<< ^ >>

vanha-puukoppi-edit.jpg

20 kV Vanha hylätty puurakenteinen muuntamo Vuodelta 1950. Kangasniemi, Läsäkoski 26.07.2024
Kuvaaja: Tuomo Ylönen

29.07.2024 02:28 <Jouko> Puumuuntamoiden aapisen mukaan toiminut tällä paikalla pelkkänä sähkönjakokeskuksena, rakenteellinen varaus toki 20 kV ilmajohtoliittymälle jota ei koskaan kuitenkaan tehty. Rakennusajankohta on jossain vuosien 1954-63 välillä (erottuu paikkatietoikkunan vanhoista ilmakuvista), paikalla sijainnut aiemmin sahateollisuuden rakennuskantaa eli koppi ja voimalaitos tulleet vasta teollisen toiminnan päätyttyä. Tästä lienee siis jaettu viereisen vesivoimalan tuottamaa sähköä alueelle. Oven rakosesta koetin joskus kurkkia sisälle, seinällä muistaakseni peltirunkoinen sähkökeskus ja paljon tyhjää tilaa. Nokkoset vartioinee koppia kesäaikaan kuten kuvastakin näkyy.
29.07.2024 10:27 <Tuomo Y> Kiitos Jouko täsmennyksestä :) ... juu ei shortsit jalassa ollut asiaa lähemmin tutkimaan
29.07.2024 21:51 <Make> Mitä mahtaa kyltissä lukea, ainakin "Liikkuminen omalla vastuulla"?

Eristimien vieressä on jotkin läpiviennit johtimille?
30.07.2024 01:16 <Jouko> "Padolla ja patoalueella liikkuminen omalla vastuulla kielletty - Kangasniemen kunta" Joskus oli joku viäräleuka tussannut tuon kiellon tuohon jatkoksi, nyttemmin jo kulunut pois..

Käyntioven puoleisella seinällä on useita eristinkoukkuja. Usein tuolla tullut pyörähdettyä ja joka kerta tulee tätä ihailtua että vielä se pystyssä on pysynyt :)
30.07.2024 21:51 <Make> Tuli juuri vastaan mainoslakana, jossa lukee "Masterkodit- Tulossa unelmien uudiskoteja". Joku on kirjoittanut perään "Ai että".
09.08.2024 20:14 <Make> Kohta ei ole montaa tiilikoppiakaan jäljellä...
13.10.2024 14:40 <Kari Paavola> Tuohon linkin tekniikka @ talous -lehden artikkeliin lähinnä kommentoisin ja toki Makelle. Ehkä ensin hänelle.

Kyllähän niitä tiilikoppeja on jäljellä, mutta sehän tässä on hullunkurista, että jos ne ei ole suojeltuja, niin moni niistä vielä niistä mitä on jäljellä (ylipäänsä pystyssä), ovat sangen surkeassa kunnossa. Se mitä Caruna on tuhonnut, ovat olleet vielä sangen ryhdikkäitä yksilöitä.

Ja mitä tulee sitten tähän modernisointihankkeeseen. Mistähän tämä artikkelin keski-ikä lasketaan, ei ainakaan itse tornimuuntamoiden rakennusvuosista kun tiivistelmässä oli ”8 tiilikoppimuuntamoa (keski-ikä 50 vuotta)”. Hahmotan jokseenkin nuo yksilöt ja käytännössä kaikki oli rakennettu joko ennen 1960 tai pari vuotta sen jälkeen. Sillon keski-ikä hyppäisi käytännössä ainakin 10 vuotta korkeammaksi.

Alaa aivan täysin tuntemattomana, en todellakaan tiedä, kuinka usein on tapana vaihtaa itse muuntaja vai onko kyse jostain muusta modernisoinnista, jonka perusteella ko keski-ikä on laskettu.

Artikkelista jää tietty se fiilis, että Caruna suorastaan ylpeilee tätä modernisointihankettaan ja kyllähän se varmasti sitä onkin kaikin puolin (käyttövarmuus, kierrätys), eikä nuo Espoon tuhotut yksilöt nyt välttämättä sieltä kauneimmasta päästä olleetkaan, mutta jos ovat yli 65 vuotta olleet paikallaan, niin olisi niille vielä voinu olla edes eläkepäiviä, vaikkei muuntamon roolia olisi toteuttaneetkaan.

Maksumuurin takana oleva juttu esim tästä Laaksolahti 434 muuntamosta https://www.hs.fi/kaupunki/espoo/art-2000009231516.html oli yksi saneerauksen alle joutuneista. Siinä seki kerkesi olla 62 vuotta paikallaan ja tosiaan paljon ryhdikkäämpi kuin moni muu vielä jäljelle jäänyt
13.10.2024 21:57 <Make> Ainakaan Keravalla ei taida montaa tiilikoppia enää olla, yhden löysin kerran vahingossa.

Muuntaja on ainakin säältä suojattu, että tarvitseeko se miten usein huoltoa/vaihtoa?
14.10.2024 11:30 <Jouko> "Espoon katukuvaan kätkeytyy tiilitorneja, joiden päivät on luetut. Kaupunkihistoriallisesti arvokkaille muuntajatorneille on vaikea löytää uusia omistajia. HS 30.11.2022

Historialliset punatiiliset muuntajatornit ovat hiljakseen katoamassa Espoon maisemasta. Kaupungissa on meneillään laajat sähköverkon uudistustyöt. Ilmajohdot alkavat olla menneisyyttä, maanalaiset kaapelit tietävät vanhoille pylväs- ja tornimuuntamoille lähtöä. Tornit on rakennettu pääosin 1950–60 -luvuilla. Useimmat niistä ovat jääneet käyttöä vaille ja tyhjiksi sitä mukaa kun sähköverkkoa on uusittu. Useiden tornien vanhat rakenteet ovat rapautuneet huonokuntoisiksi ja niiden kunnossa pitäminen on työlästä, toteaa verkoista vastaava aluejohtaja Jukka Ihamäki tornit omistavasta Caruna Espoosta puhelimitse. "Jos niitä halutaan käyttää jatkossa, ne on pidettävä sellaisessa kunnossa, että katto pitää vettä, seinät pysyvät pystyssä ja etteivät ole vaaraksi ihmisille eivätkä laitteistolle.” Ihamäen mukaan sähkönsiirtoyhtiöllä ei ole varsinaista systemaattista ohjelmaa, jonka mukaan tiilitorneja puretaan. Muuntajatornin kohtalonpäivä koittaa, kun se tulee sähköverkon uusimisprojektin myötä vastaan. ..."
14.10.2024 11:36 <Jouko> "Myös Espoon kaupunginmuseossa on pantu merkille historiallisten ja teollisuushistoriallisesti arvokkaiden tiilitornien katoaminen maisemasta. Nehän ovat tiettävästi kaikki saaneet purkutuomion. Se on tietenkin harmillista. Toisaalta ymmärrän hyvin omistajaa. Viimeinen asia, minkä liikelaitos haluaisi, olisi pitää yllä sellaista, josta on sille kustannuksia mutta ei käyttöä”, intendentti Jyri Vilja Espoon kaupunginmuseosta sanoo. Tornit ovat rakenteeltaan kahdenlaisia riippuen siitä, onko rakennuttaja ollut Helsingin Sähkölaitos vai Malmin Sähkölaitos. Edellisen yhtiön mallin on suunnitellut arkkitehti Yrjö Dunderfelt ja jälkimmäisen insinööri Einar Juslin. ..."

"... Intendentti Jyri Viljan mukaan Caruna tarjosi tiilitornia Westendistä Espoon kaupungille, mutta kaupunki ei halunnut ottaa rakennusta kontolleen. Vilja mainitsee mahdollisista kiinnostuneista lähinnä kaupunginosien asukasyhdistykset. ”Jos joku haluaa ottaa niitä haltuunsa, olemme Carunassa valmiita keskustelemaan. Tähän mennessä ei halukkuutta juurikaan ole löytynyt”, Jukka Ihamäki sanoo."

Viimeisestä päätellen myös yksityiset henkilöt voinee hankkia oman muuntamon.

© Janne Määttä 2004-2017