230 V
Levillä kolmen lapsen kuolemaan huhtikuussa johtanut tulipalo syttyi lattialämmityksestä, kertoo Onnettomuustutkintakeskus (Otkes).
Varsinainen tutkintaselostus valmistuu loppusyksystä.
–  Palo syttyi lautalattian alla olleesta sähkötoimisesta lattialämmityksestä.
Lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty virheitä. Kaapeli oli taivutettu liian tiukalle mutkalle ja kiinnitetty kaapelin eristeitä vaurioittavalla tavalla.
Näiden vaurioiden johdosta kaapeli vikaantui ja sytytti sen läheisyydessä olleen puun, kertoo tutkinnanjohtaja Kai Valonen tiedotteessa.
Kuvassa näkyy ettei kaapeli ole betonin sisällä vaan raudoitus verkossa, asennustapa on väärä jonka kuva ikävästi paljastaa.
Valokaarisuoja olisi estänyt onnettomuuden. Vikavirtakytkinhän tuossa on pakollinen joka ei nyt ole estänyt tulipalon syttymistä. Lopullisessa Onnettomuustutkintakeskuksen raportista se selviää oliko vikavirtakytkin asennettu ja oliko se ehjä.
Aikaisemmat mökin vuokraajat olivat jo raportoineet ongelmista sähköjärjestelmässä, joka on voinut aiheuttaa
vikavirtakytkimen ylimmääräiseen käyttöön ja sitä kautta vikavirran vioittumiseen.
Kaikkien mökkiään vuokraavien olisikin syytä tarkistaa vikavirtakytkimien toiminta ja uusia ne ammatilaisen asentamina tarvittaessa. Vuokrakohteissa joissa asukkaat vaihtuvat usein olisi oltava valokaarisuoja lisänä, se on pieni investointi menehtyneen ihmishengen rinnalla.
Vuodelta 2019. Levi
09.05.2019
Kuvaaja: Marko Vanhanen
10.05.2019 10:20
<Marko Vanhanen>
Suuria Seisovia Pylväitä palvelin kirjoittaa kuvaajaksi kuvan esille asettaneen henkilön nimen, minä en ole kuvaa ottanut vaan se on lainattu Helsingin Sanomien verkkojulkaisusta 10.5.2019.
Alkuperäisen kuvan on ilmeisesti kuvannut Onnettomuuslautakunnan tutkija.
10.05.2019 16:43
<Mikko Koho>
Mitähän tekijänoikeutta koskevat lait ja asetukset sanovat toisten ottamien kuvien levittämisestä?
10.05.2019 17:02
<Marko Vanhanen>
Koska tällä palvelimella kuvaajaksi merkitään aina kuvan näytille asettaja olen asian maininnut ensimmäisessä viestissäni. Asian on silloin selvä mistä kuva on peräisin.
Kuvan alkuperääkin tärkeämpää on saattaa sähköasennukset turvallisiksi käyttää.
Analysoituani kuvaa näen siinä eristysvillojen päällä olevan raudoituksen jossa lämmitykaapelit ovat olleet nippusiteillä kiinni. Nippusiteet haurastuvat ja antavat periksi, ei niitä tässä saa käyttää. Varsinkin tuon puuttuvan betonin takia. Oliko alunperin tarkoitus valaa betoni joka on jäänyt pois vai oliko ihan alunperin rakenne tuollaiseksi tarkoitettu.
10.05.2019 17:07
<Juippi>
On kyllä erikoinen asennus. Kipsilevyjen väliin olen nähnyt kaapelin asennettavan.
10.05.2019 17:47
<Juippi>
Eipä taida ollakaan erikoinen. Devin ohjeessa on esitetty tuollainen asennus. Kaapeli kiinnikkeillä verkkoon villan ja lattialaudan väliin.
10.05.2019 20:56
<Make>
Tuollaista asennusvirhettä on vaikea todeta ainakaan silmämääräisesti enää myöhemmin. Jos mittaamalla tuntuu olevan kunnossa, harva tuskin alkaa lattiaa purkamaan. Jossain luki, että rakennuslupa olisi myönnetty 1998, oli kai silloin jonkin verran vikavirtasuoja jo käytössä.
11.05.2019 11:34
<Keijo>
En ole ikinä tarjoutunut tekemään kenellekään tuollaista asennusta, missä lämpökaapelit on paljaana verkon päällä puulattian alla. Devin ohjeessa tuo tosiaan mainitaan mutta tuon tekemisessä pitäisi olla erittäin huolellinen mm. suojaetäisyyksistä. Kipsilevyyn tehty uritus + lattialämmitystasoite on ainakin paloturvallisempi vaihtoehto.
11.05.2019 11:40
<Keijo>
Tuossahan voisi käydä myös silleen, että hiiri pääsee nakertamaan kaapelin lähes poikki, jolloin vikaantuneeseen kohtaan syntyy niin ohut kohta, että kaapeli ylikuumenee siitä ja sytyttää puurakenteet palamaan. Kerran olen todennut vastaavanlaisen poikkipalamisen ohuessa saneerauskaapelissa. Eristysvastus L+N-PE välillä ääretön mutta L-N välillä kaapeli näyttää ääretöntä vastusmittauksessa eli poikki oli. Vikurikaan ei toiminut koska ei ollut maavuotoa, johto oli vaurioitunut asennuksessa ja palanut poikki tästä vauriokohdasta.
11.05.2019 16:46
<RicuP. >
Muistan myös, että Enston lattialämmityskaapelin ohjeessa oli, että kaapeli vaan puulattian alle ja kolot puuhun kaapelia varten ja pelti puun ja kaapelin väliin. Toisaalta sama kaapeli pitää asentaa valussa tarpeeksi syvälle, että lämpö johtuu hyvin kaapelista pois. Toteutustapoja tuntuu olevan monia. Yksi on, että kaapeli tupla kipsilevyn päälle ja tasoitteet ja lattiapinta siihen päälle. Urien tekeminen kuulostaa aika työläältä.
Ei tuohon aikaan ollut vikiksiä, kun ulkopistorasioissa ja kosteissa tiloissa, eikä tattialämmityksessäkään, kun kosteissa tiloissa.
Vika kyllä kuulostaa vähän oudolta. Liekö sähköissä muutakin hämärää, esim nollavikaa..
11.05.2019 20:29
<Make>
Vuosituhannen vaihteessa Kalajoella oli melkoinen termostaattiasennus uudessa vuokramökissä. Se oli jostain syystä laitettu keskukseen, vaan miten. Oli kojerasiaan tarkoitettu malli, joka oli kai johtojen varassa keskuksen kannen alla. Etulevy säätönupin kohdalta pilkisti din- aukosta. Siihen kun koski, koko laite painui sisään, eli ei ollut mitenkään kiinni. Ei kai ollut din- kiskotermostaatti tuttu laite kyseiselle asentajalle. Ja vielä vuokramökissä.
15.05.2019 00:56
<Juippi>
Kuvaksi vaihtui se pa*kempilaatuinen, mutta eiköhän tuostakin selvää saa. Tahi sitten ei.
Noheva lappalaisjournalistihan kävisi kuvaamassa itse paremman yön hiljaisuudessa (vinkki).
17.05.2019 21:46
<Pekka>
Ei tuossa välttämättä ole mitään vikavirtaa maihin edes mennyt. Jos kaapeli on laitettu liian jyrkälle mutkalle tai kiritetty liian tiukalle nippusiteillä niin kyseiset kohdat todennäköisesti kuumenevat enemmän kuin muu kaapeli ja aiheuttavat näin palovaaran puun kanssa.
18.05.2019 12:44
<muhentaja>
Näinpä justiinsa. Ja termostaatin anturi X metrin päässä ei tiedä tilanteesta yhtään mitään.
18.05.2019 22:58
<Make>
Onkohan tuossa huone- vai lattiatermostaatti ? Eipä lattia-anturi taida oikein toimia ilman betonivalua.
27.11.2019 22:16
<Make>
Jaa, että tee se itse- mies on ollut mahdollisesti asentamassa.