04.05.2011 22:47
<Jouko>
Kaikkihan oli hyvin silloin 50 vuotta sitten, ei silloin ajateltukaan että nykyiset ylävirran kalasukupolvet menehtyisivät joskus. Noissa Ylen kommenteissa ''viherpiipertäjät'' kauhistelivat että vapaita koskia pilataan tahallisesti vesivoimaloilla. Eipä niitä ole nyt viime vuosikymmeninä juurikaan uusia tullut, joten ihan turha on jupista että menevät pilaamaan kutujoet yms. Ne voimalat on tehty jo vuosikymmeniä sitten, ei ne mitään uusia ilkikurisia tekoja ole. Kumma kun jotkut ei voi sitä käsittää... Eikä se padon purkaminenkaan käy joenvarren asukkaille ollenkaan, kun yläjuoksulla vesi laskee, niin laiturit jää kuiville, veneillä ei enää pääse matalikossa ja yläjuoksun lampien/järvien pinnat laskevat jopa rajusti. Alajuoksulla vesi sitten tulvisi pelloille, teille, pihoille ja jopa kaupunkeihin...
03.05.2012 02:01
<Jouko>
Masinistien keskusteluista (("Kotitarvevesivoimakeskustelu")) tuli kys. Korkeakosken voimalasta hajatietoja esille itse 'myllärin' kirjoittamana ja tässä lainattuna otteita niistä: "Voimalan sähköinen puoli on uudistettu 1954. Turpiinina on alkuperäinen avokammio/vaaka-akseli Francis imuputkineen. Putouskorkeus on 6,5 metriä. Melko korkea vanhaksi padoksi."
"Nyt generaattorina on vanha 55 kW:n Strömbergin oikosulkumoottori. Turpiinin teho riittää työntämään 31 kW verkkoon päin. Talon oma kulutus päältä pois ja ylijäämä verkkoon paikallisen sähköyhtiön ostettavaksi. Vuosituotanto näin hyvänä vesivuonna 255 MWh."
"Voimalan käynnistys sähkökatkon jälkeen tapahtuu seuraavasti. Generaattori on irti verkosta. Lisätään turpiinin avulla varovasti kierroksia tavoitteena noin generaattorin nimelliskierrosluku. Kun tämä on saavutettu kytketään generaattori verkkoon, jolloin se asettuu käymään nimelliskierrosluvullaan ja tahdistuu samalla verkkoon. On siis yhden kontaktorin verkosta saamansa pitojännitteen varassa. Sitten lisätään turpiinin avulla kierroksia, jolloin generaattorin jättämä menee miinusmerkkiseksi, virran suunta muuttuu ja generaattori alkaa työntää pätötehoa verkkoon ja ottaa samalla magnetointinsa loistehona verkosta.
Sähkökatko, pikakytkentäkin, aiheuttaa pitokontaktorin avautumisen, jolloin generaattorilta putoaa kuorma pois ja se ryntää turpiinin avustamana ylikierroksille. Tällöin alkuperäinen seppien rakentama keskipakosäätöinen laukaisujärjestelmä pysäyttää turpiinin. Uudelleenkäynnistäminen tapahtuu, verkkojännitteen taas palauduttua, "myllärin" toimesta, ei automaattisesti."