<< ^ >>

P5140028_publ.jpg

- Liittyy kuvaan: http://calm.iki.fi/tolpat/?p=kuva&id=4895
Kaukaan Voiman voimalaitoksen avoimien ovien päivän satoa. Tuosta saa ehkä esitteessä olevan kaavion kanssa jonkinlaista käsitystä laitoksen tekniikasta.
Etualalla oleva pleksiviritelmä on demonstraatiolaitteisto jolla energiatekniikan opiskelijat harjoittelevat joitakin kiertoleijukattilan, jollainen Kaukaan Voimallakin on, toiminnan perusteita. Vasemmalla oleva kuilu on kattilaosaa jossa olevaa hiekkaa leijutetaan palamisilmalla. Hiekkapeti lämmitetään n.400°C esim. maakaasulla tai öljyllä ja sen jälkeen voi ruveta syöttämään kiinteää tavaraa. Käynninaikana lämpötila on n.850°C. Kuilusta kaasut ja pöly menevät sykloniin josta savukaasut, lentotuhka ja liian hienoksi jauhautunut hiekka jatkavat eteenpäin kohti höyryn tulistimia, palamisilman- ja syöttöveden esilämmittimiä, savukaasujen puhdistusta ja savupiippua. Muu tavara palaa takaisin kattilan pohjalle josta ilmavirta taas tempaiseen sen mukaan. Kivet ym. palamattomat raskaat aineet jäävät kattilan pohjalle josta ne huollossa poistetaan. Jossakin laitoksessa oli kuulemma kattilan pohjalta löytynyt rautakanki.
Vesi keitetään höyryksi kattilan seinämillä, kattilan yläosassa on ns. lieriö joka on kattilan pituinen ja ko. laitoksessa eristeineen n.2m halkaisijaltaan vaakasuunnassa oleva putki. Vesi valuu sieltä painovoimaisesti kattilan alaosaan josta se seiniä pitkin nousee ylöspäin lämmeten ja osittain höyrystyen. Höyry eroaa lieriössä jatkaen tulistimien kautta turbiineille ja vesi palaa lisäveden kanssa takaisin kiertoon.
Pöydällä isomman siiven edessä on kappale höyryturbiinin alkupäästä jossa höyry on kuumaa, kovassa paineessa (ja siksi tiheää) ja juoksupyörän siipi on n. 2x kappaleen pituinen. Takana on jonkun voimalan viimeisen turbiinin siivestä otettu pätkä. Siipi oli yhdessä vaiheessa aseteltu niin että pöydän oikea reuna olisi ollut siiven toisen pään tasalla ja siitäkin on kuva mutta tuossa sitä on ilmeisesti siirretty niin että se näyttää hieman lyhyemmältä.

Esite laitoksesta:
http://www.pohjolanvoima.fi/data/pubfilebank/savefile.php?folderId=120&fileId=22563&key=5a83233f841020734e4e55ce81557993
Lappeenranta 14.05.2011
Kuvaaja: Mikko Koho

09.08.2021 22:21 <Mikko Koho> Nykyisin alkaa olla ongelmana se, että kun laitoksen suunnitteluvaiheessa valitaan polttoaine, niin heti valmistumisen jälkeen yhteiskunta toteaa sen vääräksi.

https://yle.fi/uutiset/3-12041325

© Janne Määttä 2004-2017