<< ^ >>

Kuva 040.jpg

110/20 kV Joutsenon muuntoasema Joutseno 10.05.2006
Kuvaaja: Lauri Pekkarinen

26.01.2011 09:17 <Mikko Koho> Kemiralta ois kiva käydä kuvaamassa kenttää mutta se on surkeassa paikassa, herättää todennäköisesti epäilyksiä jne.. Ja jos Kemiralta sais sisältä kuvia niin vielä mielenkiintoisempia. Voi olla vaan että kamera ei kestä. Erittäin merkittävä osa sähköstä (kymmeniä, ellei jopa yli sadan) megawatin teho ajetaan pienjännitteiseksi tasavirraksi. Kiskot on todella järeät (ymmärrettävästi) ja magneettikentät sitä tasoa et atk-laitteet pitää olla valvomoissa faradayn häkeissä, eli laatikko mistä on etusivu auki. Muuten esim. kuvaputkinäyttöjen kuvat menis heti käyttökelvottomiks.
26.01.2011 13:33 <Jouko> Oliko se nyt vaunut.orgissa kun oli ollut joku museoajo Kemiralle Siilinjärvellä, niin ulkopuolelta otetussa kuvan kommenteissa luki että siellä ei saanut kuvata, mutta ulkopuolelta vaikka teletötteröllä kylläkin... Sama koskee varmaan sähköasemaakin.
26.01.2011 18:56 <Mikko Koho> Tuo Kemira (ex. Finnish Chemicals) on kyllä sellainen paikka kaikin puolin että sen viereen en kyllä kameran kanssa mene heilumaan. Periaatteessa saisi kyllä kuvata mutta esim. Olkiluodossa Arto Lauri kumppaneineen on saanut monet kerrat vartijat kimppuun. Välillä ovat todenneet että eivät voi puuttua asiaan mutta silti olen 100% varma että naamat, nimet ja valvontakameroiden kuvat ovat tallessa. Laki on vielä siitä hölmö että jos palokunnan edustaja ottaa kuvan tulipalopaikalta, niin se todennäköisesti luokitellaan viranomaisasiakirjaksi ja on hyvin paljon mahdollista että sitä sitoo salassapitovelvoite, toki poikkeuksiakin on. Sitten taas jos ohikulkija ottaisi ihan saman kuvan niin se on vapaata riistaa. Samanlainen idioottimaisuus oli insuliinisurmaajan itsemurhassa. Poliisi ja vankeinhoitoviranomaiset saivat kyllä antaa niin tarkat tiedot tapauksesta että henkilö ja tekotapa eivät jättäneet kenellekään uutisia seuranneelle mitään epäselvää, mutta nimeä tai kuolinsyyntutkinnan lopputuloksia ei saa antaa ulkopuolelle.
26.01.2011 21:56 <Pekka> Mitä väliä sillä on jos jollakin tötterötukalla on sun kuva valvontakameran nauhalla tai nimi tiedossa, ei se sillä tiedolla mitään tee vai pelkäätkö että se tulee ja polttaa sun mökkis ?
27.01.2011 02:57 <Mikko Koho> Pekka hyvä, asiat kannattaa miettiä loppuun saakka. Toki aina se ei ole mahdollista eikä etenkään täysin loppuun asti, ihminenhän on inhimillinen eläin, mutta yleensä kannattaa ainakin yrittää. Otappa huviksesi kartta (löytyy netistä helposti) ja ala katsoa. Ja jos ei riitä niin ilmakuva avuksi. Mitä huomaat? Ensinnäkin, laitokselle johtaa kaksi tietä ja porttia. Jos jätät kummallekaan auton niin tulee pirunmoinen kävelymatka kentälle varsinkin talvikelissä. Muistaakseni lähellä ei kulje juuri kevyen liikenteen väylästöä. Seuraava vaihtoehto on jättää auto VT6:n mastonsuoran laitaan. Siitä pääsisi kyllä kätevästi johtokatua myöten kohteeseen mutta ongelmana on vain se että palatessasi huomaat sakkolapun olevan ikkunassa. Tai sitten juuri kuvaa ottaessasi kännykkään soittaa joku 071- tai todennäköisemmin tuntemattomasta numerosta ja vastattuasi huomaat puhuvasi poliisin kanssa joka kysyy että mitä helkkaria tämä auto täällä tekee. Ja taas tulee sakot, poliisi ei välttämättä ymmärrä niin fanaattista harrastusta. Tai sitten soiton sisältö on että ohi ajava auto on kolhinut oman auton. Kolmas vaihtoehto olisi ajaa auki olevasta portista vauhdilla sisään ja toimia nopeasti. Securitas-kyltti vie kyllä kaikki halut yritykseltä ja jos pimahtaisin niin pahasti että tekisin ko. tempun niin voin olla varma että kuvat eivät päädy nettiin ja vähintään sakot tulee. Liian kallis harrastuskohde ottaen huomioon oman tulotason..
27.01.2011 03:03 <Mikko Koho> Yksi vaihtoehto vielä jäi. Hommaan autooni venäläiset kilvet ja laitan hätävilkut päälle. Kätevästi saa parkkiin tien laitaan mutta palatessa voi olla pieniä kommunikaatiovaikeuksia poliisin kanssa. Kielitaito kun ei venäjän osalta ole ollenkaan hääppöinen.
27.01.2011 10:58 <Mikko Koho> Ja jos poliisin kanssa joutuu tekemisiin niin on todennäköistä ainakin minun tuurilla että kyydissä on Poliisit-sarjan tai Poliisi-TV:n kuvaaja. Sen jälkeen julkisuutta tulisi ja voisi olla että calm/Janne joutuu miettimään kaistat, palvelimet ym. uudelleen.
03.02.2011 19:42 <Jouko> Tämä oli se kuva jossa mainittiin valokuvauskiellosta Kemiralla: http://vaunut.org/kuva/49573?m=1&paik=siilinj%C3%A4rvi&liikp1=555
04.02.2011 03:15 <Mikko Koho> Jos kiinnostaa mitä entisellä Finnish Chemicalssilla, nyk. Kemira, Joutsenossa tehdään niin laitan pari linkkiä. Nämä eivät toki ole kyseisestä laitoksesta mutta antavat osviittaa mitä sisällä voi olla. Laitan linkit sekä kiireisille että vähemmän kiireisille.
Tuossa näkee miten kloori, josta nykyään suurinosa vedyn kanssa poltetaan suolahapoksi, syntyy. Nesteklooria toki pakataan pulloihin ja tynnyreihin mutta käsittääkseni säiliökuljetukset ovat loppuneet (onneksi) aikaa sitten.
http://www.eurochlor.org/animations/membrane-cell.asp Membraanitekniikka on todella modernia. Joutsenon laitos on vuodelta 1984 mutta silti tekniikan etukärjessä. Euroopan klooriteollisuus, joka käyttää suurimmilta osin elohopeaa, on päättänyt lopettaa elohopean käytön pikapuolin ja on suoraan sanottuna kusessa sen kanssa että saavat homman vastuullisesti tehtyä. Jenkkilässä käytetään pääasiassa diafragmamenetelmää mutta siellä ongelmana on elohopean sijaan asbesti. Osa kloorista tehdään hypokloriitiksi siten että ajetaan klooria lipeään. Periaatteessa tuloksena pitäisi olla lähtöainetta eli suolaa mutta kun prosessia seuraa tarkasti niin reaktio jää puolitiehen ja lopputulos on toivottu.
Lisäksi tehdas tekee kloraattia, kloraattitehdas on startannut muistaakseni 1977. Siinä homma on yksinkertaisempi. Periaatteessa ajetaan sähkö suoraan yksinkertaisessa kennossa suolaliuoksen läpi jolloin vety poistuu ja reaktion lopputulos on kloraattia joka joko kuivataan tai myydään liuoksena. Toki prosessi on huomattavasti monimutkaisempi mitä tässä on mahdollista kertoa.
Jos kiinnostaa enemmän niin tässä luettavana BAT (Best Available Technology) asiakirja:
ftp://ftp.jrc.es/pub/eippcb/doc/cak_bref_1201.pdf
Laitoksen ympäristölupa:
http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=12799&lan=fi
Ja muutos siihen, ylijäämävety ajetaan nykyisin ilmakehän sijaan suurimmilta osin voimalalle jolloin saadaan sähköä ja prosessin höyry:
http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=24550&lan=fi
En tiedä olivatko Kemira ja Finnish Chemicals tuon Siilinjärven kuvan ottamisen aikaan yhdessä mutta joidenkin firmojen, kuten FC:n, nuiva kanta kuvaamiseen tulee hyvin esille firman historiassa. Aikoinaan Euroopassa oli kloorikartelli, eli kloorimarkkinat oli hyvin tiukkaan jaettu muutaman firman kesken. Suomen klooriteollisuutta aloitettaessa tuli sota siitä että kuka ottaa markkinat. Toimijoita taisi olla ainakin Solvay, IG Farben ja ICI. Lopulta saivat sopimuksen jossa pari firmaa tekivät yhteisyrityksen. Sitten tuli vääntö siitä millä tekniikalla laitos tehdään. Lopputulos oli se että vaikka yritys oli yhteinen niin toisen firman ihmisillä ei ollut mitään asiaa laitoksen prosessitiloihin, niin salaista naapurin tekniikka oli. Sen jälkeen ongelmaksi tuli Kuusankosken klooritehdas. Sen saivat painostettua niin että tekevät omat kloorit ja hyvin rajoitetusti myyvät ulos mutta eivät rupea kilpailemaan FC:n kanssa. Oulun tarinaa en tiedä. Vielä nykyäänkin yhteistyötä kyllä tehdään paljon mutta silti oman reviirin vahtiminen on tiukkaa.
28.02.2012 22:14 <Jouko> Mikko; ei tuo Joutsenon tehtaan sähökenttä nyt niin mahdoton ole ikuistettavaksi. On niitä mahdottomimpiakin, jos ulkokentistä puhutaan :) Meinaatko myös että kaikilla Kemiran laitoksilla olisi tiukat ohjeet kuvaamisesta, että ei pelkästään mainituissa? Voihan sitä laittaa postia eteen päin asiaa kysyäkseen...
28.02.2012 23:18 <Mikko Koho> Jouko: sanotaan näin että näillä kylillä juttu kiertää ja mitä olen kuullut niin ainakin aikoinaan tehtaan porukasta osa oli sellaista että parempi kun ei häiritse. Kerran kävin tehdasvisiitillä vuonna miekka ja kivi ja silloin esittelijä totesi että vahtivat rajoja ja joskus ovat "kovistelleet" aidan takana olijoita. Nyt en sitten tiedä, kuulemma tuollakin on sama kuin monessa muussa paikassa eli paljon porukkaa lähtee tai on lähtenyt eläkkeelle ja sukupolven vaihdos on väistämätön. Eli nyt en tiedä senkään vertaa, varsinkin yrityskauppojen jälkeen, että minkälaista sakkia siellä on duunissa.

© Janne Määttä 2004-2017