<< ^ >>

IMG_3538.jpg

400/230 V Savukosken sähköaseman siirrettävä varavoimakone ja enemmän kiinteä polttoainesäiliö. Savukoski 18.07.2010
Kuvaaja: Janne Määttä
Sijainti: N 67.29951° E 28.16024° Karttapaikake Google Maps OpenStreetMap

05.05.2011 17:56 <Hartsa> ihan vaan tommoinen pikkuinen pytty....
06.05.2011 02:16 <Mikko Koho> Lieneekö vakuutukset kunnossa? Tuollainen pytty kun hajoaa niin siivous- viranomais- ym. toiminta voi tulla aika kalliiksi. Ja tuonne kannattaa ehdottomasti tilata ne kesälaadun öljyt että on kone iskuterässä kun talvella voimaa tarviaa..
06.05.2011 10:48 <Jouko> Kesälaatua talveksi?? Miksei talvilöböä vai onko kyseessä eräänlainen piilovitsi? :)
06.05.2011 17:13 <Mikko Koho> Tuota on kyllä öljylämmittäjillä varmaan käynyt monta kertaa. Itse tiedän yhden tapauksen ja lapsuuden kodissani asennettiin suodatus/ilmanpoistolaite kattilan kylkeen aikoinaan, kun ne eivät olleet vielä vakiokamaa kuten nykyisin, muistaakseni sen takia että öljyn imeminen talvella maanalla olevasta säiliöstä alkoi olla hankalaa.
Samoin varmaan diesel-autoilijoilla on käynyt vahinkoja jos on ajokki ollut pitkään seisonnassa ja kelit äkkiä muuttuneet.
Täytyy vaan öljyjen jähmettyessä toivoa että pytty ei ole aivan täysi. Ensimmäinen kikka sen jälkeen kun on tilata talvi- tai arktista laatua niin paljon kuin mahtuu että ne jähmeessä olevat öljyt hieman notkistuu. Sitten vaan keksimään miten saadaan säiliötä ja öljylaitteita lämmitettyä hallitusti mutta tehokkaasti.
Toinen kikka öljylämmityksen kanssa on tietenkin se mitä EI saa tehdä mutta mitä öljy-yhtiö Shell vielä muutama vuosi sitten netissä neuvoi, eli kanisterit kattilan viereen ja letkut kanistereihin. 1990-luvun puolivälissä kouluni lähettyvillä yhdet tekivät niin kun halpa itälöpö oli tehnyt jotain tenää. Lopputulos oli että joko ilman/öljyn-seosta tai öljyhöyryä meni polttimeen, liekit löivät kanisteriin ja lopputuloksena oli talon rakentaminen uudelleen perustuksia ja yhtä tai muutamaa tiili- ja/tai betoniseinämää lukuunottamatta. Istuttiin silloin koulun jälkeen pitkän aikaa lumikasan päällä katsomassa kun palokunta teki tehtäviään. Oli vielä isäntä päivällä kehuskellut jollekin miten halvalla pääsee lämmittämään..
09.05.2011 11:26 <Ihmettelijä> Siis oliko tuo kesälaatu nyt piilovitsi ?
09.05.2011 11:56 <Jouko> Öljylämmittäjillä taitaa kesälaadun löbö kelvata talvellakin, onhan se säiliö useimmiten vanhemmissa taloissa maan alla ja peruslämpö pysyy siellä plussan puolella.
09.05.2011 12:33 <Mikko Koho> Siellä missä asuin tilattiin kyllä talvilaadun kamat maanalaiseen säiliöön kylmempänä aikana. En muista kuinka usein öljyauto käy/kävi mutta useamman kerran vuodessa vaikka pytty oli "vain" 10m3. Ja kuten mainittua, imemisen kanssa taisi polttimella olla jotain hankaluuksia vaikka säiliötä kyllä putsattiin jne. Lieneekö kaksiputkijärjestelmällä (öljyä kiertää maanalla suuntaan ja toiseen), nostokorkeudella ja pienellä välimatkalla osuutta asiaan. Sitten kun saatiin se suodatin kattilan kylkeen ja paluuputki voitiin jättää käyttämättä niin homma korjaantui.
Silloin jos öljysäiliö on sisällä niin ongelmia ei juuri liene tuon lämpötilan suhteen. Eräällä omakotitalon rinnetontilla öljyt jämähtivät maanalaiseen pyttyyn. En tiedä laittoivatko tuota talvilaatua sekaan mutta sen tiedän että omistajalle työnantaja Tele (vai mikä lie ollut siihen aikaan) lainasi suosiollisesti maansulatuksessa käytettävät lämpömatot avuksi. Sitten kun öljy taas virtasi niin matot rullalle odottamaan palautusta. Niitä vain ei olisi kannattanut jättää roskisten viereen odottamaan autoon lastausta. Ne kyllä lastattiin mutta vähän väärään autoon, nimittäin roska-autoon..
09.05.2011 12:50 <Jouko> Heh :D Muistelin että aikanaan, myöskin varhaislapsuuden koti kyseessä, oli öljysäiliö maan alla noin kolmessa-neljässä metrissä. Yhteen aikaan oli ongelmia kun ei liekki enää jaksanut palaa. Syytä kävi selvittelemässä öljypolttimen maahantuojan korjaajakin, lähinnä persettään raapien pähkäilystä, ennen kuin syy selvisi että savimaan paine oli puristanut säiliön/imuputkien tiivisteet rikki ja sinne tihkui vettä. Vesihän painui raskaampana säiliön pohjalle imuputkeen ja tuloksena öljynsekaista vettä. Sittemmin maan alaisen säiliön tilalle hankittiin sisälle "klapihuoneeseen" uusi säiliö, joka kai palvelee edelleen nykyisiä asukkaita, kun sille alueelle ei ole "vieläkään" saatu kaukolämpöverkkoa rakennettua. Nuo kai ovat olleet yleisiäkin vikoja?..
09.05.2011 14:09 <Mikko Koho> Tuosta putken painaumasta en tiedä mutta vettä säiliöön menee aina hieman. Ainakin kun säiliö "hengittää" kul poltin imee tavaraa niin sisään menee ilman mukana pieni määrä kosteutta. Ei maata mullistavia määriä mutta jonkun verran aina. Tuollakin imuputki oli muistaakseni n.10cm pohjasta ja sinne pitäisi sitten öljysakan ja veden sopia hyvään sopuun.

© Janne Määttä 2004-2017