<< ^ >>

DSC_0175.JPG

230 V Hyvää vappua! Porvarilliset sähkökalusteet. Näitä ei näe työväen asunnoissa:) 1-kytkin merkkivalolla ja painike. Kalusteet on Strömfors Domino Pronssi. Vuodelta 1984. Jossain 14.04.2018
Kuvaaja: Ricu Pelkonen

30.04.2018 21:23 <Make> Tuo painike on jotenkin oudon oloinen. Yleensä taitaa olla opaali nappula. Ehkä tuo on valittu keskiölevyn värin takia.
30.04.2018 21:30 <RicuP. > Juu, tuo on tuollainen prismakuvioinen kirkas.
01.05.2018 21:23 <Make> Noissa on kai sellainen vihreäkantinen koneisto? Harvemmin on sitä osunut kohdalle. Taitaa saada ruuvi- ja jousiliittimillä.
03.05.2018 18:32 <RicuP. > Juu, semmoinen vihreä nelinapainen on. 2-os pistorasian runko tosin on sama kuin vanhassa Vakio sarjassa, tosin ei niin kovaa valkoista muovia, normaalimman vaalean ruskean sijaan.
07.05.2018 22:54 <RicuP. > Tuli nyt ensimmäistä kertaa asennettua reippaampi erä nykyisiä "Strömfors" tai Schneider Exxact kalusteita ja täytyy sanoa, että on surkeaksi mennyt..

2-os vino sukossa ruuviliittimet korkkaa. En ole ennen saanut korkattua minkään merkkikalusteen ruuviliittimiä. Edes Etmanissa eivät korkkaa, mutta tuossa jo normaalin kiristyksen kanssa saa olla varovainen.

Peitelevyjä pitää olla nykyisin useampaa sorttia. 2-os vinosukon kehys ei sitten käynytkään pintakoteloon. Kotelon reunat ei mene kehyksen reunan taakse kuin puoli väkisin.

1-os upposuko runko aivan järkyttävän kokoinen molisko. 1-os sukot yleensäkkin hankalia, kun ovat syviä ja tämä koko ei kyllä auta asiaa.

2-os läppäsuko aivan surkea. Ei ole kiinnitysmahdollisuutta, kuin yksillä reunoilla. Runko taas eri ja sen jousiliittimissä ei tahdo johtimet pysyä työnnettäessä kojerasian sisään. Otettaessa kojerasiasta ulos ja hieman kääntämällä johtimet ponnahtaa ulos. Tiiviste ei pidä, kuin saumattomassa kaakelissa. PE liitin niin reunalla, että siihen kytketyt johtimet tulee rasian ruuvitolppia vasten.

Normaali pintakotelo vetelä. Taipuu mukana, kun tulppaa vetää sukosta.

Parista ihan pakasta vedetyistä vinosukoista puuttui toinen keskiölevyn ruuvi ja paikallaan olevat olivat kierretty vain holkkiniitin verran, eikä sen läpi.

Lisäksi katselin huvikseni, että on melkoinen maailmanmatka tuo kalustesarja. Peitelevyt olivat nimittäin tehty mallista riippuen Puolassa ja Virossa, 1-os suko Saksassa, vinosukot Tanskassa, mutta taas normaalit sukot Puolassa. Merkinantokojeet Ruotsissa ja Kiinassa ja kaikki siis samaa kalustesarjaa. Tämä nyt vahvisti sen, mitä kalustetta en ainakaan itse valitse.
08.05.2018 22:13 <Make> Noita Exxact vinosukoja laitettiin johtokanavarasioihin silloin, kun Suomessa valmistusta lopeteltiin. Ei niissä silloin tainnut vikoja olla. Olikohan vielä Made in Finland.
Tuollaisen läppäsukon olen kerran vaihtanut jakorasiamallin Strömfors Vakio upposukon tilalle. Se nyt oli muutenkin askartelua, mutta rasiassa oli ainakin tilaa... Siinä oli vaneriseinä, joka vaikutti tasaiselta. Nuo uppo IP44 tuplasukot ovat melkoisen ahtaita keksintöjä varmaan joka merkillä.
11.05.2018 19:22 <RicuP. > Nyt ilmeni tuosta tupla läppäsukosta semmoinenkin juttu, että kun on tupla 2,5mm johtimet ja painaa runkoa rasiaan, niin valkoisen osan kiinnitysklipsit pettää ja runko leviää käsiin..

Se ahdas suko on 1-os suko. Koneisto on niin mahdottoman iso, että ei oikein perus AU3.2 rasiassa tahdo kääntyä. Lisäksi jos yhdistelmän rasiat hieman heittää, ei tuo anna yhtään pelivaraa.
Miksiköhän pitää olla kahta eri 1-os runkoa? Mikähän vika oli siinä Strömforsin, oliko S20 vai S30 rungossa?

Sama 2-os sukoissa, että se kapea runko olisi ollut paljon parempi, kun liittimet on sivuilla eikä päädyissä. Onko se uusi runko tehty tosiaan vain kahden lisäliittimen takia, jota ei koskaan mihinkään tarvitse..

Paras runko on nyt ABB:lla. Se on pieni ja on haaroitus mahdollisuus, joka on paljon käytännöllisempi, kuin jotkin lisäliittimet.
11.05.2018 22:59 <Make> 2x 2,5 on aina haastava...
Onkohan nuo rungot ehkä eri alihankkijoiden tai jotakin. Pistorasian lisäliittimet ovat vähän outo keksintö, kytkimissä niitä enemmän tarvitsee. Myös Etmanin pinnallisessa sukossa taisi olla haaroitusmahdollisuus, juuri laitettiin sellaisia keskuksiin.
15.05.2018 18:16 <RicuP. > Haaroitusmahdollisuus on erittäin hyvä ominaisuus. Etmanin 2-os sekä jousi-, että ruuviliittimellisissä on haaroitus. On myös 3-os europistorasiassa.
Varsinkin pintakytkimissä lisäliittimet on hyvät, mutta sukoissa niillä ei tee mitään, ellei ole joku 3~ ryhmä, mutta ei ole vielä tullut semmoista vastaan. Lisäksi kun kytkee, niin joskus saattaa vahingossa mennä N ja L niihin lisäliittimiin, kun ovat samoilla kohdin, kun toisessä päässä on L/N.

1-os sukossa lukee Merten, muissa Schneiderin logo.
Exxactin maailmanmatka jatkuu.. Ovikoje made in Norway, datarasia Latvia, uudempi erä 2-os peitelevyjä Denmark, kun vanhemmat oli Estonia. Potentiaalintasauspistorasia taas on saksalainen ja sisällä lukee Jung!
15.05.2018 22:03 <Make> Tuota olen miettinyt, että kuinka usein johtimet livahtavat noihin lisäliittimiin. Osat varmaan lentelee, jos pistorasiassa yrittää ketjuttaa 5x 2,5 mm2...

Liekö nuo kojeet niiden firmojen, jotka Schneider on ostanut. Merten on yllättäen Schneider- konsernia. Snaikun keskuskomponenteissa lukee kyljessä myös alkuperäinen valmistaja, vaikka kontaktoreissa Telemecanique ja automaateissa Merlin Gerin.
16.05.2018 20:15 <RicuP. > Onnea sille insinöörille, joka on kuvitellut tuota suunnitellessaan, että yhteensä 10kpl 2,5mm johtimia joku tuohon tunkisi. Se runko ei tosiaan tulisi sitä edes kestämään. Jo 6kpl on niin rasittava asentaa useampia, että tehtiin kaikki siivouspistorasiat suosiolla päättyviksi. Nuo useimmat 2-os sukot oli päättyviä jo muutenkin, kun syöttö tulee kaapelihyllyltä ja haarat joka rasialle.

Myös Ensto Diana Led 40W DALI valaisimen liitäntälaite oli yhtä tuskaa kytkeä ja niitä tuli varmaan lähelle sata ja kaapelina 5x 2,5 ja ketjuun kaikki. Dali kulkee mustassa ja harmaassa.

Täältä löytyy vanha täys paketti Merlin Gerin 3~ stotseja. Lukee Multi9 C63H Type U. Valmistettu 06.08.96. Hinta 30mk/ kpl. Vanhan asuntoni Eloram ryhmiksessä oli myös Merlingerit.
16.05.2018 22:18 <Make> Jossain lista- asennuksessa voisi onnistua, jos runko tulee pohjaan kiinni ennen kytkemistä. Myös 1- os suko 2,5 johdoilla on kokemuksesta ikävä yhdistelmä.

Diana näkyy olevan kattolevyn näköinen malli. Liitäntälaite on kai erillinen?

Multi9 on kai juuri se vanhempi kulmikas malli. Nykyiset ovat vähän pyöreämpiä.
16.05.2018 23:27 <RicuP. > Nyt on joku aika sitten tullut Jussi sarjaan uusi lista-asennus 2-os suko. Siinä runko on valmiiksi pohjassa kiinni ja johtimet kytketään edestä. Runko on sama, kuin pinta kalusteissa. Muitakin parannuksia tuli entiseen verrattuna. Sisään saa jopa vedonpoistonysät.

Diana on ns. Moduulivalaisin, joka vain nostetaan normaalin 60x 60 kattolevyn tilalle. Siinä on Tridonicin multi liitäntälaite, joka on pikaliittimellä johdon pätkän päässä. Liitäntälaite on kyllä tarkoitettu 5x kaapelin ketjuttamiseen, mutta siitä tahtoo tila loppua.
Siellä HYS:ssa onkin vähän erikoisempaa valaistustekniikkaa. Käytävillä on nimittäin nuo Dali himmennettävät Helvarin liiketunnistimineen. Potilashuoneissa Dali painikkeilla ja vielä värilämpötilasäädöllä, joka on Helvarin keksintö ja vaatii vain yhden Dali osoitteen. Sama toimistoissa ja vastaanottohuoneissa, mutta valaisimina loisteputkivalaisimen näköiset led vaijerivalot, jotka on Glamox Luxo, made in Sweden.

Jos tarkoitat Schneiderin valkoista pyöristetyllä etuosalla, niin siinä vikiksen testinapin reikä oli usein niin tiukka, että painettaessa saattoi jäädä pohjaan..
17.05.2018 21:47 <Make> Sellaisia upotettavia puolipallo Dali liiketunnistimia ollaan koteloitu eräälle vakiasiakkaalle. Kotelot pitää maalata mustaksi. Kyseinen asiakas tulee aina yllättäen ja kiire on olevinaan.

Sen huomaa, että kytkentätila on kortilla aika monissa laitteissa.

Schneiderin kojeita käytetään nykyään, enkä ole tuollaista vikaa huomannut. Ehkä se on korjattu. On tietysti erikseen koti- ja teollisuusarjat noistakin, ulkonäkökin hieman eri. Oliko testinappi toisessa ovaali ja toisessa kulmikas.
18.05.2018 18:35 <RicuP. > Jaaha. Dali tunnistimia ei tosiaan taida juuri olla pinta-asennettavia. Oliko Luxomatteja? Nuo mitä tuolla on käytetty on Helvarin, kuten painikkeet, jotka on englannin kamaa ja prseestä asentaa. Tunnistimia on kahta mallia, jossa toisessa jouset kiinnitykseen, mutta ovan niin vetelät, että kaapeli vääntää niitä monesti vinksalleen ja joutuu sitä taivuttelemaan. Toinen malli on "Multi", joka on vielä huonompi. Siinä ei ole jousia ollenkaan, vaan sivuilla muovilerpakkeet, joiden pitäisi puristaa tunnistin reijän reunoista. Käytännössä yksikään ei ole pysynyt ja ollaan jouduttu virittelemään ruuvit kiilaksi yläkautta kiinni.

On siitä jo muutama vuosi, kun oli tuo vika vikiksissä. Oli soikea nappi ja niitä oli lämmityskoteloissa.
18.05.2018 22:51 <Make> Helvareita ovat nekin, ilmeisesti 317 korkean tilan malli. Nuo ovat jousilla, ja niiden kiinnityspisteet ovat aika ulkonevat rungosta. Joutuu tekemään turhan ison reiän niiden takia. Maalaaminen on myös melkoista virittelyä, pahvimukia kai käytettiin linssin suojana.
18.05.2018 23:14 <RicuP. > No mikäs siinä. Kotimaista laatutyötä kuitenkin, jos koteloitakin tehdään:)

Jousellinen Helvar on 311 ja lerpakkeellinen malli on 312. Tuossa 311 mallissa ei sitten ole mitään vedonpoistoa ja kaapelinreikä on hehtaarin kokoinen, että siihen menee 2x 3x 2,5 kaapeli ilman että se puristuu. 312 mallissa on sentään nippuside vedonpoisto, joka on yhdellä ruuvilla kiinni. Vedonpoisto ei tosin toimi, koska suomalaista MMJ:tä ei saa niin jyrkästi taivutettua ilman että se taipuisi liikaa. Asennusohjeessa kaapelointi on KLM paksuisella narulla. Ohjeessa kuitenkin käsketään käyttämään verkkojännitteen kestävää kaapelia.
19.05.2018 23:14 <Make> Johonkin Fiboxin koteloon ne laitetaan. Tietysti pitää olla myös mustat tetit. Näköjään myös alkuperäinen pintakotelo on saatavana, miksihän se ei käy.

Välillä tulee myös Dali-toistimia 405 koteloitavaksi. Ne laitetaan meidän itsetehtävään peltikoteloon. https://www.helvar.com/fi/tuotteet/405/

Tuo 312 on myös tutun oloinen. Niitäkin on tainnut olla mustaksi maalattavana. Taisi olla erityisen mukava suojattava, kun noita reikiä on noin paljon. https://www.helvar.com/fi/tuotteet/312/

Tuota kaapelijuttua olen vähän miettinyt myös. Joku lattialämmityksen anturikaapeli voisi käydä. Keskuksen sisällä ollaan käytetty KLMA:ta, ei ole kukaan ainakaan valittanut. Jossain keskuskomponenteissa on SC- liitin, eli joku kaapelin kuoren häiriönpoiston liitin. Sitä ei kuitenkaan ole kaikissa ja ohje käskee käyttää tarvittaessa?

Ja kerran oli Defan seinävalaisimia, jotka piti saada puolestaan hopeanharmaaksi. En nyt muista nimeä, mutta saman tyylinen kuin Reflex 003: http://www.sahkonumerot.fi/4206445
20.05.2018 11:48 <RicuP. > Me jouduttiin kaapeloimaan nuo kaikki HHJ 2x 1,5 N kaapelilla. KLM ei käynyt, kun Dali kulkee verkkojännitteisten johdotusten ja laitteiden kanssa ja osin samoissa kaapeleissakin. KLM ei ole kuin muistaakseni 75V asti. Olisi kyllä voinut käyttää vaikka MSK:ta tai vastaavaa.

Dalissa on semmoinen häiriönsuojaus, että häiriöt ei vaikuta mihinkään, sillä laitteet ottavat signaalia vastaan vain silloin, kun väylän virta nousee esim. nappia painettaessa. Lisäksi signaalit ovat digitaalisia, että mikä vaan häiriö ei saa hyväksyttävää käskyä aikaiseksi. Pieni virta kulkee jatkuvasti väylässä, mikä estää ulkopuolisen brummin valtaamasta johdotusta. En oikein keksi, että mikä tarkoitus tuolla SC liittimellä olisi. Liiketunnistimissa SC liitintä käytetään esim ulkopuolisen painikkeen kytkentään.
20.05.2018 11:55 <RicuP. > Täällä kaupunki on paljon käyttänyt Defan noita valurunkoisia valaisimia lasikuvulla. Ovat tosin vanhemmat eh lampulla. Itsekin niitä jonkin verran asennellut. Uudemmissa 35W monimetalli, tai Led lamppu GX53 kannalla.
Joskus noiden laatikoissa oli arvontakuponkeja, joissa oli joku palkinto tarjolla. Mukana on myös aina pitkä Torx kärki, joita tuli kerättyä kymmeniä.
20.05.2018 22:17 <Make> Valaisin oli enemmän sellainen, että pohja ja päällinen on mustaa muovia ja kupu prismakuvioinen. Ei ole kai enää saatavana. Olikohan 70 W natikalla. Mihin pitkää torxia tarvitaan?
14.06.2018 19:13 <RicuP. > Torxia tarvitaan kuvun kehikon kiinnittämiseen.

Tulihan asennettua sairaalan vastaanottoon hyvinkin mielenkiintoiset toimistovalaisimet. Ovat kuin kirkkaat ikkunat karmeineen, jotka roikkuvat vaijereilla katosta. Kuitenkin, kun valot kytkee, niin lasi valottuu tasaisesti kokonaan, eikä läpi juuri näy ja näyttää ihan normaalilta opaalilasilta. Kaiken lisäksi niissä on vielä hyvä valoteho ja dali CCT:llä. Valaisimet ovat Fagerhult Combilume.
14.06.2018 22:24 <Make> Se Defa oli enemmän cargo- valaisimen tyylinen laatikko.

On erikoisen kuuloinen valaisin.

© Janne Määttä 2004-2017