<< ^ >>

kirkIMG_3780[1].jpg

230 V Paikallisen tavan mukainen asennus. Norja, Kirkenes 25.02.2016
Kuvaaja: Mikko Kärnä

28.02.2016 22:01 <Make> Maakaapelissa on kaikki johtimet valkoisia?
29.02.2016 00:48 <Koomikko> Taitaa olla jonkinlainen sukka päällä. Maan tavan mukaan kaapelinvaippa pylväässä kytkemättä, vain vaiheet kiinni.
29.02.2016 20:36 <Uulof> Ihmettelinkin ammoin Norjassa käydessäni yhden talon sulaketaulua. Hellalle oli muistaakseni kaksi 25 A proppua. No kai siellä on pääjännite sitten 220 V, kun ei ole vaippaakaan kytketty tolpassa. Mitenkäs maasulussa sulake palaa tuollaisessa systeemissä? piisaako pelkkä talon maadoituselekrodi, vai meneekö muuntajalle (tähtipisteeseen) asti oma maapiuhansa?
29.02.2016 22:02 <Koomikko> Eipä taida yksittäisessä maasulussa sulakkeet palaa mistään kun verkko on maastaerotettu. Uudemmissa taloissa on keskuksessa maasulkusuojaus, vanhemmissa vain sähkölaitoksen verkossa hälyytys. Vikatilanteessa sähkölaitoksenmiehet ovat kiertäneet talosta toiseen etsien vikapaikkaa. Hella kuten muutkin kuormat kytketään kahden vaiheen välille kun nollaa ei ole, aikaisemmin pienemmät liittymätkin olivat kaksivaiheisia. Kolmivaiheiset laittee toki kolmeenvaiheeseen. Uusissa asennuksissa käytetään myös 230/400 V:n käyttömaadoitettua järjestelmää. Jottei asia olisi liian helppo niin, teollisuudessa on myös maastaerotettua 400 V:n systeemiä.
01.03.2016 10:17 <RicuP.> Niin, kuulin joskus että Norjassa ei ole nollaa, vaan kaikki 2~ välissä.. Mitenköhän toteutetaan sitten valaistuskytkennät, eli pitääkö molempien vaiheiden katketa?? Sehän tekee jo 7-kytkennästäkin jo aikamoisen mahdottomuuden. Aika hölmöltä vaikuttaa tuo systeemi. Täytyyhän vissiin olla myös tupla sulakkeet jokapaikassaa..
01.03.2016 10:37 <Uulof> Jos ajatellaan, että kiinteistöjen laitteet on maapotentiaalitasattu kuitenkin kiinteistön runkoon, vesijohtoon, maaperään ym. niin naapurreitten väliset erivaiheiset maasuluthan aiheuttavat oikosulkuvirran ja askeljännitteen talojen välille. Eks niin?
02.03.2016 21:15 <Koomikko> Valoista katkaistaan vain toista vaihetta, on jotenkin petollista kun sammuttaa valon ja kuitenkin on lampulla jännite. Sulakkeet löytyy molemmista virtajohdoista, tästä johtuen keskuksessa on paljon sulakkeita vaikkei ole kuin muutama lähtö. Varsinkin vanhemmissa asennuksissa pääkytkin on melko tuntematon keksintö, vastaavasti ryhmäkeskuksissakin saattaa olla pääsulakkeet. Tuo maasulku jos tapahtuu molemmissa taloissa samaan aikaan esim. vesijohtoon niin silloinhan toki sulakkeet palavat. Jos kiinteistössä on kunnollinen potentiaalintasaus niin sisätilossahan ei tule potentiaalieroja, esim. ulkoseinän vesipostin ja maan väliltä jännitettä saattaa löytyä. Ilmeisesti kahta samanaikaista maasulkua pidetään senverran harvinaisena ettei sillä ole liikaa päätä rasitettu.
02.03.2016 22:56 <Uulof> On kyllä jotenkin v*tunaikainen systeemi.
Jännä juttu, kun Norjasta on mainittu, että on rikas maa; Norjaan kun menee autolla lapista, vaikka Enontekiöltä, niin maantiet, talot, kaikki infra ym. on jotenkin tosi huonon näköistä. Norjalaiset ramppaavat Suomessa kaupassa, kun saavat parempaa tavaraa halvemmalla. Ränsistyneitä, rumia, mittasuhteettomia omakotitaloja on siellä täällä, samalle tontille on rakennettu uudempi tönö, kun vanha on käynyt korjauskelvottomaksi, vanha torppa jätetty lojumaan. Rannikolla talojen seinät on sudittu traanilla niin että mikään maali ei enää ota kiinni. Kaupat, kuten Coop ja Rema 1000 kaikin puolin tosi ankeita "Siperian Walintoja".
Silti helkutin hieno maa matkailla.

© Janne Määttä 2004-2017