<< ^ >>

Enermet.JPG

400/230 V Tänne tuli kai aika ensimmäisten joukossa etäluettavat mittarit. Mittari on Enermet E120Lt-3-o2i2-r. Mahdetaanko tuo lukea johtoja pitkin, kun antennia ei näkynyt. Tosin se voi ilmeisesti olla sisäänrakennettu. En ole kuullut, että näissä olisi ollut mitään vikaa. Vuodelta 2009. Kerava 27.11.2016
Kuvaaja: Niko Pajunen

12.12.2016 18:23 <Tertsua> Ovisilmäkö siinä on? :D
12.12.2016 21:15 <Make> Musta pyöreä on näytön selausnappi.
13.12.2016 10:27 <Mikko Koho> Imatran Seudun Sähkön ensimmäisen sukupolven Enermetit luettiin 20/0,4kV muuntamolta jossa oli GSM-luettava keskitin 0,4kV keskuksessa. Juuri kun asennusurakka oli päätöksessään niin alkoi uusi kun vanhimmat mittarit alkoivat olla elinkaarensa päässä..
13.12.2016 17:30 <Late> Verkkoluentainen malli on tämä, joo
13.12.2016 19:17 <Make> Ai 5 vuotta on olevinaan tuollaisen käyttöikä. Mekaanisia oli varmaan vielä käytössä "hieman" vanhempia.
13.12.2016 19:56 <RicuP.> Niitähän nyt vaihdellaan vähänväliä. On kyllä surkeaksi mennyt. Joskus aikoinaan mittareita korjattiin sähkiksen mittaripajalla, olivat kuulemma käytännössä ikuisia, kun välillä huolti. Nyt vaan suoraan roskiin kun tulee uusi malli ja luonto ja asiakkaat kiittää.. Toiset kantaa vastuunsa turhan kulutuksen hillinnästä, toiset ei.
13.12.2016 21:28 <Make> Alunperin täällä oli Enermetin kirkaskupuiset, siniharmaalla taustalla olevat mittarit vm. 1999. Taisi olla Made in Finland. 10 vuodessa ei tullut vikoja...
14.12.2016 00:26 <RicuP.> Oli vielä sitä aikaa, kun Suomessakin kannatti tehdä muutakin kuin sinkkiämpäreitä. Nyt on Enermet myös 'Landistunu ja Gyyristyny' ja häipynyt hihna tiukalla kaulassa varmaan kiinaan. Nyt on myös Electroplast vienyt jatkojohtonsa ulkomaille. Oli Suomen ainoa alallaan..
14.12.2016 21:00 <Make> Eipä noissa paljoa "Made in" mainosteta. Iskra kehuu olevansa Made in EU, joissain lukee ihan Slovenia, onko sitten paljon parempi... http://calm.iki.fi/tolpat/kuva/7119
15.12.2016 00:03 <RicuP.> Nämä uudet mittarit jotka tännekin on jälleen kerran vaihdettu on Echelon Telvent. Itse mittarissa ei sanota valmistuspaikkaa, mutta niiden laatikossa luki Made in China.. Se varmaan takaa, että ei kymmentä vuotta kestä, vaikka tekniikkaa ei tarvitsisikaan taas päivittää. Loistehon mittaus näkyy myös löytyvän ja reset nappi.

En paljoa anna arvoa tuolle Made in EU:lle, kun on sitä rupusakkia EU:n jäseninä jonkin verran. Ja epäilyt herää muutenkin jos ei kehdata laittaa maan nimeä..
15.12.2016 21:34 <Make> Mahtaako tuossa Aidonissa olla loistehon mittaus, ei sellaisen tulemisesta ole ainakaan mitään kerrottu.
16.12.2016 00:29 <Hartsa> ei teijeta enään mate in finlant tehhä mitään mittaus härpäkeitä vai onko kaikki johot jo karanneet ulkomaille ??
16.12.2016 16:50 <RicuP.> Ei ainakaan näy kvarh merkintää, vaan pelkkä kWh.

Suomessa oli aikoinaan useampi firma, joka teki jatkoroikkia ja liitäntäjohtoja. Tunnetuimpa lienee Nokia ja Urjala Plast, joiden roikkatehtaiden yhdistyessä syntyi tuo Electroplast. Myös Elexillä oli roikkatehdas luultavasti Kajaanissa, joka käytti Strömforsin päitä. Lausahdus "kotimainen Elexi tuote" vaihtui myöhemmin muotoon "Hyvä Elexi tuote", kun alettiin myydä kiinalaisia roikkia.

Sitten taas kaapelipuolella Nokia taisi olla lopussa pitkään ainoa kumikaapelivalmistaja. Nykyään tuotanto on Drakalla Ruotsissa, kun Draka osti silloisen NK-Cablesin Aton ja Tarmo tuotemerkkeineen. Draka on nykyään Prysmian. SSJ kaapelia valmisti Suomessa Pirelli, jonka tuotanto myöhemmin siirtyi Drakalle. On kai Suomessa vielä silti.

Muita "perus" kaapeleita valmistaa Suomessa ainakin Reka Hyvinkäällä voimakaapeleita ja Keuruulla MMJ ym. kaapeleita. Prysmian myös samoja Kirkkonummella. Hituvirta, kuitu, tietoliikennekaapeleita valmistaa Reka, Nestor Cables Oulussa ja Helkama Bica Hangossa.
16.12.2016 17:25 <muhentaja> Täällä Enermet E120LiME:ssä on etupanelissa mainittu mittausluokka myös loisteholle ja näytönkin vierestä teksti löytyy, mutta selausnapista ei saa kvarh-lukemaa esille. Tosin eipä sähkölaskussakaan mainita loistehosta mitään. Kaipa sähköyhtiö voi määrittää onko mittaus käytössä vaiko ei noissa mittareissa joissa on mahdollisuus loistehon mittaukseen.
16.12.2016 22:01 <Make> Jos kvarh pitäisi lukea etupaneelissa, silloin ei liene ko. mittausta.

Täällä on Elexin kumijatkojohtoja noin vm. 1995 ja 2000, juuri Strömforsin päillä. Johtimet olivat aika reilusti kuorittuja, kun joskus avasin. Nyt Elexi näkyy olevan konkurssissa: https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/elexi-oy-konkurssipesa/25485075/rekisteritiedot
Kaapelivalmistajatkin ovat kovasti yhdistyneet, mutta kiinailmiö ei kai ole kauheasti iskenyt.
17.12.2016 15:28 <RicuP.> Loistehon mittaus varmaan aktivoidaan erikseen. Vaan mistä sähköyhtiö tietää, tarvitseeko asiakkaan loistehosta laskuttaa, jos sitä ei mitata.. Näissä uusissa Telventeissä on kvarh mittaus ja sille pulssi led, kuten kWh:llekin. Kvarh ei kuitenkaan ole käytössä.

Luulisi roikan valmistus olevan niin yksinkertaista, että se Suomessakin kannattaisi. Tosin käsityönä ne joutuu tekemään, myös kiinassa ja siellä kun ei työ maksa montaa riisinjyvää tunnissa..

Meillä käytetään joskus NKT merkkistä kaapelia joka on entinen Ericsson ja tehty Tanskassa. Sitten halvempi, mutta huomattavasti huonompi on TF Telefonika joka on puolalaista. Sitä halvempaa on italialainen LTC LaTriveneta Cavi, jolla lähes Reka:n MMJn ominaisuudet. Halvin ja huonoin on Prakab joka on jotain Tsekkiläistä kovakuorista kamalaa kuoria kun kuori on kiinni kuin tauti ja sisätäyte purukumia..
Yleensä käytän Rekaa, ihan sen hyvien ominaisuuksien vuoksi. Myös Newlec MMJ on Rekan tekemää ja halpaa.

Ihmettelinkin joskus, että mihin Elexi häipyi. Tilalle tuli Opal ja Electrogear, jotka myyvät melko samaa kamaa. Kerran Elexin välikytkimet lähti takaisinvetoon, kun niissä oli takana Ikea logo. :D Mikälie jämäerä sekin..
17.12.2016 17:14 <muhentaja> Yksityisasunnossa oletus lienee, ettei loistehon määrä ole merkittävä. Tosin ESLit ja LED-lamput tätä tilannetta muuttavat, kun ovat passelisti sen verran pienitehoisia ettei tehokerroinkorjausta vaadita.
Ainoa tapaus jonka muistan, että omakotitalosssa on loistehomittaus, on vuosia sitten sukulaisten omistama ilmakanavalämmitteinen talo, joita ilmeisesti on rakennettu 70-80 lukujen taitteessa. Silloin tuli penskana ihmeteltyä, että miksi sähkötaulussa on tuommoinen omituinen toinen sähkömittari, joka vielä mittaakin jotain aivan kummallista kvarh-juttua.
Paljon myöhemmin löysin sattumalta kyseiseen lämmityskeskukseen liittyvää materiaalia ja selvisi että lämmityskeskuksessa olikin oikosulkumoottorilla toimiva puhallin poikineen ja tehotkin hieman isompia kuin nykyisissä LTO-pömpeleissä. Kiertopuhallin taisi olla jopa useampi sata wattia teholtaan.
Valmet Kotilämmön korvaavia laitteistoja valmistetaan ilmeisesti edelleen: https://www.enervent.com/fi/kotilampo/
17.12.2016 20:14 <RicuP.> Erään tutun talossa on myös Valmet Kotilämpö vuodelta 1980. Lämpökanavat kulkee lattian alla ja lattiassa seinien vieressä on säleiköt joista lämpö nousee. Vintillä on imupuoli, joka imee vintille karanneen lämpimän ilman takaisin koneeseen ja ottaa myös vissiin lämmöntarpeesta riippuen ilmaa myös suoraan katolta. Lämmin ilma tulee nykyään kaukolämmöstä koneeseen. Kone on semmoinen leveän jääkaapin kokoinen, mutta kvarh mittausta ei kuitenkaan ollut.
17.12.2016 20:40 <Make> Se vielä puuttuisi, että kotikäyttöön pitäisi kohta ostaa kompensointilaitteisto.
LTC:n MK-johtimet ovat vähän jäykästi taipuvia, mutta muuten ihan hyviä. Ei oikein ole MMJ- puolelta kokemusta.
Myös Airam taisi tulla Elexin tilalle, sekin myy nyt jatkojohtoja ja muita vimpaimia.
18.12.2016 07:50 <Late> Uudemmat mittarit ymmärtävät kyllä loistehon mittauksen päälle, mutta se vaatii mittarin ohjelmointia. Täällä päin tosin käytetään enempi Aidonin mittareita, mutta muuten sama. Ensimmäisen sukupolven mittarit saattavat tosin vaatia mittarinvaihtoa, mikäli loistehon mittausta tarvitaan.

Fingridin uudet veloituskäytännöt antavat lisäpainetta jakeluverkkoyhtiöille ryhtyä laskuttamaan loistehosta myös pienkuluttajia. Tosin jatkuvasti lisääntyvä kj-verkon kaapelointi on kyllä vielä pahempi loistehon tuottaja kantaverkkotasolla
18.12.2016 16:14 <muhentaja> Nyt täytyy korjata omia sanomisia, höpinät oman kämpän mittarista E120LiME oli reippaasti pielessä. Härvelistähän näemmä näkee senkin onko tullut syöttäneeksi takatehoa verkkoon, ja tietysti loisteho kumpaankin suuntaan (mittarin mukaan r+ olisi n. 2.7*r-). Ainoa oikosulkumoottori on paineilmakompurassa ja senkin käyttö on hyvin satunnaista. Loisteputkivalaisimia kyllä riittää, kun kämppä on ikkunavalojen kultakaudelta. Edelleenkin, ainakaan toistaiseksi sähkölaskussa ei ole mainintaa loistehosta.
Sähköyhtiön tarjoama mittarin käyttöohje väittää, että mittarista olisi luettavissa vain laskutettavat kWh-tariffit, ja meillä ei ole edes yö/päiväsähkö käytössä kun lämmitys on kaukolämmöllä..
19.12.2016 20:57 <Make> Ainakin ylimääräistä aurinkopaneelien sähköä voi täällä myydä, joten ainakin uusi mittari varmaan osaa mitata senkin: https://www.keravanenergia.fi/energiaremppa/aurinkopaneelit/
Vanhemmissa loistevalaisimissa kompensointi lienee suht harvinaista.
20.12.2016 17:45 <RicuP.> Tuohan onkin hyvä, jos loistehonkin ja ym. näkee. Ei se yhtiön antama ohje kerro juuri mitään, mitä mittarista oikeasti näkee.
Ei varmaan ole omakotitalojen valaisimia kompensoitu.

Noissa perus kotipaneelivoimaloissa on vähän niin, että saat myydä sähköä tyyliin sata vuotta, ennenkuin se kattaa tuon syöttölaitteiston kustannukset. Ja se ylimääräinen sähkö mitä jää on kuitenkin usein melko vähäistä ja kestää vain hetken.
24.12.2016 21:13 <Mikko Koho> Ja kommenttimittariin ilmestyi tämän kommentin myötä luku 18000.
31.12.2016 19:50 <Make> Kyllä Aidonissa taitaa olla loistehon mittaus, mitä 15.12 oli pohdittu. Tuli paineltua selausnappia ja kvarh yksikkö ilmestyi näyttöön. Ensin tuli oliko 4 ja se vaihtui melkein heti, oliko lukemaksi 28.
30.05.2017 05:40 <calm> UK:n puolella ovat päättäneet sitten, että ei ne älymittarit olekaan pakollisia kaikille. http://www.telegraph.co.uk/money/consumer-affairs/no-ones-noticed-tories-quietly-killing-smart-meter-revolution/
30.05.2017 13:20 <Hartsa> Etalukua miettii niin se on valtavaa mitä on mittareiden data liikenne ilmassa kun mittaustietoja menee päätelaitteelle. Miloihan hakkeroivat nuo sähkömittarit ;)
30.05.2017 21:32 <Make> Tuollaisen kun joku hakkeroi, niin siinä on mukava alkaa katkomaan sähköjä taloista. Siinä mielessä on varmaan hyvä vähän hidastaa noiden yleistymisen tahtia.
31.05.2017 00:09 <Hartsa> Niimpä ;) Sähköt katkee kodeista ja kodinkoneita etähallitaan jääkaappi tilaa ruokaa pyykkikone pesee pyykkisi 90`C hella polttaa ruokasi sekä talosi ja siinä sivussa myös autojasi hallitaan Kaasu pohjaan ovet lukkoon jarrut pois ja rattilukko päälle hyvää matkaa.....
05.06.2017 21:06 <Make> Sähköt voi katketa muutenkin vahingossa. Mäntsälän suunnalla(kin) on 20kV menossa maan alle. Ilmeisesti sen pylväitä purettaessa oli eräs talo jäänyt ilman sähköä, kun asentajat luulivat, ettei jonkun AMKA:n päässä ole mitään. Asukkaat luulivat ensin, että lasku on maksamatta, vaikka ei pitänyt olla. Vikapartion tultua paikalle syy olikin tuollainen.
18.06.2017 02:38 <Hartsa> Juu siellä maäntsälän suunilla on kovasati menossa jo 20kV maan alle piiloon...Uraikointi työt menossa.
08.10.2017 19:13 <Make> Nyt on etäluettavat mittarit tulossa jo sarjamittaukseenkin. Eräästä vakiokeskuksesta haluttiin uusi versio varustettuna mittarialustalla, ennen on ollut din-aukko mittarit. Syytä kysyttäessä siihen kuulemma tulee etäluettava mittari.
09.10.2017 11:31 <Mikko Koho> Sarjamittaukseen? Eli sähköyhtiön laskutusta hoitavan mittarin jälkeinen mittaus?
09.10.2017 21:39 <Make> Kyllä. Jossain paikoissa on kuulemma jo etäluettavia sellaisessa käytössä.
02.12.2017 20:33 <Make> Taas on kuvan tyylinen mittari ja loisteho ajankohtaisia... Teollisuusrakennuksessa on Enermet E120Lt-10NV-i2s1o1- mittari. On oikein made in Finland. Siellä on manattu isoa sähkölaskua jo pidemmän aikaa. Katsoin nyt mittaria tarkemmin, niin siinä lukee myös kvarh. Näytössä vaihtuu päiväys, kellonaika ja lukemat 33811 ja 4593. Tuo jälkimmäinen lukema on ilmeisesti loisteho. https://www.se.dk/en/se-energi-og-klima/privat/el/vaerd-at-vide/~/media/ed8b366e49504f96ac1ddfaa160467be.ashx

Loistehon laskutus näkyy tämän vuoden alusta kiristyneen varsinkin siellä Vantaalla: http://hameensahko.fi/loistehomaksut/ Toimitusjohtaja hyväksyy laskut, vaikka tuskin asiasta kauheasti ymmärtää. Ei ole mitään kompensointilaitteistoa ja jos laskutus on nyt kiristynyt... Pitää mainita asiasta.
07.12.2017 11:23 <Hartsa> Ei liity kuvaan mutta sähköntuotantoon http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/suomalainen-maaseutu/artikkeli-1.216404
07.12.2017 21:17 <Make> On ainakin asiallisen tehoinen laitteisto.
07.12.2017 21:26 <muhentaja> Make, nyt voi olla jopa sähköyhtiökohtaisista eroista kyse, mutta omassa kämpässä tuo E120LiME näyttää nappia painellessa muun muassa energialukemat A+, A- (A- takateho, joka on luonnollisesti nolla), ja olisko heti perään ollut r+ ja r-. Kaikki merkittävä loisteho tulee loisteputkista, kun ainoa jatkuvasti käyvä häkkikäämimoottori on patteriverkoston kiertovesipumppu luokkaa ~20W/Var. Toistaiseksi sähköyhtiö ei loistehosta ole laskuttanut, mutta sukulaisten luota tuon asioikseen asennetun loistehomittarin muistan.
07.12.2017 21:29 <muhentaja> Sukulaisilla oli siis tuo Valmetin ilmakanavalämmitys, jossa oli ihan kunnon "patteri" häkkikäämimoottoreita, useampi sata wattiakin yhtäaikaa käynissä.
08.12.2017 17:24 <Hartsa> Saisitko muhentaja mittarin kuvatuksi vai onko jo romukopassa ??
08.12.2017 19:23 <muhentaja> Eipä ollut about 10v muksulla kameraa käytettävissä silloin aikoinaan.. Systeemi oli vain sen verran erikoinen että jäi hyvin sähkötekniikasta kiinnostuneen ihmisen mieleen.
Talo on siitä 70/80-lukujen taitteesta kun noita ilmakanavalämmityksiä suht lyhyen aikaa asennettiin, eli todennäköisesti mittaria ei enää ole, vaan siellä voi olla mittarinvaihtokampanjan myötä hyvinkin samanlainen E120LiME kuin omassakin kämpässä. Tämä oletus, koska sattuman kautta tuli päädyttyä samaan kaupunkiin asumaan vuosia myöhemmin.
Talon omistajakin vaihtui suvun ulkopuolelle jo kun itse olin vasta teini-iässä, mistä on jo kolmattakymmentä vuotta aikaa, joten ei pääse tarkistamaan.
08.12.2017 22:13 <Make> Tuo 10NV näyttää kai jonkun vikamuistin ja vastaavaa nappia painelemalla. Siellä oleva GSM- tukiasema ainakin vie sähköä. 4.12 lukemat oli 33872 ja 4597 ja 7.12 33928 ja 4604. Siellä on myös vanhoja loistevalaisimia ilman kompensointia.
21.05.2018 09:26 <calm> Nyt sitten aletaan ajamaan IoTtia mittareihin, saapa nähdä mitä tästä tulee. https://www.businesswire.com/news/home/20180517005116/en
23.05.2018 20:50 <Make> Tietoturvasta siellä ainakin mainittiin moneen kertaan, mikä lienee taas todellisuus...
24.05.2018 08:48 <calm> No, ainakin me nyt yritetään tehdä tuo alusta semmoiseksi, että se on oletuksena turvallinen (eikä sisällä typeriä käpyjä), mutta ainahan asiakas sitten voi rakentaa omia erillisiä reikiä siihen päälle..
10.08.2018 22:27 <Make> Kuulin juuri, että jotakin prosessia ohjaavalla tietokoneella ei saa mennä nettiin. Joku oli kuitenkin mennyt ja voi arvata, mitä kävi. Tuli sellainen koneen avaamisesta rahaa vaativa virus. En tiedä, miten lopulta kävi.

Ilmeisesti kattoremontin tekijät olivat tehneet omia IV- asennuksiaan: http://koti.ts.fi/rakenna/kattoremontista-tuli-painajainen/ Ilmeisesti on ilmakanavalämmitteinen talo, jossa tulo- ja poistoputket oli kytketty yhteen! Melkoinen sisäilman kierrätys on saatu aikaan.
11.08.2018 02:22 <RicuP. > https://m.youtube.com/watch?v=FcEsUPqA6YY
12.08.2018 17:43 <Make> Ompa siinä talo... 6 kW kiukaan asennus 1x16A sulakkeen perään on vielä pientä.
12.08.2018 19:18 <Mikko Koho> Ei ihme että byrokratia lisääntyy lisääntymistään ja kohta jokaiseen asiaan vaaditaan joku satoja tai tuhansia euroja maksava sertifiointi tai lupa. Aina joku menee siitä mistä aita on matalin ja kaikki kärsivät.
13.08.2018 21:17 <Make> Eikä niiden ammattilaistenkaan jälkeen voi aina luottaa.
13.08.2018 23:12 <Mikko Koho> IoT-, korjaan: IoS:ään (Internet of S**t) palatakseni: ketju on edelleen yhtä vahva kuin sen "Heikoin Lenkki".. (Hyvästi!) ;)
https://yle.fi/uutiset/3-10350496
15.02.2019 22:42 <Make> Tietoturvaan liittyy myös työpaikan Oneplus A3003- puhelin, jota ei kai ollut päivitetty koskaan. Nyt se ei käynnistynyt, joten tuli työn alle. Siinä oli kai Android 3 2016- vuodelta ja nyt tuli kai joku 8...

Siellä myös 2.12.2017 mainittu mittari on keksinyt jonkin kepposen. Tänään ihmeteltiin, kun osasta loistevalaisimia ja porakoneiden latureita kuului koko päivän välillä tsirp, tsirp. On kuulunut ennenkin satunnaisesti. Ongelma tuntui olevan vain yhdessä vaiheessa. Myös pääkeskuksesta kuului.
Lopulta huomattiin, että mittarin BIU- valo välähtää aina äänen tullessa. Liittyy kai jotenkin tiedonsiirtoon, mutta miten se tuollaista häiriötä saa aikaan? Onkohan siinä mittarissa joku vika? Ääni on kai kelojen ja kuristimien jotakin resonointia, ja keskuksessa ehkä virtamuuntajan.
16.02.2019 18:08 <muhentaja> Muistuupi tästä mieleen aikoinaan käytössä ollut MELKO. Kommunikointi tapahtui äänitaajuusalueella olevilla signaaleilla sähköverkon kautta, mutta ei ollut rajattu yhteen vaiheeseen. Käytännnössä kaikista "rautavehkeistä", mukaanlukien Wanha Valmetin mittari joka MELKOsta ei itsessään tieten mitään ymmärtänyt, purskeet pystyi selvästi kuulemaan, sellainen pitkähkö "priiirrp" muutaman sekunnin välein toistuen. Päätelaite sitten sen purskeen osasi tulkita, ja käänsi päälle tariffi, yö/päiväsähköohjaukset sun muuuta. Käytetty tiemmä jopa katuvalojen ohjaukseen.
16.02.2019 20:04 <Mikko Koho> Yhdessä sähkökeskuksessa oli vielä 2000-luvun alussa verkkokäskyohjaimet joilla sai aikoinaan varavoiman päälle ja pois. Sähköyhtiö oli kuulemma käyttänyt sitä, korvausta vastaan, tehohuippujen leikkaamiseen. Samanlaista kysynnänjoustoa ollaan jälleen elvyttämässä.
16.02.2019 22:48 <Make> Melko oli kai myös Valmetin juttuja? On tainnut Enermet periä siitä jotakin... Vielä kun tietäisi, mitä se koko ajan yrittää lähettää.
17.02.2019 05:49 <muhentaja> Valmetin peruja tuo MELKO taitaa olla, mutta protokollasta ei ole mitään käryä. Sukulaisilla oli aikoinaan paikallisen sähköyhtiön yö/päiväsahkö, joka oli alussa toteutettu sähkömekaaanisella kellolla, mutta sittemin sen tilalle tuli MELKOn päätelaite. Siinä oli enemmän kanavia, mm. erilliset ohjaukset yö/päiväsähkölle ja lämminvesivaraajalle sun muille isoille kuormille. Lämminvesivaraajan(mallia iso, tilavuutta nyt yhtäkkiä en muista) toki pystyi milloin tahansa pakko-ohjaamaan päälle sähkökaapin kytkimestä, jos tarvetta oli.
17.02.2019 12:34 <Hartsa> Sukulaisella muistan oli kanssa eteisessä tikittävä kello ennnen melkoa, 22 Kuului aina eteisestä kunnon ranksaus kun kontaktori pamahta päälle yösähkölle sitten 6 aikaa hiljainen naps kun meni päivä sähköpäälle. Juu käyttö ohjeessa luki että pakko-ohjausta voi käyttää jos tulee vieraita kylään ja kuumanveden kulutus on suurempi. sittten oli lämmityksen puotus kytkin ja erikseen kotona poissa katkaisia..
17.02.2019 12:39 <Pessi> https://calm.iki.fi/tolpat/kuva/4364
17.02.2019 12:50 <Hartsa> https://calm.iki.fi/tolpat/kuva/5747 Tuossapa se vanha tuttu tikittäjä on...
17.02.2019 16:38 <Hartsa> Siis taitaa melkot tulla takaisin.... ;D
19.02.2019 21:47 <Make> Nyt on ääni taas vähentynyt, mutta välillä kuuluu kuitenkin. Tuolla oli myös tukiasemassa joku sähkönsyöttöön liittyvä vika. Sellainenkin on aina välillä ollut. Mahtavatko liittyä jotenkin toisiinsa...
Toivottavasti MELKO ei tule takaisin, jos se tuollaista häiriötä aiheuttaa.
22.02.2019 09:13 <muhentaja> Ei se MELKOn ääni-ilmiö voimakas ollut, mutta jos oli muuten hiljaista niin sen pystyi kuulemaan. Isompi ongelma tietääkseni siinä oli se, että signaalit toisinaan ylikuuluivat 110kV verkon kautta ala-asemalta toiselle sen verran, että väärät laitteet saattoivat havahtua.
01.03.2019 23:08 <Make> Voisiko olla, että mittari jotenkin nostaa lähetystehoa, jos verkossa on paljon häiriöitä? Jos tukiaseman vika aiheutti verkkoon jotakin ylimääräisiä häiriöitä.
02.03.2019 12:59 <muhentaja> Tuskinpa MELKOa enää nykyisin minnekään asennetaan, kun se on jo aika lailla edesmennyttä teknologiaa. Jokin epämääräinen muistikuva on, että MELKOssakin olisi ollut mittarin etälukumahdollisuus, mutta en ole tästä varma. Eipä niitä etäluettavia mittareita kuitenkaan juuri vielä 90-luvun alkupuolella ollut, eli aika pitkälle "yksisuuntaisena" MELKOa käytettiin.
Ääni-ilmiöistä muistuu mieleen nuoruusvuosilta myös se, että ilmeisesti joku sivukylän, jossa asuttiin, asukkaista oli poistanut rälläkästään häiriönpoistokonkan. Kun oli muuten hiljaista, muuntajasta kuuluvasta heikosta "vislauksesta" pystyi päättelemään milloin laikkaa painettiin rautaa vasten.
02.03.2019 19:02 <Mikko Koho> Omalla alueella ensimmäiset laajemmin levinneet etäluentamittarit 2000-luvun alussa kommunikoivat sähköverkkoa pitkin jakelumuuntamolle saakka ja siitä viesti meni mobiiliverkkoa pitkin sähköyhtiölle. Kyseessä oli silloisen Enermetin järjestelmä.
28.08.2023 21:43 <Make> Olikohan taas joku juttu, että mittareita pitää vaihtaa jonkun 15min intervallin takia.

16.12.2016 liittyen Electroplastiin. Täällä on 1990-luvun lopun YlijänniteTulppa 200-2, valmistaja Harmet Oy. On pyöreä, musta, II-luokan tulpalla oleva ylijännitesuoja. Tässä on merkkivalo, taisi olla myös versio ilman. Näkyy olleen enemmän valaistusratkaisujen toimittaja: http://www.valoa.fi/Etusivu.html Electroplast on ostanut sen 2004: https://www.kaleva.fi/electroplast-oy-osti-harmet-oyn-liiketoiminnan/2135791
29.08.2023 19:24 <Make> 2.12.2017 mainitulle mittarille tulee lähtö pian... Juuri tänään tulikin mittarinvaihtoilmoitus. Pitäisi sitten olla tuo 15min mittausjakso, HAN-portti ja mitä lienee. https://www.vantaanenergiasahkoverkot.fi/palvelut/mittausuudistus-ja-mittarinvaihto-2023-2031/
"Asennamme 180 000 uutta mittaria seuraavan 10 vuoden kuluessa." Ja tuo määrä vain yhden yhtiön alueella...

15.02.2019 mainittu Oneplus on myös edelleen käytössä. Vain puhumiseen sitä kai käytetään ja harvoin siihenkään.
01.09.2023 19:35 <RicuP. > Joku firma minkä Electroplast osti myös on Urjala-Plast. Osassa tuotteista on vieläkin UP logo.

Mittareiden vaihto menee älyttömäksi. Niitä vaihdetaan nyt jo urakalla lavatolkulla vikaantumisten takia.
01.09.2023 23:00 <Make> Urjala-Plast tuntuu olevan aika tuntematon nyt.

Vai mittareita menee rikkikin noin paljon. Sinällään ei yllätä. Mahtavatko edes mitata oikein. Mikä lienee merkkien luotettavuusjärjestys... Asia taitaa olla jo samalla tasolla kiinteiden ledien kanssa.
HAN-portti on näköjään ihan väylä, eikä vain pulssilähtö.
11.09.2023 21:33 <Make> Tänään mittarimies kävi, nyt on Aidon 7550. On sitten kaksikin ulkoista haineväantennia, jotka on ruuvattu keskuksen reunoille. Nuo antennit ovat kai joku uusi vakiojuttu myös? Ei tuossa pitäisi olla kuuluvuusongelmia.
12.09.2023 20:29 <RicuP. > Joo, en tiedä mikä homma, että kaksi. Onko haluttu jotenkin tupla varmistus, vai lähetetäänkö tietoja kahteen paikkaan vai toimiiko jonain toistimena myös. Antennit on valaistuskeskuksissa usein jopa peltikaapin sisällä ja on toiminut.

© Janne Määttä 2004-2017