori-yhdistelmää, joilla tarvittaessa kaasun siirron turvaamiseksi korotetaan verkostovastuksen takia alentunutta kaasunpainetta. Ympäröivä alue on kilometrien säteellä maaseutua, mutta laitoksen ja erityisesti kompressoreiden käynnistyksen takia alueelle on pitänyt vetää varsin vahvat siirtolinjat. Isommissa koneissa momentinmuunninta pyörittävä sähkömoottori on Y/D-käynnisteinen ja 200kW:n tehoinen. Momentinmuunnin keventää moottorin kuormattomaksi käynnistyksen ajaksi. Imatra 15.05.2008
Kuvaaja: Mikko Koho

12.04.2022 17:00 <Mikko Koho> Kovasti on tilanne muuttunut maakaasun kohdalla. Juuri ennen Ukrainan sotaa vuotuinen kulutus oli pudonnut puoleen siitä, mitä se on parhaimmillaan ollut, ja osuus niin ikään n.5%:iin. Suomen maakaasumarkkinat avautuivat kilpailulle 1.1.2020 kun Balticconnector-putken kautta tuli yhteys muidenkin maiden kuin Venäjän verkkoon ja nyt Helen näyttää luopuneen Venäläisen maakaasun käytöstä.

https://www.helen.fi/uutiset/2022/helen-irtautuu-ven%C3%A4l%C3%A4isist%C3%A4-polttoaineista

"Vanhaan" monopoliaikaan Helsingin Energian Vuosaaren voimalaitoksen kaasusopimus taisi olla melkoinen floppi myyjän kannalta ja yrittivät jopa oikeusteitse saada sitä kumotuksi kun hinta oli aikoinaan sovittu liian alhaiseksi. Ennen vuotta 1992 sai maakaasupuolella sopia kahdenkeskisiä, salaisia, toimitussopimuksia ja tuo sopimus taisi olla niistä se, joka päättyi viimeisenä.
26.04.2022 22:46 <Mikko Koho> Puolalta katkeavat Gazpromin toimitukset huomisesta alkaen.

https://www.hs.fi/talous/art-2000008776488.html

Tuo uutisessakin mainittu Hollannin kaasupörssi vaikuttaa maakaasun hintoihin täälläkin vaikka emme (vielä) ole kyseisen pörssin aluetta. Liettuan ja Puolan välille pitäisi ihan näitä aikoja valmistua uusi yhdysputki, jolloin Suomi ja Baltian maat ovat yhteydessä keski-Euroopan markkinoihin. Ilmeisesti jo nyt kaasun toimitussopimukset on, ainakin osin, hinnoiteltu Hollannin pörssin mukaan kun moni Suomalainen jälleenmyyjä hinnoittelee maakaasun Hollannin TTF:n mukaan.
20.05.2022 13:46 <Mikko Koho> Lauantain 21.5.2022 aamuna kello 07:00 Suomen aikaa se sitten tapahtuu: maakaasun tuonti Venäjältä Suomeen katkeaa.

https://www.gasum.com/gasum-yrityksena/medialle/uutiset/2022/gasumin-hankintasopimuksen-mukaisen-maakaasun-tulo-venajalta-katkeaa-lauantaina-21.-toukokuuta-kello-07.00/

Vuodesta 1974 lähtien maakaasun tulo ensin Neuvostoliitosta ja sitten Venäjältä Suomeen on ollut erittäin varmaa. Suunniteltuja ja sovittuja huoltokatkoja on varmasti ollut ja sen lisäksi äkillisiä toimituskatkoksia on ollut ihan muutama, ja nekin ovat joutuneet naapurivaltion puolella tapahtuneista putkirikoista ja mahdollisesti muista mahdollisista "force majeure"-syistä. Edes Neuvostoliiton romahtaminen ei häirinnyt kaasun toimituksia kertaakaan.
20.05.2022 13:47 <Mikko Koho> *joutuneet = johtuneet
21.05.2022 11:58 <Make> Niin on uutisten mukaan kaasuhana kiinni nyt.
21.05.2022 16:17 <Mikko Koho> Kyllä, myös markkinatiedotteen mukaan:

https://umm.getbaltic.com/public-umm/2632

Oli sen verran historiallinen hetki, että tuli käytyä tuolla käppäilemässä h-hetken aikoihin.
Sikäli, kun tuolla venttiileitä ohjasivat, niin tekivät ohjaukset moottorikäyttöisillä venttiileillä, joiden ohjausta ei aitojen ulkopuolelta huomaa. Osa venttiileistä toimii ns. toimilaitekaasulla, eli verkosta otettavalla maakaasulla, ja niiden ohjaamisesta kuuluu suhahduksia ja kohinaa.
22.05.2022 08:35 <Late> Tuskinpa avataan enää uudelleen... Yksi aikakausi on tullut päätökseen
22.05.2022 19:10 <Mikko Koho> Tuli tuossa äsken suihkuttelun lomassa mieleen, että ihmiskunnan mennyt ja vielä nykyinenkin toiminta näyttää vertauskuvallisesti samalta, kuin sellaisen sähköverkkoyhtiön toiminta, joka keskittyy tuottamaan hienoa markkinointimateriaalia, hankkimaan tietojärjestelmiä ja tekemään muuta hienon ja edistyksellisen tuntuista samalla, kun verkon reunapuiden ja aluskasvillisuuden hoito ja muut perusasiat ovat retuperällä. Uutiset eri paikoissa vallitsevista surkeista ilmapiireistä, ihmisten terveyden pettämisestä, toimimattomista palveluista ym. ovat vertauskuvallisesti kuin sähköverkon jälleenkytkennät. Sekä koronapandemia että tämä uusin kriisitilanne ovat puolestaan kuin pienempiä sähkökatkoja, jotka ovat oire siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Nyt vain odotellaan kunnon myrskyä, joka läväyttää piilevät ongelmat esiin sellaisella tavalla, että niitä ei enää pysty peittelemään ja vähättelemään eivätkä pienet paikkauskorjaukset, "purukumikorjaukset" enää riitä.

Samaan aikaan, kun en näe tätä nykyistä tilannetta millään tavalla järkevänä enkä pysty hyväksymään sitä, näen sen silti olevan kaikessa mielettömyydessään täysin loogisessa syy-seuraus-suhteessa siihen, miten ihminen toimii. Tässä parin vuoden aikana on tullut usein pohdittua sitä, että nykyihminen hallitsee kaiken muun paremmin kuin ihmisenä olemisen taidon, ja tuntuu älyttömältä nähdä nykyinen tilanne kun samaan aikaan näkee sen, että asiat voisivat olla toisinkin. Kokemus kertoo, että sinänsä positiivisen muutoksen aikaansaaminen voi olla todella tuskallinen ja epäinhimillinen kokemus ja, kun se on vaikeaa yksilöllekin, niin miten vaikeaa sen toteuttaminen on miljoonille ja miljardeille yksilöille..

Menipäs filosofiseksi..
22.05.2022 19:14 <Mikko Koho> Late tuo skenaario, että maakaasua ei enää Venäjältä Suomeen tuoda, on täysin mahdollinen ja mediassakin se on näkynyt. Eräs asiantuntija sanoi osuvasti, että tuo energiantoimitusten katkaisu on sellainen toimenpide, että sen voi tehdä vain kerran. Vuosikymmenien aikana rakennettu luottamus lienee nyt suurelta osin mennyt.

© Janne Määttä 2004-2017