<< ^ >>

IMG_6394.jpg

110 kV Uusi sähköasema rakenteilla. Kisko, erottimia ja katkaisija sekä virtamuuntajat muuntajabunkkeriin (tyhjä), jännitemuuntajat kiskon päässä. Paikallakaan ei selvinnyt mitä etualan erottimelta vasemmalle voisi olla tulossa. Kuvasta 900 m oikealle on Kokkolan Voiman lämmitysvoimalaitos, jonka pihassa jotain laajennosta oltiin tekemässä. Metsää väliltä ei oltu kyllä kaadettu, että olisiko syöttö sittenkään sieltä tulossa. Kuvasta 750 m vasemmalle taas olisi toinen Ventusnevalta Ykspihlajan teollisuudelle tuleva johto ja Ykspihlajan sisällä Kokkola Powerin ja OMG Chemicalsin välillä menevä johto. 2009 paikalla oli parkkipaikka ja käyttämätöntä maa-aluetta. http://goo.gl/maps/TXX0

Sen verran alueen aitoja oli siirrelty, että enää ei kyllä päässyt tuonne Kokkola Powerin (ex Fortum ex IVO ex Outokumpu) kivihiili/puu/turve/öljy/prosessihöyryvoimalaitoksen viereen, missä Googlen auto oli kolme vuotta aiemmin käynyt. http://goo.gl/maps/vN1U http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=283943&lan=fi

Erinomaisen sekavat järjestelyt paikallisella sähkölaitoksella on kyllä, EU:n kilpailitussäännötkö nämä byrokratiat vaatii.. Kokkolan kaupunki omistaa Liikelaitos Kokkolan Energian, joka omistaa fyysiset verkot. Sitten on KENET Oy, jonka omistaa Kokkolan Energia, joka on vuokrannut siirtoverkot KENET Oy:n hallintaan. Bioenergiavoimala on Kokkolan Voima Oy, jonka omistaa kokonaan Pohjolan Voima Oy, mutta kaikki tuotetun energian käyttöön oikeuttavat Pohjolan Voiman osakkeet omistaa Kokkolan kaupunki. Eikä siinä vielä kaikki, lisäksi vielä on sitten kaupungin omistama Kokkola Power, joka hoitaa entistä Fortumin voimalaitosta.. Vuodelta 2012. Kokkola, Ykspihlaja 03.07.2012
Kuvaaja: Janne Määttä
Sijainti: N 63.85169° E 23.04679° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

17.07.2012 21:19 <calm> Jos nyt oikein tuota historiaa tulkitsin, niin Kokkola Powerin voimalaitos on alunperin Outokumpu Oy:n ja kaukolämmön toimitus kaupunkiin on aloitettu vuonna 1978. Sitten voimala on siirtynyt IVOlle, joka 1998 lopetti lämmöntoimituksen kun sopimuksesta ei päästy sopuun. Varmaan kaupunki ei halunnut maksaa pyydettyä hintaa? IVOsta tuli Fortum ja 2009 Fortum totesi, että ei kannata ja myi voimalan kaupungille. Kuka lie loppujen lopuksi voittaja ja kuka häviäjä tuossa sopassa ollut..
17.07.2012 23:00 <Mikko Koho> En muista miten soppa meni Rauhalahden voimalalla. Kuitenkin IVO rakensi, riitautui Jyväskylän kanssa, säätöä jatkui se aika kunnes Fortum myi osuutensa voimalasta pois.
Muistan kuitenkin vuosien takaa kun Rauhalahdessa tuli puolen yön jälkeen prosessihäiriö (olisiko ollut höyry/kaukolämpö-siirtimen vuoto) ja laitoksen vuorohenkilökunta päätti että mylly pitää ajaa samantien alas korjausta varten. Taisi olla kahden maissa yöllä kun viimeiset lämmöt lähtivät eteenpäin. Silloin vain sattui olemaan talven kylmin vuorokausi ja pahaksi onneksi varalämpökeskusten kunnossapito oli ulkoistettu jokunen vuosi aiemmin Fortumille. Sitten kun niitä olisi tarvittu niin alkoi iso hässäkkä. En muista lähtikö yksikään kattila täysin ongelmitta käyntiin mutta moni ei lähtenyt ollenkaan ilman huoltohenkilöstön paikalla käyntiä. Tilanteen ollessa päällä uutisoitiin mm. että joillain laitoksilla piti tehdä huoltoja mitkä olisi pitänyt tehdä jo syksyllä ennen lämmityskauden alkua ja 11 aikaan Vaajakoskelle meni 80-asteinen KL-vesi kun lämpöjen olisi pitänyt olla reilusti yli 100-astetta. Silloin jo joku paikallispoliitikkokin kysyi julkisuudessa suoraan että oliko noin kriittisen infrastruktuurin käyttö- ja kunnossapito fiksua ulkoistaa pörssiyritykselle minkä tehtävänä on vain takoa rahaa..
17.07.2012 23:59 <calm> Kummallisia kukkasia tuolla ympäristöluvassakin. TE-keskus oli ensin lausunnossaan kehoittanut jatkamaan toimenpiteitä erityisesti mereen päätyvän lämpökuorman vähentämiseksi. Sitten vastineessa TE-keskuksen kalatalousyksikkö oli todennut, että ei voimalaitokselta voi lämpökuormaa pienentää ilman tuotannonpienennystä ja lisäksi ettei suuremmistakaan lämpökuormista meressä ole todettu olevan haittaa ympäristölle.
18.07.2012 07:06 <Mikko Koho> Uutisia ja mediaa seuranneena monesti tuntuu siltä että monikaan viranomainen ei ole tehtäviensä tasalla tai sitten samassa organisaatiossa tai käsiteltävässä asiassa toinen on ja toinen ei. Muistuu mieleen Kouvolan seudulta joku aika sitten tapaus missä Tukes puolsi räjähdevaraston sijoitusta paikkaan x mutta paikallisen kaavoituksen ihminen, ihmeen suoraan, ihmetteli että miten tuollaisen toiminnon voisi laittaa noin lähelle asutusta.

© Janne Määttä 2004-2017