<< ^ >>

IMG_3878.JPG

110 kV Ämmän voimalaitoksen generaattorimuuntajan perässä on JK5 omilla kiskoillaan pienen tolpan päässä, mikä ikinä sitten onkaan. Vuodelta 1959. Suomussalmi, Ämmänsaari 20.08.2007
Kuvaaja: Janne Määttä
Sijainti: N 64.87960° E 28.91377° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

04.04.2012 14:24 <Jouko> Tähtipisteen jännitteenmittaus? Jonkun kuvan yhteydessä oli keskustelussa maininta sellaisesta... Mikähän mahtaa olla tuon 'rullakon' raideleveys? 600mm? :-)
04.04.2012 16:29 <Mikko Koho> Voisi olla nollapistejännitteen mittaus mutta en mene varmaksi sanomaan. Maasta erotettu tuolla kohdin ja maasulun sattuessa 110kV puolella nollan jännite nousee -> laukaisu?
Genun puolella muuntaja voisi olla kolmiossa ja generaattori tähdessä ja siellä päässä tähtipisteestä otettu maadoitus siedettävän kokoisen vastuksen (ei liian iso että maasulkuvirta polttaa konetta muttei liian pienikään) kautta. Tuon vastuksen virtaa ja jännitettä mittaamalla saa sitten selville jos generaattoripiiri lyö maihin. En muista mitkä laukaisut käynnistävät generaattorin CO2-sammutuksen jos koneessa sellainen on, toinen oli ehta palohälytys ja toinen joku sähköinen suoja joiden pitää siis toimia samaan aikaan. Käsittääkseni nuo sammutuskaasusysteemit alkavat olla pikkuhiljaa historiaa tekniikan kehittymisen ja CO2:n aiheuttamien turvallisuusriskien takia.
05.04.2012 15:01 <Hartsa> Harvenemaan päin on CO2 ja halonisammutuslaitokset.Missä vielä on nii ovat ja kun käytetty niin haloneja ei uusita enään tätä nykyä. Yhdessä laitoksessa olen nähnyt CO2 järjestelmän kylttejä oli ympäriinsä torvien soidessa on 2 min aikaa poistua tilasta ennen kun sammutuslaitos laukeaa tukehtumisvaara ! Aika liukkaasti pitää turbiinikuopastakin kipaista ylös ja ulos...!!
05.04.2012 16:23 <Mikko Koho> Itseasiassa CO2-suojatussa kohteessa, olkoot mikä hyvänsä, joku muukin kuin generaattori, ei saisi edes olla silloin kun järjestelmä on aktivoitu. Voimalalla saa toki liikkua mutta sinne, minne kaasut laukeavat, mentäessä järjestelmä pitäisi ehdottomasti kytkeä irti. En tiedä miten käytännön elämässä tuota noudatetaan. Ainakin irtikytkentämahdollisuus pitää olla muillekin kuin järjestelmien hoitajille.
Aikoinaan amiksessa ollessa harjoittelupaikalla oli sammutuksia joista yksi oli CO2, muutama vesisumusammutus ja joissakin sähkötiloissa Argonite (sammutusmenetelmä, happipitoisuuden alentaminen samoihin lukemiin CO2:n kanssa, ihan sama mutta kaasuna argonin ja typen seos) Tuo happipitoisuus oli kuulemma sellainen että se pyörryttää ja vie voimat mutta hätäpoistuminen ja mahdollisesti loukkaantuneen kaverin haku, riskin ottaen, on käytännössä mahdollista. CO2:lla on käsittääkseni se taipumus että se menee hengityksen kautta sotkemaan verenkierossa kulkevan veren koostumusta ja voi lamauttaa ja on siksi vaarallisempi.
Halonit kiellettiin v.2000 sen takia että ne tuhoavat otsonikerrosta. Joitakin poikkeuksia silloin jäi ja en muista olivatko ne määräaikaisia vai pysyviä. Näitä poikkeuksia oli tai on mm. sukellusveneet, lentokoneet, maanpuolustuksen kannalta tärkeät miehitetyt atk-tilat tms. Noihin kohteisiin ei tuolloin ollut keksitty mitään fiksumpaa korvaajaa. Esim. lentokoneessa muutaman prosentin halonipitoisuudella palo saadaan sammumaan ja tila jää silti suht. turvalliseksi ja hätäpoistuminen on aika mahdotonta valtameren päällä 11km korkeudella..
05.04.2012 16:40 <Mikko Koho> Tuolla harjoittelupaikalla noiden paloilmoitus- ja sammutusjärjestelmien hoito oli sähköpuolen hommaa ja tuli nähtyä se että "vaikeakin" asian, tuolla koko systeemi oli aika monimutkainen, hoito on monesti vain asenteesta kiinni ja siitä että asia ylipäätään kuuluu jollekin ja hänellä on aikaa hoitaa asia.
Esimerkkinä koesoitot, joiden pitäisi tapahtua kuukausittain, ovat monessa paikassa ylivoimaisen vaikean tuntuisia vaikka paloilmoitin olisi yksi kaappi seinässä ja aikaa menisi puoli tuntia, tuolla sai kävellä urakalla ja käytännössä koko kk-testi oli aamupäivän homma. Silti ne tehtiin ja kerran laukaistiin oikeasti yhden sähkötilan pullot kun niiden vaihdon aika oli käsillä. Normaalitesteissä laukaisuventtiilien solenoidit lukittiin niin etteivät ne avanneet kaasun tuloa.
06.04.2012 19:07 <Hartsa> Tuossa sammutuslaitos laukeaa

http://www.youtube.com/watch?v=nibB2c9djCo&feature=related
06.04.2012 22:05 <Mikko Koho> Jos en ihan väärin tulkinnut niin ensin alkoi sammutuskeskuksen perässä olevat hälyttimet soida ja sitten hetken kuluttua laukesi itse paloilmoituksen pääjärjestelmä kun ilmoitus ehti sinne asti. Jälkimmäisenä alkanutta hälytysääntä on kuultu Suomessakin Pelastajat-tv-sarjassa. Esim. http://www.youtube.com/watch?v=s5r2uuQGa3E

© Janne Määttä 2004-2017