<< ^ >>

IMG_2146.JPG

20 kV Varmistettu orsi aakkospylvässä tien ylityksessä. Tällä linjalla on uusittu kaikki muut pylväät paitsi tieristeilyt. Entiset pylväät puutaso-orsilla. Kuusamo 03.06.2007
Kuvaaja: Janne Määttä

02.12.2016 08:56 <calm> Nämäkin syrjäkylien linjat ovat menossa ensi kesänä maan alle. http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/caruna-maakaapeloi-sahkoverkkoa-pudasjarvella-ja-kuusamossa/745108/
02.12.2016 08:58 <calm> Maakaapelointiprojektin hinta on reilut 7000 euroa asukasta kohden, hetken aikaa takaisinmaksua saa kyllä tehdä..
03.12.2016 02:33 <Mikko Koho> Ja joku sähköyhtiö voisi sponsoroida kelan 20kV kaapelia joka pätkittäisiin sopivanmittaisiin palasiin, palat annettaisiin päätöksentekijöille joista jokainen kävisi ensin toteamassa silmämääräisesti että se oma kaapelinpala on itseasiassa pätkä kondensaattoria, sitten mitattaisiin labrassa että näin todella on ja lopuksi voisi laskea loistehokompensoinnin kustannukset tulevan päätöksenteon tueksi..

http://www.fingrid.fi/fi/asiakkaat/asiakasliitteet/Kayttotoimikunta/2016/23.11.2016/Loistehon%20merkitys%20kantaverkon%20j%C3%A4nnitteiden%20hallinnassa%2023112016%20Antti-Juhani%20Nikkil%C3%A4.pdf
03.12.2016 11:04 <calm> Tuo on kyllä hämmentävä kehityskulku, että melko yhtäkkiä kulutus on kääntynyt niin paljon kapasitiivisen suuntaan, että ongelmia alkaa tulla kantaverkkotasollakin.
03.12.2016 19:45 <Make> Onko se syy vaan kaikenlaisten elektroniikkalaitteiden yleistyminen. Vielä kun pienitehoisista on puhuttu kompensointi pois. http://calm.iki.fi/tolpat/kuva/7787
03.12.2016 20:15 <muhentaja> Muutenkin on tullut mietittyä, että onkohan tuo keskijänniteverkon jääräpäinen maakaapelointi syrjäseudulla sittenkään se ihan paras mahdollinen ratkaisu. Saahan sillä toki torjuttua ilmastollisia ongelmia paljonkin, mutta sitten kun maassa on tuhansia ja tuhansia kilometrejä kaapelia ja ne alkavat routimisen tms. syyn seurauksena porsia, niin mitäs sitten?
Ilmajohdon päälle kaatunut puu, joka on paljain silmin nähtävissä etsimisestä huolimatta, kaadettaisiin pois ja mahdollisesti katkenneet johtimet korjattaisiin.
Maakaapelin tapauksessa alkaa näkymättömissä olevan vikapaikan "tutkaaminen", vikapaikalle tarvitaan jostain ns. hätäseen kaivurifirma, koska sähköyhtiö ei ole säästöihin vedoten omaa kaivuria hankkinut, tai jos sellainen on joskus ollutkin siitä on kulujen karsimiseksi hankkiuduttu eroon, ja vasta sitten päästään korjaamaan.
Kaikki tämä huomioiden, kun se katkos lopulta tulee, voipi olla että Pihtiputaan mummo istuukin ilman sähköjä vähän pidemmän aikaa.
Ainakin itse annan syrjäseutujen osalta enemmän arvoa hankkeille joissa siirretään keskijänniteverkko ns. hevonkuusesta nevan keskeltä lähimmän tien varrelle ja samalla rakennetaan passeleihin paikkoihin rengas/varayhteyksiä. Lapsuudenkodin lähistöllä on tämmöinen hanke toteutettu ja kummasti on sähkönsaannin luotettavuus parantunut, vaikka 20kV on edelleenkin ilmajohtoa.
03.12.2016 20:23 <muhentaja> Maken kommenttiin liittyen, energiansäästölamput on just pahimmasta päästä. Ovat riittävän pienitehoisia, että EU-PFC-porsaanreikä avautuu, ja sitten sähköverkon suunnasta katsottuna vastassa on ensin tasurisilta ja sitten suotokondensaattori. Lopputuloksena sekä loistehokuorma että komea pinkka harmonisia.
03.12.2016 21:56 <RicuP.> Tälläkin seudulla on Nurmijärven kylällä alettu kaapeloimaan jo melko uudenkarheita PAS johtojakin. Seuraavaksi on vuorossa ainakin Loppi, ym.
Viimekesänä saivat se Vihtalahti-Autio -työmaa valmiiksi ( http://calm.iki.fi/tolpat/kuva/8275 ) ja silti oli sähköt useaan otteeseen poikki kesän aikana..
Olen aina miettinyt, kun pelloilla on usein pylväät vinossa, joka johtuu, että routa ja vesi nostaa niitä, niin eikö sama tapahdu pelloilla maakaapelillekin? Monessa kohtaa on vedetty kaapeli pellon halki ja pelloilla kuitenkin möyhitään maata jatkuvasti, että eikö ole vaaraa, että kaapeli tulee jonainpäivänä pinnalle, kun Jussi alkaa kyntämään..

Vielä, kun aletaan himmentämään Triacilla, niin pinkkoja tulee lisää.. Himmennyskin vain yleistyy, kun se on 'muodissa' ja on Ledeillä helpompaa ja energiatehokkaampaa verrattuna ESL lamppuihin. Onkos muuten vielä niin, että kompensointia ei voida tehdä, jos on kolmansia harmonisia verkossa? Sain myös kuulla, että jos tietokoneen, TV:n, ym. poweria ei maadoita, ei yliaaltosuodatus välttämättä toimi.. Ennen ei ollut ongelmia, kun oli vaan hehkulamppuja.
03.12.2016 22:15 <Make> Vähän turhalta maakaapelointi syrjäseudulle tuntuu, varsinkin juuri korjauksen vaikeutumisen takia.

Monissa laitteissa on häiriönpoistokonkkia kytketty juuri äärijohtimien ja PE:n väliin. Mitä mahtaa PE:n puuttuminen silloin vaikuttaa.
04.12.2016 00:07 <Mikko Koho> Teekkarithan keksivät jos vaikka mitä jäynää, osa on toki vähemmän hauskoja, mutta legendan mukaan eräs jäynä olisi Espoon suunnilla ollut niin nerokas että jopa paikallinen sähköyhtiö lähti mukaan.
Siihen aikaan kotien suurin häiriönaiheuttaja olivat televisiot, tietokoneita ja vastaavia laitteita oli ainoastaan nimeksi. Niinpä teekkarit mittasivat labrassa sen ajan myydyimpien televisioiden aiheuttamia häiriötasoja ja sähköyhtiön avustuksella jonkun alueen taustahäiriöt. Mittarit olivat toki kiinni myös silloin kun "Miss Suomi"-kisat, jotka keräsivät käytännössä kaikki televisionkatsojat, olivat käynnissä ja tehtyjen mittausten pohjalta nämä nerot sitten laskivat että kuinka monta katsojaa ko. kisat kyseisellä alueella keräsivät.. :D
04.12.2016 15:32 <Make> Tuolloin ei kai kauheasti häiriöistä edes tiedetty...
Jossain laitteissa lukee, että saa liittää vain maadoitettuun pistorasiaan, lieneekö juuri häiriöiden takia. ES-lampuissa on yleensä joku kela tasurisillan ja konkan välissä, ei taida kompensoida sentään.

© Janne Määttä 2004-2017