<< ^ >>

Spirelec_3.jpg

20 kV Löysin Spireleccien poistamisesta sähkölaitosyhdistyksen kirjeen laitoksille jonka yhteydessä ko. asiaa koskevan tiedonannon T-88 esiversio, ei tähän hätään löytynyt lopullista versiota niin ei tiedä muuttuiko vielä jotenkin tuosta -aikaa ainakin saatettiin antaa lisää. Vuodelta 1991. Spirelec 17.04.1991
Kuvaaja: Jukka Poukka

09.12.2014 09:59 <Rissanen J> Tuossa kyllä itse asiassa on noista eristimistä mainittu, että jos riskiä kosketusetäisyydelle putoamisesta ei ole tai alueella ei liiku yleensä ihmisiä, niin niiden käyttöä saa jatkaa edelleen. Ja näkyi tuossa tukesin sivuilla olevassa ohjeessa lukevan samalla tavalla.

Miten useassa paikassa johto putoaa kosketusetäisyydelle? Jossakin jyrkässä kulmassa, jossa on pitkät jännevälit? Mutta taitavat olla kuitenkinaika harvassa. Joku päättyvä johto on ehken se vaarallisin paikka. Erottimeen tai muuntajaan päättyvä saattaisi kestää eristimen rikkoutumisen ja jäädä roikkumaan. Mutta silloinkin hyvin korkealle maasta.

Joskus tuli vastaan näitäkin, joissa oli tykkylumien aikaan lähtenyt posliinieristin taso-orren tapista irti ja posliini kiinni vielä langassa. Ei nekään hirveän alas kyllä tulleet, vaikka kulmissa jotkut olivatkin. Sopivasti kun oli vielä pienessä kulmassa ja orsi taittunut sisään päin. Sai varovasti väliin mennä sitomaan ettei tule langat takaa selkään. Näitä joskus oksasahalla työnnettiin ylöspäin noissa kulmissa ja sillä tavalla varmistettiin etteivät ole irti tapista. Tuokin varovaisuus tuli kun joku sai silloin langan selkään. Jotenkin muistelisin siinä olleen toisen kaverin sitomassa lankoja ja toinen pudotti langalta lumet pois ja lanka hyppäsi sen verran ylös. Ei kait siinäkään mitään käynyt, mutta säikäyttäähän se varmasti.
09.12.2014 11:11 <Hartsa> Varmasti säikäyttää kun selkään osuu ja oot tolpassa.....

© Janne Määttä 2004-2017