11.11.2012 13:41
<Tuomo Y>
Valokaapelia ei voida jatkaa ”suoraan montunpohjalla” varsinkaan huonolla tai kylmällä kelillä, sillä hitsausjatkoskone vaatii kohtuullisen stabiilit olosuhteet. Siksi valokaapelijatkosten yhteydessä myös ylimääräistä kaapelia, että jatkoskotelo saadaan sisälle erityiseen jatkosvaunuun tai lämmitettävään telttaan, jossa on riittävän lämmintä ja kuivaa. Jatkoskotelon sisään ei myöskään saa jäädä kosteutta.
Valokaapelin kuidut ovat puhdasta lasia (125 um) ja lasihan kestää ”kohtuullisesti” rasitusta; vetoa ja vääntöä. Mutta aina syntyy ns. mikrohalkeamia, jotka saatavat aiheuttaa katkeamisen tai murtuman vasta ajan saatossa esim. lämpötilamuutosten tai uuden rasituksen yhteydessä. Siksi tuollaisessa kaivinkoneella tehdyssä kaapelinhaussa on syytä vaihtaa kaapelia se sata metriä, että varmasti saadaan
riskialtis osuus pois.
Netissä löytyy ”valokaapelialan kulttiteos” Helkamalta… kirja on kymmenen vuoden takaa, mutta perusasiat ovat edelleen voimassa. Uudempaa kirjallisuutta löytyy paperimuodossa.
http://helkamabica.fi/pdf/FlashCord-fi.pdf
Tuota ”kuitu sydämeen” – juttua pidän juttuna, jonka todennäköisyys on olematon… yhtään tositarinaa en ainakaan tiedä… kuidun pätkän pitäisi osua aika isoon suoneen, jotta se voisi liikkua. Mutta ihon alle se menee tosi helposti ja pistelee pitkään. Ja kun on näkymätön, niin lähes mahdoton poistaa. Ja esim. silmään mennessä voisi aiheuttaa tuhoa. Jatkosten tekijoillä on yleensä suljettavat purkit noita kuidun pätkiä varten.