<< ^ >>

IMG_0689.JPG

110 kV Erottimet Pintamojärven sähköasemalla. Pudasjärvi Pintamo 15.05.2013
Kuvaaja: Toivo Miettinen
Sijainti: N 65.47131° E 27.72514° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

08.06.2013 10:16 <tymä> Kertokaapas tyhmälle mikä ero on erottimella ja katkaisijalla? Kummalla katkaistaan jännite? Entä virta?
08.06.2013 12:17 <J.P> Sana katkaisijahan jo kertoo että sillä saa poikki -siis virratkin, erottimella saa vain erotettua virrattomana jännitteet pois. Kyllähän sitten katkaisija tietysti myös jännitteet katkaisee mutta erottimia käytetään mm. että saadaan näkyvä katkaisuväli ja että saadaan taas sitten katkaisijatkin huollettua...

KJ-puolella erottimet ovat yleensä kyllä sitten semmosia että niillä on jonkinverran katkaisukykyäkin -tällöin varsinaisten koskettimien apuna joko nopeasti aukeavat piiskat tai katkaisukammiot joiden kautta virta juuri ennen katkaisuhetkeä vain kulkee. Varsinaisia katkaisijoita on sitten sähköasemilla lähdöissä ja jonkin verran verkkoon hajautettuna "verkkokatkaisijoina" eli semmosissa paikkoja missä usein joudutaan katkaisuja tekemään isoilla virroilla ja normaali erotin ei kauaa kestäisi.
08.06.2013 21:38 <Mikko Koho> Ja erottimella siis on nimenomaisesti, perinteisesti, ollut tarkoitus todella saada virtapiiri irti niin että siellä voi työskennellä ja maadoituserottimilla on joissain tapauksissa hoidettu määräysten vaatima työmaadoitus millä pitäisi varmistua että sähkö ei todella pääse työkohteeseen. Nykyisin on kuitenkin erottavia katkaisijoita joissa on sitten "two-in-one" eli kummatkin erotustoiminnallisuudet samassa. Katkaisijan tehtäviin on perinteisesti kuulunut että se todella kykenee katkaisemaan kaikki virrat mitä sijoituspaikassa voi esiintyä, normaaleista kuormavirroista pahimpiin vikavirtoihin asti. Kuten edellä todettu, jotkut erottimet myös pystyvät katkaisemaan kuormavirran ja muistaakseni jopa vähän vikavirtaakin vaikka niitä ei ole siihen tarkoitettu.

Ja vetoomus: älkää ohjatko 110kV tai isompiakaan erottimia kun joku on lähimain kusella. Imatrankosken kentällä ilmeisesti löivät taannoin 110kV erottimen kiinni kun voimalakanavan toisella rannalla oli ko. hetki menossa. Ei kastunut paikat mutta ei ollut kovin kiva yllättyä siitä seläntakaa kuuluneesta surauksesta.. :D

© Janne Määttä 2004-2017